Conserve

Ciuperci deshidratate pentru iarnă

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. Proaspete, murate sau deshidratate, ciupercile sunt delicioase indiferent de soi și de combinație.  Astăzi vă propunem o metodă simplă prin care puteți deshidrata ciupercile. Se păstrează foarte bine peste iarnă și, astfel, aveți oricând la îndemână ciuperci pe care le puteți rehidrata. Puteți aplica metoda pentru orice soi de ciuperci, singura condiție este să aveți grijă să nu fie ciuperci otrăvitoare sau provenite din surse necunoscute. 

Zacuscă de dovlecei pentru iarnă

Dacă nu ați făcut deja zacuscă sau vreți să încercați și altă rețetă, în afară de cea clasică, cu vinete, vă propunem să pregătiți această zacuscă de dovlecei. Este delicioasă, ușor de făcut și puteți adapta foarte ușor cantitățile în funcție de câtă zacuscă vreți să obțineți. 

Dovlecei în sos de roșii la borcan

Dovleceii se păstrează foarte bine la borcan, peste iarnă. Este o metodă foarte bună de a-i conserva, alături de congelare, dacă vreți să îi aveți la îndemână în orice moment.  Dovleceii pot fi puși la borcan în sos de roșii sau simpli, cu apă și sare. Astăzi vă prezentăm varianta cu sos de roșii. Se păstrează bine în cămară sau în beci și îi puteți transforma rapid într-o mâncare sau tocăniță. 

Hribi cu usturoi la borcan

Ciupercile pot fi păstrate la borcan, peste iarnă, murate sau conservate. Pregătite corect, ciupercile își vor păstra textura și nu vor deveni moi și sfărâmicioase. E drept că necesită puțin mai multă grijă decât alte conserve și murături, dar rezultatul merită pe deplin! Astăzi vă propunem o rețetă de hribi la borcan, în ulei, aromatizați cu usturoi. Hribii sunt unele dintre cele mai gustoase și cărnoase ciuperci, iar textura lor deosebită poate fi remarcată în orice preparat, fie că îi folosim proaspeți sau deshidratați. 

Zacuscă de fasole pentru iarnă

Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce privește zacusca, există câteva alternative la rețeta clasică, pe care toți o cunoaștem. V-am prezentat deja o rețetă de zacuscă de ciuperci și una de zacuscă de pește pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o zacuscă de fasole. Simplă, ieftină și foarte la îndemână pentru orice gospodină. 

Salată picantă de ardei pentru iarnă

Rețetele de murături și conserve sunt vedeta toamnei, așa că întotdeauna este bine-venită o idee pentru iarnă. Astăzi vă propunem o rețetă de ardei picant, la borcan, care se va potrivi perfect alături de orice mâncare, la iarnă.  Aroma de ardei iute se combină perfect cu cea de usturoi și cu oțetul, astfel că veți obține o salată picantă care va arăta excelent pe rafturile din cămară, ca să nu mai vorbim de gustul deosebit!

Gogonele la borcan pentru iarnă

Dacă tot suntem în perioada în care ne ocupăm de conserve și murături, astăzi vă propunem o rețetă de gogonele murate în saramură, ușor de făcut și deliciose. Încă mai găsiți în grădini și piețe gogonele, adică roșii necoapte, așa că este un moment perfect pentru a le pune la murat.  Alegeți gogonele tari, pentru că acelea care dau în copt se vor înmuia foarte mult la borcan și nu își vor păstra textura fermă. 

Conopidă în saramură pentru iarnă

Conopida murată se potrivește perfect lângă aproape orice fel de mâncare. Dintre toate murăturile, conopida se bucură de o popularitate aparte, pentru că rămâne crocantă și nu se înmoaie în borcan. Gustul acru este exact cât trebuie, iar conopida poate fi murată singură sau alături de alte legume. Și pentru că este sezonul murăturilor, astăzi vă prezentăm o rețetă de conopidă cu saramură, la borcan, perfectă pentru iarnă. Nu este deloc o rețetă pretențioasă și vă garantăm că are un gust deosebit, atunci când veți desface borcanele. 

Gogoșari murați pentru iarnă

Este perioada aceea a anului, în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Murături, gemuri și dulcețuri - este momentul lor, pentru că fructele și legumele s-au copt și sunt numai bune de pus la borcane pentru iarnă.  Astăzi vă prezentăm o rețetă ușoară de gogoșari în oțet, care se păstrează foarte bine pe parcursul iernii. Gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor rămâne fermi și aromați. 

