Piureul de cartofi este una dintre cele mai banale garnituri pe care le puteți prepara, dar, la fel ca în cazul altor lucruri simple, e foarte ușor să dați greș. Un piure de cartofi perfect trebuie să fie cremos, pufos și aerat, să nu aibă o textură prea apoasă sau prea tare.

O greșeală pe care mulți o fac atunci când prepară piureul de cartofi este că folosesc mixerul. Acest lucru face ca amidonul din cartofi să se elibereze și piureul să capete un aspect și gust gumat, cauciucat. Țineți cont de recomandările de mai jos, după rețeta lui chef Florin Dumitrescu, și veți obține cea mai fină și delicioasă garnitură pentru friptura voastră. 

Piure de cartofi - rețeta lui Chef Florin Dumitrescu
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 5-6 cartofi
  • sare
  • piper
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt

Mod de preparare

Puneți o oală cu apă și sare la fiert. Curățați cartofii de coajă. Când apa începe să fiarbă, așezați cartofii în oală. Oala nu trebuie să fie plină, ci apă doar cât să acopere cartofii.

Într-un alt vas pe foc, puneți laptele și untul și lăsați până când amestecul ajunge la punctul de fierbere. Când cartofii au fiert, scurgeți apa și pasați-i cu ajutorul unei ustensile speciale pentru piure.

Puneți câte un polonic din amestecul de lapte și unt peste cartofi și amestecați bine cu un tel. Adăugați până când obțineți consistența dorită. Piureul nu trebuie să fie nici prea ferm, dar nici prea lichid.

Asezonați cu sare și piper după gust.

Poftă bună!