- Care sunt ingredientele necesare pentru prepararea maionezei
- Echipamentul de bucătărie pe care îl puteți folosi
- Ponturi pentru prepararea celei mai bune maioneze de casă
- Cum se poate repara maioneza tăiată
- 6 rețete de maioneză de casă pentru toate gusturile
- Moduri delicioase de a folosi maioneza de casă
- Lucruri pe care nu le știai despre maioneză
- Maioneza de casă este mult mai gustoasă și mai sănătoasă decât cea cumpărată din magazine.
- Se pregătește extrem de ușor, în mai puțin de zece minute, cu doar cinci ingrediente.
Multe persoane sunt intimidate de ideea de a face o maioneză de casă, pentru că există riscul ca aceasta să „se taie”, iar timpul alocat și ingredientele folosite să se ducă pe apa sâmbetei. Însă, cu această rețetă, nu aveți cum să dați greș. În plus, maioneza „tăiată” se poate repara foarte ușor. Nu trebuie să o aruncați.
Într-adevăr, este mult mai ușor să deschideți un borcan cu maioneză gata pregătită ca să ungeți un sendviș sau ca să pregătiți repede o salată de ton, dar gustul nu va fi niciodată la același nivel cu cel al unei maioneze făcute în casă.
Care sunt ingredientele necesare pentru prepararea maionezei
Ingredientele necesare pentru cea mai bună maioneză de casă sunt extrem de simple și, cel mai probabil, le aveți deja în bucătărie. Altfel, le puteți găsi foarte ușor, la prețuri accesibile, în orice magazin alimentar.
- Ouă - fie că faci maioneză cu gălbenuș de ou fiert sau cu ouă crude, ouăle trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei, altfel maioneza nu se va lega.
- Muștar - este nevoie de muștar de calitate, clasic. Chiar dacă unele persoane nu îl agreează, acest ingredient este magic în pregătirea maionezei de casă.
- Mai exact, muștarul adaugă puțină aromă, iar împreună cu gălbenușul de ou, reduce riscul ca maioneza să se taie.
- Zeamă de lămâie - dincolo de faptul că oferă un gust deosebit, contribuie la stabilizarea compoziției. Însă, dacă nu doriți să o folosiți, o puteți omite.
- Ulei de foarea-soarelui - uleiul pentru maioneză trebuie să fie de calitate. Ca să obțineți o maioneză de casă ce îi va face pe toți să se lingă pe degete este important să folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei. Însă, dacă îl preferați, îl puteți folosi.
Echipamentul de bucătărie pe care îl puteți folosi
Dacă aveți un robot de bucătărie mare, folosiți accesoriul pentru bol mai mic ce a venit împreună cu robotul, astfel încât bolul să nu fie prea mare pentru cantitatea de maioneză pe care o veți obține. Neutilizarea bolului mai mic poate împiedica emulsionarea maionezei, deoarece amestecul nu va avea suficient contact cu lama.
Altfel, puteți folosi și un blender vertical.
Ponturi pentru prepararea celei mai bune maioneze de casă
Prin urmare, prepararea maionezei constă în a face ca oul și uleiul de floarea-soarelui să emulsioneze. Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că maioneza „se taie”, ceea ce nu e de dorit.
Ca să vă asigurați că totul decurge conform planului și că obțineți cea mai bună maioneză de casă, trebuie să țineți cont de câteva ponturi:
- Folosiți ouă la temperatura camerei. Orice ați face, nu încercați să pregătiți maioneză cu un ou abia scos din frigider. Deși este posibil să aveți noroc să meargă, riscul ca maioneza să se taie este prea mare. Dacă nu aveți ouă la temperatura camerei, puteți lua unul din frigider și îl puteți pune într-un pahar pe care să-l umpleți cu apă fierbinte de la robinet. Lăsați-l acolo timp de cinci minute și va fi gata să-l folosiți.
- Folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei. Însă, dacă îl preferați, îl puteți folosi.
- Adăugați suc de lămâie, primul peste gălbenușuri. Acesta ajută la descompunerea proteinelor din gălbenușurile de ou, astfel încât acestea să poată emulsiona mai bine. Sucul de lămâie trebuie să fie doar proaspăt stors. Gălbenușurile de ou conțin un emulgator natural – lecitina, ce ajută la îngroșarea sosurilor și la legarea ingredientelor. Așadar, este ideal să bateți bine gălbenușurile de ou și sucul de lămâie înainte de a începe să adăugați uleiul.
