Retete cu Gris

Gulaș autentic cu găluște și cartofi

Gulașul, această mâncare tradițională împrumutată din bucătăria ungurească, a ajuns să fie foarte populară și la noi, mai ales în zona Ardealului. Un gulaș autentic se face cu carne de vită sau de vițel, multă paprika (ideal măcinată în casă), cartofi și/ sau găluște.  Puteți renunța la cartofi dacă puneți găluște sau invers. Noi astăzi vă propunem rețeta cu ambele ingrediente, o rețetă autentică și delicioasă și deloc greu de preparat. 

Ștrudel cu brânză dulce și stafide

Atunci când aveți poftă de un desert tradițional și ușor de făcut, aceste ștrudele cu brânză de vaci sunt perfecte. O combinație delicioasă între ștrudel și clasica plăcintă cu brânză dulce și stafide, pe care o pregăteau mamele și bunicile noastre, doar că făcute cu aluat foietaj sau foi pentru plăcintă din comerț. Așadar, nu trebuie să vă bateți capul cu preparatul foilor. În mai puțin de o oră obțineți un desert aromat și parfumat, fără prea multă bătaie de cap. 

Supă de roșii cu găluște

Supa de roșii cu găluște este o combinație delicioasă între clasica ciorbă de roșii și supa de pasăre cu găluște. Se face foarte ușor, nu conține carne și este o idee nemaipomenită de prânz delicios și sănătos, mai ales pentru mesele copiilor.

Prăjitură cu foi de bulion

Prăjitura cu bulion este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Sunt câteva prăjituri pe care le făceau mamele și bunicile noastre și al căror gust și aspect sunt inconfundabile.  Prăjitura cu foi cărămizii, cu cremă de griș și gem rămâne unul dintre cele mai gustoase deserturi cu tradiție. Astăzi vă propunem o rețetă clasică, cu care nu aveți cum să dați greș. Veți obține o prăjitură pe placul întregii familii, atât al celor mari, cât și al celor mici. 

Plăcintă cu mere și nucă - de post

O plăcintă cu mere și nucă, proaspăt scoasă din cuptor, este un desert delicios, fie că țineți post sau nu. Combinația de nucă și măr, aluatul crocant, toate rumenite în cuptor, fac din acest desert unul perfect atât pentru o după-amiază cu familia, cât și o ocazie în care aveți musafiri.  Această plăcintă delicioasă este un desert nemaipomenit cu care vă puteți delecta în perioada postului, mai ales că se face ușor și cu ingrediente la îndemână. Puteți omite nucile, dacă nu aveți sau dacă nu vă place combinația de nucă și măr. 

Supă cu găluște de post

O supă sau o ciorbă caldă este o alegere nemaipomenită pentru un prânz delicios și sănătos. Există o mulțime de idei de supe și ciorbe pe care le puteți prepara inclusiv în perioada postului, iar astăzi vă prezentăm o astfel de rețetă. Supa cu găluște poate fi făcută și în varianta de post, din legume. Trebuie să renunțați la oul din găluște, dar acestea vor ieși pufoase și aromate și fără ou. 

Brânzoaice - plăcinte cu brânză dulce și stafide

Brânzoaice, poale-n brâu sau plăcinte cu brânză dulce și stafide. Spuneți-le cum vreți, pentru că toate se referă la același preparat delicios: plăcinte pufoase, parfumate și aromate, umplute cu brânză de vaci și stafide.  Aceste plăcinte se regăsesc în toate zonele țării, cu denumiri diferite și rețete ușor diferite, dar la fel de gustoase și apetisante. În Moldova se numesc poale-n brâu și sunt unul dintre deserturile tradiționale din acea zonă geografică. Se prepară și în Muntenia, Ardeal sau Dobrogea, doar că sunt numite fie brânzoaice, fie simplu: plăcinte cu brânză. Nu sunt greu de făcut și merită să le încercați dacă aveți poftă de un desert tradițional. 

