Prăjitura Greta Garbo sau Jerbo este unul dintre deserturile care nu lipseau în copilărie de pe mesele de la zilele de naștere sau de sărbători.

Prăjitură Greta Garbo. Rețeta originală cu gem de caise

Prăjitura cu nume de star de cinema există în caietele cu rețete ale mamelor și bunicilor noastre și, pe lângă gustul nemaipomenit, are și o poveste cel puțin interesantă.

Este un adevărat deliciu culinar, un răsfăț în toată regula pentru papilele gustative. Straturile sale de aluat sunt îmbrăcate cu umplutura fabuloasă de gem de caise și nuci acoperite cu ciocolată neagră bogată. Dacă vrei să înveți cum se face prăjitura Greta Garbo, nu trebuie decât să urmezi pașii explicați în rândurile de mai jos.

Acest desert unguresc este preparat, în mod normal, la ocazii speciale, precum masa de Crăciun sau cea de Paște. Dacă vrei să îți impresionezi familia și invitații, nu vei da greș cu această rețetă.

Povestea prăjiturii Greta Garbo

Prăjitura Greta Garbo a fost inventată de un cofetar ungur, la jumătatea anilor 1800. Purta numele lui pe atunci și era servită în cafeneaua lui, una dintre cele mai vechi și cu tradiție din Europa. Se spune că, după câteva zeci de ani, Greta Garbo ar fi ajuns la Budapeste și a gustat din prăjitură. I-a plăcut atât de mult, încât prăjitura a devenit cunoscută în Ungaria și mai apoi în România, cu numele starletei.

Desertul se mai prepară și astăzi și toată lumea îl cunoaște după numele pe care l-a căpătat datorită faimoasei actrițe suedeze.

Ce este prăjitura Greta Garbo?

prăjitura Greta Garbo

Acest desert tradițional maghiar se face din mai multe straturi de aluat fraged între care se pune un strat gros de amestec de dulceață de caise și nuci și unul generos de ciocolată topită.

Prăjitura Greta Garbo este o prăjitură însiropată, dar, în acelși timp, crocantă, cu o umplutură absolut delicioasă. Va fi vedeta mesei, un preparat pe gustul tuturor și, poate cel mai important, nu este deloc dificil de făcut.

Rețeta tradițională de prăjitură Greta Garbo recomandă folosirea gemului de caise, însă acesta poate fi înlocuit cu orice alt tip de gem, în funcție de preferințe.

Cum faci prăjitura Greta Garbo

Preparare 30 minute
Gătire 30 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru aluat:

  • O jumătate de kilogram de făină
  • Un praf de sare
  • 250 de grame de unt la temperatura camerei
  • 25 de grame de drojdie proaspătă sau șapte grame (o linguriță și jumătate) de drojdie uscată
  • O lingură de zahăr
  • 100 de mililitri de lapte
  • Un ou
  • Două gălbenușuri de ou
  • Coajă rasă de la o jumătate de lămâie

Pentru umplutură:

  • 150 de grame de nuci măcinate
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • Între 450 și 500 de grame de gem de caise făcut în casă

Pentru glazura de ciocolată:

  • O sută de grame de unt
  • Patru linguri de zahăr
  • Patru linguri de pudră de cacao
  • Patru linguri de apă

Mod de preparare

Într-o tigaie mai mică se încălzește laptele până când este călduț și se dizolvă zahărul și drojdia.

În bolul unui mixer cu picior ce are un accesoriu cu palete, se adaugă făina, sarea și untul tăiat cuburi. Se amestecă la o treaptă mică până se obține o textură sfărâmicioasă. Schimbă paletele cu cârligul pentru aluat.

Se adaugă oul întreg, cele două gălbenușuri, amestecul de drojdie și coaja de lămâie. Frământați la intensitate mică spre medie până când se obține un aluat moale și lucios și nu se mai lipește de părțile laterale ale vasului. Nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute.

Împărțiți aluatul în 4 bile (folosiți o cântar pentru a obține o greutate egală), acoperiți și lăsați să se odihnească timp de 30 de minute.

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați tava de copt cu hârtie de copt. Se recomandă folosirea unei tigăi de 23x38 de centimetri.

Pe o suprafață pe care s-a pus făină, se întinde o parte din aluat la dimensiunea formei de copt, apoi așezați-o ușor.

Se macină nucile într-un robot de bucătărie, apoi se amestecă cu zahărul pudră. Întindeți o treime din dulceața de caise pe primul strat de aluat. Se presară cu o treime din amestecul de nucă și zahăr.

Întindeți a doua bucată de aluat și puneți-o deasupra amestecului de nuci. Puneți gemul peste el și adăugați nucile măcinate.

Întindeți a treia bucată de aluat și puneți-o deasupra ultimei. Întindeți gemul pe el și adăugați, din nou, amestecul de nuci.

Întindeți al patrulea strat și puneți-l deasupra.

Puneți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți prăjitura pentru 30-35 de minute, sau până când blatul este maro deschis. Se lasă să se răcească puțin în tavă, apoi se răstoarnă pe un grătar și se lasă să se răcească complet înainte de a adăuga glazura.

Cum se prepară glazura de ciocolată

Se topesc cele o sută de grame de unt la bain-marie, apoi se adaugă cele patru linguri de pudră de cacao, patru linguri de zahăr și patru linguri de apă. Se amestecă până când zahărul se topește și amestecul se îngroașă și devine lucios. Opriți focul și lăsați să se răcească.

Cum se montează prăjitura

Acoperă prăjitura cu glazura de ciocolată. Crema se va întinde frumos și o să curgă pe părțile laterale fără să fie nevoie s folosești vreo unelată specială. Se lasă să se răcească complet și ciocolata să se întărească înainte de a o tăia în pătrate sau în formă de romb cu un cuțit ascuțit.

Trucuri și sfaturi utile

Prăjitura Greta Garbo poate fi ținută câteva zile în frigider, într-un recipient ermetic. De fapt, vei observa că are un gust mai bun după a doua zi. Poate fi păstrată și în congelator, înghețată într-un recipient ce se închide ermetic.

Cel mai bine ar fi să folosiți un gem de caise făcut acasă, mai puțin dulce și mai puțin gros decât cele cumpărate din magazin.

Deși este un aluat dulce de drojdie, nu vă așteptați să fie ușor și pufos, dimpotrivă, rezultatul sunt patru straturi de aluat crocant. Bineînțeles, puteți frământa aluatul manual, dar este mult mai ușor și mai rapid cu un mixer cu stand.