Somon la cuptor, fraged, aromat și foarte ușor de făcut. Tot ce aveți nevoie sunt câteva bucăți de file de somon, plus un sos rapid de unt cu lămâie și verdeață.

Somon la cuptor – cea mai ușoară rețetă

Este nevoie de mai puțin de 20 de minute pentru a face această rețetă și va fi, cu siguranță, cel mai suculent și mai delicios somon. Cu alte cuvinte, este cam tot ce v-ați putea dori pentru o masă ușoară și sănătoasă, pe care întreaga familie o va adora.

O rețetă simplă ca aceasta este și suficient de versatilă pentru a fi servită cu o mare varietate de garnituri. Și pur și simplu schimbând garniturile, puteți menține mesele din cursul săptămânii interesante și gustoase!

De ce aveți nevoie pentru a găti cel mai bun somon la cuptor

Când vine vorba de somon, nu trebuie să stați prea mult pe gânduri. Iată ce ingrediente ar fi necesare:

  • Somon: Puteți face acest fel de mâncare din fileuri individuale sau dintr-o bucată mare (aproximativ jumătate dintr-un somon). Orice opțiune alegeți, va fi savuros!
  • Unt: Pentru ca somonul să rămână succulent, adăugați unt pentru un gust delicios.
  • Suc de lămâie: Un strop de lămâie adaugă o notă ușor acrișoară, dar extrem de plăcută în combinație cu peștele.
  • Usturoi: În această rețetă, se folosesc 3 căței de usturoi, dar nu ezitați să adăugați mai mulți sau mai puțini, în funcție de gust!
  • Verdeață: o combinație de pătrunjel și mărar completează perfect gustul somonului.

Cum sa dezghețați corect somonul congelat

Dacă ați planificat din timp cina cu somon, dezghețați-l în frigider. Cel mai bine este să îl depozitați în frigider peste noapte. Sau cu aproximativ 12 ore înainte de a-l găti.

Doar asigurați-vă că păstrați peștele în ambalajul său și îl puneți pe o farfurie adâncă pentru a nu se scurge lichidul când se dezgheață.

Dacă sunteți la câteva ore distanță de cină, dezghețați-l în apă rece. Nu vă faceți griji dacă ați uitat să îl scoateți de la congelator și să îl lăsați peste noapte în frigider! Îl puteți dezgheța dacă îl puneți într-un castron mare și îl acoperiți cu apă rece.

Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ o oră, în funcție de grosimea sa. Dar asigurați-vă că schimbați apa dacă se încălzește și umpleți vasul cu una cât mai rece este posibil.

Cum să cumpărați cel mai bun somon

Ca în cazul oricărui pește, cumpărați cel mai aspectuos somon pe care îl puteți găsi și pe care vi-l puteți permite. 

Somonul sălbatic este cel mai bun

La fel ca și în cazul creveților, cel mai bine este să vă feriți de somonul de crescătorie. De ce? Cel mai probabil este să conțină poluanți, antibiotice și diverse toxine din fermele piscicole.

Și în afară de motivele de siguranță, somonul prins în sălbaticie are, în general, mai mulți nutrienți, o textură mai bună, o altă nuanță și o aromă specială.

Somon proaspăt sau congelat?

Cu excepția cazului în care mergeți la un magazin de pește care are pește proaspăt, ce este într-adevăr mai scump, puteți să luați somon congelat.

Este absolut în regulă și poate fi o opțiune mai bună decât somonul „proaspăt” pe care îl veți găsi pe gheață... ce ar putea să nu fie întocmai atât de proaspăt pe cât se spune.

Se știe deja că somonul congelat este înghețat rapid pe navă imediat după ce este prins pentru a-i păstra prospețimea!

Care este cea mai bună temperatură pentru a găti somonul la cuptor

Probabil că ați întâlnit diverse răspunsuri atunci când vine vorba de timp și de temperatură. Dar atât timp cât gătiți somonul la o temperatură mai mică de 190 de grade Celsius, acesta nu se va usca și se va evita astfel și supragătirea.

Pentru că este ușor să pierdeți noțiunea timpului atunci când sunteți ocupată să pregătiți alte feluri de mâncare, cel mai bine este să programați cuptorul. Dacă ați depășit cu câteva minute, nu vă panicați pentru că nu este nicio tragedie. 

Dar, țineți cont de dimensiunea și grosimea fileului dumneavoastră pentru timpul de gătire:

  • Pentru un file de somon de dimensiune normală: gătiți timp de 12-13 minute.
  • Pentru un file de somon mai gros: gătiți în jur de 13-15 minute.
  • Pentru o bucată întreagă de somon: gătiți timp de 15-20 de minute.

Sfat: În cazul în care nu aveți un termometru pentru carne, există câteva moduri de a afla dacă somonul dumneavoastră a fost gătit corespunzător. Veți ști că este gata atunci când se desface ușor cu o furculiță.

Dar dacă doriți să verificați din nou, temperatura internă ar trebui să fie de 50-60 grade Celsius, iar somonul să fie încă suculent. 

Cum se gătește somonul la cuptor

Această rețetă de somon fraged se realizează în doar 15 minute! Se pregătește foarte repede, așa că asigurați-vă că aveți garniturile deja făcute!

