Tochitura moldovenească este unul dintre felurile de mâncare tradiționale atât de gustoase încât te pot face să te lingi pe degete.

Tochitură moldovenească - rețeta tradițională

Deși este pregătit în numeroase bucătării mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, acest preparat poate fi gătit în orice zi, pentru că rețeta este foarte ușoară și rapidă.

Bucățile rumenite de carne de porc, împreună cu rondele de cârnați afumați gătite într-un sos gustos de roșii, cu vin alb, fac un spectacol culinar autentic. Atunci când tochitura moldovenească este pusă în farfurie lângă mămăligă, cu ou ochi și brânză de burduf și eventual cu varză murată, castraveți murați sau gogonele murate, devine pur și simplu definiția deliciului și a unei mese ce oferă senzația de confort.

În alte regiuni ale României, tochitura se pregătește și cu organe de porc, precum ficat, inimă, splină. În Dobrogea, aceasta se pregătește mai simplu, doar cu carne de porc și sos de roșii. Însă, aceasta are ceva mai multă savoare, pentru cei care preferă afumătura, și este mai consistetă, datorită cârnaților adăugați.

Rețeta de tochitură moldovenească

Preparare 30 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 700 de grame de carne de porc împănată (pulpă, ceafă sau piept de porc)
  • 300 de grame de cârnați afumați
  • Două linguri de untură
  • O lingură de ulei de floarea-soarelui
  • 200 de mililitri de vin alb
  • 250 de mililitri de apă
  • O lingură de bulion
  • 250 de mililitri de suc de roșii
  • 3 sau 4 căței de usturoi
  • O crenguță de cimbru
  • Una sau două foi de dafin
  • Pătrunjel verde, după gust 
  • Sare, piper și boia de ardei, iute sau dulce, după gust

Mod de preparare

Mai întâi, pregătiți carnea de porc. Spălați-o și tăiați-o în bucăți mici, de mărime aproximativ egală. Procedați la fel și cu cârnații de casă afumați. După aceea, puneți untura la topit într-o lingură de ulei de floarea-soarelui.

Când untura și uleiul s-au încins, adăugați bucățile de carne de porc. Lăsați-le să se rumenească bine, având grijă să le întoarceți pe toate părțile. Adăugați apă, acoperiți cratița cu un capac și lăsați bucățile de carne să fiarbă până când se pătrund.

Ulterior, adăugați vinul alb și lăsați din nou carnea la fiert, de data aceasta neacoperită, până când se evaporă tot alcoolul. Adăugați cârnații tăiați rondele, foile de dafin și crenguța de cimbru. Lăsați și cârnații să se rumenească bine.

Într-un bol, amestecați bulionul cu sucul de roșii. Turnați amestecul peste carne și cârnați. Adăugați și doi căței de usturoi tocați mărunt. Scoateți foile de dafin din cratiță și mai lăsați carnea și cârnații să fiarbă puțin în sos.

Potriviți gustul cu sare, piper și boia de ardei dulce sau iute, după gust. Înainte de a stinge focul, mai adăugați unul sau doi căței de usturoi răzuiți.

Cu ce se mănâncă tochitura

Tochitura moldovenească se servește caldă, cu verdeață tocată deasupra, împreună cu o porție de mămăligă peste care așezați un ou ochi presărat cu brânză. Acest fel de mâncare se potrivește de minune cu un pahar cu vin fiert.

Alte tipuri de tochitură

În afară de tochitura moldovenească, există și alte tipuri de tochitură, destul de diferite față de acestea.

Tochitura țărănească - are un ingredient distinct față de toate celelalte rețete: ciupercile. Prin urmare, aceasta se gătește din pulpă de porc, cârnăciori afumați, piept de pui, ficăței, ciuperci - hribi sau gălbiori, ceapă, usturoi, bulion de roșii, sare, piper și ardei iute. Se servește fierbinte, cu pătrunjel verde presărat în farfurie, și, bineînțeles, cu mămăligă.

Tochitura mocănească - această mai conține și ficat, în afară de bucăți de pulpă de porc și cârnați - ca cea moldovenească. Se servește tot cu mămăligă, ouă ochi, brânză de burduf și eventual murături sau după cum preferă fiecare.

Tochitura oltenească - se gătește cu bucăți mici de pulpă de porc prăjite în untură. Însă, spre deosebire de celelalte rețete, la aceasta se adaugă ceapă tocată mărunt, ce se călește alături de carne, după care se toarnă bulion de roșii și se stinge cu apă. Se mai dă un clocot și se potrivește gustul cu sare și piper, usturoi tocat, ardei iute pisat și vin alb. Se servește similar cu celelalte tipuri de tochitură, după preferință.

Tochitură ardelenească - se gătește cu șunculiță afumată, cât și cârnați, pe lângă pulpă de porc, usturoi, vin alb și pastă de gogoșari.

Tochitura de porc dobrogeană - este cea mai simplă dintre toate, deoarece se face doar cu carne macră de porc și ingrediente precum: untură, bulion și suc de roșii, vin alb, usturoi și foi de dafin.