Hrișca - ce este și cum se prepară. Beneficii și contraindicații

Ce este hrișca

Hrișca este o plantă cultivată pentru semințele sale, care sunt folosite în alimentație. Hrișca face parte din familia Polygonaceae și este originară din Asia Centrală, dar este cultivată și în alte regiuni din întreaga lume.

Deși seamănă ca și aspect, hrișca nu este o cereală și nu are nicio legătură cu grâul. Este, mai degrabă, rudă cu rubarba (o legumă cultivată pentru tulpinile sale și folosită în plăcinte) și cu măcrișul (o legumă adesea prezentă în bucătăria franceză).

Hrișca ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge, dar are și alte beneficii pentru sănătate. Este bogată în proteine, fibre insolubile și minerale importante, precum cuprul, zincul și manganul.

Ce gust are hrișca

Gustul și textura sa sunt distincte față de alte cereale și pot varia în funcție de modul în care este preparată. În general, gustul de hrișcă este unul ușor de identificat, cu note ușoare de nuci sau semințe de floarea-soarelui. Hrișca poate avea, de asemenea, un gust ușor amărui sau dulceag, în funcție de modul în care este gătită și de ingredientele cu care este combinată.

Hrișca are o textură ușor crocantă și oarecum masticabilă, ceea ce o face o alegere populară într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv în salate, pilafuri sau ca garnitură.

Calorii și valori nutriționale

Hrișca este o pseudo-cereală care nu conține gluten și este scăzută în grăsimi, având în compoziție o cantitate semnificativă de nutrienți, în raport cu numărul de calorii pe care le conține.

168 de grame de hrișcă fiartă are:

  • Calorii: 155
  • Grăsimi: 1g
  • Sodiu: 7mg
  • Carbohidrați: 34g
  • Fibre: 4.5g
  • Zaharuri: 1.5g
  • Proteine: 5.7g

Carbohidrați

Ca alternativă la cereale, hrișca conține o mulțime de carbohidrați. Mai exact, 34 de grame în 168 de grame de hrișcă fiertă. În schimb, făina de hrișcă este mai concentrată, cu aproximativ 44 de grame de carbohidrați la 60 de grame.

În plus, este în mod natural săracă în zahăr și bogată în fibre. Indicele glicemic la hrișcă este de 49, iar sarcina glicemică este de 15 (calcule realizate în baza unei porții de 150 g).

Grăsimi

Hrișca are, în mod natural, un conținut scăzut de grăsimi, cu doar 1 gram pe porție. Majoritatea grăsimilor din hrișcă sunt grăsimi nesaturate, sănătoase pentru inimă.

Proteine

Când vine vorba de conținutul de proteine, hrișca „lasă în urmă” majoritatea cerealelor. Gătită, hrișca conține 5,7 grame de proteine la 168 de grame (aproximativ de două ori mai multe proteine decât fulgii de ovăz).

Este un lucru total neobișnuit pentru alimentele vegetale, însă hrișca oferă un profil complet de aminoacizi, ceea ce înseamnă că aceasta conține toți aminoacizii esențiali pe care corpul nostru îi cere din alimente.

Hrișca este un adaos excelent pentru orice plan alimentar sănătos, dar poate fi de ajutor în special pentru vegetarienii care doresc să-și mărească aportul de proteine.

Vitamine si minerale

Hrișca este o sursă bună de vitamine B și minerale, în special niacină (folosită de sistemul digestiv și piele) și vitamina B2 (riboflavină).

De asemenea, hrișca conține magneziu (menține sănătatea mușchilor), fosfor (folosit pentru a forma dinții și oasele), zinc (important pentru sistemul imunitar), cupru (ajută la producerea de energie și la absorbția fierului) și mangan (ajută metabolismul, sănătatea oaselor, coagularea sângelui și funcționarea sistemului imunitar).

Cu atât de multe de oferit din punct de vedere nutrițional, hrișca este cu adevărat o forță ce susține sănătatea din toate punctele de vedere.

Beneficii pentru sănătate

Hrișca oferă mai multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sistemul digestiv. Dacă aveți restricții alimentare sau probleme digestive, aceasta poate fi o completare versatilă a meniului dumneavoastră.

