Afinele: între gust și beneficii - Tot ce trebuie să știi

Afinele sunt cunoscute ca fiind un superaliment, pentru că sunt foarte nutritive și conțin numeroși antioxidanți puternici. Delicioase și apetisante, acestea pot fi consumate în diverse moduri, în boluri cu cereale, smoothie-uri, salate, brioșe sau plăcinte.

De pădure sau de cultură, congelate sau proaspete, afinele se găsesc în majoritatea magazinelor alimentare. Afinele congelate sunt adesea culese la apogeu și rezistă mai mult decât cele proaspete, ceea ce le face o alegere înțeleaptă pe tot parcursul anului. Sunt o sursă de carbohidrați cu indice glicemic scăzut și sunt pline de nutrienți.

Afinele se numără printre puținele fructe care sunt originare din America de Nord. Le puteți cumpăra fie sălbatice, fie cultivate. Afinele de pădure sunt mai mici decât cele cultivate și au o aromă mai intensă și mai picantă. De asemenea, acestea conțin mai mulți antioxidanți decât afinele de cultură.

Calorii

O porție de 150 de grame de afine furnizează 84 de calorii, dintre care 91% provin din carbohidrați, 5% din proteine și 5% din grăsimi. Afinele sunt și o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și mangan.

Valori nutriționale:

  • Calorii: 84
  • Grăsimi: 0,5 g
  • Sodiu: 1.5mg
  • Carbohidrați: 21g
  • Fibre: 3.6g
  • Zaharuri: 15g
  • Proteine: 1g
  • Vitamina C: 14.4mg
  • Vitamina E: 0.8mg
  • Vitamina K: 28.6mcg
  • Vitamina B6: 0.1mg

Carbohidrați

O porție de afine crude conține aproximativ 84 de calorii și 21 de grame de carbohidrați. De asemenea, furnizează aproape 4 grame de fibre.

Deși o porție de afine conține 15 grame de zahăr total, indicele glicemic, ce ține cont de cât de mult dintr-un anumit aliment va crește nivelul de zahăr din sânge, este sub 10, nivel ce este considerat scăzut.

Grăsimi

Afinele conțin doar o cantitate infimă de grăsimi și nu au colesterol.

Proteine

Afinele au o cantitate minimă de proteine. Atenție! Este recomandat să consumați proteine și din alte surse.

Vitamine și minerale

Afinele sunt bogate în nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C, vitamina K și mineralul mangan, care ajută organismul să proceseze colesterolul și nutrienții precum carbohidrații și proteinele. Vitamina K este un nutrient cheie pentru sistemul circulator și pentru sănătatea oaselor.

Beneficiile consumului de afine

Afine salbatice
Afine salbatice

Afinele conțin compuși cunoscuți sub numele de polifenoli, care sunt un fel de vedete pentru sănătate. Oamenii de știință au descoperit multe beneficii ale afinelor datorită micronutrienților pe care îi conțin. Conform rezultatelor unor studii, consumul zilnic a doar o treime din porția de 148 de grame de afine este asociat cu un risc redus de boli.

Îmbunătățesc memoria

S-a demonstrat că afinele ajută la menținerea memoriei și previn declinul cognitiv. Un studiu ce a fost efectuat pe un eșantion mic a arătat că persoanele care au băut regulat suc de afine au avut performanțe îmbunătățite la testele de memorie. În plus, simptomele depresiei au scăzut.

Un studiu mult mai mare, pe termen lung, publicat în 2012, a creditat fructele de pădure pentru întârzierea îmbătrânirii cognitive cu până la doi ani și jumătate.

Combat inflamația

Afinele conțin flavonoide, ce sunt antioxidante și antiinflamatorii. Aceste fructe au, de asemenea, multă vitamina C. Aceasta acționează ca un antioxidant, ajutând la vindecarea rănilor, susținând sistemul imunitar și oferind proprietăți anti-îmbătrânire.

Reduc riscul de atac de cord

Un studiu a arătat că trei sau mai multe porții de fructe de pădure, cum ar fi afinele, pot reduce cu 32% riscul de atac de cord la femei, atunci când sunt consumate săptămânal.

Afinele sunt atât de benefice în parte pentru că sunt bogate în fibre hrănitoare și sănătoase pentru inimă. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților care ajută la sațietate, reglează tranzitul intestinal, mențin colesterolul la un nivel optim și ajută la stabilizarea zahărului din sânge.

Afinele conțin, totodată, antociani, antioxidanți care pot fi benefici pentru inimă prin îmbunătățirea circulației sângelui.

Diminuează riscul de cancer

Unele cercetări sugerează că o dietă bogată în alimente ce conțin antociani poate ajuta, de asemenea, la scăderea riscului de cancer. Antocianii sunt un tip de flavonoide și se găsesc în fructele și legumele viu colorate, inclusiv în afine.

Îmbunătățirea sensibilității la insulină

Deși afinele conțin în mod natural zaharuri, antocianii din acestea par să îmbunătățească sensibilitatea la insulină și să ajute la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Asta înseamnă că pot ajuta la scăderea riscului de rezistență la insulină și de diabet de tip 2.

