Cotletul de porc întreg, gătit la cuptor, cu glazură de usturoi, este plin de aromă iar friptura va ieși perfect fragedă.

Cotlet de porc la cuptor cu glazură de miere și usturoi

Aceasta este, fără îndoială, cea mai bună rețetă de cotlet de porc. Dacă vă întrebați cum să gătiți această bucată delicioasă de carne, urmați indicațiile noastre și veți avea o friptură suculentă și fragedă. Trebuie doar să o frecați cu condimente, să o acoperiți cu glazură și să o lăsați la cuptor până când este gata!

Puteți adauga legume de sezon, cum ar fi varză de Bruxelles și dovleac, pentru o masă completă, totul într-o singură tavă.

Cotletul de porc are nevoie de un sos bun, fiind vorba de o bucată de carne slabă. Gătitul în amestecul de unt cu usturoi și miere cu arome profunde este perfect și vă oferă sosul ideal cu care să îl serviți!

Friptura va fi perfect fragedă, plină de aromă și, sincer, nu putea fi mai ușor de preparat.

La ce temperatură internă trebuie gătită friptura de porc?

National Pork Board recomandă gătirea pulpei de porc la o temperatură internă de 65°C dacă este gătit mediu sau 72°C dacă se vrea well done.

Folosiți un termometru de bucătărie pentru a verifica gradul de coacere. Odată ce carnea a atins temperatura potrivită, lăsați-o să se odihnească timp de cel puțin 10 minute înainte de a o tăia.

Rețeta de cotlet de porc întreg la cuptor cu glazură de miere și usturoi

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 20 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

Pentru cotletul de porc

  • 1-1,5 kg de cotlet de porc întreg
  • 1 lingură de ulei de măsline

Pentru condimente

  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de praf de ceapă
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat
  • 1/2 linguriță de rozmarin uscat
  • sare și piper proaspăt măcinat, după gust

Pentru glazura de usturoi cu miere

  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 60 ml de miere
  • 3 linguri de sos de soia 
  • 1 lingură de muștar dijon
  • 1 lingură de ulei de măsline

Pentru legume

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 kilogram de varză de Bruxelles, tăiată pe jumătate
  • 1 kilogram de dovleac, curățat de coajă și de semințe și tăiat în cubulețe de 2 cm

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C. Tapetați o tavă cu foaie de copt și lăsați-o deoparte. Se usucă cotletul de porc cu prosoape de hârtie.

Într-un castron mic, combinați paprika, praf de usturoi, praf de ceapă, cimbru, rozmarin, sare și piper.

Pulverizați ușor carnea cu spray de gătit. În acest fel, amestecul de condimente se va lipi mai ușor.

Luați amestecul de mirodenii și frecați-l peste tot pe cotletul de porc.

Se încinge uleiul de măsline la foc mediu și se rumenește carnea pe toate părțile; aproximativ 3-5 minute pe fiecare parte. Se transferă în tava pregătită anterior, cu stratul de grăsime în sus; se lasă deoparte.

Într-un castron, combinați usturoiul, mierea, sosul de soia, muștarul și uleiul; bateți până se omogenizează. Dacă este prea gros, adăugați puțin mai mult ulei sau sos de soia. Păstrați 2 linguri de sos pentru a le folosi pentru legume.

Ungeți carnea cu amestecul de miere rămas. Se lasa la cuptor timp de 25 de minute.

Între timp, puneți peste legume o lingură de ulei de măsline și amestecul de miere pe care l-ați păstrat. Scoateți friptura de porc din cuptor și adăugați legumele în jurul ei, într-un singur strat.

Întindeți o bucată de folie de aluminiu peste carnea de porc pentru ca partea de sus să nu se ardă, dar interiorul să continue să se gătească. Puneți din nou în cuptor și continuați să gătiți încă 25-30 de minute.

Rețineți că timpul va varia în funcție de mărimea fripturii. În această rețetă, pentru un cotlet de 1,5 kg, este nevoie de un timp de gătire de aproximativ 60-80 de minute, într-un cuptor la 180 de grade C. Asta înseamnă aproximativ 25 de minute pentru fiecare 500 de grame.

Scoateți tava din cuptor și acoperiți ușor carnea și legumele cu folie de aluminiu; lăsați să se odihnească 10 minute. Se taie carnea de porc în felii și se servește cu legume.

Cum se prepară cotletul de porc la slow cooker

Această rețetă poate fi făcută și în slow cooker! Dacă doriți să gătiți cotlet de porc în slow cooker, iată cum:

  1. Asezonați carnea de porc, rumeniți-o și puneți-o în slow cooker.
  2. Turnați sosul preparat peste ea; acoperiți și gătiți la LOW timp de 4 ore până la 6 ore.

Calorii și valori nutriționale

O porție de cotlet de porc la cuptor cu glazură de miere și usturoi are 350 calorii.

  • Calorii

    350kcal

  • Proteine

    41g

  • Carbohidrați

    22g

  • Zaharuri

    11g

  • Fibre

    4g

  • Grăsimi

    11g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    109mg

  • Sodiu

    322mg

  • Potasiu

    1090mg

  • Calciu

    60mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.