Puiul Teriyaki este un fel de mâncare tradițional japonez și este atât de gustos încât poate da dependență. Pofticioșii din casă îl vor cere din nou și din nou la masa de prânz sau la cină.

Pui Teriyaki - rețetă simplă și rapidă

Modul de pregătire al puiului teriyaki este extrem de simplu, iar câteva trucuri dau mai multă savoare preparatului.

Acest fel de mâncare nu este doar delicios, ci și destul de ieftin. Pentru a-l pregăti, aveți nevoie doar de piept de pui dezosat, fără piele. Dacă nu găsiți, puteți folosi pulpe de pui dezosate, fără piele, dar acestea necesită ceva mai mult timp de gătire.

Alte ingrediente recomandate sunt mierea de albine ce completează bine gustul zahărului brun. Însă, puteți folosi doar zahăr brun, dacă preferați. Recomandarea noastră este să folosiți ghimbir și usturoi proaspăt, dar rețeta funcționează bine și cu o jumătate de linguriță de ghimbir măcinat și o linguriță de usturoi granulat.

Cum se prepară puiul teriyaki

Preparare 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 30 minute

Ingrediente

  • 800 de grame de pulpe de pui dezosate și curățate de piele
  • Două linguri de ulei de gătit

Ingrediente pentru sosul teriyaki

  • 60 de mililitri de sos de soia
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 1 lingură de miere. Atenție! Lingură, nu linguriță!
  • 1 lingură de apă
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare

Mod de preparare

Trucuri pentru marinarea puiului Teriyaki

Înainte de a pune carnea la marinat, tăiați carnea în bucăți de dimensiuni egale sau aproape egale, astfel încât să se gătească în același timp. Apoi, într-un bol, amestecați sosul de soia, zahărul brun, apa, usturoiul, ghimbirul, mierea de albine și o singură lingură de ulei de gătit din cele două menționate mai sus.

Rețeta pentru marinadă nu este bătută în cuie. În cazul în care preferați un gust mai puțin sărat, puteți înlocui sosul de soia cu apă, iar dacă vreți, dimpotrivă, un gust ceva mai sărat, puteți adăuga pur și simplu sare.

Când sosul este gata, puneți bucățile de pui într-un vas cu pereți scunzi, astfel încât lichidul aromat să le acopere cât mai bine. Trebuie să întoarceți carnea de câteva ori în amestecul de condimente. Acum este momentul să acoperiți recipientul cu folie alimentară și să-l dați la frigider pentru cel puțin 30 de minute sau chiar pentru o zi întreagă. Un truc este să mai întoarceți carnea din când în când, astfel încât să fie aromată pe toate părțile.

Puteți marina puiul Teriyaki pentru cel puțin 30 de minute. Însă, un truc pentru mai multă savoare este ca bucățile de carne să fie lăsate la marinat o zi întreagă. Prin urmare, puteți pune puiul la marinat chiar când începeți să pregătiți cina; dimineața, înainte de a pleca la serviciu; sau chiar cu o seară înainte de a găti acest fel de mâncare delicios.

Cum se prăjește puiul Teriyaki

Când vreți să începeți să gătiți puiul, primul pas este să încingeți o lingură de ulei de gătit într-o tigaie largă, la foc mediu. Când uleiul este încins, puteți adăuga bucățile de pui. Aruncați sosul rămas în vasul în care a stat carnea la marinat.

Bucățile de pui se prăjesc timp de aproximativ 5 – 7 minute pe fiecare parte sau până sunt pătrunse bine și până când lichidul din tigaie devine un sos deshis la culoare ce acoperă carnea. În cele din urmă, transferați bucățile de carne pe un tocător și lăsați-le acolo pentru aproximativ cinci munute. Apoi, le puteți tăia și le puteți servi.

Cum se face puiul teriyaki la cuptor sau slow cooker

Puiul teriyaki poate fi gătit și la cuptor, mai ales dacă este făcut din piept de pui întreg, nefeliat. Trebuie doar să fie pus într-un vas de yena și să fie lăsat la cuptor la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute.

Altfel, puiul teriyaki poate fi gătit și în slow cooker, la prima treaptă de temperatură, pentru două ore. Atenție! Pentru această modalitate de a-l găti, puiul trebuie să fie tăiat în cubulețe. În acest fel, nu va ieși uscat.

Cu ce garnituri se poate servi Puiul teriyaki

Una dintre cele mai potrivite garnituri lângă puiul Teriyaki este orezul de orice fel, eventual cu broccoli gătit la aburi. Un truc este să torni tot sosul rămas în tigaie peste garnitură, pentru mai multă savoare. În plus, poți presăra pe carnea de pui semințe de susan și/ sau ceapă verde tocată.

Puiul teriyaki devine și mai bun a doua zi după ce îl gătiți, deoarece are timp să împrumute aromele din sos. Pus într-o caserolă în frigider, acest fel de mâncare ține pentru aproximativ trei zile.

Când vreți să-l serviți, îl puteți reîncălzi pe aragaz, la foc mediu. Dacă doriți, puteți face mai mult sos Teriyaki, ca pentru marinadă, și îl puteți turna deasupra.