Cheesecake cu afine și iaurt (cu coacere)

Prăjiturile cu fructe de pădure sunt delicioase, aromate și extrem de apetisante, datorită culorilor deosebite ale fructelor de pădure. Mai ales dacă vorbim despre o prăjitură cu blat deschis la culoare cum este și acest cheesecake.  Rețetele de cheesecake cu coacere sunt evitate de mulți, care le consideră dificile. Nu este deloc așa, dimpotrivă. Acesta este un exemplu de cheesecake cu coacere ușor de făcut, cu care nu aveți cum să dați greș. 

Plăcintă cu mere - după rețeta bunicii

Nu există un desert mai bun decât acelea pe care ni le preparau mamele sau bunicile în copilărie și care ne aduc mereu aminte de acea perioadă. Unul dintre aceste deserturi este plăcinta cu mere, aromată și parfumată. Astăzi vă propunem o rețetă tradițională și delicioasă de plăcintă cu mere făcută în casă. Mirosul din timpul coacerii, dar mai ales gustul vă vor trimite din nou cu gândul la bucătăria mamei sau a bunicii.

Prăjitură cu mălai și lapte bătut

Prăjitura cu mălai și lapte bătut este un desert care multora le aduce aminte de copilărie, mai ales dacă au copilărit în zona Ardealului. Era cel mai la îndemână desert, pentru că este o prăjitură accesibilă, care se face cu ingrediente simple și ieftine, pe care toată lumea le are în casă.  Astăzi vă propunem o întoarcere în timp, în bucătăria bunicilor, cu acest desert minunat. Prăjitura cu mălai și lapte bătut poate fi și desertul preferat al copiilor voștri, astfel ca farmecul prăjiturilor după rețetele bunicii să nu se piardă. 

Beghrir - clătite marocane

Dacă nu ați încercat niciodată clătitele marocane, trebuie să le gustați! Beghrir sau clătitele cu 1000 de găuri, așa cum se mai numesc, se fac diferit față de clătitele pe care le știm noi, atât ca rețetă, cât și ca mod de preparare.  Clătitele sunt foarte pufoase și aerate, iar aluatul este poros, cu aspect de burete, datorită drojdiei din compoziție. Clătitele marocane sunt un desert deosebit și cu siguranță vă veți impresiona musafirii cu ele. 

Griș cu lapte și scorțișoară

Nu sunt multe mâncăruri și deserturi care ne aduc aminte de copilărie, dar unele gusturi și arome parcă rămân vii în memoria noastră toată viața. Printre acestea se numără și grișul cu lapte, unul dintre cele mai iubite deserturi din copilărie. Îl făceau mamele sau bunicile noastre, atunci când aveam poftă de ceva dulce și bun. Era unul dintre cele mai la îndemână deserturi făcute în casă și asta pentru că nu e deloc un preparat pretențios, nici ca ingrediente, nici ca mod de preparare. 

Papanași fierți (ardelenești)

Papanașii fierți sunt specifici zonei Ardealului, sunt delicioși și ușor de făcut. Chiar dacă sunt mai puțin populari decât cei clasici, prăjiți, papanașii fierți au farmecul lor și merită să îi încercați măcar o dată.  Rețeta de papanași fierți seamănă cu cea pentru papanași prăjiți, pentru că ingredientele sunt aceleași. Diferă puțin modul de preparare, dar aceștia sunt mai puțin pretențioși decât papanașii prăjiți și nu aveți cum să dați greș.

Plăcintă cu brânză dulce și stafide

Prăjitura cu brânză dulce și stafide este unul dintre cele mai vechi deserturi din bucătăria românească. Este delicioasă, se poate face în mai multe feluri și adapta în funcție de zona geografică, în funcție de preferințe și de ce ingrediente aveți la îndemână. Se poate face și cu aluat congelat, dar cel mai bine iese cu aluat proaspăt frământat de voi. Unii o numesc plăcintă, alții prăjitură. Cert este că e foarte gustoasă, nu e greu de făcut și este un desert tradițional și sănătos, de care se poate bucura toată familia.   

