Indicele de masă corporală (IMC) este un calcul folosit ca metodă indirectă pentru a determina categoria de greutate corporală a unei persoane. Iată ce înseamnă această măsurătoare și ce legătură are cu sănătatea și condiția fizică.

Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură ce nu ține cont de factori cum ar fi compoziția corporală, etnia, rasa, sexul și vârsta.

În ciuda acestui lucru, IMC este folosit pe scară largă în prezent în comunitatea medicală, pentru că este o metodă ieftină și rapidă de analiză a stării de sănătate.

Ce măsoară IMC și cum se calculează

IMC este o măsurătoare ce ia în considerare înălțimea și greutatea. Concret, acest calcul este o măsură a dimensiunii corporale și poate fi utilizat pentru a determina modul în care greutatea corporală este legată de înălțime. Este o metodă de a determina dacă sunteți subponderal/ă, cu o greutate medie, supraponderal/ă sau obez/ă.

Însă, IMC nu este un instrument de diagnosticare și nici nu este o măsurătoare a procentului de grăsime corporală. Un IMC ridicat poate fi sau nu un indicator al unui nivel crescut de grăsime corporală, dar nu arată neapărat că o persoană este supraponderală sau obeză. În plus, acesta nu este în sine un indicator direct al sănătății.

La unele populații, s-a constatat că IMC este un indicator destul de fiabil al măsurilor de grăsime corporală. Însă, calculul este mai puțin eficient în alte grupuri, cum ar fi culturiștii și adulții în vârstă. Există alte metode ce sunt mai precise în estimarea grăsimii corporale.

După cum am menționat, IMC-ul se calculează folosind înălțimea și greutatea. Acesta poate fi un punct de plecare pentru a înțelege modul în care grăsimea corporală poate avea un impact asupra sănătății dumneavoastră generale.

Puteți utiliza scorul IMC împreună cu alte măsurători ale sănătății pentru a discuta cu un medic despre modalitățile de reducere a riscului de îmbolnăvire și de îmbunătățire a stării dumneavoastră generale de sănătate.

Pentru adulți, valorile IMC sunt:

  • <18,5 = subponderal
  • 18,5 - 24,9 = greutate normală
  • 25,0 - 29,9 = supraponderal
  • 30,0 - 34,99 = obezitate (gradul I)
  • 35,0 - 39,99 = obezitate (gradul II)
  • > 40 = obezitate morbidă

Atenție! IMC este interpretat diferit la copii. În cazul acestora se folosesc diagrame de creștere și percentile. Percentila clasifică poziția unui copil – adică subponderal, cu greutate normală, supraponderal sau obez - indicând ce procent din populația de referință ar egala sau depăși caracteristica acelui copil.

De exemplu, în cazul în care pe diagrama de creștere IMC pentru vârstă un băiat de 10 ani ar avea IMC-ul ce îl plasează în percentila 95, se consideră că acesta este obez. Asta înseamnă ca IMC-ul băiatului este mai mare față de IMC-ul a 95% dintre băieții de 10 ani din populația de referință.

Concret, în funcție de percentila IMC-ului, un copil este considerat:

  • subponderal, la un IMC mai mic decât percentila 5
  • cu o greutate normală, la un IMC egal cu o percentilă cuprinsă între 5 și 85
  • supraponderal, la un IMC egal cu o percentilă situată între 85 și 95
  • obez, la un IMC mai mare sau egal cu percentila 95

Riscuri pentru sănătate legate de un IMC ridicat

Motivul pentru care IMC este utilizat pentru depistarea stării de sănătate a populației generale se datorează legăturii demonstrate științific dintre obezitate și anumite probleme de sănătate. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au un risc crescut de:

  • Boală coronariană
  • Hipertensiune arterială
  • Osteoartrită
  • Apnee în somn și probleme respiratorii
  • Unele tipuri de cancer
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet de tip 2

Riscuri de sănătate legate de un IMC scăzut

În timp ce un IMC ridicat poate fi un indicator pentru un risc crescut de sănătate, un IMC scăzut poate fi, de asemenea, un indiciu al unor probleme de sănătate. Persoanele care sunt subponderale conform scalei IMC pot fi predispuse la:

  • Boli cardiovasculare
  • Depresie
  • Dificultăți de concepere (la femei)
  • Piele uscată
  • Pierderea părului
  • Menstruație neregulată (la femei)
  • Deficiențe nutritive
  • Osteoporoză
  • Sistem imunitar deficitar

Beneficiile unui IMC normal

Menținerea unui IMC normal, adică situat între 18,5 și 24,9, are multe beneficii, inclusiv limitarea riscului de a avea toate problemele de sănătate enumerate mai sus.

