Maioneza de casă perfectă. Rețete și trucuri utile

  • Maioneza de casă este mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea cumpărată din magazine.
  • Se pregătește extrem de ușor, în mai puțin de zece minute, cu doar cinci ingrediente.

Multe persoane sunt intimidate de ideea de a face o maioneză de casă, pentru că există riscul ca aceasta să „se taie”, iar timpul alocat și ingredientele folosite să se ducă pe apa sâmbetei. Însă, cu această rețetă, nu aveți cum să dați greș. În plus, maioneza „tăiată” se poate repara foarte ușor. Nu trebuie să o aruncați.

Într-adevăr, este mult mai ușor să deschideți un borcan cu maioneză gata pregătită ca să ungeți un sendviș sau ca să pregătiți repede o salată de ton, dar gustul nu va fi niciodată la același nivel cu cel al unei maioneze făcute în casă.

Care sunt ingredientele necesare pentru prepararea maionezei

Ingredientele necesare pentru cea mai bună maioneză de casă sunt extrem de simple și, cel mai probabil, le aveți deja în bucătărie. Altfel, le puteți găsi foarte ușor, la prețuri accesibile, în orice magazin alimentar.

  • Ouă - fie că faci maioneză cu gălbenuș de ou fiert sau cu ouă crude, ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei, altfel maioneza nu se va lega.
  • Muștar - este nevoie de muștar de calitate, clasic. Chiar dacă unele persoane nu îl agreează, acest ingredient este magic în pregătirea maionezei de casă.
  • Mai exact, muștarul adaugă puțină aromă, iar împreună cu gălbenușul de ou, reduce riscul ca maioneza să se taie.
  • Zeamă de lămâie - dincolo de faptul că oferă un gust deosebit, contribuie la stabilizarea compoziției. Însă, dacă nu doriți să o folosiți, o puteți omite.
  • Ulei de foarea-soarelui -  uleiul pentru maioneză trebuie să fie de calitate. Ca să obțineți o maioneză de casă ce îi va face pe toți să se lingă pe degete este important să folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei. Însă, dacă îl preferați, îl puteți folosi.

Echipamentul de bucătărie pe care îl puteți folosi

Dacă aveți un robot de bucătărie mare, folosiți accesoriul pentru bol mai mic ce a venit împreună cu robotul, astfel încât bolul să nu fie prea mare pentru cantitatea de maioneză pe care o veți obține. Neutilizarea bolului mai mic poate împiedica emulsionarea maionezei, deoarece amestecul nu va avea suficient contact cu lama.

Altfel, puteți folosi și un blender vertical.

Ponturi pentru prepararea celei mai bune maioneze de casă

Prin urmare, prepararea maionezei constă în a face ca oul și uleiul de floarea-soarelui să emulsioneze. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că maioneza „se taie”, ceea ce nu e de dorit.

Ca să vă asigurați că totul decurge conform planului și că obțineți cea mai bună maioneză de casă, trebuie să țineți cont de câteva ponturi:

  • Folosiți ouă la temperatura camerei. Orice ați face, nu încercați să pregătiți maioneză cu un ou abia scos din frigider. Deși este posibil să aveți noroc să meargă, riscul ca maioneza să se taie este prea mare. Dacă nu aveți ouă la temperatura camerei, puteți lua unul din frigider și îl puteți pune într-un pahar pe care să-l umpleți cu apă fierbinte de la robinet. Lăsați-l acolo timp de cinci minute și va fi gata să-l folosiți.
  • Folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei. Însă, dacă îl preferați, îl puteți folosi.
  • Adăugați suc de lămâie, primul peste gălbenușuri. Acesta ajută la descompunerea proteinelor din gălbenușurile de ou, astfel încât acestea să poată emulsiona mai bine. Sucul de lămâie trebuie să fie doar proaspăt stors. Gălbenușurile de ou conțin un emulgator natural – lecitina, ce ajută la îngroșarea sosurilor și la legarea ingredientelor. Așadar, este ideal să bateți bine gălbenușurile de ou și sucul de lămâie înainte de a începe să adăugați uleiul. 
  • Adăugați uleiul foarte, foarte încet, cu multă răbdare. Când începeți, uleiul ar trebui să fie turnat în cel mai mic fir, dacă nu chiar cu picătura. Odată ce maioneza începe să se îngroașe, puteți turna uleiul un pic mai repede. Dacă observați vreodată că uleiul se acumulează la suprafața maionezei, opriți turnarea și bateți energic maioneza până când acel ulei este încorporat.
  • Asezonați maioneza cu sare de bună calitate și să aveți grijă să adăugați doar câte un vârf de cuțit, pe rând. Motivul este acela că maioneza poate deveni foarte ușor prea sărată. Gustați înainte de a crește cantitatea de sare adăugată. 

