Covrigeii cu cașcaval și chimen făcuți acasă au un gust deosebit, ce diferă considerabil față de cel pe care îl au cei din comerț. Vezi cum se prepară.

Covrigei cu chimen și cașcaval

Crocanți și ușor picanți, covrigeii cu chimen și cașcaval merg de minune cu bere, dar și lângă un iaurt sau un ceai.

Aluatul de covrigei se poate tăia fie cu o formă specială, fie cu un cuțit, în forma dorită. Din același aluat se pot pregăti și saleuri. Cei cărora nu le place chimenul pot omite acest ingredient și pot presăra peste covrigei mac, susan sau miez de semințe de floarea-soarelui, după preferința fiecăruia.

Dincolo de faptul că sunt gustoase, aceste gustări sunt și aspectuoase. Covrigeii cu cașcaval și chimen vor arăta apetisant puși pe un platou sau în boluri. Saleurile făcute din același aluat pot fi puse chiar în pahare de sticlă mai largi.

Rețeta de covrigei cu chimen și cașcaval

Preparare 1 oră și 20 minute
Gătire 20 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru aluatul de covrigei

  • Un ou și un albuș
  • 150 de grame de caşcaval ras
  • 100 de grame de unt cu cel puțin 80% grăsime
  • 100 de grame de iaurt
  • 500 de grame de făină
  • Un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu
  • O jumătate de linguriţă de boia de ardei dulce
  • O linguriţă de seminţe de chimen
  • Un vârf de linguriţă de piper
  • Un sfert de linguriţă de sare

Ingrediente pentru uns covrigeii

  • Un gălbenuș de ou
  • O linguriță de lapte
  • Chimen, după gust

Mod de preparare

Mai întâi, se cerne făina într-un vas și se face o adâncitură în mijlocul ei. Acolo se adaugă oul și albușul, cașcavalul dat pe răzătoare, iaurtul în care se dizolvă bicarbonatul de sodiu, sarea și condimentele. Se amestecă totul bine.

La final, se adaugă și untul moale și se amestecă până când se încorporează. Va rezulta un aluat nu foarte ferm, dar nici lipicios. Aluatul se acoperă bine cu folie alimentară și se dă la frigider pentru o oră.

După ce aluatul de covrigei cu cașcaval și chimen a stat o oră la frigider, se răstoarnă pe un spațiu de lucru acoperit cu puțină făină – fie pe un blat de bucătărie, fie pe o masă. Se întinde într-o foaie de 4 – 5 milimetri grosime.

Apoi, se decupează covrigeii cu ajutorul unei forme de covrigei sau pur și simplu, cu un cuțit de bucătărie, în forma dorită de fiecare. Se pot forma acum și saleuri, după preferință.

Covrigeii cu cașcaval și chimen sau saleurile se așază într-o tavă acoperită în prealabil cu hârtie de copt, astfel încât preparatele să nu se lipească și să nu se ardă în cuptor. Se ung cu un gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte și se presară chimen deasupra – sau mac, susan ori semințe de Floarea-soarelui, după gust. Se dau la cuptor pentru 10 sau 15 minute, la temperatura de 200 de grade Celsius.

Cu ce se pot mânca covrigeii

Covrigeii cu cașcaval și chimen ori saleurile cu cașcaval și chimen se pot servi atât calzi, cât și reci.

Merg de minune în serile petrecute vizionând filme sau seriale, la petrecerile organizate acasă sau în orice moment al zilei, când apare pofta de a ronțăi ceva bun între mese. Pot fi serviți simpli sau împreună cu iaurt, lapte bătut, sana ori chefir, dar și lângă ceai sau bere.