Rețeta originală de cordon bleu unde pieptul de pui fraged este umplut cu șuncă și brânză elvețiană. Află cum se face și ce garnitură se potrivește cel mai bine.

Cordon bleu - rețeta originală, cu piept de pui

Cordon Bleu poate deveni una dintre mesele preferate. Indiferent dacă îl coaceți sau îl prăjiți, brânza care se topește și se întinde, șunca savuroasă și învelișul crocant de pesmet îl fac cu adevărat delicios.

Un cordon bleu tradițional are piept de pui fraged înfășurat în jurul șuncii și a brânzei elvețiene, dar puteți așeza ingredientele așa cum doriți.

Ce brânză se folosește la cordon bleu

Adorăm o brânză elvețiană bună, dar dacă nu aveți acces la brânză elvețiană Emmental sau pur și simplu nu vă place, o puteți înlocui oricând cu brânza preferată. O variantă bună este mozzarella.

Cum să bați puiul subțire dacă nu ai un ciocan de bătut șnițele

Un ciocan de carne este o unealtă excelentă pe care trebuie să o aveți la îndemână în bucătărie pentru aceste rețete cu carne bătută subțire, dar știm că nu toată lumea are unul. Pur și simplu, scoateți un sucitor și folosiți-l pentru a bate puiul până la o grosime de 6 mm.

Ce fel de șuncă se folosește la cordon bleu

Această rețetă cere pur și simplu șuncă normală. Este important să folosiți o șuncă de calitate, de la magazinele producătorilor locali.

Ce sos se potrivește la cordon bleu?

Cordon bleu servit cu garnitură de mazăre
Cordon bleu servit cu garnitură de mazăre

Pentru acestă rețetă am folosit un sos dijon simplu, făcut în casă.

Dacă preferați, puteți servi cordon bleu cu un sos de brânză sau chiar sos olandez. Dacă nu aveți timp, puteți sări peste sos.

Cum se face condon bleu

Preparare 30 minute
Gătire 15 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

Pentru Cordon Bleu

  • 4 piepturi de pui dezosate și fără piele
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru
  • 8 felii subțiri de șuncă
  • 8 felii subțiri de brânză elvețiană (sau mozzarella)
  • 60 de grame de făină
  • 1 ou mare
  • 1 lingură de apă
  • 60 grame de pesmet 
  • 120 ml ulei vegetal, pentru prăjire

Pentru sos cremos de muștar Dijon (opțional)

  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură de amidon de porumb
  • 1 cană de lapte
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1 linguriță de oțet din cidru de mere (sau oțet de mere)

Mod de preparare

Puneți pieptul de pui, pe rând, între două bucăți de hârtie de copt sau folie de plastic. Folosiți un ciocan pentru a bate puiul până la o grosime de 6 mm. Se condimentează ambele părți cu sare și piper.

Așezați 2 felii de șuncă și 2 felii de brânză elvețiană pe fiecare piept de pui. Înfășurați bine.

Întindeți făina pe o farfurie, iar pesmetul pe alta. Într-un castron, bateți împreună oul cu 1 lingură de apă.

Înfășurați puiul rulat în făină pentru a-l acoperi. Se înmoaie în amestecul de ou, apoi se trece prin pesmet până când este bine acoperit.

Se încălzesc 60 ml de ulei vegetal într-o tigaie mare. Puneți puiul în ulei și gătiți-l timp de 4 - 5 minute pe fiecare parte, până când puiul este auriu sau, dacă aveți un termometru de bucătărie, până când puiul ajunge la o temperatură internă de 75 de grade.

Cum faci sos cremos de muștar Dijon pentru cordul bleu

Se topește untul într-o cratiță mică la foc mare. Adăugați amidonul de porumb și amestecați până când compoziția este omogenă. Turnați laptele și încorporați muștarul Ddijon, zahărul brun și oțetul de cidru. Continuați să bateți până când sosul se îngroașă, ceea ce ar trebui să dureze doar câteva minute.

Se servește peste puiul Cordon Bleu.

Vinuri care se potrivesc cu un cordon bleu

Când vine vorba de vinuri, Cordon Bleu este unul dintre cele mai dificil de asociat.

Este un fel de mâncare consistent și sățios, cu arome delicate: cremozitatea bogată a sosului și a brânzei topite, gustul savuros al șuncii și suculența delicată a pieptului de pui se întrepătrund într-un mod care îți lasă gura apă.

Există unele vinuri care pot face față acestor arome puternice, dar trebuie să fie la fel de puternice - și la fel de complicate.

Cea mai bună alegere este un vin cu gust delicios de fructe, echilibrate de aroma dată de lemnul de stejar cu unele note complexe de fum sau condimente.

  • Cabernet Sauvignon
  • Pinot Noir
  • Sauvignon Blanc

Cine a inventat cordon bleu

Numele Le Cordon Bleu a fost folosit pentru prima dată în legătură cu excelența culinară încă din secolul al XVI-lea, când regele Henric al III-lea a creat unul dintre cele mai importante ordine din Franța, "L'Ordre du Saint-Esprit". Simbolul acestui ordin era crucea Sfântului Duh, care atârna pe o panglică albastră sau un ”cordon bleu”. Datorită caracterului prestigios al acestui ordin și a festinurilor decadente care însoțeau ceremoniile lor, numele Le Cordon Bleu a devenit bine cunoscut și celebru.

Originile Cordon Bleu ca șnițel umplut cu brânză se află în Brig, Elveția, probabil în jurul anilor 1940, fiind menționat pentru prima dată într-o carte de bucate din 1949.

Cea mai veche referire la "cordon bleu de pui" în The New York Times datează din 1967, în timp ce rețete similare cu carne de vițel se găsesc cel puțin din 1955.

Ce trebuie să mai știi despre cordon bleu

Cordon bleu la cuptor vs. Cordon bleu prăjit

Modul în care gătiți cordon bleu depinde de preferințele personale. Prăjirea face totul mai bun. Cu toate acestea, uneori vrem ceva mai ușor și preferăm să îl coacem. Încearcați ambele moduri de preparare și vedeți care vă place mai mult!

Sosul pentru cordon bleu - Îngroșarea cu amidon de porumb vs. făină

Toată lumea are un agent de îngroșare preferat. Multe persoane evită glutenul sau pur și simplu se feresc de gustul de făină care uneori rămâne atunci când nu este gătită suficient de mult timp. Orice variantă alegeți, diferența nu va fi considerabila, dar noi am constatat că preferăm amidonul de porumb pentru a îngroșa acest sos.

Calorii si valori nutriționale

Un cordon bleu (un piept de pui) are 685 calorii.

  • Calorii

    685kcal

  • Proteine

    54g

  • Carbohidrați

    42g

  • Zaharuri

    8g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    32g

  • Grăsimi saturate

    15g

  • Colesterol

    200mg

  • Sodiu

    1775mg

  • Potasiu

    790mg

  • Vitamina A

    655IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    415mg

  • Fier

    3mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.