Orez cu linte și ceapă caramelizată sau mujadara este un fel de mâncare tradițional din Orientul Mijlociu. Acesta este un preparat plin de arome și texturi, cu o combinație echilibrată între dulce și sărat.

Orez cu linte și ceapă caramelizată - rețeta libaneză de mujadara

Doar 3 ingrediente fac din această rețetă o masă ușoară, vegană și bogată în proteine!

Mujadara libaneză se face cu orez, linte și ceapă, ingrediente care se îmbină atât de frumos și au o textură fantastică!

Chimenul accentuează lintea moale și fragedă și orezul pufos. Este un fel de mâncare vegan, ușor de făcut, fără gluten. Se servește cu iaurt cu castraveți pentru un plus de cremozitate.

Ce este mujadara

Mujadara este o rețetă străveche, tradițională din Orientul Mijlociu, care este adesea denumită mâncare țărănească, datorită modului ieftin și simplu în care se prepară.

Există nenumărate variante ale rețetei, iar în unele regiuni, mujadara este menționată ca fiind mâncarea făcută cu linte și bulgur. Indiferent că alegeți să o faceți cu orez sau cu bulgur, vă va plăcea simplitatea aromelor.

De ce veți adora această rețetă clasică

  • Textura minunată. Veți fi uimiți de cât de delicioase sunt texturile contrastante ale orezului moale și ale lintei cu ceapă prăjită.
  • Este un preparat ieftin. Această rețetă combină unele dintre cele mai comune și mai ieftine ingrediente pentru o masă sățioasă.
  • Serviți ca fel principal sau ca garnitură. Pentru un fel de mâncare atât de simplu, acest orez cu linte are multe beneficii pentru sănătate. O porție conține 14 grame de proteine, și este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre. Suficient de delicioasă pentru a fi servită ca fel principal pentru o cină vegană sau alături de o salată mare.

Ingredientele necesare pentru a face mujadara

  • Linte: Lintea mare și integrală de culoare brună/maro este ideală pentru această rețetă pentru că va da cea mai bună textură, iar culoarea este o parte emblematică a preparatului.
  • Orez: Puteți folosi cam orice tip de orez doriți pentru mujadara, dar cel alb cu bob lung dă cea mai bună textură. Dacă folosiți orez brun, va trebui să prelungiți timpul de gătire. De asemenea, puteți folosi bulgur în loc de orez.
  • Ceapă + ulei: Ceapa tăiată în felii se prăjește la tigaie până devine crocantă, apoi se lasă pe prosoape de hârtie în timp ce se gătește mujadara. Ceapa caramelizată este un topping delicios.
  • Condimente: Chimen și sare după gust.

Opțional, înlocuițti anumite ingrediente

  • Folosiți orez brun. Diferența dintre orezul alb și cel brun pentru mujadara este că orezul brun va avea nevoie de mai mult timp pentru a se găti. În loc să adăugați orezul la jumătatea timpului de fierbere al lintei, îl veți pune la fiert primul, îl veți fierbe timp de aproximativ 10 minute și apoi veți adăuga lintea și veți continua fierberea timp de aproximativ 25 de minute.
  • Folosiți bulgur. Acesta este un alt mod tradițional de a face această rețetă. Se urmează aceiași pași, dar cu câteva modificări în ceea ce privește timpul de gătire. Se fierbe lintea timp de 20 de minute înainte de a adăuga bulgurul (în loc de orez și nu este necesară înmuierea) și continuați să gătiți timp de doar 10 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se odihnească timp de 5 minute cu capacul pus înainte de a adăuga chimenul și de a amesteca cu o furculiță.

Rețeta de orez cu linte și ceapă caramelizată

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 400 de grame de linte brună clătită și scursă
  • 200 grame orez alb cu bob lung clătit
  • 120 ml ulei de măsline
  • 2 cepe galbene mari, tăiate felii subțiri
  • 1,2 litri de apă
  • 2 lingurițe de chimen
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Într-un bol mediu, acoperiți orezul cu apă rece. Dați deoparte.