  • Bogată în nutrienți: hrișca este o sursă bună de proteine, fibre, vitamine și minerale, respectiv fier, magneziu și vitaminele B.
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge: hrișca are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru o face o opțiune alimentară bună pentru persoanele cu diabet.
  • Susține sănătatea inimii: hrișca conține compuși numiți flavonoide, ce s-au dovedit a avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii. Acești compuși ajută la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației.
  • Îmbunătățește digestia: hrișca este o sursă bună de fibre, ce susțin sănătatea digestivă. De asemenea, aceasta poate ajuta la creșterea nivelului bacteriilor intestinale sănătoase.
  • Poate avea proprietăți anticancerigene: Mai multe studii au demonstrat că unii compuși găsiți în hrișcă pot avea proprietăți anticancerigene, reducând riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
  • Fără gluten: hrișca este în mod natural fără gluten, ceea ce o face o alegere bună pentru persoanele cu boala celiacă sau intoleranță la gluten. Este adesea folosită pentru a face produse care sunt etichetate fără gluten, în special cereale. Cu toate acestea, dacă trebuie să urmați o dietă fără gluten, nu trebuie să presupuneți că un produs alimentar nu conține gluten doar pentru că se întâmplă să conțină hrișcă, ci ar trebui să citiți întotdeauna eticheta.

În general, adăugarea de hrișcă în dieta dumneavoastră poate fi o modalitate hrănitoare și gustoasă de a vă menține sănătos.

Alergii la hrișcă

Deși este posibil să fiți alergic la hrișcă, asta se întâmplă extrem de rar. Simptomele alergiei la hrișcă pot include urticarie, umflarea limbii și a buzelor și dificultăți de respirație. Dacă încercați hrișcă pentru prima dată și aveți aceste simptome, mergeți de îndată la medic.

Tipuri de hrișcă

Există mai multe moduri de a vă bucura de hrișcă. Făina de hrișcă este folosită pentru a face clătite, gofre, brioșe, rulouri și prăjituri. Sosurile, supele și budincile pot fi îngroșate cu făină de hrișcă, folosită ca alternativă fără gluten la făina de grâu. În Japonia, făina de hrișcă este amestecată cu făina de grâu pentru a face tradiționalii tăiței Soba.

Diverse bucătării din întreaga lume folosesc hrișca în felurile lor principale. În Asia, fideaua și găluștele sunt făcute din hrișcă.

Odată cu cererea tot mai mare de produse fără gluten, este posibil să găsiți biscuiți, granola și alte alimente procesate făcute cu hrișcă.

Deși este un ingredient sănătos, rețineți că aceste produse pot conține adaos de sodiu, zahăr și conservanți. Când vine vorba de alimente, cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât tind să fie mai hrănitoare. Același lucru este valabil și pentru produsele din hrișcă.

Cum se păstrează corect hrișca

Hrișca se păstrează la fel ca toate cerealele. Cerealele trebuie păstrate întotdeauna într-un recipient etanș, deoarece umiditatea, căldura și aerul contribuie la degradarea lor.

  • Hrișca se poate păstra astfel în cămară (debara) două luni și în congelator până la un an.
  • Făina de hrișcă trebuie să se păstreze în cămară timp de o lună și la congelator timp de două luni.
  • Hrișca fiartă rezistă aproximativ trei până la patru zile în frigider, dar dacă aveți îndoieli, nu mai mâncați.

Hrișca în dietă

Consumul regulat de hrișcă ajută enorm la scăderea în greutate. Și asta pentru că are mai puține calorii în comparație cu orzul sau grâul. Nu conține colesterol și grăsimi saturate și este bogată în proteine și fibre, ceea ce o face parte integrantă a rețetelor vegane de slăbit.

Una dintre cele mai populare diete este dieta cu hrișcă. Este ieftină și eficientă, deoarece vă poate ajuta să obțineți rezultate uimitoare în cel mai scurt timp.

Ba mai mult decât atât, hrișca are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate ajuta la prevenirea poftelor și la menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge, reducând riscul de a mânca în exces.

Hrișca este o sursă bună de nutrienți esențiali, respectiv proteine, fibre și vitamine și minerale. Consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi hrișca, poate ajuta la menținerea sănătății generale, venind totodată în sprijinul eforturilor de scădere în greutate.