Nu doar că aveți mai puține șanse de a vă confrunta cu hipertensiune arterială, boli de inimă sau diabet, dar menținerea unui IMC normal vă poate ajuta, de asemenea, să aveți parte de un somn mai bun, o circulație îmbunătățită și chiar o energie mai bună pe parcursul zilei.

Limitări ale IMC-ului

Indicele IMC original a fost dezvoltat pentru a crea statistici referitoare la eșantioane de populație folosind bărbați europeni ca bază de referință. De atunci, a fost folosit pentru a evalua persoane de toate vârstele și rasele, perpetuând prejudecata creatorilor săi, conform căreia corpul european, de sex masculin, reprezenta corpul ideal și măsura ideală a aptitudinii unei persoane.

Există mai multe limitări cunoscute ale indicelui de masă corporală. În primul rând, calculul nu ia în considerare vârsta sau sexul. Bărbații au tendința de a avea o masă musculară mai mare decât femeile, iar acest lucru nu este luat în calcul de IMC.

Acest indice nu face distincție între masa musculară și masa de grăsime în calculul său. De asemenea, nu sunt luate în considerare variațiile etnice și rasiale.

În ciuda faptului că IMC poate fi un instrument pe care medicii să îl folosească pentru a înțelege mai bine starea de sănătate a pacienților lor, acesta nu este un instrument de diagnosticare ce poate fi utilizat singur.

Atunci când vă măsoară compoziția grăsimii corporale, medicii iau în considerare, de asemenea, dieta, stilul de viață, nivelul de activitate fizică, istoricul familial și genetica, precum și alte analize de sănătate.

Condiția fizică, în special, este foarte importantă. Cercetătorii au descoperit că a fi în formă anulează efectele negative ale excesului de grăsime corporală, precum și alți factori de risc cardiovascular tradiționali, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Compoziția corporală, grăsimea corporală și IMC

Sportivii care au un nivel mai ridicat de masă musculară trebuie să se ferească de calculul IMC. Întrucât scorul IMC nu poate distinge diferitele componente ce alcătuiesc greutatea corporală totală, în cazul unui atlet este mai recomandată utilizarea unei măsurători directe a compoziției corporale și a grăsimii corporale.

Calculul IMC este folosit pentru a depista riscurile de sănătate ale populației generale legate de faptul că are prea multă grăsime corporală. Acest instrument nu funcționează bine pentru cei mai mulți dintre sportivi, care sunt curioși să își cunoască compoziția corporală.

Cât de bun este IMC ca indicator al grăsimii corporale

Corelația dintre IMC și grăsimea corporală este destul de puternică, dar chiar dacă două persoane au același IMC, nivelul lor de grăsime corporală poate fi diferit. În general, la același IMC, femeile au tendința de a avea mai multă grăsime corporală decât bărbații.

De asemenea, la același IMC, cantitatea de grăsime corporală poate fi mai mare sau mai mică în funcție de grupul rasial sau etnic. În plus, la același IMC, persoanele în vârstă, în medie, tind să aibă mai multă grăsime corporală decât adulții tineri. Totodată, la același IMC, sportivii au mai puțină grăsime corporală decât non-atleții.

Precizia IMC ca indicator al grăsimii corporale pare să fie mai mare la persoanele cu niveluri mai ridicate de IMC și de grăsime corporală. Deși este foarte probabil ca o persoană cu un IMC foarte ridicat să aibă un nivel ridicat de grăsime corporală, un IMC relativ ridicat poate fi rezultatul fie al unui nivel ridicat de grăsime corporală, fie al unui nivel ridicat de masă corporală slabă (mușchi și oase).

Un specialist ar trebui să efectueze evaluările de sănătate adecvate pentru a evalua starea de sănătate și riscurile unei persoane.

Concluzii

În timp ce indicele de masă corporală poate fi un instrument util pentru unele persoane, acesta este doar un scor ce trebuie întotdeauna să fie luat în considerare în contextul altor date. Discutați cu un medic despre cea mai bună modalitate de a vă înțelege IMC-ul ca parte a unui plan cuprinzător pentru o sănătate bună și pentru longevitate.