Cremoasă și aromată, budinca de griș este un desert ce oferă senzație de confort de la prima linguriță.

Budincă de griș - rețeta copilăriei, gata în 25 de minute

Modul de preparare este extrem de rapid și de simplu. Sunt necesare doar câteva ingrediente, pe care cel mai probabil le aveți deja în casă: lapte, zahăr, ouă, griș fin, unt și esență de vanilie.

Prin urmare, puteți pregăti acest desert aproape oricând apare pofta de ceva bun, pentru că ingredientele necesare sunt aproape întotdeauna în frigider și în dulap sau cămară.

Budinca de griș poate fi servită simplă sau alături de toppingurile preferate, cum ar fi scorțișoară, dulceața preferată, sirop de arțar, fistic mărunțit și așa mai departe.

Reguli importante pentru a găti corect grișul

Grișul trebuie să fiarbă pentru a se îngroșa corespunzător. Așa că atunci când îl turnați în oala cu lapte trebuie să îl lăsați să ajungă la punctul de fierbere, unde va începe să fiarbă. Însă, aveți grijă! Trebuie să amestecați încontinuu.

Durează doar un minut sau două pentru ca grișul să se gătească din momentul în care începe să fiarbă, astfel încât budinca să devină groasă. Apoi, puteți să luați cratița de pe foc și puteți pune budinca deoparte să se întărească. Budinca de griș devine și mai groasă pe măsură ce se răcește.

Ce toppinguri se potrivesc cel mai bine cu budinca de griș

Toppingul clasic pentru o budincă de griș este, desigur, scorțișoara măcinată. Aceasta face ca budinca să fie și mai reconfortantă. Însă, puteți adăuga și pudră de cacao amară sau pudră de cafea.

În alegerea topiingurilor potrivite, depinde foarte mult dacă mâncați această budincă atunci când este caldă sau când este rece din frigider. Dacă o serviți caldă este recomandat să alegeți unul dintre topping-urile menționate mai sus. Însă, dacă o serviți rece, se potrivește mai bine cu frișcă sau gem de fructe roșii.

Rețeta de budincă de griș

Preparare 10 minute
Gătire 15 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 500 de mililitri de lapte
  • 100 de grame de zahăr
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie
  • Două ouă
  • 5 linguri de griș fin
  • O linguriță de unt
  • Zahăr și scorțișoară măcinată pentru servire

Mod de preparare

Mai întâi, într-un castron mic, bateți ușor cele două ouă cu ajutorul unui tel de mână. Puneți castronul deoparte.

Separat, într-un vas de gătit de dimensiuni medii, turnați laptele, zahărul și esența de vanilie. Încălziți amestecul la foc mediu. Așteptați până când laptele devine fierbinte ca un abur și apoi opriți focul.

Așezați castronul ce conține ouăle bătute pe o cârpă umedă, astfel încât să nu se miște în timp ce amestecați. Încorporați puțin câte puțin din laptele fierbinte, folosind un polonic, în ouă, încet, în timp ce amestecați constant. După ce ați încorporat cea mai mare parte a laptelui în ouă, transferați totul înapoi în oală.

Porniți din nou focul la mediu spre înalt și adăugați încet grișul. Continuați să amestecați cu telul până când crema se îngroașă. Durează aproximativ unul sau două minute din momentul în care crema începe să fiarbă. Luați-o de pe foc și amestecați untul.

NOTĂ: În acest moment puteți transforma crema într-o budincă de ciocolată. adăugând două linguri de pudră de cacao.

Puneți amestecul într-o tavă de copt cu pereții joși, unsă cu unt și înfăinată. Coaceți la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 30 - 40 de minute, până când se rumenește. Scoateți tava din cuptor, lăsați-o să se răcească complet, după care răsturnați-o din tava de copt și presărați zahăr pudră peste desertul obținut.

Consumată cu moderație, budinca de griș este considerată sănătoasă, deoarece conține proteine, dar poate fi bogată în grăsimi și zahăr în funcție de modul în care este preparată. Poate fi consumată ca parte a unei mese sau a unei gustări, în orice moment al zilei.

Persoanele cu intoleranță la amidon pot avea dificultăți în digestia amidonului, ceea ce poate duce la simptome precum diaree, gaze și dureri abdominale. De aceea, este important să se consulte cu un medic înainte de a include budinca de griș în alimentația zilnică.