Retete cu Dovlecel

Paste Ratatouille (de post)

Rețetele de paste de tip ”one pot”, adică cele care se prepară într-un singur vas, fără să fie nevoie să fierbeți pastele separat, sunt printre cele mai simple și mai la îndemână. Astăzi vă propunem o rețetă de paste cu legume, de post, potrivită pentru vegetarieni sau pentru acele momente când pur și simplu nu aveți poftă de carne.

Chifteluțe de pui cu dovlecel

Chifteluțele sunt o idee rapidă și delicioasă de mâncare, atunci când aveți la îndemână carne tocată. Puteți folosi orice fel de carne pentru a le prepara și chiar combina mai multe tipuri de carne cu legume.  Astăzi vă propunem o rețetă de chifteluțe cu pui și dovlecel, pufoase și aerate, delicioase pentru orice masă și potrivite chiar și pentru un platou cu aperitive. 

Salată de legume coapte

Dacă legumele proaspete pot avea un gust fad, atunci când sunt coapte, legumele eliberează o cantitate mare de zahăr și capătă cu totul altă savoare. De aceea, o salată de legume coapte sau o supă cremă de legume poate fi o alegere delicioasă și sănătoasă pentru o masă rapidă. Astăzi vă propunem o rețetă de salată de legume coapte, ușoară și rapidă. Puteți folosi orice fel de legume vă plac sau aveți prin frigider, doar să țineți cont cât de repede se gătesc. 

Briam - mâncare grecească de legume (de post)

O tocăniță sau o mâncare de legume este oricând o alegere delicioasă și sănătoasă, fie că sunteți vegetarieni, țineți post sau pur și simplu vreți ceva fără carne. Există o mulțime de rețete pe bază de legume, delicioase și rapide. De la o banală tocăniță de cartofi, până la preparate mai elaborate.  Astăzi vă propunem o mâncare de legume inspirată din bucătăria grecească. Se face la cuptor, extrem de simplu, și este foarte potrivită și pentru perioada postului. Puteți adăuga orice alte legume vă plac, cum ar fi ardei, broccoli sau ciuperci. 

Chifteluțe de legume

Chiftelele sunt un preparat culinar extrem de versatil și sățios. Le puteți prepara din orice, începând cu carne tocată și până la pește, legume sau combinații de legume. Toate sunt delicioase și se potrivesc pentru orice masă și orice ocazie.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una foarte simplă: chifteluțe din carotfi și dovlecei, pe care le puteți prepara și în varianta de post. Trebuie doar să renunțați la ouă și la cașcavalul din rețetă, în rest urmați aceiași pași.

Dovlecel pane în stil grecesc (Kolokythakia tiganita)

Rețetele cu dovlecel sunt printre cele mai fresh pe care le puteți prepara vara. Este o legumă deloc pretențioasă, care se gătește repede și care poate fi savurată într-o mulțime de feluri.  Dacă aici am vorbit despre dovlecelul pane clasic, cu crustă de făină, ou și pesmet, astăzi vă propunem o variantă mult mai simplă, inspirată din bucătăria grecească, de dovlecei crocanți, tăvăliți doar prin făină.  În rețeta originală, acești dovlecei se numesc Kolokythakia tiganita și sub această denumire îi puteți găsi în meniurile restaurantelor și tavernelor grecești. 

Omletă fără ouă - micul dejun perfect, de post

Sună ciudat, dar puteți face omletă fără ouă, de care să vă bucurați în perioada postului. Dacă vă este dor de o omletă cu legume la micul dejun, dar țineți post, această rețetă vă va scoate din încurcătură. Probabil vă întrebați cu ce veți înlocui ouăle din omletă. Răspunsul e simplu: cu tofu. Iar combinația cu legume vă asigură un mic dejun delicios, consistent și plin de vitamine și fibre. 

