Cum faci sarmale - 12 rețete, trucuri și cantități

Sarmalele sunt un preparat tradițional, ce nu poate lipsi de pe mesele românilor la cele mai importante evenimente, de la Crăciun până la nunți și botezuri. Gospodinele știu prea bine că nu sunt tocmai simplu de făcut, fiind nevoie de muncă multă pentru o oală întreagă de sarmale, însă în momentul în care ajung în farfurie, gustul incredibil șterge cu buretele orice efort depus.

Chiar dacă au ajuns în bucătărie românească cu influențe din Orient, sarmalele rămân una dintre cele mai românești mâncăruri.

De unde provine rețeta de sarmale

Cine nu a mâncat, măcar o dată, o porție delicioasă de sarmale, cu puțină mămăligă și smântână? Vorbim despre un preparat tradițional, savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării. Cu toate astea, nu își are rădicinile în România, ci tocmai în Imperiul Otoman.

De fapt, cuvântul „sarma” vine din limba turcă – „sarmak” – și înseamnă „a înfășura”, „a înveli”. Oamenii mănâncă sarmale din Orientul Mijlociu până în Balcani și Europa Centrală, fiecare zonă venind cu propria variantă de rețetă. Preparate similare sunt gołąbki sau holishkes. In meniuri in restaurantele internaționale le găsim sub numele de „cabbage rolls”.

Nu există zonă de la noi din țară în care oamenii să nu le pună pe masă, la fiecare sărbătoare, având o simbolistică specială pentru poporul român.

Cele mai bune rețete de sarmale

Aveți o multitudine de rețete de sarmale pentru mesele de sărbători și nu trebuie decât să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine gusturilor dumneavoastră.

1 din 12

Sarmalele tradiționale de porc în foi de varză acră sunt unul dintre cele mai preferate feluri de mâncare din bucătăria românească.

Ingredientele necesare pentru aproximativ 40 de sarmale

  • 700 de grame de carne tocată de porc
  • O ceapă medie
  • O sută de grame de orez – adică o ceașcă plină
  • Trei linguri de pastă de roșii sau 150 de mililitri de suc de roșii
  • O legătură de mărar
  • Două verze acre
  • Piper măcinat și piper boabe
  • Boia dulce de ardei
  • Frunze de dafin
  • Două linguri de ulei

2 din 12

Sarmalele în vase de lut au mereu ceva în plus, o anumită frăgezime, suculență, o aromă mai adâncă și mai bine conturată.

Ingrediente

  • 1kg carne tocata de porc (de preferabil ceafa)
  • 300 grame carne de vita
  • 1 varza murata mare
  • 2 cepe mari
  • 1 cana orez (nefiert)
  • 200 grame costiță afumată / ceafă afumată / șunculiță afumată
  • bulion
  • sare
  • piper macinat
  • piper boabe
  • foi de dafin
  • cimbru
  • condimente pentru sarmale

3 din 12

Pentru o variantă reinventată a sarmalelor tradiționale, adăugați smântână în sosul de roșii și folosiți un amestec de carne de pui și porc în locul clasicului amestec de carne de porc și vita. Aromele rezultate vor fi îndrăznețe și delicioase.

4 din 12

Sarmalele moldovenești sunt ușor diferite de cele preparate în alte părți din țară, ele fiind bogate în sos de roșii și având astfel un gust mai acrișor atunci când sunt făcute cu varză murată.

Dacă nu știați până acum, pentru sarmalele moldovenești nu se folosește numai orezul, ci și mălaiul. Așadar, dacă puneți în compoziția de sarmale și o lingură sau două de mălai, acestea vor ieși nu doar delicioase, ci și pufoase.

5 din 12

Sarmalele oltenești pot fi un deliciu dacă le acordați puțină atenție. Oricum, nu sunt prea greu de făcut, iar ingredientele sunt cam aceleași ca și pentru celelalte tipuri de sarmale.

Sarmalele oltenești se fac cu mult cimbru, uneori acesta fiind singura plantă aromatică adăugată și deseori, nu au afumătură. Spre deosebire de sarmalele moldovenești, care sunt bine scăzute, sarmalele oltenești au multă zeamă.