Tort cu sirop de soc și iaurt

Florile de soc încă mai inundă cu parfumul lor piețele, câmpurile și curțile, așa că vă propunem să profităm de parfumul și savoarea lor, cu acest tort ce sirop de soc.  Dacă v-am arătat deja cum să faceți socată și sirop concentrat de soc, a venit momentul și pentru un desert în care să integrați aroma deosebită a socului. Acest tort este un desert nemaipomenit, răcoritor, aromat, iar dulceața socului și gustul acrișor al iaurtului se complimentează perfect.  Îl puteți face pentru o aniversare, atunci când aveți musafiri sau pur și simplu, fără nicio ocazie.

Pască fără aluat - cea mai simplă rețetă de pască

Pasca fără aluat se face foarte ușor și, dacă alegeți această variantă, ați scăpat de 50% din bătaia de cap pe care o aveți cu frământatul și dospitul aluatului.

Pască tradițională cu brânză și stafide

Puține lucruri se compară cu preparatele tradiționale românești, mai ales cu pasca cu brânză și stafide de pe masa de Paște. Există mai multe feluri de a prepara pască, cu sau fără aluat.

Supă cu găluște - secretul pentru găluște pufoase

Supa cu găluște este una dintre mâncărurile copilăriei noastre. Aromată, gustoasă și parfumată cu pătrunjel proaspăt, supa cu găluște ne aduce aminte de mâncărurile pe care ni le făceau mama sau bunica, în copilărie. Supa cu găluște se face foarte ușor și, dacă respectați un secret simplu, găluștele vă vor ieși pufoase și moi.  Pentru o supă cu găluște gustoasă aveți nevoie de carne de pui sau găină, cu cât mai multe oase. Este ideal dacă aveți carne de pasăre de țară. Fiarbe mai greu, dar gustul nu se compară cu al cărnii de pui din supermarket.  Pentru găluște, aveți nevoie ca oul să fie la temperatura camerei și să nu uitați de apa rece de la final. Va face diferența în ceea ce privește rezultatul!

Galaktoboureko - Tarta Greceasca

In Grecia, aceasta tarta este cunoscuta sub numele de Galaktoboureko - foietaj si o crema groasa, imbibata cu sirop de lamaie, care te duc cu gandul la o vacanta greceasca.

Basbousa - Prajitura Cu Gris

In mod traditional pentru o ocazie speciala, Basbousa este un desert care poate fi gasit in toate tarile arabe. Versiunea aceasta este dulce si lipicioasa, cu aroma de citrice.

Prajitura Bounty

Dulciurile facute in casa sunt mult mai sanatoase decat cele cumparate din comert, asa ca iti propunem o reteta prin care sa-i surprinzi pe cei mici cu desertul preferat.

Pui La Cuptor Cu Chips-uri De Telina

1 telina mare (aproximativ 750g) 3 linguri miere 4 linguri de ulei de masline 2 linguri gris 2 pulpe de pui tarhon proaspat 1 lingurita otet 1 lamaie - coaja si sucul un varf de cutit de zahar pudra salata verde, pentru servire

Paste De Casa

Pastele de casa sunt o alegere infinit mai buna decat cele cumparate, iar prepararea lor e mai usoara decat ai putea crede.

Gris cu lapte

Lapte 500 ml Gris 7 linguri Zahar 30 g Esenta vanilie/rom Dulceata fructe dupa gust

Placinta cu branza dulce

10 foi de placinta 4 cuti branza cu smantana raraul 200 gr zahar vanilie 3 oua 50 gr stafide 3 linguri gris 100 ml lapte 2 linguri ulei.

Strudel cu mere

400 g foietaj din comert 500g mere scortisoara zahar gris un galbenus de ou si 3 linguri lapte pentr a pune deasupra 50 g unt coaja de lamaie zahar pudra pentru decor

Trigoane cu banza dulce

1 pachet foi placinta 300 g branza proaspata de vaci 100 g zahar 2 linguri gris 3 oua din care unul pentru uns ulei pentru uns foile de placinta se pot adauga si stafide dupa preferinta si esenta de rom

Harisi ( Prajitura Arabeasca)

200 g nuca de cocos 500g gris 750 g iaurt esenta de vanilie 3 linguri zahar sare 2 plicuri praf de copt 150 g unt pentru sirop: 2 pahare de apa 2 pahare zahar sucul de la 2 lamai.