Cum se poate repara maioneza tăiată

În cazul în care maioneza se taie, există o metodă prin care o puteți repara. Tot ce aveți de făcut în această situație este să adăugați aproximativ o linguriță de muștar într-un castron, apoi să folosiți un tel pentru a bate încet maioneza tăiată, puțin câte puțin, în castronul cu muștar, până când devine din nou emulsionată și cremoasă.

Dacă sunteți încă la jumătatea procesului și maioneza este încă foarte subțire, puteți salva emulsia adăugând încă un gălbenuș de ou și bătând energic. Adăugați uleiul rămas și condimentele. Însă, dacă nu se îngroașă deloc, s-ar putea să fie nevoie să o luați de la capăt.

Pe de altă parte, în cazul în care maioneza începe să pară prea groasă, adăugați suficientă apă pentru a o subția până la consistența pe care o doriți. Adăugați aproximativ o linguriță de apă, pe rând.

6 rețete de maioneză de casă pentru toate gusturile

Maioneza de casă poate fi preparată în foarte multe feluri, în funcție de preferințe.

1 din 6

Rețeta de maioneză clasică, naturală, făcută în casă, este o rețetă simplă și cu care nu aveți cum să dați greș.

Ingrediente

  • 2 gălbenușuri fierte sau 1 gălbenuș fiert și unul crud
  • 200 ml ulei
  • un praf de sare
  • o linguriță zeamă de lămâie
  • o linguriță muștar
  • apă rece

Mod de preparare

Pune gălbenușurile într-un bol și adaugă lingurița de muștar și lingurița de suc de lămâie. În cazul în care folosești gălbenuș fiert, amestecă până se sfărâmă și nu rămân cocoloașe.

Adaugă uleiul treptat la început, eventual câte o lingură, și amestecă până când îl încorporezi bine. E important să adaugi o altă lingură de ulei abia după ce lingura anterioară de ulei a fost încorporată. Odată ce maioneza începe să devină consistentă, poți să adaugi mai mult ulei.

La nevoie, dacă vreți mai multă maioneză, puteți pune mai mult ulei. Maioneza va crește în volum și se va deschide la culoare.

Amestecă până când maioneza devine cremoasă și adaugă sare după gust.

Dacă maioneza dă semne că se taie, stropiți-o cu apă foarte rece. Păstrați la îndemână un bol cu apă și gheață. La nevoie, puteți adăuga mai multă zeamă de lămâie sau mai mult muștar, în funcție de preferințe.

2 din 6

Maioneza de post (vegană) este făcută din două ingrediente principale: lapte de soia și ulei. Prin urmare, este diferită de maioneza obișnuită, care combină ou și ulei, dar este un înlocuitor excelent al acesteia.

Ingrediente

  • 120 ml lapte de soia la temperatura camerei
  • 1 lingură oțet de vin roșu sau alb, poate înlocui otetul de mere
  • 1/4 până la 1/2 linguriță sare de mare fină
  • 1 1/2 linguriță muștar Dijon sau înlocuitor 1/2 linguriță muștar măcinat
  • 1 linguriță suc proaspăt de lămâie, opțional
  • 250 ml ulei neutru, cum ar fi ulei de floarea soarelui, sâmburi de struguri sau alt ulei vegetal
  • zahăr din trestie de zahăr sau sirop de arțar, opțional

Mod de preparare

Adăugați laptele de soia, oțetul, sarea și muștarul într-un borcan înalt de sticlă sau în cana blenderului.

Amestecați la mare putere până când compoziția începe să se îngroașe.

Cu blenderul în funcțiune, adăugați uleiul încet pentru ca maioneza să se îngroașe. Adăugarea uleiului va dura unul până la două minute.

După ce ați terminat de adăugat uleiul, mișcați blenderul în sus și în jos pentru a aera maioneza. Dacă este prea subțire, mai adăugați puțin ulei pentru a o ajuta să se mai îngroașe. (Maioneza se îngroașă și pe măsură ce stă la frigider).

3 din 6

Maioneza de casă, cu ouă întregi, se pregătește extrem de ușor, în mai puțin de două minute, cu doar cinci ingrediente.

Ingrediente

  • Un ou mare, la temperatura camerei
  • 240 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • O lingură de muștar Dijon
  • O linguriță de suc proaspăt de lămâie, opțional
  • Un sfert de linguriță de sare sau mai mult, după gust

4 din 6

Maioneza de post din cartofi este o alternativă excelentă la cea clasică, ce se pregătește cu ouă, și este atât de gustoasă încât ați putea să o preferați întotdeauna.

Ingrediente

  • Un cartof mare fiert
  • O căpățână mică de țelină fiartă
  • O ceașcă de ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline
  • Două lingurițe de muștar
  • Sucul de la o lămâie
  • Două linguri de apă rece

Mod de preparare

Modul de preparare nu dă deloc bătăi de cap. Mai întâi, spălați și curățați cartofii și țelina. Apoi, puneți la fiert ambele ingrediente, în apă cu sare. Lăsați oala pe foc până când furculița intră ușor în cartofi și în țelină.

