Acest pilaf de orez cu carne de pui se pregătește într-o singură cratiță, în mai puțin de 30 de minute.

Pilaf de orez cu pui - rețetă gata în doar 30 de minute

Este perfect pentru masa de prânz sau cină, mai ales în zilele aglomerate sau în cele în care nu aveți chef să petreceți prea mult timp în bucătărie gătind și ulterior spălând multe vase.

Dacă vă place orezul basmati, atunci aceasta este o rețetă pe care trebuie să o încercați. Acest pilaf este foarte aromat și are o textură pufoasă. Însă, puteți folosi și alte soiuri de orez. Trebuie doar să vă asigurați că modificați cantitatea de lichid folosit și timpul de gătire conform indicațiilor de pe ambalaj.

De asemenea, pentru această rețetă de pilaf puteți folosi pulpe de pui, ciocănele sau piept de pui, după preferință. Important este ca bucățile de carne să nu aibă piele. Însă, acestea pot fi cu os sau dezosate.

De ce să preparați această rețetă de pilaf de orez cu carne de pui

Există numeroase rețete de pilaf, dar aceasta are avantajul că este foarte simplă. Cele două ingrediente principale sunt carnea de pui și orezul. Restul ingredientelor sunt alimente de bază din cămară.

Aceasta este, totodată, o rețetă versatilă ce vă permite să personalizați aproape totul în funcție de ingredientele pe care le aveți la îndemână.

Timpul de pregătire este de doar 10 minute, iar timpul de gătire propriu-zis este de 20 de minute. Asta înseamnă o masă de prânz sau cină gata în doar aproximativ 30 de minute.

Un alt avantaj al acestei rețete de pilaf cu pui este că preparatul poate fi făcut din timp și se păstrează bine la frigider. Așadar, este perfect atunci când doriți să primiți oaspeți sau când vreți să gătiți în avans pentru câteva zile.

Rețeta de pilaf de orez cu pui

Preparare 10 minute
Gătire 20 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 300 de grame de orez Basmati sau un alt tip de orez
  • 750 de grame de carne de pui fără piele, cu sau fără oase
  • O lingură de ulei de floarea-soarelui sau de măsline
  • Două linguri de unt
  • O jumătate de ceapă medie, tocată mărunt
  • O jumătate de linguriță de usturoi tocat mărunt
  • O linguriță de paprika sau boia dulce sau iute
  • O jumătate de linguriță de oregano uscat
  • O jumătate de linguriță de cimbru uscat
  • 600 de mililitri de supă de pui sau apă
  • O linguriță și jumătate de sare
  • O linguriță de piper măcinat
  • 15 grame de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Spălați bine orezul basmati și lăsați-l la înmuiat timp de o jumătate de oră, dacă aveți acest timp la dispoziție. Acest pas va face ca pilaful să iasă mai pufos. Puteți folosi și alte soiuri de orez, cum ar fi Jasmine. Trebuie doar să vă asigurați că ajustați cantitatea de lichid și timpul de gătire conform indicațiilor de pe ambalaj.

Separat, curățați carnea de pui și puneți-o deoparte. În cazul în care folosiți piept de pui, îl puteți tăia în bucăți mai mari sau mai mici, după cum preferați. Într-o tigaie, adăugați o lingură de ulei și o lingură de unt. Adăugați bucățile de carne de pui și asezonați-le cu sare și piper. Apoi, presărați și puțină paprika sau boia de ardei dulce sau iute.

Lăsați carnea la prăjit timp de două minute pe o parte. Apoi, întoarceți bucățile de carne și adăugați din nou sare, piper și paprika sau boia. Gătiți timp de încă două minute. Apoi, scoateți carnea de pui din tigaie. Păstrați-o la cald.

În aceeași tigaie în care ați gătit carnea de pui adăugați ceapa, usturoiul și restul de o lingură de unt. Sotați până când ceapa devine translucidă.

După aceea, adăugați orice fel de paprika sau boia, apoi oregano și cimbru. Adăugați orezul și sotați pentru încă două minute. Apoi, adăugați supa de pui sau apa și condimentați cu sare și piper, după gust.

Întoarceți puiul înapoi în tigaie și aduceți totul la punctul de fierbere. Apoi, acoperiți tigaia cu un capac potrivit pentru o închidere etanșă și reduceți focul la mic. Gătiți timp de 20 de minute.

După cele 20 de minute, opriți focul, dar nu deschideți tigaia. Lăsați-o să se odihnească acoperită pentru încă cinci minute. În acest timp, orezul continuă să se gătească la căldura rămasă în tigaie. Aburul îl face să capete o textură mult mai plăcută, mai pufoasă.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun pilaf de orez cu pui

  • Înmuiați în prealabil orezul, pentru că în acest astfel obțineți un pilaf mai pufos.
  • În cazul în care folosiți un alt tip de orez, asigurați-vă că ajustați cantitatea de lichid și timpul de gătire.
  • Puiul cu oase funcționează foarte bine pentru că oasele adaugă o aromă plăcută la gătit, dar puteți folosi și bucăți de pui dezosate.
  • Asigurați-vă că dezghețați bine carnea de pui și că o uscați. Altfel, excesul de umiditate va face ca pilaful să fie foarte moale.
  • Prăjirea este singura modalitate de a obține culoarea aurie a cărnii de pui, așa că nu omiteți această etapă. În caz contrar, puiul va avea o culoare foarte palidă și nu va fi deloc aspectuos.
  • Paprika sau boiaua de ardei dulce sau iute adaugă o culoare frumoasă acestui fel de mâncare, dar dacă nu vă place, o puteți omite.

Cu ce puteți servi pilaful cu carne de pui

Pilaful cu carne de pui reprezintă un fel de mâncare de sine stătător, ce poate fi servit ca atare. Însă, dacă doriți, puteți pregăti o salată sau o altă garnitură.

De exemplu, puteți servi pilaful cu carne de pui alături de broccoli sotat. În plus, puteți încerca sparanghel sau fasole verde soteată, sparanghel sau morcovi prăjiți, varză kale sau ciuperci sotate.

Ghid pentru orezul Basmati

La 200 de grame de orez Basmati este nevoie de 500 de mililitri de lichid - apă sau supă de pui. Dacă modificați cantitatea de orez, trebuie să modificați și cantitatea de apă, direct proporțional.

Orezul Basmati necesită între 15 și 20 de minute de gătire. Chiar dacă reduceți sau dublați cantitatea, timpul de gătire va rămâne același.

Carnea de pui are nevoie de aproximativ 15 - 20 de minute de gătire, astfel că timpul va rămâne același chiar dacă folosiți piept, ciocănele sau pulpe întregi ori superioare.

Dacă nu aveți la îndemână supă de pui, dar nu vreți să folosiți doar apă la această rețetă, puteți folosi un cub de bulion de pui amestecat în apă, pentru mai multă savoare.

Cum se păstrează pilaful cu carne de pui

Acest pilaf cu carne de pui poate fi păstrat în frigider timp de patru până la cinci zile. Altfel, îl puteți păstra în congelator până la o lună.

Atenție! Nu lăsați pilaful cu carne de pui la temperatura camerei pentru prea mult timp, deoarece se poate strica ușor. Cel mai bine este să îl puneți la frigider, într-o caserolă închisă cu capac sau într-un alt vas acoperit cu folie de plastic.