Marinadă pentru porc. Cum marinezi carnea pentru cea mai bună friptură
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

De ce este recomandată marinarea cărnii de porc

Unele persoane consideră că marinarea cărnii este o pierdere de timp. Deși în unele cazuri puteți sări peste acest pas, marinarea cărnii este întotdeauna o idee bună. Însă, pentru ca preparatul să aibă un gust deosebit, trebuie să fie respectate unele detalii.

Carnea de porc, la fel ca și alte tipuri de carne, devine mai gustoasă atunci când este marinată. Marinadele fac ca gustul cărnii să fie mult mai bogat. Deși marinadele nu pătrund foarte mult în carne, acestea pot îmbunătăți semnificativ savoarea preparatului final.

Al doilea și cel mai important motiv pentru care ar trebui să marinați carnea de porc înainte de a o găti este că marinadele îmbunătățesc și textura cărnii. Bucățile slabe de carne devin mult mai fragede atunci când sunt puse în marinade ce conțin ingrediente acide. Printre acestea se numără sucul de lămâie, oțetul și vinul.

De asemenea, marinadele pot da mai multă umiditate bucăților uscate de carne de porc, făcându-le mai suculente. În cele din urmă, marinadele fac loc pentru creativitate în bucătărie. Cu ajutorul lor, puteți găti carnea de porc în fel și fel de moduri, astfel încât să aibă diverse gusturi deosebite.

Așadar, dacă ați evitat întotdeauna munca suplimentară cu bucățile de carne de porc, încercați să le marinați data viitoare și veți simți cu siguranță diferența, indiferent de felul în care alegeți să le gătiți.

Ce feluri de carne de porc sunt cele mai bune pentru marinare

Marinarea este o etapă importantă de pregătire mai ales pentru bucățile mai dure de carne de porc, cum ar fi mușchiul și umărul de porc.

Cu toate acestea, există bucăți de carne de porc ce sunt foarte dure, iar marinarea lor nu este întotdeauna utilă. Printre aceste bucăți se numără jambonul și picioarele de porc.

Pentru ca aceste bucăți să devină gustoase și fragede, este necesară o gătire lungă și lentă. Așadar, nu pierdeți timp cu marinarea acestor tipuri de carne de porc. Gătiți-le pur și simplu atât cât este necesar.

În ceea ce privește bucățile fragede de carne de porc, cum ar fi mușchiul de porc, coastele și burta, nu este necesară marinarea cu scopul frăgezirii, pentru că aceste bucăți de carne sunt suficient de fragede în sine dacă sunt gătite corect.

Pe de altă parte, aceste bucăți de carne de porc absorb foarte bine aromele marinadei. Astfel, dacă aveți timp, este recomandat să faceți un fel de marinadă pentru ele. Nu va fi nevoie să marinați aceste bucăți de carne prea mult timp.

Cum se marinează carnea de porc

marinarea cărnii de porc

Marinarea cărnii de porc nu este complicată deloc. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care ar trebui să le știți despre marinarea cărnii. Iată cum să marinați carnea de porc sau orice altă carne pe care vreți să o gătiți.

Începeți cu alegerea unui recipient de marinare adecvat. Cel mai bine este să folosiți recipiente din sticlă sau din plastic sigur pentru alimente pentru marinarea cărnii. Evitați să folosiți recipiente din metal, pentru că ingredientele acide din marinadă pot interacționa cu acestea.

Amestecați ingredientele marinadei. Dacă recipientul pe care îl folosiți nu este convenabil pentru a amesteca ingredientele, faceți acest lucru într-un bol și apoi turnați marinada în recipient.

Așezați bucățile de porc în marinadă și frecați-le bine cu acest lichid aromat. Acoperiți recipientul și puneți-l în frigider. Atenție! Este esențial să alegeți un recipient cu un capac care să se potrivească bine. În primul rând, acesta va proteja carnea de contactul cu aerul și de deteriorarea rapidă. În al doilea rând, capacul va împiedica răspândirea în frigider a mirosurilor de carne și de marinadă. Nu marinați niciodată carnea la temperatura camerei!

Dacă mergeți la un picnic, asigurați-vă că păstrați carnea de porc marinată într-o ladă frigorifică.

