Dieta cu cartofi este un regim pe termen scurt, care promite o scădere rapidă în greutate. Deși există multe variante, cea mai simplă versiune pretinde că te ajută să pierzi până la 1 kg pe zi, mâncând numai cartofi.
Este cunoscut faptul că aceste legume sunt o sursă excelentă de nutrienți, dar s-ar putea să te întrebi dacă consumul lor te poate ajuta să slăbești.
De reținut!Dieta cu cartofi durează trei până la cinci zile și îți permite să mănânci doar cartofi. Te poate ajuta să pierzi în greutate, dar este extrem de restrictivă, nu are anumite substanțe nutritive și poate duce la comportamente alimentare nesănătoase.
Ce este dieta cu cartofi
Populara dietă pretinde că te ajută să slăbești până la 1 kg pe zi, mâncând nimic altceva decât cartofi timp de trei până la cinci zile. Conceptul datează din 1849, dar a fost popularizat din nou de Tim Steele, care a publicat „Potato Hack: Weight Loss Simplified” în 2016.
În cartea sa, Steele sugerează că aceste legume sunt „cea mai bună pastilă de slăbit inventată vreodată”. El susține că îți întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc sănătatea intestinului și oferă o mulțime de nutrienți care furnizează energie în timp ce pierzi în greutate.
Deși mulți spun că dieta i-a ajutat să slăbească semnificativ, niciun studiu științific nu susține aceste afirmații.
De reținut!Dieta cu cartofi este o dietă la modă care promite o scădere rapidă în greutate, mâncând doar cartofi timp de trei până la cinci zile. Afirmațiile nu au fost dovedite științific.
Regulile dietei cu cartofi
Dieta cu cartofi vine cu destul de puține instrucțiuni. Deși există mai multe variante, sunt șapte reguli fundamentale:
- Regula 1. Mănâncă doar cartofi simpli, fierți, timp de trei până la cinci zile.
- Regula 2. Ca regulă generală, consumă 0,9–2,3 kg de cartofi în fiecare zi.
- Regula 3. Nu mânca alte alimente, inclusiv condimente și topping-uri, cum ar fi ketchup, unt, smântână și brânză.
- Regula 4. Poți folosi sare dacă trebuie neapărat, dar este recomandat să o eviti.
- Regula 5. Când ți-e sete, bea doar apă, ceai simplu sau cafea neagră.
- Regula 6. Exercițiile grele nu sunt recomandate. În schimb, ține-te de exerciții ușoare și mergi pe jos.
- Regula 7. Dacă ai un tratament prescris de medic, poți lua medicamentele în continuare, dar nu utiliza suplimente alimentare fără prescripție.
În versiunea inițială a dietei, numai cartofii albi sunt permiși.
Reține că metoda de gătit contează. Preparatele prea procesate, cum ar fi cartofii prăjiți sau chipsurile de cartofi nu sunt în meniu.
Cât slăbești cu dieta cu cartofi
Studii efectuate strict pe dieta cu cartofi nu există, dar te poate ajuta să pierzi în greutate pur și simplu pentru că are un conținut foarte scăzut de calorii.
Cercetările arată că dietele care restricționează numărul de calorii duc, cel mai probabil la pierderea în greutate – atâta timp cât le poți respecta.
Deși 0,9-2,3 kg de cartofi în fiecare zi pare mult, se ridică la doar 530-1.300 de calorii - mult mai puțin decât aportul zilnic mediu al unui adult.
Interesant este că aceste legume conțin un inhibitor de protează care poate ajuta la scăderea senzației de foame prin încetinirea digestiei.
Un studiu a constatat că șoarecii tratați cu acest compus din cartofi au mâncat semnificativ mai puține alimente și au pierdut mai multă greutate în comparație cu șoarecii netratați. Cu toate acestea, efectele nu au fost încă studiate la om.
Deși dieta poate fi eficientă pentru pierderea kilogramelor pe termen scurt, nu este o soluție pe termen lung. Cartofii sunt hrănitori, dar nu conțin toți nutrienții de care ai nevoie pentru o sănătate optimă.
În plus, s-a dovedit că dietele foarte scăzute în calorii încetinesc metabolismul și scad masa musculară. Mai mult, este posibil să te îngrași la loc când te întorci la alimentația obișnuită.
