Șalău la cuptor cu un sos delicios de roșii, lămâie și muștar. Suplimentar mai puteți adăuga cartofi, diverse legume, smântână și ierburi aromatice.

Șalău la cuptor cu roșii și lămâie. Așa se prepară în restaurantele cu specific pescăresc

Șalăul este un pește popular în toată peninsula Scandinavă și Europa.Trăiește în habitate de apă dulce, cum ar fi lacurile de adâncime, iazurile, canalele și râurile. Se găsește în principal în Europa de Est până în Asia de Est.

Carnea de șalău este considerată carne dietetică, practic nu conține deloc grăsime.

În 99% din cazuri, șalăul la cuptor se dovedește a fi gustos și parfumat. Cu toate acestea, în unele situații, este posibil să strice preparatul final. Dacă este gătit incorect, peștele va fi uscat și amar.

Gustul neplăcut se explică prin locația organelor interne. La șalău, ficatul și vezica biliară sunt situate aproape la cap, astfel că mulți oameni deteriorează tractul gastrointestinal cu cuțitul, în timpul tăierii.

Gătitul șalăului la cuptor este considerat cea mai ușoară opțiune, deoarece practic nu trebuie să controlați procesul. Este necesar doar să tăiați corect carcasa, să pregătiți legumele și să setați cuptorul la o anumită temperatură.

Împreună cu șalăul, mai puteți adăuga la cuptor cartofi și diverse legume, iar smântâna și ierburile sunt folosite ca ingrediente suplimentare.

Cum se curăță șalăul

Îndepărtarea solzilor

Șalăul are solzi mici, dificil de îndepărtat. Pentru curățare, ar trebui să alegeți un cuțit ascuțit sau un dispozitiv special.

Înainte de a începe procesul, se recomandă să puneți carcasa timp de câteva minute în apă rece cu sare și apoi să frecați peștele cu coajă de lămâie. Aripioarele și branhiile se taie bine cu o foarfecă de bucătărie.

Curățarea peștelui

Se începe pregătirea nu prin tăierea peștelui, ca de obicei, ci prin eviscerare. Pentru a face acest lucru, se face o mică incizie pe stomac, apoi se întoarce cuțitul (astfel încât partea ascuțită să nu intre în abdomen) și se continuă să se taie de la cap la coadă. După aceea, se îndepărtează vezica biliară și alte organe, se taie branhiile și aripioarele.

În cele din urmă, se îndepărtează capul și coada, deși acest lucru nu este necesar. Rămâne să se îndepărteze pelicula din cavitatea abdominală, să se clătească și să se usuce cu un prosop de hârtie.

Capul, oasele mari și coada pot fi păstrate pentru borșul de pește.

Cum se prepară șalăul

Există 2 opțiuni pentru a pregăti șalăul la cuptor într-un mod delicios: coaceți-l întreg în sos sau tăiați-l în bucăți mici, fără oase.

Cel mai suculent este un pește întreg, dar există mai multe secrete pentru pregătirea fileurilor. De exemplu, folosiți sosuri, diverse ingrediente suplimentare și condimente. Cu smântână sau cartofi, preparatul este mai fin și mai nutritiv.

Diferite condimente sunt potrivite pentru pește cu legume, dar nu trebuie să folosiți o cantitate mare.

Ingredientul principal este peștele, așa că se recomandă să alegeți doar ierburi proaspete, lămâie sau lime. Bucătarii experimentați recomandă utilizarea pătrunjelului sau a rădăcinii de țelină, mărar, busuioc, anason, rozmarin sau fenicul.

Iar pentru un gust perfect, se adaugă un strop de piper negru sau roșu.

Cum prepari cel mai bun șalău la cuptor - rețeta pas cu pas

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 șalău
  • 1 lămâie
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • 4 crenguțe de pătrunjel
  • muștar, după gust
  • piper, după gust
  • sare, după gust

Mod de preparare

În primul rând, se curăță peștele, se eviscerează, se usucă cu un prosop de hârtie, se freacă cu piper și sare pe dinafară și în interior.

După aceea, se fac tăieturi transversale în care se presară piper și sare. Se lasă să se ohihnească un sfert de oră.

Se taie roșiile și lămâia în felii subțiri. Puneți feliile în crestăturile din pește, iar cele rămase se pun în interiorul șalăului.

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se unge bine cu ulei o foaie de copt. Se gătește peștele în cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră.

Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească puțin. Șalăul preparat după această rețetă este aromat și are un gust divin.