Iată cum să faci ouă poșate perfecte, de fiecare dată! Cu gălbenușuri cremoase și albușuri ferme, ouăle poșate sunt un mic dejun sănătos și simplu de făcut.

Ouă poșate. Cum le faci perfecte de fiecare dată

De asemenea, ouăle poșate pot fi servite peste un pat de verdețuri, acoperite cu sos Olandez, peste legume sau în zeci de alte moduri.

Ouăle poșate se pregătesc extrem de ușor și au puține calorii - nu este nevoie să folosiți grăsimi adăugate pentru a le găti, așa cum se întâmplă atunci cand faceți omletă sau ouă prăjite.

Nu numai că ouăle pregătite în acest mod constituie un mic dejun excelent (cu puțină sare și piper și poate niște pâine prăjită), dar le puteți folosi și în salata franțuzească Lyonnaise, le puteți adăuga sos Olandez pentru a vă bucura de ouă Benedict sau puteți să le serviți peste verdețuri sotate, pentru un plus de vitamine.

Apa care fierbe foarte ușor face cele mai bune ouă poșate

Principalul truc atunci când faceți ouă poșate este să folosiți apă care abia fierbe. Când apa fierbe foarte tare, bulele pot sparge și dispersa albușurile. Spargeți mai întâi oul într-o ceașcă, apoi, când apa fierbe la foc mic, introduceți ușor oul în apă.

Unii oameni amestecă apa pentru a crea un vârtej și adaugă oul în centru.

Cât timp se poșează ouăle

Pentru un albuș ferm și un gălbenuș moale, ouăle trebuie poșate timp de 3-4 minute. Dacă intenționați să poșați mai multe ouă pe care să le consumați mai târziu, țineți cont că reîncălzirea poate întări ouăle puțin.

Cum faci cele mai bune ouă poșate

Preparare 5 minute
Gătire 4 minute
Timp total 9 minute

Ingrediente

  • 2 ouă
  • 1 lingură de oțet

Mod de preparare

Încălziți apa

Umpleți o cratiță cu câțiva cm de apă. Adăugați 1 lingură de oțet. Încălziți apa la foc mare până când dă în fiert, apoi reduceți focul în așa fel încât apa să fiarbă foarte ușor (doar câteva bule care ies din când în când).

Spargeți oul într-un castron mic și adăugați-l ușor în apă

Spargeți oul într-un castron mic sau într-o ceașcă. Așezați bolul aproape de suprafața apei fierbinți și turnați ușor oul în apă.

Dacă doriți, folosiți o lingură pentru a împinge o parte din albuș mai aproape de gălbenuș, pentru a le ajuta să se țină împreună. Adăugați în același mod toate ouăle pe care le gătiți, păstrând o anumită distanță între ele.

Opriți focul, acoperiți cratița și lăsați ouăle să stea timp de 4 minute

Opriți focul și acoperiți cratița. Setați un cronometru pentru 4 minute. În acest moment, albușurile ar trebui să fie complet fierte, în timp ce gălbenușurile sunt încă lichide.

Rețineți că timpul depinde de mărimea și de numărul de ouă din oală. Dacă doriți gălbenușuri mai tari sau dacă poșați mai mult de 4 ouă deodată, este posibil să fie nevoie să le fierbeți mai mult timp.

Sfat: Dacă aveți un plită cu inducție, este posibil să fie nevoie să lăsați ouăle în apă mai mult timp SAU să țineți plita pornită, dar la setarea cea mai mică. În orice caz, deoarece cuptoarele cu inducție se comportă diferit, va trebui să experimentați puțin metoda.

Scoateți ouăle cu o lingură

Scoateți ușor ouăle poșate din cratiță cu o lingură și puneți-le pe o farfurie pentru a le servi.

Sfat: Pentru a scurge cu ușurință ouăle, puneți-le pe o felie de pâine veche înainte de a le servi. Pâinea va absorbi apa.

Trucuri pentru a face ouă poșate perfecte

  • Nu toată lumea poșează ouăle corect din prima încercare. Sau a doua. Dacă nu ați mai făcut niciodată ouă poșate, puteți avea nevoie de ceva practică. Pentru o șansă mai mare de a reuși, încercați aceste sfaturi.
  • Începeți cu cele mai proaspete ouă pe care le aveți. Cu cât ouăle sunt mai vechi, cu atât este mai probabil să se destrame în apa care fierbe.
  • Asigurați-vă că apa abia fierbe (cu doar câteva bule care apar din când în când). Dacă apa fierbe tare, șansele ca oul să se destrame atunci când ajunge în apă sunt mai mari.
  • Nu uitați să adăugați oțetul în apă.
  • Spargeți oul într-un castron mic înainte de a-l adăuga în apă. Apoi, adaugați ușor oul din castron în apa care fierbe.
  • Cronometrați cu atenție oul poșat. Patru minute ar trebui să fie exact cât trebuie.
  • Scurgeți bine ouăle poșate. O bucată de pâine mai veche funcționează chiar mai bine decât un prosop de hârtie.

Sfaturi care funcționează (și care nu funcționeză)

Sare

Sarea crește densitatea apei, ceea ce face ca albușul să plutească și să se împrăștie. Cu alte cuvinte, veți avea un ou poșat care nu arată prea bine.

Oțet

Adăugarea unei linguri de oțet deschis la culoare ajută la menținerea integrității albușului.

Vârtej

Am auzit cu toții că cea mai bună metodă pentru ouăle poșate este să le adaugi într-un vârtej de apă, nu-i așa? Ei bine, acest lucru este adevărat. Metoda ajută la crearea unei forme sferice pe măsură ce albușul se învârte.

Dar iată care este realitatea. Dacă gătiți doar un singur ou poșat – metoda funcționează. Dacă gătiți mai multe ouă poșate - nu este cazul să luați în calcul această variantă.

Oală mai adâncă cu apă

Oala mai adâncă produce o formă mai sferică. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce oul cade în apă, gălbenușul se scufundă primul, iar albușul rămâne în urmă.

Puteți face în continuare ouă poșate într-o oală mai puțin adâncă, dar forma va fi mai plată - asemănătoare cu cea a unui ou prăjit. Folosiți o oală cu cel puțin 10 cm de apă.

Cât de sănătoase sunt ouăle poșate

Prepararea mâncării fără grăsimi adăugată vă va ajuta să țineți sub control numărul de calorii și va contribui la o pierdere rapidă în greutate.

În ceea ce privește ouăle gătite, poșate și fierte sunt cele mai bune două moduri de a le consuma atunci când încercați să pierdeți kilogramele în plus. Aceste metode de gătit nu adaugă calorii suplimentare.

Prin urmare, în mod obișnuit, un ou mare poșat ar conține puțin sub 80 de calorii.

Calorii și valori nutriționale

Un ou poșat are 72 calorii.

  • Calorii

    72kcal

  • Proteine

    6g

  • Grăsimi

    5g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Colesterol

    185mg

  • Sodiu

    70mg

  • Potasiu

    69mg

  • Calciu

    28mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.