Nu refolosiți niciodată marinada de carne de porc. Deși ați putea simți tentația să o refolosiți, nu o faceți niciodată. Puteți oricând să faceți o altă marinadă, atunci când aveți nevoie. Nu este atât de greu și nu necesită mult timp.

Unele marinade sunt bune și ca sosuri pentru carnea gătită. Cu toate acestea, este esențial să vă amintiți că marinada ce a fost în contact cu carnea de porc crudă nu trebuie să fie folosită niciodată pentru carnea de porc gătită.

Marinadele folosite ce intră în contact cu alimentele gătite sunt o cauză potențială de contaminare încrucișată și de îmbolnăvire.

Cât timp trebuie să fie lăsată la marinat carnea de porc

Timpul de marinare diferă, în funcție de tipul de carne. Carnea de porc trebuie să fie lăsată la marinat timp de cel puțin 30 de minute până la o oră înainte de a o găti.

Cel mai mult, carnea de porc poate fi lăsată la marinat pentru 48 de ore, deși bucățile mai tari de carne de porc pot fi păstrate în siguranță în marinadă până la patru zile. Totuși, gustul preparatului și textura acestuia pot impresiona și cu cele 24 până la 48 de ore de marinare.

Lăsați carnea de porc în marinadă mai mult de 48 de ore doar în cazul în care ați apucat să o puneți la frigider, dar nu ați apucat încă să o gătiți.

Cu cât este mai tare bucata de carne de porc pe care o marinați, cu atât mai mult timp ar trebui să o lăsați în marinadă. În acest fel, aceasta va avea timp să se frăgezească bine, iar preparatul final să aibă o textură plăcută.

Ce se întâmplă dacă marinați carnea de porc prea mult timp

Este important să oferiți cărnii suficient timp pentru a absorbi aromele marinadei. Însă, trebuie să evitați să lăsați carnea de porc în marinadă prea mult timp. Ce e prea mult, ca întotdeauna, strică.

Timpul maxim de marinare pentru carnea de porc este de patru zile. Nu este recomandat să lăsați carnea de porc mai mult timp în marinadă, din două motive.

În primul rând, oricum nu ar trebui să țineți carnea de porc în frigider mai mult de atât. Dacă ați ținut carnea de porc în marinadă mai mult de patru zile, sunt șanse ca aceasta să se fi stricat deja.

În al doilea rând, oricât de tare ar fi, carnea de porc poate deveni neplăcută și moale ca urmare a faptului că a stat prea mult timp într-o marinadă acidă. Evitați să marinați prea mult carnea de porc, mai ales dacă gătiți bucăți fragede.

Rețete de marinadă pentru carnea de porc

O listă de rețete ușoare de marinadă pentru carne de porc potrivite pentru orice cotlete, ceafă, mușchi file, carne gătită stir fry, frigărui și multe altele!

Marinadă cu muștar și cidru de mere

marinadă pentru porc, cu muștar și cidru de mere

Este deosebit de bună pentru fripturile de porc, toate tipurile de cotlete și mușchi. Oțetul de cidru de mere este foarte blând, așa că adăugarea muștarului Dijon nu înclină echilibrul acid-gras, dar adaugă aromă și acționează ca un emulgator.

Ingrediente

  • 60 ml oțet de cidru de mere
  • 2 linguri de muștar Dijon
  • 80 ml ulei de măsline
  • 1,5 linguri de zahăr brun
  • 6-7 crenguțe de cimbru (sau 1/2 lingură de cimbru uscat)
  • 1 ceapă verde, tăiată în felii subțiri
  • 1/2 linguriță de piper

Se amestecă toate ingredientele, adăugând la final ceapa și cimbrul.

Marinadă cubaneză

Pregătită în mod obișnuit pentru fripturile de porc, aceasta este una dintre cele mai faimoase marinade din lume. În mod tradițional se prepară cu suc de portocale amare, dar și sucul proaspăt stors de lămâie merge la fel de bine. Mult usturoi și oregano, cu adevărat un amestec aromat. Merge de minune pentru cotletele de porc la cuptor, la grătar și la tigaie.

