Cum faci mămăligă - 8 rețete cu care nu dai greș

Cum se face corect mămăliga sau „polenta”

Mămăliga este la loc de cinste în bucătăria românească, dar este preparată și în bucătăria italiană, sub denumirea de „polenta”. Totuși, modul corect de preparare nu este cunoscut de toată lumea, mai ales că, de-a lungul timpului, au apărut multe informații eronate.

De exemplu, poate că ați auzit că pentru a pregăti o mămăligă bună trebuie să folosiți o lingură de lemn, să amestecați într-un singur sens, să turnați mălaiul în apă clocotită și să amestecați încontinuu. Puteți uita toate aceste lucruri.

Ceea ce este cu adevărat important pentru a obține cea mai bună mămăligă sau „polenta” este să folosiți raportul corect între apă sau lapte și mălai și să îi permiteți mălaiului să se hidrateze corespunzător.

Ce este mămăliga, de fapt

Pe scurt, în prezent, mămăliga este un terci de făină de porumb. Însă, cu mult timp înainte ca porumbul să fie adus din Statele Unite ale Americii în Europa, mămăliga era deja un aliment de bază, doar că nu avea la bază mălaiul, ci meiul. De altfel, de-a lungul istoriei, terciul a fost cea mai populară formă în care oamenii au consumat cereale, cu mult înainte de apariția pâinii.

Porumbul a fost adus în Spania de Hernán Cortés din Mexic în anul 1530 și s-a răspândit în Europa în secolul al XVI-lea. Pentru a crește, porumbul are nevoie de multă căldură și umiditate, iar Valea Dunării este una dintre regiunile europene ideale pentru cultivarea lui.

Adevăratele reguli pentru cea mai bună mămăligă

În mod obișnuit, mămăliga este gătită prin fierberea apei și a mălaiului într-un ceaun. Atunci când este gătită în stil țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga ar trebui să fie mult mai groasă decât polenta italiană obișnuită, până la punctul în care poate fi tăiată în felii, la fel ca pâinea.

Atunci când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mult mai moale, uneori aproape de consistența unui terci. Deoarece mămăliga se lipește de suprafețele metalice, pentru a o tăia în felii se folosește o bucată de ață de cusut, în loc de cuțit. Apoi, poate fi mâncată cu mâna, la fel ca pâinea.

Proporția clasică este de o parte de mălai la patru părți de apă. De asemenea, se poate folosi lapte în loc de apă. Laptele face ca mămăliga să fie foarte bogată și cremoasă. Pregătiți-o așa cum preferați, în funcție de preparatele cu care plănuiți să o serviți.

Atunci când este folosit prea puțin lichid în prepararea mămăligii, mălaiul nu se poate hidrata suficient de bine. Mămăliga se va îngroșa și va părea gata mai repede, dar mălaiul nu va fi gătit suficient.

Timpul de gătire și cum îl puteți scurta

Așadar, dacă folosiți raportul corect de lichid la mălai, următorul detaliu important pentru pregătirea celei mai bune mămăligi este timpul de gătire. Acesta este un alt domeniu în care multă lume greșește mult prea des, servind polenta cât timp este încă foarte lichidă. Bineînțeles, există loc pentru preferințele personale.

În general, este bine să vă feriți de orice rețetă de mămăligă ce indică folosirea unui mălai ce se gătește în mai puțin de 45 de minute. De fapt, mămăliga se gătește corect în aproximativ o oră, având nevoie să fie amestecată din când în când.

Însă, există o metodă de a reduce timpul de gătire a mămăligii la aproximativ o jumătate, adică la un total de 30 de minute. Trucul constă în a înmuia mălaiul în apă sau în lapte timp de câteva ore înainte de găti mămăliga. Acest pas ajută la hidratarea completă a făinii de porumb înainte de a începe procesul de gătire, ceea ce reduce în mod considerabil timpul de gătire.

În cazul în care folosiți mălai din comerț, fierbeți mămăliga conform instrucțiunilor de pe pachet. Însă, dacă utilizați mălai de țară, țineți cont de faptul că acesta trebuie să fiarbă cu 15 minute mai mult față de cel din magazine.

Cum să evitați cocoloașele

Este important să turnați treptat mălaiul în lichidul fierbinte în timp ce amestecați pentru o consistență fină și cremoasă.

Dacă puneți mălaiul deodată, se va aduna și va fi dificil să scăpați de cocoloașe.

Rețete de mămăligă

1 din 8

O rețetă clasică de mămăligă fiartă cu care nu aveți cum să dați greș. Dacă este prima dată când faceți mămăligă, urmați pașii din această rețetă și nu aveți cum să greșiți.

2 din 8

Mămăliga pripită este mai moale decât mămăliga fiartă, se face foarte repede și trebuie să fie amestecată constant. Ideal este să fie pregătită într-un ceaun de fontă. În lipsa acestuia, alegeți o oală cu fund dublu, din inox sau ceramică.

În mămăliga pripită puteți pune și puțin unt, după ce aceasta a fiert puțin. În acest fel, vă puteți asigura că mămăliga nu se lipește de cratiță. În plus, textura devine mai cremoasă, iar gustul mai bogat.

3 din 8

În general, mămăliga se face cu apă, dar noi suntem de părere că nu iese suficient gustoasă. Laptele va adăuga cremozitate și aromă.

De asemenea, gătită în lapte, mămăliga va fi bogată și cremoasă, dar și grea. Va avea un gust bun, dar vă poate lăsa și o senzație de greață după aceea.