Tarta cu capsuni si crema de smantana

Pentru Blat: 150 gr unt 1 &frac12 cana faina (folositi o cana normala de 250 ml.) + 1 lingura faina pentru fram&acircntat &frac12 cana sm&acircnt&acircna (125 ml) &frac12 lingurita praf de copt 1 plic zahar vanilat 1 praf de sare Pentru Umplutura: 2 - 3 cani capsuni feliate (cca.500 gr.) 1 cana sm&acircnt&acircna (250 ml ) 1 cana zahar 2 oua 3 linguri faina (sau amidon alimentar) 1 lingura gris 2 plicuri zahar vanilat Optional pentru decor: 8 -10 capsuni proaspete zahar pudra si frunze de menta

Prajitura cu branza dulce

450 g branza de vaci putina sare 3 oua 300 g iaurt 1 cana cu gris 5-6 linguri de zahar esenta de vanilie si de portocala

Placintele cu urda

Pentru aluat: o jumatate de kg de faina alba 25 g drojdie 150 ml de lapte 75 ml de ulei un ou 2 linguri de zahar. Pentru umplutura: o jumatate de kg de urda 5-6 linguri de zahar doua linguri de marar tocat 2 oua 2 linguri gris vanilie sau zahar vanilat un praf de sare

Prajitura After Eight

Blat: 5 oua 8 linguri de zahar 2 linguri faina 2 linguri gris 2 linguri cacao 1 lingurita praf de copt 1 lingura miere 3 linguri lapte 7 linguri ulei 1 plic zahar vanilat un praf de sare Crema: 700 ml frisca lichida(Hulala) 200 g ciocolata alba 4 linguri sirop de menta Glazura: 100 g ciocolata cu lapte 50 g ciocolata cu 50% cacao 100 g unt 2 linguri cu apa 4 linguri ulei Glazura decor: 100 g ciocolata cu lapte 50 g ciocolata cu 50% cacao 100 g unt 3 linguri frisca lichida Sirop: 150 ml apa 3 linguri sirop de menta

Papanasi umpluti cu prune uscate aromate

Papanasi o12 prune uscate o50 ml rom + 200 ml apa fierbinte o1 baton de scortisoara o250 gr branza de vaci o50 gr unt sau margarina Rama o1 lingura zahar o50 gr gris o1 lingurita esenta vanilie o1 galbenus o60 gr faina Pesmet o200 gr pesmet o100 gr zahar o2 lingurite scortisoara

Mamaliga Tradaro

1/2 kg malai 50 g unt 150 g gris 1 lingura delikat 3 linguri ulei 1 lingurita sare 800 ml lapte dulce 800 ml apa plata

Prajitura cu mere

1 ou 120 ml apa cca 450 g faina un praf de sare 1 pachet de unt - pentru foi 12 mere (eu am pus mai multe pentru a obtine un strat gros de umplutura) 3 linguri gris 3 linguri zahar scortisoara - pentru umplutura.

Saseasca cu branza dulce

1 l lapte 200 gr gris 50 unt 500 gr branza de vaci 4 oua 50 gr faina coaja lamaie 120 gr zahar brut 1 cutiuta smantana grasa (cam 100 gr) zahar pudra dulceata mure

Tarta cu mere

120 gr unt 150 gr zahar 2 oua 1 lingurita esenta de vanilie 500 gr branza slaba de vaci 80 gr gris 2 linguri amidon alimentar 1 lingura praf de copt sucul de la 1/2 portocala 1 praf de sare 7 mere 1 borcanel mic de smochine in miere(4 smochine) 1 lingurita unt pt uns tava

