Conserve de iarna

Zacuscă de fasole pentru iarnă

Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce privește zacusca, există câteva alternative la rețeta clasică, pe care toți o cunoaștem. V-am prezentat deja o rețetă de zacuscă de ciuperci și una de zacuscă de pește pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o zacuscă de fasole. Simplă, ieftină și foarte la îndemână pentru orice gospodină. 

Salata de gogosari cu ceapa

5 kg gogosari (gogosarul taiat in doua si apoi feliute), 3 kg ceapa (se taie la fel ca si gogosarul), 1 l otet (eu am pus de mere), dupa gust: ardei iute, zahar, sare, piper (eu am pus boabe legate intr-un tifon), foi dafin.

Struguri murati

Struguri 250-300 ml saramura pentru un borcan de 800ml:200 ml apa100 ml oteto lingurita de saredoua linguri de miereCondimentele:seminte de mustarboabe de piperardei iuterondele de hreanenibaharfinchenfeliute de ghimbir

Salata de varza rosie

varza rosie, otet din vin de 9 grade, sare grunjoasa, zahar sau miere, boabe de mustar,piper,cuisoare,frunze de dafin, cateva mere, ulei de masline,optional. -crenguta de cimbru si marar de pus pe fundul borcanului.

Pasta de menta

1 cana de menta proaspata sare grunjoasa, cam 2 linguri

Dulceata de pepene galben cu lamaie

1 kg de miez de pepene galben, 1 kg zahar, 500 ml apa, zeama de la o lamaie, 2 plicuri zahar vanilinat, 250 ml otet de 9 grade

Aperitiv cu gogosari, vinete si masline

3 kg vinete, 2 kg gogosari, 0,5 l otet, 2- 3 linguri zahar,1/2 kg masline, 1 capatana usturoi, 1,5 l suc de rosii, 100 ml ulei, foi dafin, piper boabe, sare dupa gust

Rosii cherry in bulion fara conservant

4 kg rosii tomate, 1 kg rosii cherry, sare, zahar dupa gust.

Zarzavat pentru iarna fara conservant

1/2 kg patrunjel radacina cu tot cu frunze, 1/2 kg telina radacina cu tot cu frunze, 1 kg ardei gras verde, sare, 2 kg rosii

Zacusca delicioasa

6 kg rosii, 6 kg vinete, 6 kg ardei capia rosii, 2 kg ceapa, 1 l uei, sare, piper macinat si piper boabe, foi de dafin

Rosii uscate in ulei

2 kg rosii mici un praf sare de mare un praf piper 10 catei mici de usturoi 6 varfuri de lingurita de cimbru 2 ardei iuti 200 ml masline

Suc de rosii pentru iarna

3 kg rosii 1 lingura sare 1 lingura zahar

Zacusca de vinete cu rosii si ardei

4 kg vinete2 kg ardei capia1 kg rosii1 kg ceapa1 kg morcovi½ l uleisarepiper boabe

Vegeta de casa

1.5 kg morcovi 1 kg patrunjel radacina (15-18 radacini medii)1 kg ceapa400 gr telina radacina (2 teline cat pumnul)400 varza (creata) - sau normala400 gr gulie (2 gulii medii)kg gogosari sau ardei kapia500 gr ardei gras30 gr usturoi (o caciulie)1 kg sare neiodatafrunze patrunjel, frunze telina(toate frunzele din telina si patrunjelul de mai sus)

Otet aromat cu zmeura

200 gr zmeura proaspata sau congelata 500 ml otet din vin alb

Fasole verde conservata cu ardei

3 kg fasole verde 2 kg ardei kapia, 2 ardei iuti, 5 kg rosii coapte, sare, piper, 500 ml ulei, 1 kg ceapa, 2 capatani de usturoi

Chisalita

1 kg prune

Prune si struguri murati

struguri prune 1 plic Pikant fix 1 baton de scortisoara

Rosii la borcan

4 rosii un catel de usturoi frunze de busuioc

Vinete conservate intregi

5 kg vinete, 3 lg sare, conservant

Tocanita cu fasole boabe

3 kg ardei kapia, 2 kg fasole alba boabe (de preferinta boabe mari necoapte bine), 1 l bulion, 1 kg morcovi, 1 l ulei, 1 kg ceapa, foi de dafin, sare, piper

