Rețeta originală de salată grecească cu brânză feta, simplă și de efect, cu care nu aveți cum să dați greș. Respectați proporțiile și nu aveți cum să nu obțineți o salată perfectă.

Salată grecească. Rețeta originală, ca în insulele grecești

O rețetă ușoară pentru o salată grecească tradițională și gustoasă! Această garnitură este gata în scurt timp, este sănătoasă, răcoritoare și plină de arome mediteraneene. Perfectă pentru vară!

Salata grecească este ideală pentru petrecerile în aer liber și merge bine cu orice fel de carne la grătar, dar este delicioasă și ca fel de mâncare principal, pentru un prânz rapid.

Cum faci salata grecească perfectă

Înainte de toate, aveți nevoie de un bol. Este mai bine să folosiți un bol mai mare, astfel încât să puteți amesteca cu ușurință toate ingredientele. Apoi puteți transfera salata într-un bol de servire mai mic.

Asigurați-vă că spălați toate legumele înainte de a începe să le tăiați. Tăiați roșiile în sferturi, îndepărtați părțile tari și tăiați fiecare sfert în jumătate.

Măsline - Salata grecească tradițională se face cu măsline kalamata. Acestea sunt de culoare mov/maro închis și cresc doar în Grecia. Dacă aveți noroc și le găsiți în magazine, vă recomandăm să le încercați. Dacă nu găsiți, atunci măslinele negre sunt o alternativă excelentă.

Castraveți - nu trebuie să-l decojiți, dacă nu doriți. Însă, uneori, coaja poate fi amară, așa că gustați-l înainte de a decide dacă îl curățați sau nu. Tăiați-l în bucățele.

Ceapă - Rețeta tradițională de salată grecească se face de obicei cu ceapă roșie. Dacă nu aveți una la îndemână sau preferați ceapa galbenă/albă, o puteți folosi și pe aceasta. Noi recomandăm să tăiați ceapa în felii subțiri pentru ca aroma să nu fie prea puternică.

Ardei - folosiți orice fel de ardei gras care vă place!

Transferați toate aceste legume în castron și adăugați brânza Feta fărâmițată.

În Grecia, sunt restaurante care servesc această salată cu o bucată de brânză feta deasupra, astfel încât să o fărâmițați chiar dumneavoastră. (Puteți înlocui brânza feta cu brânză de capră sau cu o brânză nesărată, dacă doriți.

Ultimul lucru de făcut este să asezonați bine salata, astfel încât să nu aibă un gust fad.

Secretul unei salate grecești gustoase

La fel ca la orice salată, dressing-ul este secretul, așa că dacă respectați proporțiile și le adaptați la propriile gusturi, nu aveți cum să nu obțineți o salată perfectă.

Din ce este făcut dressingul pentru salata grecească

Principalele ingrediente din acest dressing sunt uleiul de măsline și oregano. Noi adăugăm la aceste două ingrediente doar sare și piper negru și uneori, un strop de suc de lămâie.

Nu este nevoie să amestecați mai întâi toate aceste ingrediente într-un pahar sau într-un borcan. Puteți să le adăugați pur și simplu în salată și să le amestecați bine. Lăsați-o să stea o vreme la frigider și gustați. Dacă simțiți că are nevoie de mai multe condimente/ ulei de măsline/ oregano, atunci adăugați mai mult.

Cum se prepară salata grecească - rețeta originală explicată pas cu pas

Preparare 10 minute
Timp total 10 minute

Ingrediente

  • 3 roșii mari , coapte (500g)
  • 1 castravete mare (340g)
  • 2 ardei grași verzi (140g)
  • 1 ceapă roșie mică, decojită
  • 70g măsline fără sâmburi
  • 90 de grame de brânză Feta
  • sare după gust, vezi nota
  • piper negru după gust
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oregano uscat

Mod de preparare

  1. Clătiți roșiile, castraveții și ardeii sub un jet de apă.
  2. Tăiați roșiile în sferturi, îndepărtați părțile tari și tăiați fiecare sfert în două.
  3. Tăiați castravetele în două pe lungime și tăiați fiecare jumătate în bucăți.
  4. Îndepărtați semințele și nervurile de la ardei și tăiați-i în bucăți mai mici.
  5. Tăiați ceapa subțire în inele sau julien.
  6. Adăugați toate legumele într-un castron mare împreună cu măslinele.
  7. Fărâmițați brânza Feta deasupra și asezonați totul cu sare, piper, ulei de măsline și oregano uscat.
  8. Se amestecă totul bine. Gustați și mai adăugați condimente, dacă este nevoie.

Se servește cel mai bine rece!

Salata grecească se poate prepara cu o zi înainte?

Noi personal nu recomandăm. Pentru noi, salata grecească ar trebui să aibă un gust cât mai proaspăt, iar legumele să fie crocante.

Păstrarea salatei în frigider peste noapte va face ca legumele să devină moi.

Așa că, dacă doriți, puteți face salata grecească cu câteva ore înainte (nu recomandăm totuși mai mult de 2-3 ore) și o puteți păstra în frigider într-un recipient etanș și o puteți asezona chiar înainte de a o servi (adăugând brânză feta, ulei de măsline și oregano).

Cu ce se mănâncă

Salată grecească servită cu o felie de pâine integrală
Salată grecească servită cu o felie de pâine integrală.

Această salată grecească vibrantă, plină de culoare și aromă, poate funcționa cu ușurință ca garnitură pentru a completa aproape orice fel de antreu.

Iată câteva idei:

Calorii și valori nutriționale

Combinația de legume cu brânză feta este ușoară și prietenă cu silueta, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința caloriilor.

Din această rețetă ies aproximativ 5 porții. O porție de salată grecească are 165 kcal.

  • Calorii

    165kcal

  • Proteine

    5g

  • Carbohidrați

    15g

  • Grăsimi

    12g

  • Grăsimi saturate

    4g

  • Colesterol

    15mg

  • Potasiu

    485mg

  • Vitamina A

    1270IU

  • Vitamina C

    55mg

  • Calciu

    130mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.