Încercați rețeta de cartofi franțuzești gratinați și faceți o impresie de neuitat! Cu textura fină, gustul cremos și delicios, acești cartofi gratinați sunt o capodoperă a bucătăriei franceze.

Cartofi franțuzești - rețeta originală de cartofi gratinați

Cartofii franțuzești gratinați sunt o dovadă că nu toate preparatele din bucătăria franceză sunt complicate. Acest fel de mâncare este gustos și de efect, deși se pregătește ușor, din doar câteva ingrediente, și poate fi servit ca masă principală sau ca garnitură.

În limba franceză, acești cartofi se numesc „dauphinois” sau „dauphinoise”, după regiunea Dauphiné din Franța. Preparatul este apreciat în toată lumea.

Cartofii gătiți lent, cu smântână infuzată cu usturoi, sunt cât se poate de potriviți atunci când simțiți nevoia de o mâncare reconfortantă.

5 motive să încerci neapărat rețeta de cartofi franțuzești gratinați

  1. Gustul delicios - cartofii franțuzești gratinați sunt un preparat care conține cartofi tăiați subțiri, lapte, smântână, usturoi și brânză rasă, aceste ingrediente se combină pentru a crea un gust bogat și cremos, foarte plăcut.
  2. Este ușor de preparat - cu toate că pare sofisticat, cartofii franțuzești gratinați sunt ușor de preparat și nu necesită multe ingrediente sau echipamente sofisticate.
  3. Este o opțiune versatilă - cartofii franțuzești gratinați pot fi serviți ca fel principal sau ca garnitură pentru carne sau pește, astfel încât să se potrivească cu diferite gusturi și preferințe alimentare.
  4. Este un preparat reconfortant - cu textura cremoasă și gustul bogat, cartofii franțuzești gratinați sunt o opțiune excelentă pentru a vă bucura de o cină confortabilă acasă.
  5. Este o rețetă tradițională - cartofii franțuzești gratinați sunt un preparat tradițional din regiunea franceză Dauphiné, care oferă o istorie bogată și o perspectivă asupra culturii și bucătăriei franceze.

Rețeta de cartofi franțuzești gratinați

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Un kilogram de cartofi de copt, curățați de coajă și tăiați în felii de 0,5 centimetri
  • 1,25 de litri de lapte integral
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți foarte ușor
  • 360 de grame de smântână de gătit
  • 360 de grame smântână clasică
  • O linguriță de sare
  • Un sfert de linguriță de piper negru măcinat
  • Un vârf de cuțit de nucșoară proaspăt rasă
  • Două linguri de unt nesărat, înmuiat
  • 70 de grame de brânză Gruyere rasă grosier

Mod de preparare

Mai întâi, puneți la fiert, într-o cratiță mare, la foc mediu, cartofii, laptele și usturoiul. Continuați să gătiți cartofii, amestecând ușor din când în când și ajustând temperatura, dacă este necesar, pentru a menține fierberea, timp de aproximativ un sfert de oră, până când cartofii se înmoaie.

Atenție! Nu fierbeți cartofii prea mult timp, pentru că aceștia trebuie să-și păstreze forma, ca să îi puteți așeza în straturi în tavă. Poziționați un grătar în centrul cuptorului și preîncălziți-l la 170 – 180 de grade Celsius.

Transferați cartofii într-un bol mediu cu o paletă, având grijă să nu rupeți feliile. Scurgeți lichidul din tigaie și rezervați-l pentru o altă utilizare. Adăugați în cratiță smântâna groasă, sau clasică, sarea, piperul și nucșoara și mixați bine. Puneți din nou cartofii în cratiță, încet.

Încălziți amestecul de cartofi și smântână la foc mic, timp de 10 - 15 minute, până când cartofii sunt foarte moi, dar nu se rup și nu se zdrobesc.

Ungeți cu unt o tavă mare de copt. Transferați cartofii în vasul de copt cu ajutorul unei palete de bucătărie, așezându-i în straturi fără a-i sfărâma prea mult. Acoperiți-i cu sosul de smântână din cratiță.

Presărați brânza Gruyere peste cartofi, dacă o folosiți. Dați cartofii la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, până când se rumenesc deasupra, iar sosul este absorbit în mare parte.

Ponturi pentru cei mai aspectuoși cartofi franțuzești gratinați

Pentru o servire cu stil, ca la restaurant, lăsați cartofii franțuzești gratinați să se răcească în vas, apoi puneți-i la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.

Când cartofii sunt gata, folosiți un tăietor pentru a decupa porții individuale. Puteți reîncălzi acești cartofi învelindu-l în folie de aluminiu și punându-i în cuptorul foarte bine încins.

Cu ce puteți servi cartofii franțuzești gratinați

Serviți cartofii franțuzești gratinați ca fel principal, ca atare sau alături de o salată ori de ardei copți, după preferință.

Altfel, dacă doriți ca acești cartofi să vă servească drept garnitură, trebuie să știți că unele dintre preparatele ce se potrivesc cel mai bine sunt fripturile de pui, porc, vită sau miel, dar și cârnații sau șnițelele.

În cazul în care vă place peștele, puteți servi lângă cartofii gratinați somon în crustă de ierburi sau cod prăjit în tigaie.

În general, cartofii franțuzești gratinați sunt o garnitură bogată și satisfăcătoare, care se potrivesc cu o varietate de feluri principale și pot fi savurați în orice moment al zilei.

Cartofii frațuzești gratinați - o explozie de gust în fiecare lingură

Cartofii gratinați sunt o capodoperă a bucătăriei franceze, care pot fi savurați în orice moment al anului. Cu gustul bogat și cremos, textura fină și versatilitatea lor, cartofii franțuzești gratinați pot fi serviți alături de o varietate de feluri principale.

Cartofii subțiri sunt îmbrăcați într-o cremă bogată și arome de usturoi și brânză, care va încânta papilele gustative și vă va încălzi inima.

De la regiunea Dauphiné din Franța, acest preparat tradițional a devenit popular în întreaga lume, datorită gustului său unic și ingredientelor simple, dar delicioase. Încercați să-i pregătiți acasă și veți fi surprins de cât de ușor și rapid pot fi făcuți.

Cartofii franțuzești gratinați nu sunt doar o simplă garnitură, ci o adevărată bucurie culinară care va fi apreciată de toată familia.