Cine are nevoie de fast-food, când acest somon la tigaie cu unt, cimbru și usturoi este gata în doar zece minute? Află cum îl condimentezi pentru o savoare deosebită.

Somon la tigaie cu unt, cimbru și usturoi. Cum îl condimentezi pentru o savoare deosebită

Fileurile de somon la tigaie sunt delicioase atunci când sunt gătite în unt și ulei de măsline! Pielea devine foarte crocantă, iar carnea este suculentă și aromată.

Cine are nevoie de fast-food, când acest fel de mâncare este gata în doar zece minute? Și chiar dacă nu îl mâncați pe tot, vă asigurăm că și resturile sunt bune, mai ales într-o salată.

Deși mulți preferă somonul la cuptor sau la grătar în timpul verii, peștele la tigaie este delicios, mai ales când este gătit în unt. Și bonus: este o mâncare foarte ușor de preparat, ceea ce o face foarte potrivită pentru o cină rapidă.

Ingrediente pentru somon la tigaie

Veți avea nevoie doar de câteva ingrediente simple pentru această rețetă, iar cantitățile exacte sunt listate în rețetă, mai jos.

Iată o prezentare generală:

  • Fileuri de somon: noi preferăm să folosim fileuri cu piele – va deveni crocantă și este cea mai bună parte a peștelui!
  • Pentru asezonare: sare kosher, piper negru, praf de usturoi și cimbru uscat.
  • Pentru prăjire: noi folosim un amestec de ulei de măsline și unt.
  • Ingrediente opționale: felii de lămâie și pătrunjel tocat. Opționale, dar adaugă aromă și culoare preparatului.

Se poate folosi și somon congelat

Vă recomandăm să dezghețați somonul înainte de a-l folosi în această rețetă.

Este în regulă să folosiți somon congelat atunci când îl pregătiți la cuptor, dar în cazul peștelui prăjit, trebuie decongelat pentru a se găti uniform.

Cum se prepară somonul la tigaie

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon cu grosimea maximă de 3 cm, fără piele
  • 1/2 linguriță de sare kosher
  • 1/4 linguriță de piper negru
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • 1/4 linguriță de cimbru uscat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de unt
  • 4 felii de lămâie
  • 2 linguri de pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se condimentează somonul cu sare, piper, praf de usturoi și cimbru uscat.

Încălziți uleiul de măsline și untul la foc mediu într-o tigaie mare antiaderentă.

Când untul începe să facă bule, adăugați fileurile de somon în tigaie, cu pielea în jos. Dacă folosiți, adăugați și feliile de lămâie.

Se prăjește somonul până când pielea este crocantă și rumenită, aproximativ 4 minute.

Întoarceți peștele și feliile de lămâie, reduceți focul la mediu și continuați să gătiți până când peștele este făcut, încă 2-3 minute.

Se transferă somonul pe o farfurie și se unge cu sucul din tigaie. Puneți o felie de lămâie peste fiecare fileu, presărați cu pătrunjel tocat și serviți cu un sos delicios pentru somon gata în câteva minute.

Trucuri pentru cel mai bun somon la tigaie

Filte de somon prăjit în tigaie
Se încălzește uleiul de măsline și untul la foc mediu, într-o tigaie mare antiaderentă. Când untul începe să facă bule, adăugați fileurile de somon în tigaie.

Dacă somonul este congelat, vă recomandăm să îl dezghețați înainte de a-l găti. 

Nu uitați să stropiți somonul cu sucul din tigaie după ce l-ați aranjat pe farfurii. Sosul rezultat în urma gătirii este uimitor și dă aromă preparatului.

Cum ne dăm seama când este gătit somonul

Când somonul este gata, își schimbă culoarea din roșu și translucid în roz și opac.

Temperatura internă de gătire recomandată pentru somon este de 65°C, deși mulți bucătari consideră că este mai bine să se gătească la 55°C și apoi să îl lase să se odihnească timp de cinci minute.

În afară de utilizarea unui termometru, o altă modalitate de a verifica dacă este gata este să apăsați ușor cu o furculiță pe partea de sus a fileurilor. Când carnea se desprinde (se separă) ușor, peștele este gata.

Cum facem pielea crocantă

Pentru a vă asigura că pielea este crocantă, prăjiți somonul cu pielea în jos timp de aproximativ 4 minute la foc mediu-mare.

Întoarceți-l pe partea cealaltă numai după ce vedeți (când îl ridicați ușor) că pielea este rumenită. De asemenea, este important să adăugați suficientă grăsime în tigaie.

Se poate găti somonul fără piele?

Nouă ne place pielea de somon. Mai ales când este prăjită și crocantă! Dar dacă preferați să îl gătiți fără piele, urmați pur și simplu aceleași instrucțiuni, gătindu-l aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Ce se servește cu somonul la tigaie

Somon la tigaie cu sparanghel
Somon la tigaie servit cu garnitură de sparanghel.

  • Orez. Somonul la tigaie și orezul sunt o combinație delicioasă! Încercați varianta de orez cu spanac sau orez cu lămâie.
  • Paste. Pastele cu somon și usturoi sunt o masă gustoasă.
  • Legume. Combinați somonul la tigaie cu o garnitură de broccoli tras la tigaie, sparanghel la cuptor, sparanghel prăjit sau varză de Bruxelles pentru o cină sănătoasă și plină de arome.

Cât de sănătoasă este prăjirea somonului în ulei de măsline

În general, prăjirea rapidă la tigaie este considerată sănătoasă datorită cantității mai mici de ulei care se folosește.

În plus, cel mai bine este să alegeți un ulei care este stabil la temperaturi înalte și care va adăuga grăsimi sănătoase preparatului. Uleiul de măsline este una dintre cele mai bune variante.

Se poate folosi un alt tip de pește în această rețetă?

Un bun înlocuitor pentru somon este un alt pește ferm și cărnos, cum ar fi halibutul, codul sau merluciu. Rețineți că este posibil să fie nevoie să ajustați timpii de gătire.