Penne cu legume coapte și pesto - de post

Pastele cu legume sunt una dintre cele mai rapide idei pentru un prânz sau o cină delicioase. Le puteți face cu orice legume aveți la îndemână în momentul respectiv și ce legume vă plac. Sunt ideale în post sau dacă sunteți vegetarieni, pentru că nu conțin carne, iar parmezanul de la final îl puteți omite. Pennele cu legume coapte reprezintă o masă ideală și pentru copii, pentru că sunt echilibrul perfect între carbohidrați și vitaminele și fibrele din legume. Puteți folosi paste integrale sau penne în trei culori, pentru că sunt mai sănătoase. Legumele coapte vor da o aromă deosebită preparatului și nici nu va mai fi nevoie de un sos special sau de parmezan pentru a le pune în valoare. 

Supă cremă de legume coapte

V-ați gândit vreodată să faceți supă-cremă din legume coapte? Gustul este mai intens, iar aroma nu se compară cu cea a supei făcute din legume fierte.  Supa-cremă de legume coapte se face foarte simplu, nu are nevoie de foarte multă atenție și este extrem de gustoasă, nefiind nevoie să mai adăugați smântână. Se poate improviza foarte ușor, în funcție de ce legume aveți prin frigider și nu este neapărat nevoie să respectați o anumită rețetă. Pentru un gust bogat, ar trebui să predomine rădăcinoasele, în rest puteți adăuga ce vă place și ce aveți în momentul respectiv la îndemână.

Tinola de pui - supa miraculoasa

Este un preparat pe care filipinezii il fac ca remediu pentru durerile articulare.

Pinakbet - reteta filipineza

Pinakbet este o reteta filipineza, care seamana cu ghiveciul facut la noi. Cea de mai jos contine mix de legume, carne de porc si creveti.

Porc Cu Paprika Si Naut

O reteta picanta de carne de porc si naut, facuta cu rosii, ardei gras si dovlecel.

Prajitura Cu Dovlecei

O prajitura usoara, cu arome subtile, pe care o poti incerca intr-o dupa-amiaza linistita.

Antipasti De Legume

Antipasti reprezinta primul fel de mancare la o masa in stil talian. Reteta de mai jos este usoara si vegetariana.

Ardei Umpluti Cu Dovlecei

Este o reteta ideala daca vrei o masa usoara si fara carne si merge perfect cu o focaccia cu usturoi.

Briose Cu Dovlecei

Daca credeai ca tortul de morcov suna putin ciudat, de ce sa nu iti uimesti prietenii cu aceste briose de dovlecel. Te sfatuim sa le incerci macar o data.

Paste Cu Haloumi

In doar 15 minute, aceste paste vegetariene vor fi pe masa ta si te vei bucura de arome simple si delicioase.

Cuscus Cu Verdeata

Prepara acest cuscus pentru un pranz rapid si sanatos. Este gata in numai 20 de minute.

Briose Cu Porumb Si Bacon

Pana si copiii vor savura acest aperitiv.

Frigarui de porc si pui la gratar

- 500 g pulpa porc sau ceafa de porc - 500 g piept de pui - 1 dovlecel - 1 mar - 10 ciuperci - 2 ardei grasi - 2 cepe mari - 2 morcovi - 2 rosii - 200 g kaizer sau slaninuta - piper, - zeama de la o lamaie - 100 ml ulei de masline - 100 ml vin - 2 liguri de mustar - 1 catel de usturoi - coriandru,rozmarin,boia de ardei dulce(se poate folosi amestec de condimente pentru barbecue)

Dorada cu legume in folie de aluminiu la cuptor

-3 buc.peste Dorada -1 dovlecel -2 ardei grasi -cateva rosii cherry (sau rosii obisnuite) 3 catei de usturoi -ulei -sare piper -zeama de lamaie -folie aluminiu

Gratar de legume cu ficatei

500 g ficatei 1 vanata 1 dovlecel 3-4 rosii 1 ardei gras rosu 1 ardei gras verde 200 g ciuperci 2 cepe rosii

Pulpe marinate cu cartofi la cuptor si legume la gratar cu mujdei

4 pulpe pui 600 g cartofi noi 1 dovlecel 2 vinete mai mici 1 pahar vin alb cimbru condimente barbeque rozmarin ghimbir sos de soia usturoi enibahar cilly piper

Placinta de vara cu carne de pui.