Pentru a începe, preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius și apoi urmați indicațiile de mai jos:

  1. Lăsați somonul să ajungă la temperatura camerei. Scoateți fileurile din frigider și lăsați-le afară aproximativ 15 minute.
  2. Faceți amestecul de unt. Într-un castron mic, amestecați untul topit și sucul de lămâie. Apoi ungeți fileurile cu acest sos într-o tavă de copt.
  3. Este timpul coacerii. Presărați usturoi tocat, sare, piper și coaceți timp de 12-15 minute.
  4. Gata de servit! La final, puteți presăra puțin pătrunjel și mărar înainte de servire.

Câteva sfaturi suplimentare

Asezonați bucațile de file de somon chiar înainte de coacere

Carnea de pui și vită se lasă la marinat cu cel puțin o oră înainte de fi gătită pentru a lăsa aromele să se absoarbă.

În schimb, atunci cand este vorda despre pește și fructe de mare, condimentele (în special sarea) pot atrage apa mult mai repede. Deci, pentru rezultate mai bune, asezonați chiar înainte de a introduce tava în cuptor.

Cel mai bine este să nu îndepărtați pielea somonului înainte de a-l introduce la cuptor, indiferent dacă vă place sau nu. Acesta va ajuta la protejarea fileului de căldura tăvii, va găti somonul uniform și îi va păstra sucul său delicios.

Apoi, odată ce este gata de servit, puteți lua ușor pielea.

Nu clătiți somonul cu apă

La fel ca și în cazul puiului, nu spălați peștele crud. În acest mod poate crește riscul de contaminare și se poate răspândi pe alte suprafețe din bucătărie, cum ar fi chiuveta sau blatul. În plus, bacteria este ucisă odată ce se gătește într-un cuptor fierbinte.

Scoateți-l chiar înainte ca temporizatorul cuptorului să se stingă. Rețineți că somonul va continua să se gătească și după ce este scos din cuptor. Deci, să îl scoateți chiar înainte de a fi „gata” este o altă modalitate de a preveni supragătirea!

Și încă un detaliu: Nu vă alarmați dacă vedeți în tavă un lichid alb ce s-a scurs din pește! De fapt, este doar o proteină din somon numită albumină ce devine solidă atunci când este încălzită.

Cu cât somonul se gătește la foc mai mre, cu atât va ieși mai multă albumină. Așadar, pentru a preveni un strat alb gros, gătiți somonul la o temperatură medie.

Modalități gustoase de servire a somonului la cuptor

Acum că aveți un file de somon delicios, este timpul să realizați masa perfectă cu el!

Iată câteva opțiuni delicioase și… interesante:

Adăugați garnitură în farfurie. Adăugați carbohidrați sănătoși și verdeață în farfurie! Ideile de carbohidrați pot fi: orez pufos, piure de cartofi, cartofi țărănești la cuptor sau cartofi prăjiți cu usturoi. Și pentru legume: garnituri precum fasole verde, varză de Bruxelles prăjită sau spanac sote.

Adăugați salată. Puneți fileul pe un pat de verdeață cu frunze și multe legume proaspete. De la roșii, la castraveți, la ceapă roșie, opțiunile sunt nesfârșite!

Adăugați cereale. Există multe modalități de a face asta, în funcție de aromele pe care vi le doriți. Una dintre opțiunile de luat în calcul ar fi o variantă mediteraneană ce include quinoa, verdeață cu frunze, roșii, castraveți, varză roșie mărunțită și sos tzatziki.

Cum se păstrează și se reîncălzește somonul la cuptor

Cum se păstrarează somonul la cuptor

Dacă v-au rămas câteva bucăți de file, acestea se vor păstra până la 3 zile la frigider într-un recipient inchis ermetic.

Cum se congelează somonul la cuptor

Asigurați-vă că somonul este complet rece înainte de a-l congela. Apoi puneți-l pe hârtie de copt într-un recipient de depozitare pentru a nu se lipi de părțile laterale.

Reîncălzirea somonului poate fi dificilă, deoarece este deja gătit. În acest caz, cel mai bine este să-l reîncălziți la foc mic și încet, fie în cuptorul cu microunde, fie în cuptorul tradițional, pentru a preveni uscarea acestuia.

Cum se prepară somonul la cuptor - rețeta pas cu pas

Preparare 5 minute
Gătire 15 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon
  • 2 linguri de unt topit
  • 1/2 lingură de suc de lămâie, plus mai multe felii de lămâie pentru garnitură
  • 3 căței de usturoi tocați
  • sare și piper
  • 1 linguriță de pătrunjel tocat mărunt
  • 1 linguriță de marar tocat mărunt

Mod de preparare

  1. Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius și lăsați somonul să ajungă la temperatura camerei timp de 15 minute.
  2. Amestecați untul topit și sucul de într-un castron mic.
  3. Puneți somonul într-o tavă de copt și ungeți cu amestecul de unt peste tot.
  4. Acoperiți somonul cu usturoiul tocat, sare și piper și coaceți timp de 12-15 minute sau până când este rumenit.
  5. Presărați pătrunjelul proaspăt și mărarul peste somon înainte de servire.

Este exact așa cum v-ați imaginat, nu-i așa?

Calorii și valori nutriționale

Somonul la cuptor are 296 calorii / porție.

  • Calorii

    296kcal

  • Proteine

    34g

  • Carbohidrați

    1g

  • Zaharuri

    1g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    16g

  • Grăsimi saturate

    5g

  • Colesterol

    109mg

  • Sodiu

    125mg

  • Potasiu

    846mg

  • Vitamina A

    247IU

  • Vitamina C

    1mg

  • Calciu

    26mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.