6 din 12

Rețeta de sarmale cu fasole boabe este o rețetă vegetariană sau pentru cei care nu mănâncă carne, simplă și se poate spune, chiar ieftină și delicioasă.

Aceste sarmale sunt sățioase și foarte hrănitoare și asta pentru că fasolea boabe reprezintă o sursă ideală de fibre atât solubile, cât și insolubile.

Ingrediente

  • 1 varză murată
  • 300 g de fasole albă boabe
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei roșu
  • 1 ceașcă de orez
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 cană de apă
  • cimbru
  • sare, după gust
  • piper, după gust

7 din 12

De aproape șapte secole, Mănăstirea Prislop, situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara, reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania.

Numeroși credincioși vizitează Mănăstirea Prislop în fiecare an, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca, părintele Ardealului. Acolo, măicuțele pregătesc cele mai bune sarmale de post.

8 din 12

Sarmalele ardelenești se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, iar secretul aromei lor constă în boiaua afumată și slănină.

Ingrediente

  • 800 g carne tocată de porc
  • 200 g carne tocată de vită
  • 5 felii slănină afumată
  • 2 cepe
  • 2 linguri ulei
  • 100 g orez
  • 300 ml bulion
  • sare
  • piper
  • mărar uscat
  • cimbru
  • 1 lingură boia de ardei
  • varză murată
  • foi de dafin

9 din 12

În bucătăria grecească, varza este deseori folosită pentru a face un fel de mâncare clasic, rustic, grecesc, și anume sarmalele. Există multe modalități de a le prepara, chiar și o versiune servită cu sos de ou și lămâie.

Sosul de ou și lămâie se potrivește extrem de bine cu aroma de varză fiartă. Astfel, obțineți un preparat rustic, savuros, ce pare complicat, dar în realitate, este foarte simplu.

Sărmăluțele au un gust și mai bun a doua zi după ce au fost făcute și sunt grozave pentru prânz, cină și oricând între cele două mese!

Pentru a face sărmăluțele de varză în stil grecesc trebuie să cumpărați o varză "îndesată" ale cărei frunze nu sunt fac foarte multe cute, dar care ar trebui să fie destul de mare. Se scoate cotorul și apoi se scufundă varza în apă fierbinte, cu sare, până când frunzele încep sa devină moi.

10 din 12

Există mai multe rețete de sarmale de post și fiecare gospodină le adaptează la propriile gusturi. Ceea ce dă aroma deosebită a sarmalelor, în general, este grăsimea din carne. Cum suntem în post și aceasta este o rețetă de post, este evident că lipsește grăsimea, așa că trebuie să suplinim cu ceva gustul și textura de ”grăsime”. Sâmburii de dovleac au acest rol, iar uleiul pe care îl elimină în timpul gătirii va da sarmalelor de post un gust deosebit.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci
  • 250 g sâmburi de dovleac
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 150 g orez
  • 1 varză murată
  • ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de dafin
  • 200 ml suc de roșii

11 din 12

Rețeta de sarmale in foi de ștevie este mai usor de facut și necesită un timp de preparare mai scurt decât sarmalele clasice. Se pot face chiar și fără carne, pentru cei care țin post.

Ingrediente

  • 500 de grame de carne tocată
  • 300 de grame de orez
  • o ceapă
  • doi morcovi
  • un cățel de usturoi
  • condimente: sare, piper, boia de ardei, pătrunjel, busuioc
  • bulion sau sos de roșii
  • frunze de ștevie

12 din 12

Aceste sarmale de post în stil grecesc sunt sunt pline de aromă. Sunt atât de delicioase încât nici nu veți observa că sunt fără carne!

Sunt și mai gustoase a doua zi după ce au fost gătite, așa că puteți face mai multe și vă bucurați de ele toată săptămâna.

Simțiți-vă liberi să adăugați ingredientele dvs. preferate. Iată câteva opțiuni:

  • spanac tocat mărunt
  • ciuperci tocate și rumenite
  • legume sotate: ardei gras, dovlecei, vinete
  • linte sau năut
  • semințe de pin prăjite și fructe uscate
  • roșii tăiate cubulețe
  • mai multe ierburi: oregano și/sau busuioc

Cât orez se pune la sarmale

Este important să știți cât orez se pune la sarmale, dacă vreți ca acestea să iasă gustoase, nici prea moi, nici prea tari. Indiferent dacă folosiți foi de viță sau frunze de varză proaspătă ori murată, regula este aceeași.

