Sarmale grecești în foi de varză cu un sos de ou și lămâie sunt unul dintre preparatele tradiționale grecești. Vezi care sunt ingredientele și pașii de preparare.

Sarmale grecești în foi de varză cu sos de ou și lămâie

În bucătăria grecească, varza este deseori folosită pentru a face un fel de mâncare clasic, rustic, grecesc, și anume sarmalele. Există multe modalități de a le prepara, chiar și o versiune servită cu sos de ou și lămâie.

Sosul de ou și lămâie se potrivește extrem de bine cu aroma de varză fiartă. Astfel, obțineți un preparat rustic, savuros, ce pare complicat, dar în realitate, este foarte simplu.

Sărmăluțele au un gust și mai bun a doua zi după ce au fost făcute și sunt grozave pentru prânz, cină și oricând între cele două mese!

Deși poate părea foarte laborioasă, rețeta este destul de ușoară. Iar partea cea mai complicată este de fapt fierberea și separarea frunzelor de varză.

Pentru a face sărmăluțele de varză în stil grecesc trebuie să cumpărați o varză "îndesată" ale cărei frunze nu sunt fac foarte multe cute, dar care ar trebui să fie destul de mare. Se scoate cotorul și apoi se scufundă varza în apă fierbinte, cu sare, până când frunzele încep sa devină moi. Pentru a o putea scoate din apa fierbinte, puteți înfige o furculiță mare în centru, îndepărtați frunzele exterioare una câte una până le veți termina.

Rețeta de sarmale în stil grecesc

Preparare 40 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de carne tocată de vită sau de porc
  • 1 varză întreagă
  • 1/2 legatură de mărar proaspăt tocat
  • 1/2 legatură de pătrunjel proaspăt tocat
  • 2 cepe, tăiate cubulețe
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 200 de grame de orez alb
  • 120 ml de ulei de măsline extravirgin
  • Sare, după gust
  • piper proaspăt măcinat
  • 1 praf de chimen măcinat (opțional)

Pentru sosul de ou și lămâie

  • 2 ouă
  • sucul de la 4 lămâi 

Mod de preparare

Puneți o oală mare cu apă la fiert.

Scoateți întregul cotor al verzei cu un cuțit. Se scufundă apoi în apa clocotită pentru câteva minute. Decojiți fiecare frunză, de îndată ce este flexibilă. Puneți apoi frunzele deoparte, într-o strecurătoare.

Într-un castron mare, combinați toată carnea tocată, o ceapă tăiată cubulețe, orezul, ceapa verde tocată, mărarul și pătrunjelul (tocate), un praf de chimen și sare de mare, dar și piperul proaspăt măcinat.

Scoateți nervurile tari, dacă există, de pe frunze cu un cuțit. Așezați o lingură din amestecul de umplutură în mijlocul fiecărei frunze de varză și înfășurați-le una câte una.

Adăugați o lingură de ulei de măsline într-o oală mare la foc mediu-mare. Se călește a doua ceapă tăiată cubulețe pentru câteva minute. (Această ceapă poate fi și tăiată Julien).

De îndată ce s-a înmuiat ceapa, puneți deasupra un pumn de pătrunjel proaspăt. În plus, puteți adăuga și câteva frunze de varză rămase (opțional).

Transferați sărmăluțele în oală în straturi una lângă alta și acoperiți cu o farfurie pentru a nu se desface în timpul gătirii.

Se toarnă apă cât să acopere sarmalele și se pun și 80 ml de ulei de măsline.

Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 60 de minute (sau la cuptor la 180 de grade).

Se ia oala de pe foc, se descoperă și se lasă mâncarea să stea timp de 10 minute pentru a se răci sosul.

Cum se prepară sosul de ou și lămâie

Bateți foarte bine 2 ouă timp de aproximativ 2 minute. Adăugați sucul de la 4 lămâi și continuați să amestecați. Cu ajutorul unui polonic luați puțină zeamă de la sarmale și adăugați peste sos în timp ce amestecați.

Se toarnă sosul peste sărmăluțe. Agitați oala pentru a vă asigura că sosul este distribuit peste tot.

Serviți! Vor fi cu adevărat delicioase!