Șuba sau salata rusească în straturi este o salată foarte aspectuoasă și de efect, mai ales când aveți de pregătit o masă pentru musafiri.

Salată rusească Șuba cu pește

Arată foarte bine în secțiune și, chiar dacă este montată în straturi, acestea se vor combina perfect atunci când este servită.

Salata Șuba este o mâncare tradițională rusească de Anul Nou, dar este delicioasă în orice moment al anului!

Salata Șuba trebuie pregătită cu cel puțin 6 ore înainte pentru că are nevoie de timp să se întărească în frigider înainte de a o servi. Dar, credeți-ne, merită.

Ce este, de fapt, salata Șuba?

Pe scurt, este o salată stratificată din fileuri de hering afumat, ceapă tocată fin, sfeclă, morcovi, cartofi și dressing. În limba rusă, șuba înseamnă "haină de blană" și, mai exact, face referire la hainele mari pe care rușii le poartă în timpul lunilor aspre de iarnă. Atunci când puneți sfecla fiartă și rasă în straturi peste această salată, arată similar cu textura unei haine de blană, de unde și numele! Este un fel de mâncare delicios și clasic, prezent pe mesele rusești timp de zeci de ani.

Legenda spune că Anastas Bogomilov a creat acest fel de mâncare, pentru clienții restaurantului în care lucra, în 1918. Clienții săi erau renumiți pentru că beau prea mult și făceau scandal. Pentru a atenua tensiunea, se zvonește că a creat salata Șuba.

La fel ca multe preparate clasice, Șuba se face în mai multe moduri. Dar indiferent dacă așezați sfecla în ultimul strat pentru a crea o "haină de blană" roșie-violet, sau ultimul strat este maioneza, va fi delicioasă de fiecare dată.

Rețeta de salată rusească Șuba

Preparare 40 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 3 cartofi de mărime medie
  • 450 de grame de hering afumat, tăiat fin
  • 1 ceapă mică tăiată mărunt
  • 3 sfecle medii
  • 3 morcovi medii
  • 225 g de maioneză
  • piper negru, după gust

Pentru garnitură

  • Mărar proaspăt sau pătrunjel, tocat
  • 2 ouă mari fierte tari, tăiate felii

Mod de preparare

Fierbeți sfecla timp de 45 de minute într-o oală mică. Într-o oală separată, fierbeți cartofii și morcovii timp de 25 de minute. Scoateți toate ingredientele din apa clocotită și lăsați-le să se răcească.

Un alt mod de a găti ingredientele este prin coacerea lor în cuptor. Înfășurați sfecla, morcovii și cartofii în folie de aluminiu și coaceți-le la 200 de grade timp de 30-45 de minute. Morcovii și cartofii se gătesc mai repede, verificați cu o furculiță dacă sunt gata.

Curățați sfecla, cartofii și morcovii. Radeți fiecare legumă separat. Tăiați heringul și ceapa în bucăți mici.

Folosind o farfurie mare și o formă pentru salată (sau o tavă adâncă), începeți prin a așeza mai întâi cartofii.

Adăugați un strat de maioneză.

Adăugați ceapa și heringul peste maioneză.

Urmează morcovii, maioneza și sfecla.

La final, opțional, puteți adăuga un strat de maioneză.

Dacă doriți, puneți ouăle fierte tari feliate deasupra salatei pentru a o decora.

Se ornează cu mărar sau pătrunjel tocat.

Dacă folosiți o formă, scoateți-o chiar înainte de servire. Puneți salata la frigider pentru cel puțin 6 ore înainte de a o servi.

Salata Șuba este cea mai bună atunci când o consumați proaspătă. Păstrați șuba într-un recipient etanș în frigider timp de până la o săptămână.

Sfaturi pentru prepararea salatei Șuba

Faceți straturile corect

Cel mai mare sfat este cel legat de ordinea corectă a straturilor. Aceasta este următoarea: cartofi, ceapă, hering, morcovi, maioneză, sfeclă și apoi încă un strat subțire de maioneză pentru a completa totul. De ce este atât de importantă ordinea? Ei bine, cel mai greu strat este cel de cartofi și fiind așezat în partea de jos ajută salata să rămână robustă, dar este, de asemenea, ceva delicios în legătură cu modul în care heringul se îmbibă în cartofi. Face toată diferența în ceea ce privește aroma!

Notă: Uneori, bucătarii adaugă un strat de ouă fierte tari tocate la salata șuba. Dacă acest lucru vi se pare gustos, adăugați acest strat peste morcovi.

Înlocuiți heringul cu somon afumat

Nu toată lumea este fan al heringului, dar nu este nici o problemă: se poate înlocui cu succes cu somon afumat. Această variantă este la fel de delicioasă.

Lăsați salata să se întărească

Așa cum am spus mai sus, Șuba trebuie să se întărească în frigider înainte de a o servi. Acest lucru ajută ca toate straturile să se îndrepătrundă și vă va fi mai ușor să scoateți delicat salata din formă atunci când o serviți.