Conserve și murături

Zacuscă de fasole din Ardeal

Zacusca de fasole ardelenească este un fel de mâncare hrănitor și sățios. Vezi care sunt ingredientele și cum se prepară.

Zacuscă de vinete cu fasole boabe la ceaun

Zacusca de vinete cu fasole boabe la ceaun este un preparat sățios și gustos, perfect pentru persoanele care țin post. Vezi ingredientele și pașii de preparare.

Gogoșari murați în saramură

Gogoșari murați în saramură sunt gustoși și merg de minune savurați cu o listă lungă de preparate culinare. Vezi cum se pun la murat.

Castraveți murați în oțet pentru iarnă

Pentru prepararea unui borcan de 720 de mililitri cu castraveți murați în oțet, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 350 de grame de castraveți cornichon O linguriță de sare neiodată O linguriță de zahăr Patru linguri de oțet de minim nouă grade O linguriță de boabe de muștar Șapte sau opt boabe de piper Unul sau doi căței de usturoi Trei sau patru fâșii de hrean Cimbru uscat Mărar uscat Apă rece pentru completare

Salată de gogoșari cu ceapă

Salata de gogoșari cu ceapă, un preparat specific lunilor friguroase de iarnă, este printre preferatele celor care adoră mâncarea condimentată.

Zacuscă de fasole verde păstăi

Zacuscă de fasole verde păstăi se face extrem de simplu și este nevoie de doar câteva ingrediente ieftine. Vezi care sunt pașii si modul de preparare.

Gogoșari murați cu conopidă, în oțet

Gogoșarii cu conopidă, în oțet, se numără printre cele mai gustoase murături, ce pot da mai multă savoare meselor de prânz și cină din sezonul rece, când pot fi servite alături de numeroase feluri de mâncare.

Murăturile - Ce beneficii au și cine nu trebuie să le consume deloc

Consumul de murături are numeroase beneficii pentru sănătate, mai ales dacă vorbim despre cele pregătite în saramură. Însă, nici cele puse în oțet nu sunt de neglijat într-un regim alimentar sănătos. Totuși, există și câteva contraindicații.

Zacuscă de pește macrou

Zacusca de macrou este un preparat inedit, cu un gust senzațional. În plus este și foarte simplu de pregătit. Vezi care sunt pașii și ingredientele necesare.

Gogoșari umpluți cu varză albă și roșie

Rețeta de gogoșari umpluți cu varză albă și roșie nu este deloc complicată, nu cere ingrediente sofisticate sau greu de găsit și se face rapid.

Gogoșari în oțet cu miere

Gogoșarii în oțet cu miere de albine duc cămara cu murături pentru iarnă la un cu totul alt nivel. Vezi ingredientele și modul de preparare.

Ardei iuți conservați în oțet, fără fierbere

Ardeii iuți în oțet sunt excelenți în sezonul rece, când pot fi serviți lângă diferite tipuri de ciorbă sau alte mâncăruri gătite și au importante beneficii pentru sănătate.

Castraveți murați în saramură pentru iarnă

Castraveții murați în saramură pot da o savoare deosebită meselor de prânz sau cină. Vezi ingredientele necesare și cum pregătești saramura.

Castraveți murați bulgărești, cu gust dulce-acrișor

Rețeta de castraveți murați bulgărești, cu gust dulce-acrișor. Vezi ingredientele și cum se pun la murat.

Castraveți bulgărești în oțet

Castraveții bulgărești în oțet nu ar trebui să lipsească din cămară pentru sezonul rece. Vezi ingredientele și cum se pun la murat.

Gogoșari în sos de muștar și bulion

Gogoșarii în sos de muștar și bulion sunt o alternativă mai interesantă și deosebit de gustoasă la cei clasici, puși în oțet.

Varză murată pentru iarnă

Varza murată la borcan, la bidon sau chiar la butoi face parte dintre murăturile care nu lipsesc din gospodăriile românilor iarna. Este simplu de făcut și foarte spornică în sezonul rece, fiindcă se folosește la sarmale, varză călită sau chiar salată de varză murată. Astăzi vă prezentăm o rețetă clasică de varză murată. În funcție de vasul pe care îl aveți la dispoziție, puteți multiplica sau micșora cantitățile, păstrând proporțiile.   