- Adăugați uleiul foarte, foarte încet, cu multă răbdare. Când începeți, uleiul ar trebui să fie turnat în cel mai mic fir, dacă nu chiar cu picătura. Odată ce maioneza începe să se îngroașe, puteți turna uleiul un pic mai repede. Dacă observați vreodată că uleiul se acumulează la suprafața maionezei, opriți turnarea și bateți energic maioneza până când acel ulei este încorporat.
- Asezonați maioneza cu sare de bună calitate și să aveți grijă să adăugați doar câte un vârf de cuțit, pe rând. Motivul este acela că maioneza poate deveni foarte ușor prea sărată. Gustați înainte de a crește cantitatea de sare adăugată.
Cum se poate repara maioneza tăiată
În cazul în care maioneza se taie, există o metodă prin care o puteți repara. Tot ce aveți de făcut în această situație este să adăugați aproximativ o linguriță de muștar într-un castron, apoi să folosiți un tel pentru a bate încet maioneza tăiată, puțin câte puțin, în castronul cu muștar, până când devine din nou emulsionată și cremoasă.
Dacă sunteți încă la jumătatea procesului și maioneza este încă foarte subțire, puteți salva emulsia adăugând încă un gălbenuș de ou și bătând energic. Adăugați uleiul rămas și condimentele. Însă, dacă nu se îngroașă deloc, s-ar putea să fie nevoie să o luați de la capăt.
Pe de altă parte, în cazul în care maioneza începe să pară prea groasă, adăugați suficientă apă pentru a o subția până la consistența pe care o doriți. Adăugați aproximativ o linguriță de apă, pe rând.
6 rețete de maioneză de casă pentru toate gusturile
Maioneza de casă poate fi preparată în foarte multe feluri, în funcție de preferințe.
Moduri delicioase de a folosi maioneza de casă
Maioneza de casă nu este doar pentru sendvișuri. Folosiți-o pentru a face o salată coleslaw, o salată de boeuf sau orientală, o salată de ton sau ca să ornați un platou cu ouă umplute. O puteți servi și cu cartofi prăjiți sau friptură de porc la cuptor, după preferință.
Datorită aromei sale neutre, maioneza clasică făcută în casă este o bază excelentă pentru a face diverse alte sosuri. De exemplu, dacă adăugați usturoi tocat fin și puțin muștar Dijon, obțineți un sos Aioli cu usturoi.
Dacă adăugați șofran și paprika la sosul Aioli, obțineți sos Rouille. Dacă îi adăugați murături și ceapă tăiate cubulețe, obțineți sos tartar.
Altfel, adăugând puțin muștar și eventual niște ingrediente precum murături tocate și capere la maioneza clasică, obțineți un sos Remoulade.
Lucruri pe care nu le știai despre maioneză
Maioneza este unul dintre acele alimente la care tindem să nu ne gândim prea mult. În plus, este unul dintre acele alimente pe care fie le iubești, fie le urăști, și fie o folosești pe fiecare sendviș pe care îl mănânci, fie folosești muștar în locul ei. Însă, există destule lucruri mai puțin cunoscute despre acest preparat.
Iată câteva dintre ele:
Maioneza este unul dintre cele mai „calorice” alimente de pe Pământ
Maioneza este unul dintre alimentele ce conțin cele mai multe calorii. Mai exact, are aproximativ 700 de calorii la 100 de grame.
Maioneza poate fi folosită ca exfoliant pentru față
Maioneza este un excelent exfoliant pentru față. Puneți o cantitate mică de maioneză într-un bol și încălziți-o pentru câteva secunde. După aceasta, lăsați maioneza să se răcească la temperatura camerei.
Până atunci, o poți aplica pe față și o poți masa ușor cu mișcări circulare. Fiind un exfoliant, aceasta va îndepărta celulele moarte ale pielii și va curăța porii.
Maioneza, ca balsam de păr
Mai mult, maioneza poate face ca părul să arate strălucitor, să fie mai moale și mai sănătos, datorită conținutului său de ouă și ulei. Aplicarea maionezei ca balsam de păr se face la fel ca în cazul unui balsam obișnuit.