Rulada de porc este de fapt un mușchi de porc suculent, umplut cu ciuperci și bacon. Este gustoasă și o modalitate ușoară, dar și ieftină pentru a hrăni mai multe persoane.

Ruladă de porc cu ciuperci și bacon

Atunci când este pregătită corect, carnea de porc (în special mușchiul), este destul de suculentă și aromată. Pentru această rețetă, veți avea nevoie de o bucată de mușchi de porc de 750 de grame. Puteți dubla sau tripla cu ușurință cantitatea pentru o petrecere mai mare.

Mai mult, puteți folosi ciuperci albe sau maro ori o combinație între cele duă soiuri și puteți schimba pătrunjelul cu mărar (doar să folosiți mai puțin mărar).

Cum se taie muschiul de porc

Îndepărtați întotdeauna pielea argintie sau grăsimea. Pielea argintie nu se strică în timpul gătirii, dar ajunge să fie destul de dur de mestecat. Pentru a o îndepărta, introduceți un cuțit chiar dedesubt și trageți cu putere, însă aveți grijă să nu vă tăiați!

Cum se prepară rulada de porc umplută

Tăiați capătul lung al mușchiului și deschideți-l ca pe o carte. După aceea, bateți-l cu un ciocan de carne până ajunge la o grosime de 1 cm. Acoperiți cu umplutură de ciuperci și fixați rulada cu scobitori.

Se condimentează și se prăjește în tigaie, apoi se introduce în cuptor.

Ungerea cărnii de porc cu picăturile din tigaie conferă o aromă uimitoare – sucul condimentat, caramelizat, din mușchi are o aromă concentrată, incredibilă, iar pe deasupra, rulda va fi rumenă și delicioasă.

Rețeta de ruladă de porc cu ciuperci și bacon

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 750 grame de mușchi de porc
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 felii de bacon, tocat mărunt
  • 170 g de ciuperci maro, feliate subțire
  • 1/2 ceapă mică, tocată
  • 1,5 linguriță de sare de mare, împărțită
  • 0,5 linguriță de piper negru, împărțit
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 15 g de pătrunjel proaspăt, tocat, plus mai mult pentru ornat

Mod de preparare

Cum se prepară umplutura pentru rulada de porc

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare, sigură pentru cuptor, la foc mediu, adăugați 2 linguri de ulei și baconul tocat și căliți până se rumenește (3-4 minute). Adăugați ciupercile feliate și ceapa tocată și mai căliți încă 5 minute sau până se înmoaie.

Se condimentează cu 1/2 linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper negru, pătrunjel tocat și usturoi tocat. Gătiți încă un minut amestecând continuu, apoi transferați pe o farfurie.

Cum se umple rulada de porc

Îndepărtați pielea argintie din mușchiul de porc. Tăiați pe jumătate până la capătul lung al mușchiului, dar vedeți să nu tăiați până la capăt. Deschideți mușchiul ca la carte, acoperiți cu o folie de plastic și bateți cu partea netedă a unui ciocan de carne până ajunge la grosimea de 1 cm, fără a rupe carnea.

Întindeți uniform amestecul de ciuperci pe suprafața mușchiului, lăsând 1 cm la margini. Prindeți strâns începând cu capătul lung (stil hot-dog) și fixați capetele cu 6-7 scobitori. Așezați scobitorile paralel una cu celălaltă pentru a crea o suprafață plană de gătit. Asezonați peste tot cu 1 linguriță sare și 1/4 linguriță piper negru.

Se încălzește aceeași tigaie la foc mediu și se adaugă încă 2 linguri de ulei. Odată ce uleiul este fierbinte, puneți muschiul în tigaie (cu scobitorile în jos) și prăjiți aproximativ 2 minute pe fiecare parte (6-8 minute în total). Transferați tigaia cu ruladă la cuptor și coaceți la 200 de grade timp de 25-30 de minute sau până când un termometru cu citire instantanee arată 68-72 de grade în cea mai groasă porțiune de carne.

Așezați-o pe un platou, ungeți cu sucul din tigaie și lăsați-o să se odihnească 10 minute înainte de a o tăia felii. Pentru mai multă aromă, se mai adaugă sos din tigaie și se ornează cu pătrunjel dacă se dorește.