Uleiul de oregano pare a fi util atat atunci cand este consumat sau aplicat pe piele. Interesant este ca este un antibiotic natural eficient si anti-fungic, de asemenea, te poate ajuta sa pierzi in greutate si poate scadea nivelul colesterolului.

Uleiul de oregano provine din frunzele si lastarii plantei de oregano. Botanic cunoscut sub numele de Origanum vulgare, oregano este o planta cu flori din aceeasi familie ca menta. Acesta este adesea folosit ca o planta aromatica.

Desi este originar din Europa, acum creste in intreaga lume. Oregano este popular inca de cand grecii si romani au folosit-o in scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri.

De fapt, numele oregano provine din cuvintele grecesti "oros", adica munte si "ganos", adica bucurie sau incantare.

Uleiul de oregano este obtinut prin uscarea frunzelor si a lastarilor plantei. Odata uscate, uleiul este extras si concentrat prin distilare cu abur.

Uleiul contine compusi numiti fenoli, care au proprietati antioxidante puternice. Acesti fenoli, impreuna cu minerale precum magneziu si zinc si vitamine precum A, C si E, se crede ca sunt cele care asigura beneficiile pentru sanatate ale uleiului de oregano.

Iata cateva beneficii potentiale si utilizari ale uleiului de oregano.

1. Antibiotic natural
Uleiul de oregano si carvacrolul pe care il contine pot fi aproape la fel de eficiente in combaterea bacteriilor ca unele antibiotice.

Bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze ale infectiei. Cauzeaza afectiuni, inclusiv intoxicatii alimentare si infectii ale pielii.

Un studiu a analizat daca uleiul de oregano a imbunatatit starea de sanatate a soarecilor infectati cu Staphylococcus aureus. Sase din 14 (43%) dintre soarecii carora li s-a administrat ulei de oregano au trait cu 30 de zile mai mult, o rata de supravietuire aproape la fel de mare ca si rata de supravietuire de 7 din 14 (50%) pentru soarecii care au primit antibiotice regulat.

Cercetarile au aratat, de asemenea, ca uleiul de oregano administrat pe cale orala poate fi eficient impotriva tipurilor de bacterii care pot deveni rezistente la antibiotice.

2. Ajuta la scaderea colesterolului
Studiile au aratat ca uleiul de oregano poate ajuta la scaderea colesterolului. Intr-un studiu, 48 de persoane cu colesterol mare au primit sfaturi privind dieta si stilul de viata pentru a ajuta la scaderea colesterolului. 32 de participanti au primit, de asemenea, 25 ml de ulei de oregano dupa fiecare masa.

Dupa trei luni, cei carora li s-a administrat ulei de oregano aveau colesterol mai scazut, comparativ cu cei care nu au primit ulei de oregano. C

arvacrol, principalul compus din uleiul de oregano, s-a dovedit a ajuta la scaderea colesterolului la soarecii care au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi in decurs de 10 saptamani.

3. Este un antioxidant puternic
Antioxidantii ajuta la protejarea organismului impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Se crede ca daunele provocate de radicalii liberi joaca un rol accelerarea procesului de imbatranire si dezvoltarea anumitor boli, cum ar fi cancerul si bolile cardiace.

Radicalii liberi sunt peste tot si sunt un produs natural al metabolismului. Cu toate acestea, ei se pot acumula in organism prin expunerea la factorii de mediu, cum ar fi fumul de tigara si poluantii atmosferici.

Un studiu a comparat continutul antioxidant din 39 de plante folosite frecvent si a constatat ca oregano a avut cea mai mare concentratie de antioxidanti.

4. Ajuta la vindecarea infectiilor
Bacteriile pot fi inofensive, dar inmultirea excesiva poate provoca probleme intestinale si infectii. Cea mai cunoscuta bacterie se numeste Candida, care este cea mai frecventa cauza a infectiilor in intreaga lume.

In studiile efectuate, s-a constatat ca uleiul de oregano este eficient impotriva a cinci tipuri diferite de Candida, cum ar fi cele care cauzeaza infectii bucale si vaginale. De fapt, a fost mai eficient decat orice alt ulei esential testat.

5. Are proprietati anti-inflamatoare
Inflamatia in organism este legata de o serie de agresiuni. Cercetarile au aratat ca uleiul de oregano poate reduce inflamatia.

Un studiu a constatat ca uleiul de oregano, impreuna cu uleiul de cimbru, au redus markerii inflamatori in sange la soarecii carora li s-a provocat colita in mod artificial.

Din nou, carvacrolul, unul dintre componentele cheie ale uleiului de oregano, a fost, de asemenea, legat de reducerea inflamatiei.

Un studiu a aplicat direct diferite concentratii de carvacrol pe labele umflate sau urechile soarecilor. Carvacrolul a redus umflarea labei cu 35-61% si umflarea urechii cu 33-43%.