Tapetați o farfurie cu două prosoape de hârtie. Încălziți uleiul de măsline într-o oală mare. Adăugați ceapa și gătiți-o, amestecând constant, până când ceapa se rumenește adânc și începe să devină crocantă, aproximativ 20 de minute. Se transferă pe farfurie și se lasă deoparte. 

Adăugați lintea și un vârf de cuțit generos de sare într-o altă oală, adăugați apa și amestecați. Dați în fiert, apoi reduceți focul și acoperiți cu un capac. Se fierbe timp de 15 minute.

Scurgeți orezul înmuiat, clătiți-l și transferați-l în oala cu linte. Acoperiți din nou cu capacul și gătiți, fără a amesteca, timp de 15 minute.

Se ia oala de pe foc. Se lasă să se odihnească, acoperită, încă 5 minute. Adăugați chimenul și amestecați orezul și lintea cu o furculiță.

Se așază ceapa crocantă peste mujadara. Se servește caldă, cu sos de iaurt cu castraveți, dacă se dorește.

Păstrați eventualele resturi într-un recipient etanș. Acestea vor rezista aproximativ 4-5 zile în frigider.

Trucuri pentru cel mai bun orez cu linte și ceapă caramelizată

  • Folosiți tipul potrivit de linte. Există foarte multe soiuri de linte în magazin. Rețeta va funcționa bine cu lintea maro și verde. Dar nu folosiți linte roșie/portocalie pentru că are o textură mai moale, iar consistența preparatului final nu va fi cea dorită.
  • Fiți atenți la gătitul lintei. Ca și în cazul fasolei, timpul de gătire al lintei poate varia în funcție de tipul de linte pe care îl folosiți. Respectați instrucțiunile de pe ambalaj și gătiți-o mai întâi al dente, pentru că va continua să se gătească și împreună cu orezul.
  • Fiți încrezători atunci când gătiți ceapa. Poate părea mult timp pentru a găti ceapa la foc mare, dar atunci când prăjiți 2 cepe mari în 120 ml de ulei, amestecând constant, nu ar trebui să se ardă. Lichidul cepelor plus cantitatea de ulei ajută la caramelizarea lor. A face acest lucru în timp ce lintea și orezul se gătesc într-o oală separată este o modalitate excelentă de a economisi timp.
  • Gătiți orezul și lintea separat. Pentru a economisi timp și a evita spălarea unei oale în plus, noi gătim și lintea și orezul în aceeași oală. Cu toate acestea, puteți găti orezul într-o oală și lintea în altă oală și apoi să le combinați. Preparatul final va arăta mai bine.

Ce se servește orezul cu linte și ceapă

Felul de mâncare are ingrediente minime, dar este o masă echilibrată care conține proteine și fibre (linte), cereale (orez) și legume (ceapă). Este un fel de mâncare vegan și se servește ca antreu, ca atare. În mod tradițional, în Liban, se servește cu iaurt din lapte integral sau iaurt grecesc, sau chiar cu un sos de iaurt cu castraveți.

De asemenea, este foarte obișnuit să fie servită cu niște legume precum ridichi sau cu salate din Orientul Mijlociu, cum ar fi:

Mujadara este o rețetă clasică și delicioasă, care aduce în farfurie o combinație perfectă între ingrediente simple, dar pline de savoare. Gustul bogat și textura plăcută îți vor răsfăța simțurile, iar aroma inconfundabilă a cepei caramelizate îți va stârni pofta de mâncare.

În plus, acest orez cu linte este o opțiune sănătoasă și hrănitoare, perfectă pentru o masă echilibrată și gustoasă.

Indiferent dacă ești un fan al bucătăriei orientale sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou, mujadara este o alegere excelentă pentru o experiență culinară de neuitat!