Conserve de iarna
Zacuscă de fasole pentru iarnă
Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce privește zacusca, există câteva alternative la rețeta clasică, pe care toți o cunoaștem. V-am prezentat deja o rețetă de zacuscă de ciuperci și una de zacuscă de pește pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o zacuscă de fasole. Simplă, ieftină și foarte la îndemână pentru orice gospodină.
Salata de gogosari cu ceapa
5 kg gogosari (gogosarul taiat in doua si apoi feliute), 3 kg ceapa (se taie la fel ca si gogosarul), 1 l otet (eu am pus de mere), dupa gust: ardei iute, zahar, sare, piper (eu am pus boabe legate intr-un tifon), foi dafin.
Struguri murati
Struguri 250-300 ml saramura pentru un borcan de 800ml:200 ml apa100 ml oteto lingurita de saredoua linguri de miereCondimentele:seminte de mustarboabe de piperardei iuterondele de hreanenibaharfinchenfeliute de ghimbir
Salata de varza rosie
varza rosie, otet din vin de 9 grade, sare grunjoasa, zahar sau miere, boabe de mustar,piper,cuisoare,frunze de dafin, cateva mere, ulei de masline,optional. -crenguta de cimbru si marar de pus pe fundul borcanului.
Dulceata de pepene galben cu lamaie
1 kg de miez de pepene galben, 1 kg zahar, 500 ml apa, zeama de la o lamaie, 2 plicuri zahar vanilinat, 250 ml otet de 9 grade
Aperitiv cu gogosari, vinete si masline
3 kg vinete, 2 kg gogosari, 0,5 l otet, 2- 3 linguri zahar,1/2 kg masline, 1 capatana usturoi, 1,5 l suc de rosii, 100 ml ulei, foi dafin, piper boabe, sare dupa gust
Rosii cherry in bulion fara conservant
4 kg rosii tomate, 1 kg rosii cherry, sare, zahar dupa gust.
Zarzavat pentru iarna fara conservant
1/2 kg patrunjel radacina cu tot cu frunze, 1/2 kg telina radacina cu tot cu frunze, 1 kg ardei gras verde, sare, 2 kg rosii
Zacusca delicioasa
6 kg rosii, 6 kg vinete, 6 kg ardei capia rosii, 2 kg ceapa, 1 l uei, sare, piper macinat si piper boabe, foi de dafin
Rosii uscate in ulei
2 kg rosii mici un praf sare de mare un praf piper 10 catei mici de usturoi 6 varfuri de lingurita de cimbru 2 ardei iuti 200 ml masline
Zacusca de vinete cu rosii si ardei
4 kg vinete2 kg ardei capia1 kg rosii1 kg ceapa1 kg morcovi½ l uleisarepiper boabe
Vegeta de casa
1.5 kg morcovi 1 kg patrunjel radacina (15-18 radacini medii)1 kg ceapa400 gr telina radacina (2 teline cat pumnul)400 varza (creata) - sau normala400 gr gulie (2 gulii medii)kg gogosari sau ardei kapia500 gr ardei gras30 gr usturoi (o caciulie)1 kg sare neiodatafrunze patrunjel, frunze telina(toate frunzele din telina si patrunjelul de mai sus)
Fasole verde conservata cu ardei
3 kg fasole verde 2 kg ardei kapia, 2 ardei iuti, 5 kg rosii coapte, sare, piper, 500 ml ulei, 1 kg ceapa, 2 capatani de usturoi
Tocanita cu fasole boabe
3 kg ardei kapia, 2 kg fasole alba boabe (de preferinta boabe mari necoapte bine), 1 l bulion, 1 kg morcovi, 1 l ulei, 1 kg ceapa, foi de dafin, sare, piper
Zarzavat pentru supe de post
3 kg morcovi, 2 teline, 2 pastarnac, 500 ml ulei, sare, piper, conservant (optional)
Salata ruseasca cu gogonele
3 kg gogonele, 1.5 kg ceapa, 1 kg morcovi, 1 telina, 2 kg ardei sau gogosari, 150 ml otet, 150 gr. zahar, sare, conservant (optional), piper
Zarzavat pentru ciorbe si alte mancaruri
3 kg ardei sau gogosari, 5 kg rosii, 1 telina mare cu tot cu frunze, 3 kg morcovi, 1 l ulei, 2 kg ceapa, sare, piper, 1 ardei iute, 100 ml otet, patrunjel
Mere rase conservate
4 kg mere, 10 lg zahar, scortisoara, putin conservant, 1 lingurita sare de lamaie
Tocana cu conopida si vinete
3 kg. ardei kapia, 2 kg vinete, 2 dovlecei, 2 kg ceapa, 1 kg morcov, 1/2 telina, 1 conopida,1 kg fasole verde, sare, piper, foi de dafin, 5 kg rosii, 1 l ulei
Zacusca cu dovlecei
5 kg gogosari,100 ml ulei de masline,500 ml ulei de floarea soarelui,3 kg dovlecel,1 l bulion,1 kg ceapa,sare,piper
Ghiveci de legume cu orez
3 kg ardei kapia, 5 kg rosii, 1 kg orez, 1 kg morcov, 2 kg ceapa, 1 l ulei, sare, piper
Tocana de legume pentru iarna
ceapa taiata marunt ardei verzi copti morcovi rosii ardei kapia sare piper o mana de orez ulei
Branza la borcan (in ulei)
Pentru un borcan de 720 gr ai nevoie de:- 500 gr branza de vaca- 2-3 catei de usturoi- 1 lingurita boabe de coriandru- 1 lingurita oregano- 2-3 ardei chili- 1 lingurita boabe piper- ulei de masline sau de floarea sorelui
Zacusca tocata
10 vinete mari 30 gogosari rosii 10 ardei grasi 3 kg rosii 1 kg ceapa 400 ml ulei 4 catei de usturoi foi de dafin boabe de piper sare
Compot dulce de mure
1 kg mure, 4 linguri zahar pentru un borcan sau sticla de 400 g sau 8 linguri 800 g
Castraveti murati cu Picant Fix
3,5 kg de castraveti mici 2 capatani de usturoi o legatura de marar 2 legaturi de patrunjel 4 radacini de hrean un pachet Picant fix dulce acrisor 1,75 l apa 0,3 l otet de 9 grade 150 g zahar
Rosii cu ardei pentru ciorbe
5 kg de rosii un kg de ardei gras o radacina de hrean 3 legaturi de patrunjel 1/2 kg zahar 1/4kg sare grunjoasa 10 pastile de aspirina
Compot de prune cu scortisoara
4 kg de prune 1kg zahar 2,5 litri de apa 1lingurita scortisoara
Castraveti murati dietetic
castraveti, 2 felii de paine neagra sau 20 g drojdie de bere, hrean, marar uscat, cimbru, usturoi.