Dieta balerina te va surprinde și te va șoca cu numeroasele sale restricții alimentare.
Dieta balerinelor este un lucru oarecum misterios. Este greu de imaginat cum balerinele își păstrează acel fizic impecabil, având în același timp suficientă energie pentru a realiza rutine complexe de dans. Ei bine, nu este foarte ușor.
În continuare, avem un scurt ghid despre lumea surprinzător de complicată a mâncatului ca o balerină.
Ce este dieta balerina
Dieta balerină se concentrează pe alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine. La urma urmei, trebuie să-și păstreze silueta perfectă, având și suficientă energie pentru efortul fizic pe care îl depun.
Ce mănâncă balerinele - alimente permise în dieta balerina
Balerinele mănâncă alimente cu conținut mare de proteine cum ar fi ouă, pui, fasole verde, cartofi, afine, pește.
Ideea din spatele acestei diete este de a le oferi suficientă energie pentru orele de antrenament, fără a le îngreuna.
Micul dejun tipic al balerinei va conține doar suficiente calorii pentru a-și face rutina de dimineață.
Prânzul ar putea fi puțin mai consistent, în timp ce cina și gustările sunt de obicei mici, pentru a nu avea probleme cu somnul.
Ce nu mănâncă balerinele
Un lucru pe care balerinele nu îl mănâncă sunt carbohidrații. Mănâncă pâine doar ocazional, dieta concentrându-se pe proteine.
Carbohidrații simpli din prăjituri și pâinea albă, sunt evitați. Aceștia ridica nivelul de zahăr din sange, urmat de lipsa de energie specifică creșterii bruste a glicemiei, situație pe care o balerină plină de energie nu și-o permite.
Carbohidrații complecși sunt puțin mai acceptați deoarece oferă dansatorilor o doză mare de fibre. Cu toate acestea, consumul de prea mulți carbohidrați poate face o balerina să se simtă umflată și îngreunată.
Prin urmare, dieta balerină destul de rar chiar și carbohidrați sănătoși.
Dieta zilnică a balerinei
O balerină își începe de obicei ziua cu cel puțin două ouă, niște iaurt grecesc, fructe de pădure și puțină granola.
Combinația aceasta de alimente este puternică. Ouăle îi oferă energie pentru o perioadă îndelungată, fructele de pădure îi oferă o ușoară creștere glicemiei, dar care nu se va prăbuși, iar granola oferă o sursă sănătoasă de fibre care îi îmbunătățește metabolismul.
Gustările dintre micul dejun și prânz sunt probabil formate în mare parte din apă și legume. O balerină va consuma în mod obișnuit alimente ușoare pentru a evita să se simtă umflată sau plină.
Prânzul este format, cel mai probabil din salată cu pui sau pește la grătar.
Legumele cresc aportul de vitamine și susțin sănătatea oaselor și a mușchilor iar, proteina îi menține nivelul de energie și o ajută să-și ducă la bun sfârșit orele de antrenament.
Cina este ușoară pentru a nu se simți prea plină înainte de a merge la culcare. Este recomandată tot o formă de proteine, cum ar fi peștele, fasolea neagră sau tofu. Băuturile se concentrează pe apă și cofeină sănătoasă, cum ar fi cafeaua neagră și ceaiul.
Exemplu de meniu pentru dieta balerina
Iată ce trebuie să mănânci pentru a slăbi până la un kilogram pe zi:
- ora 08:00 – o cană de cafea fără zahăr și fără lapte
- ora 10:00 – 2 ouă fierte (poți pune pe ele sare sau zeamă de lămâie)
- ora 12:00 – un pahar de suc de roșii
- ora 14:00 – 100 de grame de carne slabă la grătar sau o felie de pâine prăjită
- ora 16:00 – un măr
- ora 18:00 – 100 de grame de brânză de vacă, oaie sau capră
În funcție de programul tău, poți începe dieta și la altă oră, de exemplu la 7:00 sau la 9:00. Dar e foarte important să existe o pauză de câte două ore între mese.
Regulile de bază ale dietei balerina
Pentru ca dieta balerina să fie cât mai eficient trebuie să respecți următoarele reguli:
- Mesele se iau la ore fixe
- Mănâncă din două în două ore, respectându-le, pe cât posibil, în fiecare zi a dietei
- Bea 2 litri de apă zilnic, de preferat apă plată cu lămâie; apa se bea la distanță de 30 minute de la ultima masă
- Ultima masă se ia cu 3 ore înainte de culcare
- Pe parcursul dietei este interzis consumul de zahăr, sunt interzise produsele de patiserie și în general gustările din comerț
- Porțiile de mâncare trebuie înjumătățite pe perioada curei de slăbire
- Nu se consumă mai multe tipuri de proteine la aceeași masă – peștele, carnea și produsele lactate se mănâncă întotdeauna separat
- Se consumă numai produse lactate sărace în grăsimi
- Se consumă ceaiuri detoxifiante precum ceaiul verde, neîndulcit
Avantajele dietei balerina
Printre puținele avantaje ale dietei Balerina se numără în primul rând durata scurtă. Faptul că un regim atât de restrictiv este recomandat doar pentru o săptămână îl poate face ușor de ținut.
Totodată, datorită duratei scurte, regimul nu pune probleme deosebite pentru sănătate. Lipsa preparatelor complicate sau alimentelor scumpe poate fi un alt avantaj al acestei diete.
Riscurile dietei balerina
Dacă urmați un regim alimentar care nu vă asigură suficientă hrană, acest lucru vă poate afecta metabolismul și sănătatea. Mâncarea pe care o consumăm ne dă energie, atât de necesară în funcționarea optimă a organismului, de la sistemul nervos până la cel circulator sau digestiv.
Atunci când caloriile pe care le consumați nu sunt suficiente pentru a susține aceste funcții de bază ale organismului, corpul va intra în modul de conservare, încetinind toate procesele, astfel încât caloriile pe care le ardeți să nu fie cu mult mai multe decât cele pe care le consumați.
Restricția calorică severă poate cauza dureri de cap, oboseală, amețeli și pierderea de masă musculară.
Pierderea în greutate în cazul dietei balerina se bazează în primul rând pe pierderea de apă și masă musculară și într-o măsură mai mică pe reducerea țesutului adipos.
În dieta balerina slăbirea nu este una sănătoasă, cu efecte durabile, existând posibilitatea de a te reîngrășa rapid imediat ce ai încetat dieta.
Scopul unei diete de slăbit sănătoase ar trebui să fie eliminarea țesutului adipos, cu menținerea țestului muscular.
Dieta Balerina nu este recomandată persoanelor care suferă de anemie, de afecțiuni renale sau gastrice.