Tortul Doboș este un tort unguresc cu șapte straturi de blat subțire, umplut cu cremă bogată de ciocolată, acoperit cu caramel și uneori și cu alune, castane, nuci sau migdale măcinate.

Tort Doboș - rețeta originală explicată pas cu pas

Este un desert elegant, perfect pentru orice ocazie specială.

Istoria tortului Doboș

Tortul Doboș a fost inventat de un cofetar maghiar, József C. Dobos, în anul 1884. El a încercat să creeze o prăjitură ce să reziste mai mult decât alte produse de patiserie într-o vreme în care modalitățile de răcire și conservare a alimentelor erau limitate.

Acest tort a devenit atât de popular încât a fost comandat în orașe precum Viena, Berlin sau Paris, iar oamenii îl puteau transporta acolo cu o căruță cu cai, ambalat în cutii de lemn umplute cu gheață.

József C. Dobos și-a ținut rețeta secretă timp de peste 20 de ani și a dezvăluit-o abia în 1906, când a decis să se retragă. Prin urmare, în această perioadă de timp s-au născut multe versiuni ale acesteia.

În zilele noastre, persoanele care urmează rețeta originală susțin că prăjitura trebuie să aibă șase straturi de aluat făcut din ouă, unt, zahăr, puțină făină și un vârf de cuțit de sare. Stratul superior trebuie să fie acoperit cu caramel crocant, iar crema trebuie să fie făcută neapărat cu unt și nu cu margarină și trebuie să fie folosită ciocolată belgiană cu un conținut de 53% cacao.

Rețeta de tort Doboș

Preparare 1 oră
Gătire 20 minute
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

Pentru tort:

  • 225 de grame de unt nesărat, la temperatura camerei
  • 200 de grame de zahăr
  • 4 ouă mari, la temperatura camerei, ușor bătute
  • 180 de grame de făină integrală
  • O linguriță de esență de vanilie

Pentru umplutură:

  • 225 de grame de ciocolată semidulce, tăiată în bucăți
  • 55 de grame de ciocolată neîndulcită, tocată
  • 450 de grame de unt nesărat, la temperatura camerei
  • 5 albușuri mari, la temperatura camerei
  • 200 de grame de zahăr

Pentru glazura de caramel:

  • 135 de grame de zahăr
  • 80 de mililitri de apă
  • Nuci la alegere, măcinate, pentru a presăra deasupra și pe părțile laterale ale tortului Doboș

Mod de preparare

Cum se face aluatul și cum se coc straturile de blat pentru tortul Doboș

Primul pas al acestei rețete este să preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, într-un castron mare, mixați 225 de grame de unt și 200 de grame de zahăr până când obțineți o compoziție pufoasă.

Adăugați cele patru ouă, unul câte unul, amestecând. Ulterior, amestecați și făina și esența de vanilie, până când acestea se omogenizează.

După ce obțineți aluatul, cântăriți-l cu ajutorul unui cântar de bucătărie, amintindu-vă să scădeți greutatea bolului. Împărțiți greutatea aluatului la șapte. Aceasta este greutatea pe care trebuie să o aibă bucata de aluat pentru fiecare foaie de blat pe care o veți coace.

Pulverizați spray de gătit pe fiecare tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară pe care vreți să o folosiți, după preferință. Altfel, tapetați-o cu unt și făină sau acoperiți-o cu hârtie de copt.

Puteți coace simultan mai multe foi de blat, dacă aveți mai multe tăvi identice. Altfel, puteți folosi aceeași tavă pentru a coace fiecare foaie de blat de tort Doboș, pe rând.

Coaceți fiecare strat de blat timp de șapte minute, în cuptorul preîncâlzit la 180 de grade Celsius, sau până când marginile acestuia sunt foarte ușor rumenite. Atenție! Nu coaceți foaia de blat prea mult, să nu o ardeți.

După ce o scoateți din cuptor, desprindeți foaia de blat din tavă și răsturnați-o imediat pe un grătar de răcire. Altfel, puteți trage blatul din tavă cu tot cu hârtia de copt pe un tocător din lemn sau pe blatul de lucru acoperit cu un prosop de bucătărie curat ori pe grătarul de la cuptor. Oricum ați alege să faceți, trebuie să aveți un spațiu în care foaia de blat să se poată răci.

Continuați până când tot aluatul este folosit și toate straturile de blat se răcesc. Cât timp se răcesc straturile de blat, puteți pregăti umplutura pentru tortul Doboș.

Cum se face umplutura pentru tortul Doboș

Pentru a face umplutura tortului Doboș, începeți prin a topi ciocolata semidulce și pe cea neîndulcită folosind un cuptor cu microunde, într-un bol potrivit pentru microunde, amestecând des. Atenție! Este recomandat să lăsați ciocolata să se topească în reprize de câte 5 – 10 secunde, oprind cuptorul și amestecând între timp. Când este topită, lăsați-o deoparte să se răcească.

Într-un castron mare, bateți cele 450 de grame de unt la foc mic timp de două minute, apoi la foc mediu timp de trei minute și, în final, la foc mare timp de cinci minute.

Puneți cele cinci albușuri și cele 200 de grame de zahăr într-o cratiță cu fundul și pereții groși, la foc mediu. Amestecați ușor până când compoziția se încălzește la 50 de grade Celsius.

Transferați-le într-un bol și mixați-le la viteză mare până când se formează spumă tare. Turnați ciocolata topită și răcită în untul mixat. Încorporați albușurile de ou în amestec până când se omogenizează bine. Dați la frigider până când este gata de utilizare.

Cum se face glazura de caramel pentru tortul Doboș

Puneți o foaie de blat pe un grătar de răcire așezat deasupra unei tăvi, pentru că este posibil să cadă picături din prăjitură.

Separat, într-o cratiță mică, turnați cele 135 de grame de zahăr și cei 80 de mililitri de apă. Fără a amesteca, gătiți până când zahărul se dizolvă și ajunge la punctul de fierbere și începe să se închidă la culoare.

Învârtind cratița, continuați să fierbeți până când caramelul devine maro-auriu. Turnați imediat caramelul peste foaia de blat, având grijă să o acoperiți uniform.

Cu un cuțit uns cu unt, tăiați caramelul, înainte de a se întări complet, în 16 felii egale, dar având grijă să nu tăiați până la capăt. Aceasta este ultima foaie de blat de pe tortul Doboș.

Cum se asamblează tortul Doboș

Așezați o foaie de blat pe o farfurie de servire și întindeți trei milimetri de cremă. Repetați cu celelalte straturi și porțiuni de umplutură și încheiați cu stratul de blat glazurat deasupra.

Folosiți restul de cremă pentru a acoperi părțile laterale ale tortului. Presărați cu nuci măcinate la alegere, dacă doriți. Dați tortul astfel ornat la frigider până la servire. Pentru a servi, tăiați tortul Doboș în felii de-a lungul liniilor marcate în glazura de caramel.

Cum se păstrează tortul Doboș

Tortul Doboș poate fi păstrat timp de câteva zile, acoperit cu folie alimentară, în frigider. Caramelul poate deveni moale după un timp în care este păstrat în frigider.

Tortul Doboș se congelează cel mai bine dacă este tăiat în bucăți individuale și bine învelit. Îl puteți congela până la o lună și îl puteți pune la dezghețat în frigider înainte de servire.