Însă, puțini oameni știu de ce se întâmplă acest lucru. Iată cauzele ce determină această reacție a organismului.

Ce se întâmplă în organism după o cină târzie

Specialiștii au explicat că este normal să apară senzația de foame dimineața, după o cină târzie sau o masă luată în timpul nopții, mai ales dacă au fost consumate anumite tipuri de alimente. Mai exact, cele care sunt bogate în carbohidrați și zahăr pot da peste cap insulina. De aceea, unele persoane se trezesc înfometate.

Creierul reacționează la orice modificare a nivelului de glucoză din sânge. Prin urmare, chiar și în timpul somnului, centrii din creier ce sunt responsabili cu pofta de mâncare răspund la scăderea nivelului de glucoză din sânge și astfel, la trezire, apare și senzația de foame.

Dezechilibru hormonal și insulina

Din cauza cinei târzii sau mâncatului în timpul nopții, apar unele modificări hormonale în organism. Hormoni precum leptina și grelina joacă un rol foarte important în a determina sau nu senzația de foame.

Hormonul numit insulină, produs de pancreas, stimulează celulele din ficat, din țesutul adipos și din mușchi să absoarbă glucoza și apoi să o ardă pentru energie sau să o stocheze pentru utilizare ulterioară.

Pe măsură ce insulina determină scăderea nivelului de glucoză, pancreasul și glandele suprarenale produc hormoni de contra-reglare, cum ar fi glucagonul și epinefrina. Centrii din creier responsabili de pofta de mâncare sunt stimulați de scăderea nivelului de glucoză din sânge și de hormonii de contra-reglare, ceea ce provoacă senzația de foame.

Astfel, cu cât pancreasul produce mai multă insulină ca răspuns la o anumită masă servită, cu atât mai mare este revenirea ulterioară a poftei de mâncare.

Sfaturile specialiștilor

Medicii nutriționiști susțin că este foarte important micul dejun. Motivul este că mâncând dimineața, organismul are suficient timp să digere mâncarea și să mențină un nivel de energie optim pentru toată ziua.

De asemenea, nutriționiștii au atras atenția că trebuie să fie evitat consumul de alimente seara târziu și că este important să fie alese cu atenție alimentele consumate la această masă. Specialiștii recomandă carbohidrații complecși, ce pot ajuta la menținerea nivelului de glucoză din sânge pentru mult timp și care previn scăderea bruscă a glicemiei dimineața.

Printre alimentele ce conțin carbohidrați complecși se numără: cereale sau grâne, de preferat integrale, quinoa, hrișcă, paste din grâu integral; fructe proaspete bogate în fribre, precum mere, banane și fructe de pădure; legume, inclusiv morcovi, broccoli și salate; precum și fasole de diferite soiuri.

În plus, pentru un stil de viață sănătos, este recomandat ca cina să fie servită devreme, pentru a echilibra rata metabolismului pe tot parcursul zilei. Mai mult, sunt importante exercițiile fizice făcute regulat. Acestea pot reduce riscul de apariție a senzației de foame dimineața, a schimbărilor bruște ale nivelului de zahăr din sânge și ale problemelor de creștere în greutate.