Cum se prepară mămăliga fiartă în lapte

  1. Se pune laptele într-o cratiță și se dă în fiert.
  2. După ce a dat în clocot, turnați treptat mălaiul în lapte, amestecând constant pentru a evita formarea de cocoloașe.
  3. Continuați să amestecați mămăligă până când începe să se îngroașe, apoi reduceți focul și lăsați-o să se gătească în oală amestecând din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului.
  4. După 30 de minute adăugați untul, brânza, sarea și piperul și amestecați până când totul s-a topit și s-a amestecat.

4 din 8

Mămăliga coaptă la cuptor este o versiune de vis a mămăligii clasice. Aceasta nu trebuie să fie amestecată și nici măcar să fie supravegheată cât timp se gătește, astfel că puteți face orice altceva până când preparatul este gata să fie servit.

Tot ce aveți de făcut este să amestecați ingredientele necesare, să dați amestecul la cuptor și să uitați de el timp de o oră. Chiar dacă timpul de gătire este mai mare decât al mămăligii făcute pe aragaz, acesta este un timp câștigat, pentru că nu trebuie să supravegheați preparatul cât stă în cuptor.

5 din 8

Mămăliga cu unt și brânză este una dintre mâncărurile preferate de români. Dacă o pregătiți „ca la carte”, mămăliga este și gustoasă și sănătoasă. Ingredientul secret ce dă gust și savoare: untul. Adăugat în mămăligă, o va transforma în deliciul pe care toată lumea îl aștepta.

6 din 8

Balmoșul este un preparat gras, pe bază de mămăligă cu mult adaos de lactate, plin de arome și foarte bogat în savoare. Mai exact, mămăliga este vedetă, cea care stă la baza multor mâncăruri românești, fiind acum combinată cu iaurt sau smântână, iar unele rețete folosesc chiar și diferite cărnuri.

 Unele rețete propun chiar și bucățele de carne, cârnați prăjiți sau slănină prăjită. Pentru a-l pregăti, mai întâi fierbeți smântâna cu unt și sare, timp de câteva minute, apoi adăugați mălai, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloașe. La final, se adaugă multă brânză sărată și va fi „curcubeu pe cerul gurii”.

În mod normal, se servește cald, cu puțin unt deasupra, dar și cu cârnați afumați prăjiți, puțină smântână și brânză de burduf lângă.

7 din 8

Nimic nu se compară cu o rețetă tradițională, care să te ducă cu gândul exact la o zonă anume din România. La aerul rece de munte, la o stână de oi cu lapte și brânză proaspătă și la o mămăligă adevărată, așa cum o făceau ciobanii pe vremuri.

Este de ajuns să încercați o dată Balmoșul făcut la stână și nu-l veți uita, dar veți vrea să îl gustați iar și iar. Ciobanii au propria rețetă, veche, folosind doar ingrediente proaspete.

8 din 8

Muhlama, cunoscută și sub numele de "kuymak" în unele regiuni ale Turciei, este o mămăligă turcească ce are origini în zona de nord-est a țării, în special în regiunea Trabzon. E o rețetă simplă, dar extrem de populară, care combină mălai, brânză și uneori unt sau lapte.

Ceea ce o face specială, în afară de gustul delicios, este flexibilitatea sa. Deși rețeta tradițională folosește brânza feta, în anumite zone ale Turciei se utilizează diferite tipuri de brânză, în funcție de disponibilitate și de preferințe. Uneori, se adaugă și carne sau mezeluri pentru a o transforma într-un fel de mâncare complet.

Cum poate fi servită mămăliga

Mămăliga pregătită în acest fel este perfectă pentru a o servi cu brânză și smântână sau într-un bol cu lapte. De asemenea, o puteți tăia în felii, astfel încât să le prăjiți într-o tigaie cu ulei sau în untură.

Totodată, mămăliga pregătită după această rețetă merge de minune lângă sarmale, tochitură sau fripturi de porc, vită sau pui ori pește, împreună cu mujdei de usturoi.

De asemenea, mămăliga este un ingredient de bază pentru un alt preparat autohton: bulz - adică mămăligă cu brânză și unt gătită la cuptor. În plus, „polenta” stă la baza unui alt fel de mâncare românesc, ce era făcut de obicei de ciobanii din România – balmoș. Pentru acesta, făina se fierbe în lapte de oaie. Din lista de ingrediente mai fac parte: unt, smântână, telemea, caș, urdă etc.

Cât de sănătoasă este mămăliga

Cel mai frecvent, mămăliga este făcută din doar trei ingrediente – mălai, apă și sare. Astfel, aceasta reprezintă o sursă de proteine vegetale ce poate fi servită adesea de persoanele care vor să își țină greutatea sub control.

Mămăliga simplă, fără brânză sau smântână, este destul de săracă în calorii și conține cantități neglijabile de diverse vitamine și minerale. În plus, ca și alte cereale, este o sursă bună de carbohidrați.

În cazul în care mămăliga este gătită în lapte în loc de apă, mămăliga devine mai bogată în nutrienți, dar și în calorii.

Dieta cu mămăligă

Dacă ați decis deja ce dietă intenționați să urmați pe termen lung, trebuie să găsiți o modalitate de a vă pregăti cu ușurință organismul pentru ceea ce va urma. Dacă schimbați dintr-odată obiceiurile alimentare și supuneți organismul la un regim epuizant, rezultatele vor fi dezamăgitoare și veți renunța foarte repede.

Cea mai bună variantă este să aveți o perioadă de tranziție, în care puteți folosi dieta cu mămăligă, cu ajutorul căreia veți începe procesul de slăbire și, în același timp, nu vă veți simți înfometat. Este un regim scurt așa că nu vă așteptați să pierdeți în greutate în mod dramatic.