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită! Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Smochine confiate

Diferența dintre dulceață, gem și fructe confiate este că acestea din urmă se fierb mai puțin și în două reprize. Rezultatul final trebuie să fie niște fructe care să rămână întregi, lucioase și aspectuoase și care să fie îmbibate în sirop de zahăr.  Spre deosebire de dulceață, unde fructele ar fi tăiate în bucăți mai mici și s-ar combina cu siropul, ne interesează ca smochinele confiate să rămână întregi și ferme, pentru a le putea folosi apoi ca atare. 

Fasole verde la borcan pentru iarnă

Este perioada ideală pentru a ne ocupa de conservele pentru iarnă. Legumele și fructele românești s-au copt, așa că astăzi vă propunem o rețetă de fasole verde (sau galbenă) la borcan, pe care o puteți păstra peste iarnă.  Puteți folosi fasole verde, galbenă, fideluță sau fasole grasă și puteți alege să nu o opăriți înainte, dacă vreți ca fasolea să se păstreze cât mai crudă. Trebuie însă să știți că fasolea opărită se păstrează mai bine, iar fasolea crudă are nevoie să fie depozitată într-un loc cu temperaturi mai scăzute, cum ar fi un beci sau pivniță.

Karisik Tursu - murături asortate în stil turcesc

Murăturile se regăsesc în toate colțurile lumii, sub o formă sau alta. Rețetele sunt diferite, la fel și gusturile, dar merită să încercați măcar o dată murăturile în alt stil decât le prepară românii.  Puțin mai picante, mutărurile asortate în stil turcesc sunt foarte ușor de făcut. Puteți folosi orice legume vreți sau aveți la îndemână. Orice combinație este permisă, dacă vă face plăcere. Astăzi vă propunem o rețetă de murături asortate, pregătite la rece. Zeama în care se murează legumele nu este încălzită pe foc, ceea ce face ca legumele să se păstreze ferme la textură în borcan. 

Castraveți murați bulgărești

Începutul de toamnă coincide cu prepararea conservelor pentru iarnă. Fie că vorbim despre murături, rețete cu legume sau cu fructe, pe toate le găsiți din belșug în această perioadă în grădini, piețe și supermarketuri.  Astăzi vă propunem o rețetă de castraveți murați dulci-acrișori, inspirată din bucătăria bulgărească. Se fac ușor, nu necesită sterilizare și, după câteva săptămâni, castraveții vor fi deja murați și vă veți putea bucura de aroma lor. 

Pastă de ardei copți cu usturoi și muștar (pentru iarnă)

Pasta de ardei copt este o alegere delicioasă alături de o friptură sau pur și simplu, servită pe pâine. Se face foarte ușor și poate fi păstrată foarte bine peste iarnă, în borcane.  Dacă ați copt o cantitate mai mare de ardei pentru iarnă sau pentru zacuscă, păstrați și pentru această rețetă. Merită să o încercați și vă asigurăm că vă va cuceri de la prima gustare!  Pasta de ardei copt seamănă destul de mult cu un sos și poate fi servită în orice combinație. 

Sfeclă cu hrean la borcan, pentru iarnă

Este sezonul murăturilor și al conservelor pregătite pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o rețetă de sfeclă murată cu hrean, perfectă pentru iarnă. Salata de sfeclă murată se potrivește cu orice, mai ales în sezonul rece și este plină de vitamine și antioxidanți.  Pentru a fi pusă la borcan, sfecla trebuie mai întâi fiartă sau coaptă, pentru a se frăgezi. Ambele variante sunt la îndemână, dar sfecla coaptă în cuptor are o aromă mai puternică decât cea fiartă. Așadar, dacă alegeți să puneți sfeclă la murat, vă sugerăm să o coaceți înainte. 

Zacuscă cu ciuperci pentru iarnă

Dintre toate conservele care se fac pentru iarnă, zacusca ocupă un loc aparte. Este mâncarea care ne aduce aminte de orice perioadă a vieții, din copilărie până în studenție. Și asta pentru că, oricând ți-e foame și nu ai ce mânca, un borcan cu zacuscă te scoate din încurcătură.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de zacuscă cu ciuperci, care se păstrează excelent pe parcursul iernii și al cărei gust vă va cuceri.

Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă

Este momentul perfect pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre fructe sau legume, mai toate s-au copt în această perioadă și sunt gata să fie transformate în compot, dulceață, gem, murături, sosuri sau zacuscă.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de gogoșari în sos de roșii, la borcan. Se păstrează foarte bine pe tot parcursul iernii, iar gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor avea o textură crudă. 

