Află cum să prepari acasă un sos aioli cremos, picant și cu gust de usturoi cu această rețetă ușoară! Vei avea nevoie doar de maioneză, suc de lămâie și usturoi.
Aioli este o emulsie, ceea ce înseamnă, în esență, un sos care combină două sau mai multe ingrediente care, în mod normal, nu s-ar amesteca. Cu cât ingredientele vor fi amestecate mai mult, cu atât sosul va fi mai fin și mai cremos.
Ce este sosul Aioli
Sosul aioli nu este altceva decât o combinație de maioneză cu mujdei de usturoi. Cantitatea de usturoi este foarte mică, așa că aroma acestuia în sos este extrem de subtilă. Iată cum preparați un sos aioli cremos și fin, în propria bucătărie.
Sosul aioli, celebru în bucătăria iberică, a început să fie cunoscut și în alte bucătării din lume. Se potrivește în orice combinație, dar este excelent alături de pește, fructe de mare sau fripturi. Este perfect și pentru cartofi prăjiți, sandvișuri și legume.
Servit ca garnitură, ca sos, Aioli este condimentul cremos și delicios pe care este întotdeauna bine să îl ai la îndemână. În plus, este ușor de personalizat cu cu aromele preferate.
Cum prepari acasă sos aioli
Prepararea acestui sos delicios nu poate fi mai ușoară. Vei găsi rețeta completă mai jos, cu instrucțiuni pas cu pas, dar iată la ce te poți aștepta atunci când îl prepari.
Combină bine toate ingredientele într-un bol. Apoi, pune-l la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră - acest lucru va face ca ca aromele să se întrepătrundă. Rezultatul este o cremă tartinabilă zemoasă cu o consistență minunat de catifelată.
Care este diferența între sosul Aioli și sosul Remoulade?
Sosul Remoulade este un sos rece clasic francez ce are ca bază maioneza în care se adaugă bucăți de murături și capere cornichon, muștar cremos Dijon, lămâie proaspătă și pătrunjel. Sosul Aioli este de obicei mult mai simplu (deși există multe variații) decât sosul Remoulade.
Rețeta originală de sos aioli
Ingrediente
- 5 căței de usturoi medii, presați sau tocați mărunt
- 2 lingurițe de suc de lămâie, după gust
- sare, după gust
- 100 de grame de maioneză, după gust
- 1/2 linguriță de piper negru măcinat
- Opțional: 1/4 linguriță de muștar Dijon
Mod de preparare
Într-un castron mic, combină usturoiul presat și sucul de lămâie. Amestecă bine, apoi condimentează cu sare și piper. Lasă amestecul să se odihnească timp de 10 minute, astfel încât sucul de lămâie să poată absorbi aroma usturoiului.
Adaugă maioneza. Gustă și ajustează după gust - dacă aroma de usturoi este prea puternică, adaugă mai multă maioneză. Dacă vrei un gust mai interesant, adagă muștarul Dijon. Pentru mai multă savoare, mai adaugă puțin suc de lămâie.
Aioli se va păstra bine la frigider, acoperit, timp de până la 10 zile. Se va îngroșa mai mult pe măsură ce se răcește.
Utilizări pentru sosul Aioli
Oriunde ați putea folosi maioneza, probabil că puteți folosi și Aioli. Iată câteva idei:
- Ca sos pentru cartofi prăjiți, copți sau cartofi dulci.
- Serviți o lingură de sos Aioli cu legume sotate, cum ar fi fasole verde, conopidă, cartofi sau un kebab la grătar.
- Încercați-l ca pastă tartinabilă pentru burgeri.
- Serviți-l cu pește. Aromele peștelui sau a fructelor de mare scot cu adevărat în evidență gustul sosului Aioli.
- Serviți-l cu pui prăjit, la grătar sau la cuptor.
Calorii și valori nutriționale
O lingură de sos Aioli are 100 calorii.
-
Calorii
100kcal
-
Grăsimi
11g
-
Grăsimi saturate
1g
-
Colesterol
15mg
-
Sodiu
120mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.