Ingrediente

  • 4 linguri de suc de lime, proaspăt stors
  • 60 ml suc de portocale, proaspăt stors
  • 80 ml ulei de gătit neutru sau ulei de măsline
  • 8-10 căței de usturoi, zdrobiți și apoi tocați foarte fin
  • 2 linguri de oregano uscat
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de sare grunjoasă

Se amestecă toate ingredientele.

Marinadă pentru porc în stil grecesc

Aceasta este o rețetă autentică de marindă în care se țin celebrele frigărui grecești Souvlaki înainte de a ajunge pe grătar. Ceapa rasă din amestec nu numai că infuzează carnea cu arome, dar zaharurile naturale ale acesteia o ajută și să se caramelizeze frumos în timpul gătitului. Oregano adaugă o aromă savuroasă de neegalat, iar sucul de lămâie completează perfect marinada.

Ingrediente

  • 1 ceapă, dată pe răzătoare
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt sau zdrobiți
  • 60 ml ulei de măsline
  • Sucul de la o lămâie medie
  • 1 lingură de oregano grecesc uscat
  • 1 linguriță de sare grunjoasă
  • 1 linguriță de piper măcinat

Se combină ceapa rasă, usturoiul tocat, uleiul de măsline, oregano și sucul de lămâie, se adaugă sarea și piperul și se amestecă (așteptați-vă la o consistență mai groasă).

Marinadă cu cidru de mere și salvie

Perfectă pentru fripturi de porc, file de porc sau cotlete de porc la cuptor.

Ingrediente

  • 240 ml de cidru de mere
  • 80 ml ulei de măsline sau ulei de gătit neutru
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de piper alb
  • 3-4 crenguțe de salvie (aproximativ 10 frunze)
  • 1/2 lingură de boabe de piper verde (opțional)

Se amestecă toate ingredientele și se adaugă salvia la sfârșit.

Marinadă pentru porc cu ghimbir și praf de curry

Plin de arome sud-asiatice și excelent pentru mușchiul de porc, ceafă, șuncă, burtă sau pulpă.

Ingrediente

  • 3 linguri de oțet de orez
  • 1 lingură de suc de lime, proaspăt stors
  • 80 ml ulei de gătit neutru
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 2 lingurițe de praf de curry (se mărește cantitatea după gust)
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt ras
  • 4-5 frunze de lime (opțional)

Folosiți o răzătoare pentru a rade rădăcina de ghimbir. Amestecați bine toate ingredientele, adăugând la sfârșit frunzele de kaffir opționale. Gustați și ajustați ingredientele după gust.

Marinadă vietnameză pentru porc

Încercați-o cu frigărui de porc sau cu ceafă de porc la grătar. Dacă puteți face rost lemongrass proaspăt - folosiți-l neapărat, spre deosebire de cel uscat (pe care trebuie să îl înmuiați înainte de a-l folosi).

Ingrediente

  • 4 linguri de ulei vegetal (sau alt ulei de gătit neutru)
  • 1,5 linguri de oțet de orez
  • 2 linguri de sos de soia
  • 2 linguri de sos de pește
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 1 lingură de usturoi, tocat mărunt
  • 1 lingură de ceapă verde, tocată mărunt
  • 1 tulpină de lemongrass, curățată și tăiată fin (sau 2 linguri de lemongrass uscat)
  • 1/4 linguriță de piper

Dacă folosiți lemongrass uscat, înmuiați-l în apă timp de 2 ore înainte de a prepara marinada. Se amestecă toate ingredientele.

Marinadă chinezească

Sosul barbecue chinezesc este bun de te lingi pe degete, așa că asigurați-vă că păstrați o parte din marinadă pentru a o întinde peste carnea de porc odată ce este gătită.

Ingrediente

  • 3 linguri de sos hoisin
  • 2 lingurițe de ulei de susan
  • 2 linguri de miere
  • 1,5 linguri de ketchup
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 cățel mare de usturoi, tocat mărunt
  • 1/4 linguriță de condimente chinezești

Se amestecă toate ingredientele. Puneți deoparte 3 linguri pentru a le folosi ca glazură și marinați carnea în cantitatea rămasă.

