Prăjitura Albă ca Zăpada este una dintre cele mai populare și iubite prăjituri din bucătăria românească. Poartă acest nume pentru că atât crema, cât și foile și decorul de deasupra sunt albe.

Prăjitura Albă ca Zăpada - rețeta tradițională

Albă ca Zăpada mai este cunoscută și cu numele de ”lămâiță”, datorită cremei pe bază de lămâie. Se face ușor și este potrivită pentru orice ocazie, mai ales când e sărbătoare sau aveți musafiri.

Pentru multe persoane, aceasta are chiar gustul copilăriei, când o pregăteau bunicile sau mamele, cel mai adesea la ocazii speciale, cum ar fi de Crăciun sau de Revelion ori la aniversări.

Modul de preparare poate părea intimidant, dar de fapt nu este deloc complicat. Pregătirea aluatului este foarte simplă. Trebuie doar să amestecați ingredientele și apoi să întindeți aluatul în patru foi, pe care să le coaceți pe rând. Cât despre cremă, aceasta este una dintre cele mai ușoare de pregătit.

Ingredientele necesare pentru prăjitura Albă ca Zăpada sunt ieftine și la îndemâna oricui. Pot fi găsite ușor, în cele mai multe magazine alimentare, iar pe multe dintre acestea le-ați putea avea deja în frigider sau în dulap ori în cămară.

Cum prepari Albă ca zăpada

Timp total 2 ore

Ingrediente

Pentru foi (aluat)

  • 600 de grame de făină
  • 220 de grame de unt
  • Două ouă
  • 200 de grame de zahăr
  • O lingură de zahăr vanilat
  • 6 linguri de smântână cu cel puțin 20% grăsime
  • O linguriță de amoniac dizolvat în 4 linguri de lapte rece
  • Coaja rasă de la o lămâie netratată
  • Unt și făină în plus, pentru tavă

Pentru umplutură

  • 200 de grame de zahăr
  • Un litru de lapte
  • 130 de grame de amidon de porumb
  • 250 - 300 de grame de unt
  • 1 - 2 lămâi
  • O boabă de vanilie sau esență de vanilie

Mod de preparare

Cum se face aluatul

Înainte de a începe, asigurați-vă că toate ingredientele sunt la temperatura camerei. Acest detaliu este foarte important. Puneți-le pe toate într-un bol și combinați-le cu mâna, frământând bine untul. Odată ce ați obținut un aluat bun, puneți-l în frigider pentru câteva minute.

Între timp, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Veți avea nevoie de o tavă cu dimensiunile de aproximativ 40 x 55 de centimetri. Ungeți tava cu unt și înfăinați-o foarte bine. În total, veți coace patru foi de blat, pe rând.

Scoateți aluatul din frigider și puneți-l pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Frământați-l din nou și tăiați-l în patru bucăți egale. Lăsați o bucată afară, iar pe celelalte puneți-le în pungi ce se închid bine.

Adăugați constant făină și întoarceți aluatul, întindeți-l într-o foaie foarte subțire, cu grosimea de mai puțin de 3 milimetri, până când stratul de aluat este doar puțin mai mare decât tava. Încercați să îl rulați cât mai bine într-o formă dreptunghiulară.

Cu ajutorul sucitorului transferați foaia de aluat pe tavă, după care tăiați-o cu grijă cu un cuțit mic pe toată marginea tăvii, astfel încât să obțineți un dreptunghi aproape perfect de aluat.

Coaceți foaia de aluat timp de 10 până la 15 minute. Este gata atunci când marginile capătă o nuanță aurie.

Un truc este ca înainte de a coace foile de aluat să folosiți tava ca șablon și să le tăiați în dimensiunea/ forma exactă - acest lucru face ca asamblarea finală a prăjiturii să fie mult mai rapidă, mai ușoară și mai ordonată.

Scoateți prima foaie de aluat din tavă și puneți-le la copt și pe celelalte, pe rând. Atenție! Foile de aluat trebuie să fie răcite complet înainte de a începe să întindeți crema de lămâie pe ele.

Cum se prepară umplutura

Pregătirea umpluturii pentru prăjitura Albă ca Zăpada este foarte simplă. Mai întâi, amestecați într-o cratiță zahărul, boaba de vanilie tăiată în două sau esența de vanilie, coaja de lămâie și cei 750 de mililitri de lapte și gătiți la foc mediu.

Separat, amestecați restul de 250 de mililitri de lapte și amidonul de porumb pentru a obține o pastă groasă, dar curgătoare. Adăugați-o în cratiță, reduceți focul și amestecați constant până când crema se îngroașă. Atenție! Crema se va mai îngroșa și după răcire.

Apoi, luați cratița de pe foc, transferați-o într-un bol și continuați să o amestecați cât timp se răcește.

Acoperiți crema cu folie alimentară direct pe suprafața acesteia. În acest fel, împiedicați crema să formeze o peliculă. Trebuie să o lăsați să se răcească de tot înainte de a adăuga untul. Cât timp se răcește umplutura pentru prăjitura Alba ca Zăpada, scoateți untul din frigider și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei.

Este foarte important ca atât amestecul, cât și untul să aibă aceeași temperatură atunci când începeți să le amestecați. În caz contrar, crema de unt se va închega.

De asemenea, asigurați-vă că nu gustați crema de unt cu lămâie în timp ce o amestecați, scuipatul de pe degete va face ca și crema de unt să se închege.

Așadar, odată ce untul a ajuns la temperatura camerei, bateți untul moale până când devine palid și pufos.

După ce amestecul s-a răcit, amestecați-l cu sucul proaspăt stors de lămâie. În acest fel, crema devine mai fluidă și are un gust acrișor, foarte plăcut. Începeți cu aproximativ opt linguri și adăugați restul sucului după gust. Începeți să adăugați încet amestecul, lingură cu lingură, peste unt, bătând tot timpul. Amestecați bine.

Cum se asamblează prăjitura Albă ca Zăpada

Pentru a asambla prăjitura Albă ca Zăpada, împărțiți crema în trei părți egale. Întindeți câte o parte pe câte o foaie de aluat. Păstrați cea mai frumoasă foaie de aluat pentru partea de sus a desertului.

Atenție! Fiecare strat de cremă trebuie să fie întins cam la aceeași grosime ca cea a foilor de aluat. Alternați foile cu straturile de cremă, terminând cu cea mai frumoasă foaie de aluat. Puteți pune o tavă peste prăjitură.

Prăjitura Albă ca Zăpada are nevoie de cel puțin cinci ore, dacă nu de o noapte întreagă pentru a deveni fragedă și aromată, gata de a fi servită. În cele din urmă, o puteți finisa cu zahăr pudră sau cu o glazură de ciocolată albă.

Tăiați cu grijă în jurul marginii prăjiturii pentru a îndepărta orice imperfecțiune, după care tăiați întregul desert în cuburi de aproximativ doi pe doi centimetri sau mai mici, după cum preferați.