Salata Olivier este o variantă rusească a salatei românești de boeuf. Acest preparat are o textură deosebită, este foarte cremos și atât de gustos încât poate da dependență.

Salată Olivier. Rețeta tradiționala rusească de salată de boeuf

Salata Olivier este o variantă rusească a salatei românești de boeuf pe care toată lumea o pregătește de sărbători, cum ar fi de Paște, Crăciun sau Revelion, dar și în zile obișnuite. Acest preparat are o textură deosebită, este foarte cremos și atât de gustos încât poate da dependență. Se gătește extrem de ușor și repede, din ingrediente ieftine și la îndemâna oricui.

Această salată Olivier are un gust perfect echilibrat între picant și sărat. Maioneza cremoasă completează perfect legumele și ouăle fierte, șunca și murăturile tăiate în cubulețe. De la început până la sfârșit, această rețetă se face în puțin peste o oră.

Ce este salata Olivier

Salata Olivier este o salată de cartofi tradițională rusească, preparată cu cartofi tăiați mărunt, morcovi, murături, ouă fierte, mazăre dulce, ceapă și șuncă sau piept de pui, toate amestecate cu un dressing simplu făcut cu maioneză, sare și piper. De obicei, rușii o servesc la întâlniri de familie sau de sărbători, la fel cum românii servesc salata bouef.

Rețeta originală pentru salata de cartofi Olivier a fost creată de renumitul bucătar rus cu origini belgiene și franceze Lucien Olivier, în anii 1860. Acesta a fost un bucătar-șef extrem de celebru la Hermitage, unul dintre cele mai faimoase restaurante din istoria Moscovei, pe care el l-a deținut.

Lucien Olivier a păstrat secretă rețeta salatei ce îi poartă numele. Aceasta a fost dezvăluită abia după moartea lui. Celebrul bucătar a decedat în Ialta, oraș din Crimeea, în anul 1883, la vârsta de doar 45 de ani, din cauza unor probleme la inimă. A fost înmormântat în cimitirul istoric Vvedenskoye din Moscova.

Cum se prepară salata Olivier

Preparare 40 minute
Gătire 20 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 340 de grame de șuncă sau piept de pui fiert, tăiată/ tăiat în cuburi 
  • 3 cartofi, fierți și tăiați în cuburi
  • 3 morcovi, fierți și tăiați în cuburi
  • 6 ouă, fierte și tăiate în cuburi
  • 3 murături cu mărar, tăiate în cuburi
  • O ceapă dulce, tăiată în cuburi
  • 145 de grame de mazăre congelată
  • O jumătate de castravete englezesc sau doi castraveți mici, tăiată/ tăiați în cubulețe
  • 200 de grame de maioneză
  • Mărar, după gust
  • Sare și piper, după gust
  • O jumătate de linguriță de zahăr, opțional

Mod de preparare

În cazul în care doriți să folosiți piept de pui în loc de șuncă, tăiați pieptul în două, puneți-l într-o cratiță medie, acoperiți-l cu apă, adăugați o linguriță de sare și aduceți la punctul de fierbere.

Apoi, reduceți focul, acoperiți cratița și lăsați pieptul de pui să fiarbă, la foc mic, timp de un sfert de oră sau chiar 20 de minute sau până când carnea este bine fiartă. Scurgeți carnea și lăsați-o deoparte până când se răcește suficient pentru a o putea tăia în cubulețe.

Separat, într-o oală mare, puneți cartofii și morcovii și acoperiți-i complet cu apă. Aduceți legumele la punctul de fierbere și gătiți-le timp de aproximativ 20 - 25 de minute sau până când pot fi străpunse ușor cu un cuțit sau cu o furculiță.

Atenție! Nu fierbeți cartofii și morcovii prea mult, astfel încât să nu devină prea moi pentru a fi tăiați în cubulețe. Când sunt gata, trebuie să îi scoateți din apă și să-i lăsați deoparte să se răcească.

Cât timp se răcesc legumele, puneți și cele șase ouă la fiert, într-o oală mică, pentru opt până la zece minute, astfel încât gălbenușul să nu rămână moale. În cele din urmă, tăiați toate ingredientele în cubulețe.

Puneți toate ingredientele tăiate în cubulețe într-un bol încăpător și amestecați bine. Adăugați maioneză după gust. Este posibil să aveți nevoie de puțin mai mult de 200 de grame. Asezonați cu sare, piper, după gust, dar și zahăr, opțional. Adăugați mărarul proaspăt și amestecați.

Ponturi pentru cea mai bună salată Olivier

Aceasta este rețeta de bază pentru salata Olivier. Însă, respectarea câtorva ponturi face ca preparatul să fie cu adevărat deosebit.

Primul astfel de pont este să folosiți mazăre congelată în loc de mazăre conservată, pentru un gust mai proaspăt. Atenție! În acest caz, asigurați-vă că dezghețați mai întâi mazărea și că o scurgeți de orice exces de lichid.

Un alt truc pentru ca salata Olivier să iasă cu adevărat divină este să gătiți cartofii și morcovii cu câteva ore înainte. Dacă aveți timp, faceți acest lucru cu câteva ore înainte, astfel încât legumele să aibă destul timp să se răcească la temperatura camerei.

Un alt pont este să folosiți un tocător de legume, pentru a grăbi procesul de tăiere în cubulețe a șuncii sau pieptului de pui, cartofilor, morcovilor, cepei, murăturilor, castraveților și ouălor. În acest fel vă veți putea asigura, de asemenea, că veți obține cubulețe de dimensiuni aproximativ egale, astfel încât salata Olivier să arate frumos.

În această rețetă, mai este important să adăugați dressingul chiar înainte de a servi salata Olivier. Pentru a împiedica salata să se înmoaie, puneți maioneza doar cu puțin înainte de a o servi.

Cât timp poate fi păstrată salata Olivier la frigider

În cazul în care nu se consumă imediat ce este preparată, salata de cartofi Olivier poate fi pusă la frigider într-un recipient închis etanș. Aceasta ar trebui să țină până la două - trei zile.

În cazul în care doriți să păstrați această salată inventată de bucătarul Lucien Olivier proaspătă pentru mai mult timp, tot ce trebuie să faceți este să nu amestecați maioneza și condimentele decât chiar înainte de a servi preparatul.

Atenție! Dacă vă gândiți să păstrați preparatul pentru mai mult timp, la congelator, este recomandat să renunțați la această idee. Când vor fi scoși de la congelator, cartofii, ce conțin amidon, și maioneza nu se vor dezgheța bine, iar în cele din urmă, salata se va transforma într-un terci neapetisant. Textura va fi distrusă, iar gustul va fi departe de cel pe care ar trebui să-l aibă acest fel de mâncare.

Salata de cartofi Olivier este nu doar plină de savoare, dar și foarte hrănitoare și sățioasă. De aceea, aceasta poate fi servită ca fel de mâncare principal, lângă o felie de pâine simplă sau prăjită, la masa de prânz sau la cea de cină.

Calorii și valori nutriționale

Cu ingredientele din această rețetă ies aproximativ 10 porții. O porție de salată Olivier are 300 calorii.

  • Calorii

    300kcal

  • Proteine

    13g

  • Carbohidrați

    15g

  • Zaharuri

    4g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    20g

  • Grăsimi saturate

    3g

  • Colesterol

    130mg

  • Sodiu

    415mg

  • Potasiu

    605mg

  • Calciu

    65mg

  • Fier

    3mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.