Orez cu legume la cuptor, o garnitură delicioasă preparată din orez bazmati. Orezul iese atât de pufos și copt la perfecție.

Orez cu legume la cuptor

Orezul cu legume la cuptor este acompaniamentul perfect pentru orice friptură, pește sau chiar salate. Se pregătește în mai puțin de o oră, este sănătos, sățios și atât de delicios.

În plus, nu este nevoie de garnituri extra de legume, acest fel de mâncare are și carbohidrați și legume în același timp.

Gătitul pe aragaz este cu siguranță mai rapid, dar coacerea în cuptor asigură un orez perfect gătit, în care fiecare bob este separat și pufos, fără niciun fel de amestecare.

Puteți folosi orice legume aveți prin preajmă, fie proaspete, fie mixul de legume congelate. Eu sunt un mare fan al ciupercilor, așa că, bineînțeles, a trebuit să adaug și câteva; acestea adaugă și mai multă aromă preparatului.

În cazul în care vreți și dumneavoastră să folosiți ciuperci, varianta cea mai bună este să le gătiți în prealabil, în acest fel mâncarea devine mult mai aromată. De asemenea, răzuirea morcovului nu numai că reduce timpul de gătire, dar adaugă și un strop de culoare orezului.

Rețeta de orez cu legume la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 35 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de orez basmati
  • 2 morcovi
  • 1 cană de ciuperci tăiate mărunt
  • 1/2 ardei roșu
  • 1/2 ardei verde
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 o bucată de unt
  • 600 ml apă sau supă de legume
  • sare și piper după gust
  • ceapă de primăvară pentru a orna la finalul gătitului

Mod de preparare

Într-o tigaie așezată la foc mediu, se topește untul și se adaugă ciupercile și usturoiul tocat.

Gătiți timp de 3-4 minute, până când ciupercile își eliberează lichidul și devin aurii.

Scoateți-le din tigaie și dați-le deoparte.

În aceeași tigaie, adăugați uleiul, ceapa tocată și o jumătate de linguriță de sare, și prăjiți până când ceapa devine aurie.

Adăugați morcovii rași, ardeii tocați și ciupercile trase puțin la tigaie în prealabil.

Clătiți orezul până când apa devine limpede, apoi adăugați-l în tigaia cu legume.

Se toarnă deasupra apa sau supa de legme, se amestecă bine și se transferă totul într-un vas de cuptor și se pune capacul.

Coaceți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 35 de minute sau până când lichidul este complet absorbit, iar orezul este bine fiert.

Folosiți o furculiță pentru a amesteca orezul, apoi decorați-l cu ceapă verde sau pătrunjel.

Trucuri pentru cel mai bun orez cu legume la cuptor

  • În afară de ciuperci, nu ezitați să adăugați orice altceva aveți sau vă face plăcere să mâncați: mazăre, buchețele de broccoli, porumb dulce, fasole verde și lista este nesfârșită.
  • Dacă vreți să folosiți la gătit legume mai tari (ex: țelină, păstârnac), care necesită un timp mai lung de gătire, asigurați-vă că sunt fierte în prealabil înainte de a le adauga în mâncare.
  • Pentru a avea mai multă culoare în farfurie, puteți adăuga peste orezul scos din cuptor și puțin turmeric. De asemenea, puteți pune deasupra și câteva ierburi uscate.