1 Dovlecel 2 Ardei(rosii) 3 cepe 1Piept de pui 500 g faina 20g drojdie 150 ml Ulei o jumatate de lingurita de sare 30ml apa un ou

Piept de pui cu legume la Crock Pot

2 bucati piept de pui 4 cartofi 2 morcovi un dovlecel 1 ceapa galbena 1 ceapa rosie 5 catei de usturoi 1 ardei capia rosu 2 linguri ulei de masline 1 lingurita boia de ardei dulce 1 lingurita sare 1/2 lingurita piper Pentru marinat carnea 2 linguri ulei de masline 1 lingurita boia de ardei dulce 1/2 lingurita sare un pic de piper 1/2 lingurita pudra de ghimbir 1/2 lingurita boane de coriandru patrunjel verde tocat un pic de marar si oregano uscat

Dovlecel pane

1 dovlecel 1-2 oua faina ulei masline (sau de floarea-soarelui) sare

Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

-1 dovlecel -2 morcovi mijlocii -1 cana mazare congelata -1 ardei gras (eu am avut verde dar cred poate sa fie mai colorat cu unul rosu!) -1 felie telina -2 oua -1 ceapa alba -sare (optional) -foi de dafin piper boabe -1 capatana de usturoi -gelatina

Lasagna traditionala cu ciuperci

Ingrediente sos ragu alla bolognese (12 portii): 500g carne tocata de porc slaba 500g carne tocata de vitel 400g carne tocata de pui 300g morcovi 200g telina 2 cepe 200ml vin alb Cateva frunze de telina Rozmarin Busuioc Cimbru Oregano 2-3 foi de dafin Piper negru proaspat macinat Ulei de masline 600g rosii taiate cubulete 300g ciuperci 1 dovlecel 1 litru supa de legume Ingrediente sos bechamel: 300g unt 100g faina cernuta 1200ml lapte Putina nucsoara Piper negru Sare Ingrediente sos fals: Ulei de masline 1 ceapa 2 catei usturoi Bulion 2-3 frunze busuioc Sare Un varf de cutit de zahar Ingrediente finale: 30 Foi de lasagna de la Barilla 150g Mozzarella de la Santa Lucia 150g Parmezan ras Bulion

Pilaf de orez cu legume

150 g orez 1 morcov 1 dovlecel 1 ceapa 4-5 ciuperci champignon 1 legatura patrunjel verde 4-5 rosii mici de decor 1 ardei iute rosu 1 castravete acru 1 cub/lingurita concentrat ciuperci 1 cub/lingurita concentrat pui/legume 4 linguri ulei sare piper curry

Papricas de cartofi cu dovlecel

700 g cartofi 1 dovlecel 1 gogosar 1 ceapa 2 linguri pasta de ardei frunze de patrunjel verde ulei sare piper

Pastrav proaspat cu legume la cuptor

3 buc pastrav proaspat 1 lamaie-zeama sare si piper dupa gust 100g ciuperci brune 2 morcovi 1 dovlecel mic 1/2 ardei gras rosu 1/2 ardeigras verde 6-7 buchetele brocoli ierburi aromatice(salvie,roamarin) 1 rosie 100ml vin alb 3 felii lamaie 3linguri ulei de masline

Pizza Pronto pufoasa

- 250 gr aluat frantuzesc - un ou batut - un ardei gras galben - un ardei gras rosu - un dovlecel - 2,3 rosii feliate - 70 gr branza mozzarella - amestec de ierburi uscate

Dovlecel cu rosii si mozzarella

1 dovlecel 2 rosii 250-300 gr mozzarella 3 oua sare piper oregano uscat busuioc uscat 1 lingurita unt

Placinta cu bacon.