Marinadă mexicană "Al pastor"

Marinada clasică pentru ”tacos al pastor” este făcută cu bucăți de ananas proaspăt și înmoaie carnea, pe lângă faptul că o aromatizează. O marinadă excelentă pentru cotletele de porc, dar nu lăsați carnea foarte mult timp la marinat. Al pastor este perfectă pentru coaste și cotlete și trebuie făcută în blender.

Ingrediente

  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 400 de grame de ananas proaspăt, tăiat în cubulețe
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri de pudră de chili
  • 2 linguri de pastă de achiote (creșteți cantitatea de pudră de chili dacă nu folosiți)
  • 1 lingură de oregano mexican
  • 2 lingurițe de sare
  • 180 ml suc de portocale (sau bere neagră)
  • 180 ml suc de ananas

Într-un blender se combină ceapa tăiată cubulețe, bucățile de ananas, usturoiul, chili și achiote, oregano, sarea, sucul de portocale și sucul de ananas. Amestecați până la omogenizare.

Marinadă cu usturoi, cumin și ierburi aromate

marinadă pentru friptura de porc

O marinadă ideală pentru cotletele de porc la tigaie sau la grătar. Arome proaspete din rozmarin, cimbru și usturoi și un gust fin de chimen - unul dintre cele mai compatibile condimente cu carnea de porc. Adăugăm puțină aciditate cu o bere savuroasă, dar care să nu fie prea amară.

Ingrediente

  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 80 ml de bere cu malț (pilsner cehă, dark lager mexicană, amber ale, dunkel, bock etc.)
  • 3 căței de usturoi, tăiați în jumătate și zdrobiți
  • 2 lingurițe de chimen
  • 1 legătură de rozmarin
  • 3 crenguțe de cimbru
  • 1 linguriță de piper

Se amestecă toate ingredientele, adăugând la final ierburile proaspete.

Marinadă cu bere și boia

O marinadă excelentă și rapidă pentru friptura de porc, perfectă și pentru cotletele de porc. Pilsner-ul ar trebui să fie mai mult în stilul ceh – cu mai mult malț.

Ingrediente

  • 240 ml de pilsner (bere cehă, lager mexicană, pilsner artizanală)
  • 60 ml ulei de măsline
  • 1/2 lingură de paprika
  • 1/2 linguri de praf de usturoi ( sau 2 căței de usturoi, tocați mărunt)
  • 1/2 lingură de chimen
  • 5 crenguțe de oregano proaspăt (sau 1/2 linguriță de oregano uscat)
  • un vârf de cuțit de sare grunjoasă

Se amestecă toate ingredientele, adăugând ultima dată oregano proaspăt.

Marinadă cu piersică

Toată lumea adoră un cotlet de porc suculent cu felii de piersici la grătar sau un file de porc acoperit cu salsa de piersici. Pentru această rețetă de marinadă aveți nevoie de pulpă proaspătă de piersici rasă (noi am folosit piersici albe) și mult cimbru și reprezintă o alegere deosebit de bună pentru grătarele de vară. Puteți adăuga și o lingură de bourbon la rețeta de mai jos.

Ingrediente

  • 1 piersică mare, curățată de coajă și cu pulpa rasă
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de miere
  • 7-8 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 1 linguriță de piper alb
  • 1/2 linguriță de sare grunjoasă
  • 1 lingură de bourbon (opțional)

Se amestecă mai întâi piersica rasă cu mierea și sucul de lămâie. Adăugați uleiul de măsline, sarea și piperul, amestecați din nou și adăugați cimbrul. Dacă folosiți bourbon, adăugați-l la sfârșit.

Marinadă cu muștar

Se folosește pentru a marina carnea de porc și se lasă să stea, acoperit, timp de 1 oră. Se prăjește, se rumenește sau se frige carnea la grătar (se șterge marinada înainte de a o găti).

Ingrediente

  • 2 linguri de muștar
  • 1/2 lămâie
  • 16 frunze de salvie tocate
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de miere
  • Sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat

Se combină aproximativ 2 linguri de muștar cu sucul și coaja de la 1/2 lămâie, salvia, usturoiul, uleiul de măsline extravirgin și mierea. Se condimentează cu sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat; se amestecă bine.