În general, adăugarea de hrișcă într-o dietă sănătoasă și echilibrată poate fi o modalitate benefică de a sprijini pierderea în greutate. Cu toate acestea, este important să ne amintim că pierderea în greutate este un proces complex ce necesită o combinație de obiceiuri alimentare sănătoase, exerciții fizice regulate și alți factori ce țin de schimbarea stilui de viață.

Hrișca în sarcină

Datorită proprietăților sale nutritive miraculoase, hrișca poate fi un superaliment pentru femeile însărcinate. Și este complet sigur să o consumați în timpul sarcinii, deoarece conține o cantitate extraordinară de folați, fier, magneziu, calciu, fibre alimentare și aminoacizi esențiali.

Cu atât mai mult cu cât suplimentarea cu folați este necesară în timpul sarcinii sau înainte de concepție. Dieta bogată în folați ajută la prevenirea malformațiilor neuronale. Consumul de hrișcă vă va ține la distanță de problemele generale care apar în timpul sarcinii, cum ar fi constipația, diabetul gestațional și hipertensiunea arterială.

Hrișca poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare, de la terci pentru mic dejun până la salate, făcând-o un plus versatil și gustos pentru dieta unei femei însărcinate.

Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui aliment, este important să consumați hrișcă cu moderație și să vă asigurați că este pregătită corespunzător. Dacă este crudă sau insuficient gătită poate conține niveluri ridicate dintr-o substanță naturală numită fagopirină, ce poate provoca fotosensibilitate la unele persoane.

În plus, femeile însărcinate ar trebui să se consulte cu medicul specialist înainte de a face orice fel de modificări semnificative în dieta lor.

Cum se gătește hrișca

Hrișca are o aromă de nucă pe care unii o găsesc amară. Hrișcă gătită este similară ca și consistență și gust cu fulgii de ovăz. Cel mai simplu mod este să pregătiți hrișca exact ca pe cereale.

Majoritatea pungilor cu hrișcă din supermarketuri vor include o rețetă ușoară chiar pe ambalaj, dar va trebui probabil să o lăsați la înmuiat peste noapte în apă și apoi să o gătiți la foc mare timp de câteva minute (urmați rețeta de pe pachetul de hrișcă pentru cele mai bune rezultate). Au un gust grozav cu puțin lapte adăugat și cu puțină scorțișoară ori nucșoară deasupra.

De asemenea, puteți folosi făină de hrișcă în locul făinii tradiționale. Trebuie doar să rețineți că proporțiile rețetei vor trebui ajustate, deoarece conținutul ridicat de fibre din hrișcă poate face ca produsele de copt să iasă mai tari sau mai uscate. Pentru a obține textura potrivită, urmați o rețetă ce necesită în mod special făină de hrișcă.

Hrișca nu este doar un aliment pentru micul dejun. Tăițeii Soba, folosiți în bucătăria japoneză și serviți în supe sau salate, sunt de obicei făcuți din făină de hrișcă.

Și asta nu e tot. Puteți adăuga hrișca și în supe și budinci, dar trebuie să o gătiți în mod similar cu lintea.

Modalități sănătoase de a mânca hrișcă

Hrișca este ușor de încorporat într-o dietă sănătoasă. Se pot cumpăra crupe de hrișcă din magazinele naturiste sau o puteți comanda online. De asemenea, făina de hrișcă este disponibilă în magazine și online pentru a face pâine, clătite și produse de patiserie.

Hrișca crudă se poate consuma după înmuierea și scurgerea ei, pentru a o face mai ușor de digerat. În caz contrar, fierbeți hrișca în apă înainte de a o adăuga în salate, garnituri sau în felurile principale.

Iată câteva idei:

Mic dejun

Terciul de hrișcă este o alternativă sănătoasă la cerealele standard pentru micul dejun sau încercați să faceți clătite cu făină de hrișcă și veți observa că se potrivesc de minune cu fructele de pădure.

Prânz

Hrișca este excelent de adăgat la o salată. Se fierbe în apă cu sare înainte de a o adăuga în salată.

Cină

Pentru a include hrișca la cină, amestecați-o ou, prăjiți la foc mediu câteva minute, apoi puteți adăuga și alte ingrediente.

Desert

Brioșele din hrișcă sunt o opțiune gustoasă, pentru desert fără gluten.