Dieta cu cartofi va cauza probabil o pierdere în greutate pe termen scurt, deoarece are un conținut foarte scăzut de calorii. Cartofii conțin, de asemenea, un compus care poate reduce senzația de foame, deși cercetările sunt limitate.
Beneficiile dietei cu cartofi
Deși există multe motive pentru a critica dieta cu cartofi, aceasta are unele beneficii potențiale:
- Cartofii sunt foarte hrănitori. Sunt o sursă excelentă de multe vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, potasiu, acid folic și fier.
- Nu este complicată. Deși restrictivă, dieta cu cartofi este destul de ușor de înțeles. Pur și simplu mănânci cartofi simpli timp de trei până la cinci zile.
- Este accesibilă. Cartofii sunt unul dintre cele mai ieftine alimente disponibile, ceea ce face ca această dietă să fie relativ ieftină.
- Este bogată în fibre. Studiile arată că dietele bogate în fibre îmbunătățesc sănătatea intestinului și pot juca un rol important în prevenirea obezității, bolilor de inimă și diabetului de tip 2.
În ciuda acestor beneficii, cartofii nu oferă toți nutrienții de care ai nevoie - nici un aliment nu poate face asta singur. De exemplu, cartofilor le lipsesc vitamina B12, calciul și zincul - care sunt toate esențiale pentru sănătate.
Urmând o dietă bine echilibrată, care include o varietate de fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine slabe este o alegere mai sănătoasă și ajută la pierderea durabilă în greutate.
Dieta cu cartofi are beneficii potențiale, deoarece este bogată în mulți nutrienți, inclusiv fibre. De asemenea, este ușor de înțeles și relativ accesibilă.
Alimente permise
Deși cartofii sunt singurul aliment permis în dietă, ei pot fi pregătiți în mai multe moduri diferite, inclusiv:
- cartofi la cuptor
- cartofi fierți
- cartofi la abur
- cartofi cruzi
- chiftele de cartofi la cuptor, fără ulei
- cartofi pai, fara ulei, la cuptor
- cartofi la cuptor, fără ulei
Sarea este singurul condiment permis în cea mai simplă versiune a dietei. Cu toate acestea, alte variante permit condimentele.
În plus, unii dintre cei care țin dieta folosesc supă de pui sau de legume pentru a face piure sau doar pasează cartofii.
Pentru băuturi, se recomandă să te mulțumești cu apă, ceai simplu și cafea neagră.
Cartofii simpli, albi, sunt permiși în dieta cu cartofi și pot fi pregătiți în multe moduri diferite. Bea apă, ceai simplu și cafea neagră atunci când ți-e sete.
Alimente de evitat
Lista alimentelor de evitat în dieta cu cartofi este nesfârșită, deoarece restricționează orice în afară de cartofi.
Anumite tipuri de cartofi ar trebui evitate, de asemenea, în special orice fel de cartofi prăjiți în ulei sau prea procesați.
Iată exemple de alimente și produse din cartofi de evitat:
- cartofi dulci
- igname
- cartofi prăjiți
- buletele de cartofi
- chiftele de cartofi
- chipsuri
Fără uleiuri de gătit, topping-uri sau condimente. Sarea este o excepție, dar trebuie folosită cu moderație.
Toate alimentele, cu excepția cartofilor, trebuie evitate în această dietă, cu excepția sării, care trebuie folosită cu moderație.
Meniu pe zile
Iată un exemplu de plan alimentar de trei zile care urmează regulile dietei cu cartofi.
Ziua 1
Acest meniu pentru ziua 1 constă din 9 cartofi de mărime medie (1,4 kg) și are aproximativ 780 de calorii.
- Mic dejun: 2 cartofi fierți cu o cană de cafea neagră
- Gustare: 1 cartof fiert, servit rece
- Prânz: 2 cartofi fierți, serviți piure
- Gustare: 1 cartof crud, feliat
- Cină: cartofi pai la cuptor, fără ulei, cu un strop de sare
Ziua 2
Acest meniu pentru ziua a 2-a folosește 12 cartofi de mărime medie (1,8 kg) și are aproximativ 1.050 de calorii.