Scurgeți ingredientele și lăsați-le la răcit. Apoi, pasați cartofii și țelina cât mai fin. Dacă doriți, puteți folosi un blender sau puteți trece piureul obținut printr-o sită, astfel încât maioneza de post să iasă foarte fină.

Ulterior, amestecați piureul obținut cu muștarul, sucul de lămâie și turnați, încet-încet, uleiul de floarea-soarelui sau uleiul de măsline. Pe măsură ce amestecați compoziția, adăugați apă rece, puțin câte puțin. Acest din urmă ingredient ajută maioneza să capete o textură pufoasă.

5 din 6

Această rețetă de maioneză dietetică este potrivită pentru persoanele care nu doresc să consume ou crud în niciun preparat, din cauza riscului de îmbolnăvire cu salmonella, precum și pentru persoanele cu intoleranță la gluten.

Maioneza dietetică pregătită în acest fel are aproximativ 40 de kilocalorii la o porție de 10 grame și în jur de 4 grame de grăsimi. La fel ca maioneza clasică, cea dietetică poate fi folosită în salate de orice fel, cu legume, cu carne sau cu paste. Se potrivește inclusiv în salata de boeuf. Sosul este excelent pentru orice fel de carne gătită la grătar, la cuptor sau prăjită, în sendvișuri sau pentru cartofi prăjiți.

Ingrediente

  • Un gălbenuș de ou fiert
  • 200 de grame de iaurt, de preferat iaurt grecesc
  • O linguriță de muștar
  • O linguriță de suc de lămâie
  • Sare, după gust

Mod de preparare

Modul de preparare este extrem de simplu. Mai întâi, puneți un ou la fiert ca să obțineți un gălbenuș tare. Tăiați oul pe jumătate, scoateți gălbenușul cu o lingură și puneți-l într-un castron sau într-un bol încăpător.

Cu ajutorul unui mixer, amestecați gălbenușul cu foarte puțină sare și cu muștarul. Când amestecul devine omogen, adăugați iaurtul grecesc, puțin câte puțin, mixând în continuare. În cele din urmă, adăugați suc de lămâie. Acoperiți vasul și dați-l la frigider.

6 din 6

Această maioneză cu avocado este o maioneză pe bază de plante făcută cu avocado, dar și cu alte ingrediente super gustoase - avocado, ulei de măsline, praf de usturoi, suc de lămâie, muștar de Dijon.

Ingrediente

  • 2 avocado coapte
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de suc de lămâie (sau oțet de mere)
  • 1 cățel de usturoi zdrobit ori 1/2 linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • 1/2 linguriță de piper
  • 2 linguri de aquafaba (lichidul dintr-o cutie de năut)

Moduri delicioase de a folosi maioneza de casă

Maioneza de casă nu este doar pentru sendvișuri. Folosiți-o pentru a face o salată coleslaw, o salată de boeuf sau orientală, o salată de ton sau ca să ornați un platou cu ouă umplute. O puteți servi și cu cartofi prăjiți sau friptură de porc la cuptor, după preferință.

Datorită aromei sale neutre, maioneza clasică făcută în casă este o bază excelentă pentru a face diverse alte sosuri. De exemplu, dacă adăugați usturoi tocat fin și puțin muștar Dijon, obțineți un sos Aioli cu usturoi.

Dacă adăugați șofran și paprika la sosul Aioli, obțineți sos Rouille. Dacă îi adăugați murături și ceapă tăiate cubulețe, obțineți sos tartar.

Altfel, adăugând puțin muștar și eventual niște ingrediente precum murături tocate și capere la maioneza clasică, obțineți un sos Remoulade.

Lucruri pe care nu le știai despre maioneză

Maioneza este unul dintre acele alimente la care tindem să nu ne gândim prea mult. În plus, este unul dintre acele alimente pe care fie le iubești, fie le urăști, și fie o folosești pe fiecare sendviș pe care îl mănânci, fie folosești muștar în locul ei. Însă, există destule lucruri mai puțin cunoscute despre acest preparat.

Iată câteva dintre ele:

Maioneza este unul dintre cele mai „calorice” alimente de pe Pământ

Maioneza este unul dintre alimentele ce conțin cele mai multe calorii. Mai exact, are aproximativ 700 de calorii la 100 de grame.

Maioneza poate fi folosită ca exfoliant pentru față

Maioneza este un excelent exfoliant pentru față. Puneți o cantitate mică de maioneză într-un bol și încălziți-o pentru câteva secunde. După aceasta, lăsați maioneza să se răcească la temperatura camerei.

Până atunci, o poți aplica pe față și o poți masa ușor cu mișcări circulare. Fiind un exfoliant, aceasta va îndepărta celulele moarte ale pielii și va curăța porii.

Maioneza, ca balsam de păr

Mai mult, maioneza poate face ca părul să arate strălucitor, să fie mai moale și mai sănătos, datorită conținutului său de ouă și ulei. Aplicarea maionezei ca balsam de păr se face la fel ca în cazul unui balsam obișnuit.