Sarmalele de post cu ciuperci și orez, în frunze de varză murată, se pregătesc foarte ușor, sunt delicioase, hrănitoare și sățioase.

Sarmale de post cu ciuperci și orez, în frunze de varză murată

Se pregătesc aproape la fel ca cele clasice, cu carne, dar au mai puține calorii, iar costul total al ingredientelor este mai mic.

În zilele reci de toamnă sau de iarnă în care nu se mănâncă de dulce, o porție de sarmale de post cu ciuperci și orez, în frunze de varză murată, servită alături de mămăligă aburindă sau de pâinea preferată și eventual de un ardei iute vă poate oferi senzația de confort de care aveți nevoie.

Rețeta de sarmale de post cu ciuperci și orez

Preparare 1 oră
Gătire 1 oră
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • O varză murată, de mărime medie spre mare
  • 200 de grame de orez
  • 6 sau 7 ciuperci champignon mari sau aproximativ 500 - 600 de grame
  • Două sau trei cepe
  • Doi morcovi mici sau unul mare
  • 4 - 6 linguri de pastă de roșii sau 6 - 8 roșii mai mari, după preferință
  • 3 - 4 linguri de ulei
  • Două sau trei frunze de dafin
  • O legătură de mărar
  • Mărar uscat
  • Cimbru uscat
  • 10 - 12 boabe de piper
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Pregătirea frunzelor de varză murată pentru sarmalele de post

Înainte de a începe să faceți orice altceva, pregătiți frunzele de varză murată în care urmează să împăturiți sarmalele de post. Atenție! Este important să folosiți doar frunzele de varză murată mai subțiri și să îndepărtați partea cu nervuri mai groasă ce se află spre cotor.

În cazul în care frunzele de varză murată sunt prea mari, tăiați-le în jumătate sau în sferturi, în funcție de cât de mari doriți să faceți sarmalele. Atenție! Este important să nu folosiți frunzele de varză ce sunt deteriorate.

Tăiați fideluță fină frunzele de varză murată ce sunt nepotrivite pentru sarmale, precum și resturile rămase după ce le decupați pe cele pe care le folosiți, dar fără nervuri. Acestea vă vor fi necesare pentru a acoperi fundul oalei în care urmează să gătiți sarmalele de post cu orez și ciuperci.

Pregătirea umpluturii cu orez și ciuperci pentru sarmalele de post

După ce ați pregătit frunzele de varză murată, curățați și spălați bine toate legumele. Apoi, tăiați cepele și ciupercile în cuburi mici, dați morcovii pe răzătoarea mică și tocați mărunt mărarul proaspăt. Într-o tigaie mai mare, căliți puțin ceapa în ulei, la foc potrivit.

După ce se înmoaie ceapa și începe să aibă un aspect sticlos, adăugați orezul – pe care trebuie să îl spălați înainte. Amestecați bine, ca să nu se lipească. Adăugați ciupercile, amestecați și lăsați compoziția la foc potrivit, pentru aproximativ 10 minute sau până când compoziția scade bine. Adică până când rămâne fără lichid.

În această etapă a rețetei este recomandat să dați focul ceva mai tare, însă amestecând din când în când, având grijă să nu se lipească. Dacă este necesar, puteți adăuga o ceașcă cu apă fierbinte.

Când umplutura pentru sarmalele de post a scăzut, opriți focul și lăsați-o să se răcească. Apoi, adăugați o jumătate din cantitatea totală de pastă de roșii, morcovul ras, mărarul și sare și piper, după gust. Potriviți gustul și cu celelalte condimente – boia de ardei dulce și cimbru, până când umplutura este așa cum vă doriți.

Cum se formează sarmalele de post

După ce este gata și umplutura, se trece la formarea sarmalelor. Luați câte o frunză de varză murată în mână sau așezați-o pe o farfurie, fund de lemn sau blat de lucru. Puneți umplutura către unul dintre capetele frunzei, pe lățimea acesteia, cu ajutorul unei linguri sau lingurițe.

Împăturiți capătul scurt peste umplutură, trageți capătul lateral peste acesta și continuați să rulați cât mai strâns în lungul foii, până la margine, cu grijă să nu rupeți frunza de varză. Apoi, împingeți capătul rămas în interior, apăsând cu degetul, astfel încât sarmalele să nu se desfacă la fiert.

Când aveți toate sarmalele de post formate, pregătiți o cratiță cu o capacitate de aproximativ 4 – 5 litri, de preferat largă, cu fund dublu. Așezați un pat de varză, apoi sarmalele, în două – trei straturi, cu încă un strat de varză tocată fideluță, la mijloc.

Peste fiecare strat de varză adăugați mărar uscat și pastă de roșii. La final, acoperiți sarmalele cu restul de varză tocată, puneți foile de dafin și presărați boabele de piper.

Adăugați apă clocotită sau zeamă de varză până când aceasta ajunge la nivelul sarmalelor. Atenție! Apa sau zeama de varză nu trebuie să depășească nivelul sarmalelor. Puneți cratița pe foc potrivit, până când sarmalele încep să fiarbă.

Din când în când, răsuciți cratița prin mișcări circulare rapide de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta, verificând sarmalele, să nu se lipească. Când sarmalele încep să fiarbă, dați focul foarte mic, acoperiți cratița și lăsați la fiert timp de două – trei ore.

Din când în când, dacă sarmalele scad prea mult la fiert, adăugați câte puțină apă fiartă sau zeamă de varză. Nu uitați să mai mișcați și cratița din când în când, astfel încât sarmalele de post să nu se lipească.

La finalul celor două sau trei ore de fierbere, verificați varza să vedeți dacă este fiartă. Dacă doriți, puteți să mai adăgați una sau două linguri de pastă de roșii ori roșii decojite și tăiate mărunt.

Lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic, pentru încă 20 sau 30 de minute sau până când sunt scăzute, varza este bine fiartă, sarmalele sunt fragede și se pot tăia ușor cu ajutorul unei furculițe. Dacă doriți să aibă mai puțin lichid și să fie mai rumene, puteți pune sarmalele la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la foc mediu.

Cum și cu ce se pot mânca sarmalele de post

În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.

La fel ca sarmalele clasice, ce conțin carne, și aceste sarmale de post sunt mult mai gustoase a doua zi, după ce toate aromele ingredientelor folosite au avut timp să se combine.

Sarmalele de post cu orez și ciuperci, în frunze de varză, sunt minunate dacă le serviți fierbinți, alături de mămăligă sau de pâine normală sau prăjită, lângă un ardei iute sau cu puțin iaurt vegan, dacă preferați.