- Mic dejun: chiftele doar din cartofi la cuptor cu o ceașcă de cafea neagră
- Gustare: 2 cartofi fierți, serviți reci
- Prânz: 2 cartofi la abur condimentați cu un praf de sare
- Gustare: 2 cartofi fierți, serviți reci
- Cină: 2 cartofi copți
Ziua 3
Acest meniu pentru ziua 3 folosește 15 cartofi de mărime medie (2,3 kg) și are aproximativ 1.300 de calorii.
- Mic dejun: cartofi la cuptor cu o ceașcă de ceai simplu
- Gustare: 3 cartofi fierți, serviți reci
- Prânz: 3 cartofi simpli copți
- Gustare: 3 cartofi fierți, serviți reci
- Cină: 3 cartofi la abur cu un strop de sare
Pentru acest exemplu de plan alimentar ai nevoie de 9-15 cartofi de mărime medie pe zi. Legumele pot fi fierte, gătite la abur, coapte sau consumate crude și furnizează 780-1.300 de calorii zilnic.
Ce se întâmplă dacă mănânci doar cartofi?
Practic, cartoful alb tradițional conține toți aminoacizii esențiali de care ai nevoie pentru a construi proteine, a repara celulele și a lupta împotriva bolilor. Cu toate acestea, dacă ai consuma doar cartofi albi, în cele din urmă te-ai confrunta cu deficiențe de vitamine și minerale.
Păreri despre dieta cu cartofi
În dieta cu cartofi, mănânci doar cartofi simpli timp de trei până la cinci zile. Se spune că ajută la pierderea în greutate, restabilește sănătatea intestinală și crește imunitatea.
Deși te poate ajuta să slăbești, regimul nu a fost studiat, este extrem de restrictiv, nu are anumiți nutrienți și poate duce la comportamente alimentare nesănătoase.
Dieta cu cartofi nu este o alegere bună pentru pierderea în greutate sănătoasă și durabilă.
Ce trebuie să mai știi despre dieta cu cartofi
Cartofii reduc grăsimea de pe burtă?
Cartofii sunt unul dintre alimentele cele mai sățioase și cu mai puține calorii pe care le putem mânca și sunt chiar foarte buni pentru organism, mai ales dacă încerci să slăbești.
Ce se întâmplă dacă mănânci doar cartofi timp de 2 săptămâni?
O alimentație formată doar din cartofi nu reprezintă un aport echilibrat pentru organism și urmat pe termen lung te-ar expune riscului de deficiențe nutriționale.
Pot consuma cartofi fierți în fiecare zi?
Consumul unui cartof de mărime medie pe zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și nu crește riscul cardiometabolic - șansele de a avea diabet, boli de inimă sau accident vascular cerebral - atâta timp cât cartoful este fiert, gătit la abur sau copt și pregătit fără a adăuga prea multă sare sau grăsimi saturate.
Cartofii sunt mai sănătoși decât orezul?
Atât orezul, cât și cartofii sunt grozavi datorită conținutului lor de grăsime mai mic de 1 g, ceea ce îi face opțiuni perfecte printre alimentele de slăbit.
Din punct de vedere al vitaminelor, orezul este o sursă excelentă de vitamine B, în timp ce cartofii și-au câștigat reputația bună prin conținutul de vitamina C, unul dintre cele mai ridicate dintre legume.
Care este cel mai sănătos mod de a mânca cartofi?
Coacerea este cea mai bună modalitate de a-l pregăti, deoarece provoacă pierderea celei mai mici cantități de nutrienți. Următoarea modalitate cea mai sănătoasă de a găti un cartof este la abur, pentru că se pierd mai puțini nutrienți decât prin fierbere.
Ce este mai sănătos, cartofi sau paste?
Cartofii copți, piure sau fierți, oferă de fapt mai mulți carbohidrați complecși care dau energie decât o porție de paste.
Toate soiurile de cartofi conțin cantități impresionante de vitamine și minerale. În plus, sunt ușor de digerat și preparat.
Cartofii fierți au mai puține calorii?
O porție medie de cartofi fierți și curățați (180 g) conține aproximativ 140 de calorii, ceea ce este mult mai puțin decât conținutul aceleiași cantități de paste fierte (286 de calorii) sau orez fiert (248 de calorii).