Sirop de afine pentru iarnă

Fructele de pădure au proprietăți extraordinare pentru sănătate. Sunt pline de vitamine, antioxidanți și sunt delicioase în orice formă le-ați consuma. Dacă alegeți să le conservați peste iarnă, siropul, dulceața și gemul sunt modalități nemaipomenite de a vă bucura de aroma lor pentru tot restul anului. Astăzi vă propunem o rețetă de sirop de afine, dulce-acrișor, delicios pentru a fi savurat cu apă minerală sau pentru a fi pus la prăjituri și deserturi. Se face ușor și puteți multiplica foarte ușor cantitățile, dacă vreți să preparați mai mult sirop. 

Roșii deshidratate la borcan

Roșiile uscate sunt delicioase, aromate și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. În plus, se pregătesc ușor și se pătrează foarte bine pe tot parcursul anului, la borcan.  Fructele și legumele deshidratete au o aromă mult mai puternică și sunt mult mai rezistente, putând fi păstrate sau conservate timp îndelungat. Astăzi vă propunem o metodă de uscare și păstrare a roșiilor deshidratate, simplă și cu rezultate optime. 

Ardei copți pentru iarnă, la borcan

Nimic nu se compară cu o salată de ardei copți, pe post de garnitură, fie că vorbim de ardei proaspăt copți sau păstrați peste iarnă. Este momentul optim pentru a coace și conserva ardeii kapia pentru iarnă, fie că alegeți să îi păstrați la congelator sau la borcan. Metodele sunt asemănătoare, modul de preparare nu diferă cu nimic și sunt la fel de gustoși și se păstrează la fel de bine, indiferent cum ați alege să îi păstrați. Ardeii copți puși la borcan au avantajul că pot fi serviți imediat și nu trebuie să așteptați să se decongeleze.

Gogoșari murați umpluți cu varză

Vara și toamna sunt anotimpurile în care avem din belșug legume și fructe proaspete, românești. Ne putem bucura de savoarea lor atât proaspete, cât și sub formă de conserve pentru iarnă, cum ar fi murături sau gemuri și compoturi. Astăzi vă propunem o rețetă simplă de gogoșari umpluți cu varză, murați, ideali pentru iarnă. Se vor potrivi de minune alături de orice fel de mâncare, se prepară ușor și se păstrează foarte bine peste iarnă. 

Harissa - pastă de ardei iute

Bucătăria orientală este extrem de bogată în arome și condimente, iar harissa este doar un exemplu. Celebra pastă de ardei iute a devenit cunoscută în toată lumea și se folosește atât la preparate clasice, cât și la sosuri sau ca atare, atunci când vreți ceva foarte iute.  Harissa se găsește în comerț, dar poate fi făcută și conservată foarte ușor și acasă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și veți obține o pastă de ardei foarte iute și concentrată, pe care o puteți folosi tot timpul anului. 

Ketchup de casă

Aroma și gustul roșiilor românești nu se compară cu nimic. Și pentru că este sezonul lor și avem la dispoziție o mulțime de roșii coapte și parfumate, este momentul perfect pentru a le transforma în conserve pentru iarnă. Zarzavat, bulion, suc de roșii, passata, ketchup făcut în casă și lista poate continua. Astăzi vă propunem o rețetă kepchup făcut în casă, cu o aromă subtilă de ardei copt. Secretul la orice preparat conservat pe bază de roșii este să echilibrați aciditatea acestora cu zahăr. 

Salata de gogosari cu ceapa

5 kg gogosari (gogosarul taiat in doua si apoi feliute), 3 kg ceapa (se taie la fel ca si gogosarul), 1 l otet (eu am pus de mere), dupa gust: ardei iute, zahar, sare, piper (eu am pus boabe legate intr-un tifon), foi dafin.

Struguri murati

Struguri 250-300 ml saramura pentru un borcan de 800ml:200 ml apa100 ml oteto lingurita de saredoua linguri de miereCondimentele:seminte de mustarboabe de piperardei iuterondele de hreanenibaharfinchenfeliute de ghimbir

Salata de ghebe de toamna

- 5 kg ghebe- 5 kg gogosari + ardei (3+2)- 3 kg morcov- 3 kg ceapa- 1 l ulei- 1 l otet- 1 kg zahar- sare, piper boabe

Salata de varza rosie

varza rosie, otet din vin de 9 grade, sare grunjoasa, zahar sau miere, boabe de mustar,piper,cuisoare,frunze de dafin, cateva mere, ulei de masline,optional. -crenguta de cimbru si marar de pus pe fundul borcanului.