Tarta cu branza aromata cu vanilie si piersici

Aluat 200 gr faina 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu 1/4 lingurita praf de copt 60 gr zahar pudra 70 gr unt rece taiat cubulete 1 ou Umplutura 500 gr branza de vaci grasa 150 gr iaurt din lapte de oaie si bivolita (7% grasime) 1 ou 200 gr zahar pudra cu aroma de vanilie semintele rase de la 1 baton de vanilie 1 lingura gris 1 compot (700 gr) piersici scurse

Rulouri cu spanac si telemea

ingrediente: 350 gr iaurt natur 50 gr unt 1 lgta sare 3 linguri ulei floarea soarelui 1 ou 500 gr faina - 7 grame drojdie uscata pt umplutura: 300 gr spanac (eu am avut congelat) 200 gr telemea sarata 1 ou 2 linguri gris marar in plus 1 ou pentru uns

Prajitura de branza de vaci fara aluat

750 g de brinza de vaci 9 oua 100 g zahar pudra 9 linguri zahar tos zeama si coaja de la o lamiie si jumatate 170 g unt topit dar rece 150 g gris o budinca de vanilie 4 piersici (proaspete sau din compot)

Prajitura fara blat cu mere si dulceata de nuci verzi

1 cana zahar 1 cana faina alba 1 cana gris 1/2 plic praf de copt 1,5 kg mere 2 pliculete zahar vanilat scortisoara dupa gust 100 g unt ulei pentru uns tava zahar pudra pentru pudrat dulceata de nuci verzi/pentru fiecare triunghi de prajitura in parte cate o lingurita

Papanasi fierti.

500 g branza de vaci 3 oua 250 g gris coaja de lamaie( optional) * 200 g gris sau pesmet 2 linguri ulei sau 50 g unt 250 ml apa * 100 g zahar pudra 1 plic zahar vanilat

Placinta Cu Urda Si Marar

Foi: 300 gr. faina 200 gr. margarina 100 gr. zahar 2 galbenusuri 1 lingura smantana 1 pliculetz praf de copt 1 lamaie Umplutura 500 gr. urda 6 linguri zahar 1 legatura marar 2 oua 2 linguri gris 1 plic zahar vanilat

Papanasi Cu Mac

250 g cartofi 250 g branza vaci 25 g gris 100 g faina 1 ou 1 lingura zahar 1 praf sare ulei pentru prajit 6 linguri mac macinat 2 linguri zahar pudra

Budinca De Gris Cu Portocale Si Zmeura

2 linguri pesmet 50 g. unt 500 g. iaurt degresat 4 oua 180 g. zahar 2 plicuri zahar vanilinat 500 g. gris 1 plic praf de copt 300 g. zmeura 500 ml. suc de portocale

Puicuta cu vin (à la Jurassiene)

1 puicuta grasa, 500 - 600 ml vin, 500 g ciuperci maro, 3 échalote/cepe lunguiete, 200 g creme fraiche, 50 g unt, rozmarin & thymian, sare, piper. Paste: 100 g gris, 200 g faina de griu, 3 oua, un praf de sare.

Prajitura de rabarbura

350 g rabarbura 6 oua16 linguri de zahar8 linguri de faina1 praf de copt1 zahar vanilatun paharel de uleio jumatate de paharel de laptegris

Budinca de gris

4 oua, 4 linguri de zahar, 1 cana gris, 1 l lapte,zahar vanilat,1 pahar zahar,coaja de lamaie, Facultativ:1 albus, zahar pudra, fructe pasate.

Gem de agrise

1 kg agrise,80 g stafide,20 ml zeama de lamaie/litru, (sau zeama de portocale)300 g miere/litru

Tarta cu visine si bezea

Pentru blat:3 galbenusuri100 g unt4 linguri zaharo jumatate lingurita cu praf de copt3 linguri zeama de lamaiecoaja rasa de lamaie3 linguri cu macesenta de vaniliefaina 12-15 linguri6 linguri pesmetPentru umplutura:500 g visineo jumatate cana zaharo jumatate cana apa4 linguri grisPentru decor:3 albusuri6 linguri zaharesenta de vaniliesirop de visine