Zarzavat pentru supe de post

3 kg morcovi, 2 teline, 2 pastarnac, 500 ml ulei, sare, piper, conservant (optional)

Sfecla conservata cu chimen

3 kg sfecla, 6 lg zahar, otet, sare, chimen, aspirina

Salata ruseasca cu gogonele

3 kg gogonele, 1.5 kg ceapa, 1 kg morcovi, 1 telina, 2 kg ardei sau gogosari, 150 ml otet, 150 gr. zahar, sare, conservant (optional), piper

Zarzavat pentru ciorbe si alte mancaruri

3 kg ardei sau gogosari, 5 kg rosii, 1 telina mare cu tot cu frunze, 3 kg morcovi, 1 l ulei, 2 kg ceapa, sare, piper, 1 ardei iute, 100 ml otet, patrunjel

Mere rase conservate

4 kg mere, 10 lg zahar, scortisoara, putin conservant, 1 lingurita sare de lamaie

Prune conservate in zahar

2 kg prune,15 lg zahar,3 lg suc de lamaie

Ulei cu chili

200 ml ulei de floarea soarelui 10 ardei iuti uscati

Tocana cu conopida si vinete

3 kg. ardei kapia, 2 kg vinete, 2 dovlecei, 2 kg ceapa, 1 kg morcov, 1/2 telina, 1 conopida,1 kg fasole verde, sare, piper, foi de dafin, 5 kg rosii, 1 l ulei

Zarzavat de gogosari

5 kg gogosari, 500 ml ulei, 3 lg sare

Zacusca cu dovlecei

5 kg gogosari,100 ml ulei de masline,500 ml ulei de floarea soarelui,3 kg dovlecel,1 l bulion,1 kg ceapa,sare,piper

Zacusca de dovleac

8 kg dovlecel, 4 cepe, 3 ardei, 2 kg rosii

Ghiveci de legume cu orez

3 kg ardei kapia, 5 kg rosii, 1 kg orez, 1 kg morcov, 2 kg ceapa, 1 l ulei, sare, piper

Tocana de legume pentru iarna

ceapa taiata marunt ardei verzi copti morcovi rosii ardei kapia sare piper o mana de orez ulei

Branza la borcan (in ulei)

Pentru un borcan de 720 gr ai nevoie de:- 500 gr branza de vaca- 2-3 catei de usturoi- 1 lingurita boabe de coriandru- 1 lingurita oregano- 2-3 ardei chili- 1 lingurita boabe piper- ulei de masline sau de floarea sorelui

Pasta de rosii cu bulion

10 kg rosii 200 g zahar 2-3 crengute busuioc sare

Zacusca tocata

10 vinete mari 30 gogosari rosii 10 ardei grasi 3 kg rosii 1 kg ceapa 400 ml ulei 4 catei de usturoi foi de dafin boabe de piper sare

Tomate galbene in suc de rosii

tomate galbene suc de rosii sare

Compot dulce de mure

1 kg mure, 4 linguri zahar pentru un borcan sau sticla de 400 g sau 8 linguri 800 g

Castraveti murati cu Picant Fix

3,5 kg de castraveti mici 2 capatani de usturoi o legatura de marar 2 legaturi de patrunjel 4 radacini de hrean un pachet Picant fix dulce acrisor 1,75 l apa 0,3 l otet de 9 grade 150 g zahar

Rosii cu ardei pentru ciorbe

5 kg de rosii un kg de ardei gras o radacina de hrean 3 legaturi de patrunjel 1/2 kg zahar 1/4kg sare grunjoasa 10 pastile de aspirina

Compot de prune cu scortisoara

4 kg de prune 1kg zahar 2,5 litri de apa 1lingurita scortisoara

Dulceata simpla cu mure

un kg de mure 700 g zahar

Compot de cirese galbene

1,5 kg cirese galbene 1 kg zahar 600 ml apa

Verdeturi pastrate pentru iarna

frunze de patrunjel,marar,tarhon,leustean,telina

Castraveti murati dietetic

castraveti, 2 felii de paine neagra sau 20 g drojdie de bere, hrean, marar uscat, cimbru, usturoi.

Magiun de prune

10 kg de prune 1-2 kg de zahar