Contraindicații

În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate, afinele au și câteva contraindicații.

Alergii

Afinele sunt o sursă naturală de salicilați, așa că, dacă sunteți alergic la aceste substanțe chimice - ele sunt ingredientul activ din aspirină și se găsesc și în alte alimente și produse de îngrijire personală - ar trebui să consumați afine cu precauție. Unele persoane sunt mai sensibile la salicilați decât altele.

Efecte adverse

Afinele pot interacționa cu unele medicamente. În plus față de salicilați, ce acționează ca un fluidifiant natural al sângelui, afinele sunt bogate în vitamina K, un nutrient important pentru coagularea sângelui.

Dacă luați un anticoagulant, cum ar fi warfarină, adresați-vă unui medic în legătură cu efectele consumului de alimente bogate în salicilați și vitamina K asupra medicației dumneavoastră.

Cum alegem cele mai bune afine

Alegeți afine ferme, uscate, bine rotunjite, cu coaja netedă, de un albastru strălucitor și cu un aspect ușor mat. Afinele roșiatice nu sunt coapte și nu se vor coace odată culese, dar le puteți folosi la gătit. Evitați afinele care sunt moi, încrețite sau care au urme de mucegai.

Atunci când nu sunt de sezon, afinele proaspete pot fi printre cele mai scumpe fructe. O alegere rentabilă și la fel de sănătoasă este reprezentată de afinele congelate, care sunt un adaos excelent la smoothie-uri, produse de patiserie și chiar ca topping pentru ovăzul lăsat în frigider peste noapte.

Afinele congelate sunt, în general, culese la maturitate maximă, când sunt cel mai bogate în nutrienți, iar cercetările arată că în urma congelării, valorile lor nutriționale se păstrează.

Cum se păstrează proapete

Puneți la frigider afinele proaspete și consumați-le în termen de 10 zile. Acestea trebuie să fie clătite sub jet de apă înainte de a fi consumate. Însă, atenție! Așteptați să le spălați chiar înainte de a le consuma sau de a le găti.

Afinele congelate pot fi păstrate până la un an pentru cea mai bună calitate, dar rămân sigure pentru a fi consumate și după această perioadă.

Cum se prepară afinele

Gem de afine
Gem de afine

Afinele sunt perfecte în produse de patiserie precum clătite, brioșe, plăcinte și crumble-uri. Ele pot fi consumate cu iaurt, brânză de vaci și fulgi de ovăz sau amestecate în smoothie-uri.

Totodată, se potrivesc chiar și cu oțetul balsamic pentru un sos savuros. Aruncați-le într-o salată pentru un adaos revigorant și colorat, sau pur și simplu consumați-le ca atare, ca o gustare delicioasă.

Curiozități și trivia

Iată câteva curiozități interesante despre afine:

  • Cel mai mare producător de afine: Statele Unite sunt cel mai mare producător de afine din lume, cultivând peste 500 de milioane de kilograme de afine pe an.
  • Cea mai lungă durată de viață a unui arbust de afine: Arbustii de afine pot trăi până la 40-50 de ani, iar în sălbăticie unii arbuști pot trăi chiar și mai mult.
  • Perioada de înflorire: Afinele sunt unele dintre primele plante care înfloresc în primăvară.
  • Simbol național: Afina este fructul oficial al statului american Maine și aproape jumătate din toate afinele din America de Nord sunt cultivate în acest stat.
  • Valoare nutrițională impresionantă: Afinele sunt printre cele mai sănătoase fructe din lume, având un conținut ridicat de antioxidanți și fiind o sursă bună de vitaminele K și C.
  • Diverse culori: Deși afinele sunt de obicei albastre, ele pot varia în culoare de la albastru la violet și chiar roșu.
  • Cultivare pe scară largă: Deși afinele sălbatice cresc în multe părți ale lumii, majoritatea afinelor disponibile în comerț sunt cultivate.
  • Utilizare în medicina tradițională: Afinele au fost folosite de indigenii americani în medicina tradițională pentru tratarea unor afecțiuni, de la dureri de stomac la afecțiuni oculare.
  • Importanță culturală: Afinele au o semnificație culturală mare în multe părți ale lumii. De exemplu, în cultura indienilor, afinele erau considerate un dar de la Marele Spirit.
  • Consumate în cosmos: Afinele deshidratate au fost incluse în dieta astronauților de pe Stația Spațială Internațională.

Concluzie

Afinele sunt mai mult decât simple fructe delicioase. Sunt o comoară pentru sănătate, bogate în antioxidanți, vitamine și fibre. De la afinele de pădure cu gust intens, la cele de cultură, mai dulci și suculente, aceste fructe aduc un plus de savoare în multe preparate culinare.

Cu un profil nutrițional impresionant și o prezență din ce în ce mai mare în bucătăriile noastre, afinele sunt cu adevărat fructe de care merită să ne bucurăm.