Gogosari umpluti cu conopida

3 kg gogosari rosii1 conopida2 l otet1 l apa2 cani zaharboabe de mustarfoi de dafinpiper boabe1 lingura de sare la 1 l otethrean

Ardei bulgaresti cu telina in otet

1 kg ardei bulgaresti1 telina mai mare0.5 l otet de 9 grade1 l apa3 linguri sare grunjoasa neiodata4 linguri cu miere de albinecateva boabe de piper

Pasta de menta

1 cana de menta proaspata sare grunjoasa, cam 2 linguri

Gogosari umpluti cu struguri in otet

1,5 kg gogosari, 500g de struguri negri mari, dulci, 1l otet de 9 grade, 2 l apa, 250 g zahar, 3 linguri sare, 3-4 foi de dafin, 1 lingura boabe de piper, 2 radacini hrean, 1 morcov, cateva buchetele de conopida pentru a umple golurile din borcan, borcan de 5 l

Dulceata de pepene galben cu lamaie

1 kg de miez de pepene galben, 1 kg zahar, 500 ml apa, zeama de la o lamaie, 2 plicuri zahar vanilinat, 250 ml otet de 9 grade

Aperitiv cu gogosari, vinete si masline

3 kg vinete, 2 kg gogosari, 0,5 l otet, 2- 3 linguri zahar,1/2 kg masline, 1 capatana usturoi, 1,5 l suc de rosii, 100 ml ulei, foi dafin, piper boabe, sare dupa gust

Rosii cherry in bulion fara conservant

4 kg rosii tomate, 1 kg rosii cherry, sare, zahar dupa gust.

Zarzavat pentru iarna fara conservant

1/2 kg patrunjel radacina cu tot cu frunze, 1/2 kg telina radacina cu tot cu frunze, 1 kg ardei gras verde, sare, 2 kg rosii

Zacusca delicioasa

6 kg rosii, 6 kg vinete, 6 kg ardei capia rosii, 2 kg ceapa, 1 l uei, sare, piper macinat si piper boabe, foi de dafin

Rosii uscate in ulei

2 kg rosii mici un praf sare de mare un praf piper 10 catei mici de usturoi 6 varfuri de lingurita de cimbru 2 ardei iuti 200 ml masline

Vinete cu usturoi

5-6 vinete lungi si subtiri o cana mujdei de usturoi 3 cani otet diluat si fiert (1 pahar de otet la 2 pahare apa) 2 frunze dafin 1/2 kg ulei

Suc de rosii pentru iarna

3 kg rosii 1 lingura sare 1 lingura zahar

Zacusca de vinete cu rosii si ardei

4 kg vinete2 kg ardei capia1 kg rosii1 kg ceapa1 kg morcovi½ l uleisarepiper boabe

Zarzavat pentru supe de post

3 kg morcovi, 2 teline, 2 pastarnac, 500 ml ulei, sare, piper, conservant (optional)

Sfecla conservata cu chimen

3 kg sfecla, 6 lg zahar, otet, sare, chimen, aspirina

Salata ruseasca cu gogonele

3 kg gogonele, 1.5 kg ceapa, 1 kg morcovi, 1 telina, 2 kg ardei sau gogosari, 150 ml otet, 150 gr. zahar, sare, conservant (optional), piper

Zarzavat pentru ciorbe si alte mancaruri

3 kg ardei sau gogosari, 5 kg rosii, 1 telina mare cu tot cu frunze, 3 kg morcovi, 1 l ulei, 2 kg ceapa, sare, piper, 1 ardei iute, 100 ml otet, patrunjel

Mere rase conservate

4 kg mere, 10 lg zahar, scortisoara, putin conservant, 1 lingurita sare de lamaie

Prune conservate in zahar

2 kg prune,15 lg zahar,3 lg suc de lamaie

Zacusca de dovleac

8 kg dovlecel, 4 cepe, 3 ardei, 2 kg rosii

Ghiveci de legume cu orez

3 kg ardei kapia, 5 kg rosii, 1 kg orez, 1 kg morcov, 2 kg ceapa, 1 l ulei, sare, piper

Tocana de legume pentru iarna

ceapa taiata marunt ardei verzi copti morcovi rosii ardei kapia sare piper o mana de orez ulei