Quinoa prăjită cu legume este perfectă pentru un prânz sănătos sau chiar pentru cină! Gata de pus pe masă în aproximativ 30 de minute!

Quinoa cu legume - rețeta simplă și gustoasă

Quinoa are o aromă unică și reprezintă o soluție bună pentru o alimentație variată. Este ideală pentru vegani, dar și pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten.

Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a vă face mâncărurile mai bogate în nutrienți, faceți o alegere bună dacă folosiți quinoa adăugând astfel mai multe proteine și fibre.

Mai exact, quinoa înlocuiește cu succes orezul prăjit în această garnitură clasică de inspirație asiatică.

Un alt motiv pentru care quinoa este ideală se datorează faptului că rămâne la fel și atunci când este depozitată la frigider. Și mai mult, are un gust bun și caldă și rece spre deosebire de orez, care se întărește și nu se reîncalzeste foarte bine.

Rețeta de quinoa prăjită cu legume

Preparare 5 minute
Gătire 30 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 200 de grame de quinoa uscată, spălată
  • 400 ml de apă sau de supă de legume cu un conținut scăzut de sodiu
  • 120 grame de porumb
  • 200 de grame de ciuperci, feliate
  • 2 morcovi, curățați și tăiați cubulețe
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 1 dovlecel mic, tăiat cubulețe
  • 90 de grame de varză, mărunțită
  • 75 de grame de ardei gras (orice culoare), fără miez și tăiat cubulețe
  • 10 grame de busuioc, tocat, opțional
  • 1 lingură de ulei de susan
  • 3 linguri de Tamari sau sos de soia
  • 2 – 3 lingurițe de usturoi pudră
  • sare și piper după gust
  • sos Sriracha iute, fulgi de ardei roșu sau un strop de piper Cayenne, după gust

Mod de preparare

Clătiți quinoa într-o strecurătoare sub jet de apă rece. Apoi, într-o tigaie medie, combinați quinoa cu apa sau cu supa de legume, puneți totul la fiert, acoperiți cu un capac și lăsați la foc timp de 15 minute. Odată gata, scoateți capacul și lăsați deoparte, să se întărească, încă 10 minute, pentru a absorbi excesul de apă.

Între timp, într-un wok sau într-o tigaie mare, încălziți uleiul la foc mediu, adăugați legumele și prăjiți timp de aproximativ 1 minut. Adăugați Tamari, pudră de usturoi și alte condimente după gust. Gătiți încă 3 – 4 minute amestecând din când în când, folosiți un capac dacă este nevoie pentru a ajuta legumele să se înmoaie.

După aceea, adăugați quinoa în amestecul de legume, dați focul mare, gătiți încă 3 – 5 minute, amestecând continuu, adăugând un strop de ulei dacă amestecul pare prea uscat.

Serviți acest preparat cald. Adăugați puțină Sriracha sau sos de soia deasupra dacă doriți.

Tips & tricks

Puteți utiliza orice fel de legume, o cantitate mai mare sau mai mică în funcție de preferințe. Încercați mazăre păstăi, broccoli, fasole și țelină pentru varietate.

Dacă vă e mai comod, puteți să utilizați legume congelate.

Iar dacă vă place, puneți niște brânză tofu foarte tare, tăiată cubulețe împreună cu legumele pentru un plus de proteine.

Cu ce se mănâncă quinoa cu legume

Acest fel de mâncare poate fi consumat singur sau combinat cu un alt preparat pentru o masă copioasă.

Cu un gust dulce, quinoa este un adaos excelent pentru un fel principal, deoarece face pereche bună cu sursele de proteine pe bază de carne. În ceea ce privește combinația clasică de arome, carnea de vită va face quinoa și mai gustoasă.

Peștele sau fructele de mare la grătar ori prăjite pot fi servite cu o garnitură de quinoa pentru a face o masă delicioasă.

Cum să păstrați ceea ce vă rămâne

Restul de quinoa se va păstra 5 – 6 zile la frigider, într-un recipient acoperit.

Acest preparat poate fi depozitat și la congelator timp de aproximativ 2-3 luni. Pentru asta, lăsați să se răcească complet și depozitați în recipiente sigure pentru congelator, lăsând un spațiu de un centimetru pentru că își va mări volumul. De asemenea, puteți îngheța porții mai mari în pungi închise. Se lasă să se dezghețe înainte de reîncălzire.

Reîncălzire: pur și simplu încălziți din nou pe plită la foc mic, adăugând puțin Tamari sau sos de soia pentru a nu se lipi de tigaie. Alternativ, reîncălziți în cuptorul cu microunde la intervale de 30 – 60 de secunde, amestecând după fiecare ciclu, până se încălzește.