Cartofii prăjiți în stil belgian serviți cu sos Andaluz nu seamănă cu nicio altă versiune de cartofi prăjiți pe care ați gustat-o vreodată.

Cartofi prăjiți în stil belgian cu sos Andaluz

Sunt moi în interior și incredibil de crocanți la exterior. Există o metodă specială pentru a face cartofi prăjiți atât de gustoși.

Cartofii prăjiți crocanți sunt cei mai buni, iar cel mai sigur mod de a obține cartofi prăjiți crocanți este să îi prăjiți de două ori. Urmăriți această rețetă cu atenție ca să aflați care sunt detaliile ce fac diferența.

În plus, sosul Andaluz este atât de savuros încât vă veți dori să îl încercați și alături de alte preparate, nu doar lângă cartofii prăjiți în stil belgian.

Originile rețetei

În anii 1600, belgienii mâncau mult pește, iar una dintre modalitățile lor preferate de a găti peștele era să îl prăjească în ulei! Uneori, însă, iarna, gheața era prea groasă, astfel că oamenii nu reușeau să pescuiască. În schimb, au început să taie cartofi în felii subțiri și să-i prăjească la fel cum procedau cu peștele.

Ce sos este bun pentru cartofii belgieni

În Belgia, oamenii sunt înnebuniți după sosuri. Acolo, puteți alege între 10, 15, 20 de tipuri diferite de sosuri lângă cartofi prăjiți, iar sosul face parte din experiență la fel de mult ca și cartofii în sine.

Posibilitățile sunt nelimitate, dar unele dintre cele mai comune opțiuni sunt: ketchup, maioneză, aioli, sos piri-piri și sos Andaluz. Cel din urmă are la bază maioneză și este aromat cu pastă de tomate, piper, ceapă și câteva condimente.

Cu ce diferă cartofii prăjiți în stil belgian față de cei obișnuiți

Belgienii au venit cu rețeta celor mai crocanți și gustoși cartofi prăjiți de pe piață. Secretul este că îi prăjesc de două ori.

Prima dată când prăjiți cartofii, mențineți uleiul la aproximativ 160 de grade Celsius. Această prăjire inițială va găti cartofii până la capăt și va face ca interiorul lor să devină moale.

După ce scoateți cartofii din ulei, lăsați-i să se odihnească puțin. Aceștia vor avea nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru a se răci complet și a fi pregătiți pentru următoarea rundă de prăjire.

Când îi prăjiți pentru cea de-a doua oară, creșteți temperatura uleiului la 190 de grade Celsius. Îi veți lăsa în ulei timp de aproximativ 2 - 4 minute, în funcție de cât de închiși la culoare vă plac cartofii prăjiți. Această a doua rundă de prăjire are rolul de a face cartofii să devină foarte crocanți la exterior.

Rețeta de cartofi prăjiți în stil belgian cu sos Andaluz

Timp total 50 minute

Ingrediente

Pentru cartofii prăjiți:

  • 5 cartofi mari
  • Ulei de Floarea-soarelui pentru prăjire
  • Sare, după gust

Pentru sosul Andaluz:

  • 200 de grame de maioneză
  • Două linguri de pastă de roșii
  • Un sfert de ardei gras verde
  • Un sfert de ardei gras roșu
  • O linguriță de ceapă granulată
  • O linguriță de usturoi granulat
  • O lingură de suc de lămâie
  • Un sfert de linguriță de sare
  • Două linguri de ceapă tăiată mărunt

Mod de preparare

Pasul 1: Pregătiți cartofii prăjiți

Înainte de a face orice altceva, curățați cei cinci cartofi mari de cojă și tăiați-i în forme de cartofi prăjiți. Ideal este ca aceștia să aibă aproximativ un centimetru grosime și 10 centimetri lungime.

Apoi, umpleți un bol cu apă rece și adăugați cartofii cruzi. Lăsați-i să stea în apa rece pentru câteva minute până când apa devine tulbure. Apoi, scurgeți apa și turnați alta proaspătă peste cartofii cruzi. Continuați să faceți acest lucru până când apa rămâne limpede după câteva minute în care cartofii stau scufundați.

Pasul 2: Prăjiți cartofii prima dată

Cel de-al doilea pas în pregătirea cartofilor prăjiți în stil belgian este să îi prăjiți. Într-o cratiță sau într-un ceaun mare, încingeți uleiul de Floarea-soarelui până la 160 de grade Celsius. Ulterior, adăugați cartofii, câte un sfert din cantitatea totală, și prăjiți-i timp de aproximativ 4 - 5 minute.

Ulterior, scoateți cartofii din ulei și lăsați-i la scurs pe o farfurie acoperită cu prosoape de hârtie. Atenție! Asigurați-vă că uleiul ajunge din nou la 160 de grade Celsius înainte de a adăuga următoarea rundă de cartofi prăjiți.

Este foarte important să lăsați cartofii să se răcească complet pentru cel puțin o jumătate de oră. Când cartofii sunt complet răciți, încingeți din nou uleiul, dar de data aceasta la o temperatură mai mare, de 190 de grade Celsius.

Pasul 3: Prăjiți cartofii a doua oară

În cel de-al treilea pas, presărați sare pe cartofi. Puneți-i din nou în uleiul încins. De data aceasta prăjiți-i pe gustul dumneavoastră, timp de aproximativ 3 - 6 minute. Tot ce vă mai rămâne de făcut este să îi scoateți din ulei, să îi scurgeți bine, să îi sărați din nou și să îi serviți imediat cu sos Andaluz.

Cum se face sosul Andaluz

Modul de pregătire pentru sosul Andaluz este cât se poate de simplu și rapid. Tot ce trebuie să faceți este să amestecați toate ingredientele menționate: maioneza, pasta de roșii, ardeiul gras verde și cel roșu, ceapa granulată, usturoiul granulat, sucul de lămâie, sarea și ceapa tăiată mărunt.

Atenție!

Trebuie să lăsați sosul Andaluz să se odihnească timp de o oră, astfel încât să aibă timp să se întrepătrundă aromele. Însă, ideal este să îl faceți cu o zi înainte, astfel încât să îl puteți lăsa la frigider peste noapte.