2 foi etaj 1 pachet bacon 1 dovlecel 1 ceapa 2 oua fierte 1 borcan cu pasta de tomate(bolognesa) 1 ou crud 6-7 felii cascaval 1 catel de usturoi. sare,. ulei

Couscous

-2 pulpite de pui -1 dovlecel -1 vanata -1 morcov -1 ardei gras galben / portocaliu

Spaghete cu rosii,dovlecei si cascaval

400g spaghete 3 linguri ulei de masline 1 dovlecel 1 conserva de rosii in suc de rosii 250g cascaval sare si piper parmezan

Ghiveci cu fasole boabe

8 cepe 4 vinete 1 dovlecel 8 gogosari 2-3 morcovi rasi 2 gutui rase 1 kg fasole boabe 1 castron de rosii foarte coapte 1 legatura de frunze de telina 8 foi de dafin piper coriandru pudra chimen pudra sare ulei 1 lingura de miere

Legume cu paste la cuptor

500gr paste 1 dovlecel 2morcovi 1 radacina patrunjel + Frunze 1 telina medie + Frunze 1 ardei gras 1 ardei iute 1 ceapa medie 150gr unt 100 gr cascaval Sare Piper

Salata de vara cu dovlecel

1 dovlecel 2 linguri cu otet de mere cu miere putina sare putin piper negru proaspat macinat jumatate de mana cu frunze de menta proaspata 1 lingura cu masline rondele 1 lingura cu ulei de masline si partea alba de la un fir de ceapa verde.

Fritatta cu iaurt si dovlecei

6 oua 1/2 dovlecel 2 linguri iaurt cimbru proaspat sare piper ulei de masline

Tortiglioni cu dovlecel

200g pasta tortiglioni 1 dovlecel 3 catai de usturoi 2 cepe verzi coarja rasa de la o jumatate de lamaie 1 lingura de ulei de masline 25g unt branza tip parmezan praf de nucusoara piper si sare

Legume gratinate

o mana fasole verde un dovlecel 1 ardei gras rosu 2 cepe ulei 3 rosii 3 oua crude 3 oua fierte tari 150 g cascaval ras cimbru uscat sare,piper

Vinete Si Dovlecei Pane

o vanata un dovlecel 100 g cascaval 2 oua pesmet zeama de lamaie 5-6 catei de usturoi sare,piper sunca de Praga sunca presata sau jambon Eu am folosit mini baton sunca de Praga,se preteaza mai bine la feliile de vanata si dovlecel.

Dovlecel Pane Cu Usturoi

1 dovlecel sare piper,faina oua ulei usturoi

File de Salau cu crusta de piure picant

2 bucati de file de salau 220 g de sfecla rosie 20 g de hrean 200 g de cartofi 200 g de mazare 1 dovlecel 1 morcov 1 portocala 5 g curry unt 100 g de zahar pentru caramelizare zeama de la jumatate de lamaie 5 g nucsoara( pentru piureul de cartofi)

Musaca de legume

1 kg carne tocata (manzat porc sau amestec) 3 vinete potrivite 1 ou 50 g cascaval 1 dovlecel 2 cepe 3 morcovi 6-7 rosii 6-7 buchetele de conopida cateva fire de patrunjel si telina 150 ml ulei de palmier 250 ml suc de rosii sare piper

Paste cu legume si sos alb

300 gr paste fara ou 1 dovlecel 1 ardei verde 1/2 ardei capia rosu 1 bucatica de praz 4 catei de usturoi 3-4 linguri ulei de masline 200 ml smantana vegetala Gran Cucina 100 ml vin alb sare si piper dupa gust busuioc verde (eu am tot timpul congelat)

Dovlecei gratinati

1 dovlecel 3 felii salam cu sunca 150-200 gr cas de oaie 3 linguri parmezan ras 80-100 gr cascaval 3 oua 1 rosie sare piper busuioc uscat marar verde

Pireu de dovlecei (pentru copii peste 1,3 ani)

1 dovlecel 100g brinza dulce de vaci 1 sau 2 linguri smintina marar tocat

Dovlecei pane - putin mai altfel

1 dovlecel 4 oua sare piper marar verde tocat usturoi dupa gust 100 g faina ulei pentru copt telemea