Marinadă picantă pentru porc cu piper și usturoi

Se folosește pentru cotlete de porc la grătar.

Ingrediente

  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 3 linguri de ulei vegetal
  • 2 linguri de zahăr brun deschis
  • 2 linguri de sare grunjoasă
  • 2 lingurițe de boia de ardei
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 1/2 linguriță de piper cayenne

Într-un castron, se amestecă usturoiul, uleiul, zahărul, sarea, paprika, piperul și boiaua de ardei până se formează o pastă. Se ung cotletele de porc cu pasta și se înfășoară în folie de plastic. Se dau la frigider 1 oră (sau până la 3).

Marinadă cu oțet balsamic și rozmarin

Ingrediente

  • 120 ml de oțet balsamic
  • 60 ml ulei de măsline
  • 1 lingură de rozmarin proaspăt tocat
  • 1 linguriță de sare
  • 2 lingurițe de piper

Combinați ingredientele pentru marinadă într-un bol. Păstrați 60 ml din amestec și turnați restul marinatei într-o pungă cu fermoar. Adăugați 750 de grame de carne (pentru 4 persoane) și agitați punga pentru ca marinada să acopere carnea. Se dă la frigider. Folosiți marinada păstrată pentru a unge carnea și legumele în timpul grătarului.

Marinadă ușoară pentru cotlete de porc

Ingrediente

  • 120 ml de ulei cu aromă neutră
  • 60 ml sirop de arțar
  • 2 linguri de oțet de cidru de mere
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 linguri de muștar măcinat
  • Sare și piper, după gust

Amestecați totul într-un bol. Se transferă marinada într-o pungă de plastic împreună cu cotletele de porc, se sigilează și se amestecă bine. Se lasă la marinat peste noapte sau timp de cel puțin 2 ore.

Marinadă pentru friptura de porc

Aceasta este o marinadă excelentă pentru orice fel de carne. Ne place în special la fripturile de porc, dar poate fi folosită cu ușurință și la pui.

Ingrediente

  • 120 ml de sos Worcestershire
  • 2 linguri de miere
  • 2 linguri de oțet de cidru
  • 1/2 linguriță de semințe de muștar
  • 1/2 linguriță de pudră de muștar
  • 1 linguriță de piper cu lămâie
  • 1/2 linguriță de sare cu țelină
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt

Într-o pungă mare cu fermoar, se combină sosul Worcestershire, mierea, oțetul, semințele de muștar, pudra de muștar, piperul cu lămâie, sarea cu țelină și usturoiul; se închide ermetic și se amestecă ingredientele.

Ce trebuie să mai știi despre marinarea carnii de porc

Câteva sfaturi finale pe care le puteți găsi utile atunci când preparați marinade gustoase pentru carnea de porc - țineți cont de proporția orientativă 3 părți grăsime:1 parte acidă. Restul ingredientelor le puteți folosi după gust.

Folosiți sosuri din comerț

Sosul barbecue cumpărat din magazin, sosul de chilli dulce, muștarul, sosul sriracha, sosul teriyaki, diverse chutney-uri, chiar și laptele bătut în combinație cu puțin ulei neutru constituie o marinadă excelentă pentru carnea de porc.

Folosiți marinadă cu bere pentru carnea de porc la grătar

Marinadele în care ingredientul acid este berea au o proprietate importantă atunci când vine vorba de grătarul pe cărbuni.

S-a constatat că berea inhibă formarea de hidrocarburi - substanțe cancerigene care se găsesc la suprafața cărnurilor preparate la grătar. Se crede că berile mai închise la culoare au un efect și mai puternic.

Cum se prepară o marinadă keto pentru carnea de porc

Nu uitați - marinarea nu face decât să adauge aromă la suprafața cărnii. Prin urmare, prezența unui îndulcitor ca agent de echilibrare față de restul ingredientelor, mai mult ca sigur nu va da peste cap o dietă keto, deoarece amestecul nu este consumat.

Pentru a fi absolut sigur, folosiți un îndulcitor cu indice glicemic mai mic sau renunțați complet la îndulcitor.