Cele mai bune sarmale ies atunci când la un kilogram de carne tocată se folosesc 100 de grame de orez. Bucătarii numesc această proporție „regula lui 10%”.

Prin urmare, dacă vreți să gătiți o cantitate mai mare de sarmale, tot ce vă rămâne de făcut este să dublați sau să triplați cantitățile de carne și orez, respectând această regulă.

Astfel, dacă vreți să faceți sarmale din două kilograme de carne tocată, folosiți 200 de grame de orez. Dacă doriți sarmale din trei kilograme de carne tocată, adăugați 300 de grame de orez și tot așa.

Câtă carne se pune la sarmale

Multe persoane obișnuiesc să gătească o cantitate mai mare, astfel încât să ajungă pentru toată lumea la un anumit eveniment sau chiar pentru a putea păstra o parte la congelator. Oricare ar fi planul, este bine să știți câtă carne este necesară pentru 100 de sarmale.

Desigur, primul lucru de luat în considerare este faptul că dimensiunea sarmalelor nu este una standard. De fapt, în țară, aceasta diferă de la o zonă la alta. Dacă în Moldova se fac cele mai mici sarmale, cât degetul mic de la o mână, în Oltenia și Ardeal, sarmalele sunt mai mari, cât frunza de varză sau de aproximativ 8 – 10 centimetri lungime.

În general, pentru sărmăluțele cu dimensiuni medii, se calculează aproximativ 30 de grame de umplutură de carne cu orez și ceapă pentru fiecare. La cele mici, se pun între 15 și 20 de grame de umplutură pentru fiecare.

Prin urmare, primul pas pentru a estima de câtă carne aveți nevoie pentru a găti 100 de sarmale este să vă hotărâți asupra dimensiunii sarmalelor pe care vreți să le gătiți. De obicei, pentru 70 - 100 de sarmale medii, este nevoie cam de un kilogram sau un kilogram și jumătate de carne de porc.

Cu ce și cum se mănâncă corect sarmalele

În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.

La fel de importantă este și cantitatea. O porție nu trebuie să aibă mai mult de cinci sarmale. Potrivit nutriționiștilor, sarmalele din carne de porc în foi de varză acră ar trebui fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii, fără a se adăuga ulei. În ceea ce privește smântâna, aceasta ar trebui să fie doar de decor. Se poate opta chiar pentru un iaurt grecesc sau unul cu 2% grăsime.

Sarmalele cu carne de vită sau porc, în frunze de varză sau viță de vie, sunt minunate dacă le serviți fierbinți, alături de mămăligă sau de pâine normală sau prăjită, lângă un ardei iute și cu puțină smântână sau iaurt, dacă preferați.

Câte calorii au sarmalele și câte poți să mănânci fără să te îngrași

Știm că sunt delicioase, știm din ce ingrediente se fac, dar ceea ce puțini știu este câte calorii au sarmalele. Un fel de mâncare complet, sunt sursă de proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții aproape ideale. Sunt lăudate de nutriționiști, dar, totuși, nu au efecte pozitive asupra siluetei. De ce se întâmplă asta?

Sarmalele în foi de varză au fost catalogate ca fiind un aliment complet, încadrându-se în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt asigurați de orez, proteinele și grăsimile necesare, de carnea de porc, iar fibrele vegetale ce nu ar trebui să lipsească de la nicio masă sunt oferite de foile de varză în care este înfășurată umplutura.

O sută de grame de sarmale cu carne de porc au în jur de 150 de calorii. Valoarea se modifică în funcție de tipul de combinație folosită pentru umplutură. Dacă adaugi și slănină, aportul caloric se va dubla, o sută de grame ajungând să aibă 300 de calorii.

Dacă alegi să faci un amestec de carne de porc și vită, o porție cu două sarmale va avea în jur de 190 de calorii