Ciuperci deshidratate pentru iarnă

Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. Proaspete, murate sau deshidratate, ciupercile sunt delicioase indiferent de soi și de combinație.  Astăzi vă propunem o metodă simplă prin care puteți deshidrata ciupercile. Se păstrează foarte bine peste iarnă și, astfel, aveți oricând la îndemână ciuperci pe care le puteți rehidrata. Puteți aplica metoda pentru orice soi de ciuperci, singura condiție este să aveți grijă să nu fie ciuperci otrăvitoare sau provenite din surse necunoscute. 

Zacuscă de dovlecei pentru iarnă

Dacă nu ați făcut deja zacuscă sau vreți să încercați și altă rețetă, în afară de cea clasică, cu vinete, vă propunem să pregătiți această zacuscă de dovlecei. Este delicioasă, ușor de făcut și puteți adapta foarte ușor cantitățile în funcție de câtă zacuscă vreți să obțineți. 

Dovlecei în sos de roșii la borcan

Dovleceii se păstrează foarte bine la borcan, peste iarnă. Este o metodă foarte bună de a-i conserva, alături de congelare, dacă vreți să îi aveți la îndemână în orice moment.  Dovleceii pot fi puși la borcan în sos de roșii sau simpli, cu apă și sare. Astăzi vă prezentăm varianta cu sos de roșii. Se păstrează bine în cămară sau în beci și îi puteți transforma rapid într-o mâncare sau tocăniță. 

Gogoșari în sos de muștar pentru iarnă

Dacă încă nu ați pus gogoșari la murat pentru iarnă, acum este momentul. Și v-am pregătit o rețetă puțin altfel de gogoșari murați: în sos de muștar, mai exact. Se fac ușor, se păstrează excelent și sunt deosebiți față de restul murăturilor.  Găsiți și o rețetă de gogoșari murați simpli și de gogoșari murați în sos de roșii pentru iarnă, să o alegeți pe care se potivește cel mai bine preferințelor și gusturilor voastre. 

Zacuscă de vinete după rețeta moldovenească

Nu există gospodină care să nu pregătească o porție de zacuscă toamna. Chiar dacă există o mulțime de sortimente de zacuscă în magazine, nimic nu se compară cu zacusca de vinete făcută în casă. Astăzi vă porpupenm o rețetă de zacuscă foarte populară în zona Moldovei. Spre deosebire de rețeta clasică de zacuscă, aceasta conține morcovi și, datorită lor, are o aromă dulce aparte. 

Hribi cu usturoi la borcan

Hribi la borcan, în ulei, aromatizați cu usturoi, pentru iarnă. Vezi care sunt ingredienteled e care ai nevoie și modul de prepare.

Zacuscă de fasole pentru iarnă

Bucătăria românească este destul de ofertantă atunci când vine vorba despre conserve și preparate pentru iarnă. În ceea ce privește zacusca, există câteva alternative la rețeta clasică, pe care toți o cunoaștem. V-am prezentat deja o rețetă de zacuscă de ciuperci și una de zacuscă de pește pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o zacuscă de fasole. Simplă, ieftină și foarte la îndemână pentru orice gospodină. 

Salată picantă de ardei pentru iarnă

Rețetele de murături și conserve sunt vedeta toamnei, așa că întotdeauna este bine-venită o idee pentru iarnă. Astăzi vă propunem o rețetă de ardei picant, la borcan, care se va potrivi perfect alături de orice mâncare, la iarnă.  Aroma de ardei iute se combină perfect cu cea de usturoi și cu oțetul, astfel că veți obține o salată picantă care va arăta excelent pe rafturile din cămară, ca să nu mai vorbim de gustul deosebit!

Gogonele la borcan pentru iarnă

Dacă tot suntem în perioada în care ne ocupăm de conserve și murături, astăzi vă propunem o rețetă de gogonele murate în saramură, ușor de făcut și deliciose. Încă mai găsiți în grădini și piețe gogonele, adică roșii necoapte, așa că este un moment perfect pentru a le pune la murat.  Alegeți gogonele tari, pentru că acelea care dau în copt se vor înmuia foarte mult la borcan și nu își vor păstra textura fermă. 

Conopidă în saramură pentru iarnă

Conopida murată se potrivește perfect lângă aproape orice fel de mâncare. Dintre toate murăturile, conopida se bucură de o popularitate aparte, pentru că rămâne crocantă și nu se înmoaie în borcan. Gustul acru este exact cât trebuie, iar conopida poate fi murată singură sau alături de alte legume. Și pentru că este sezonul murăturilor, astăzi vă prezentăm o rețetă de conopidă cu saramură, la borcan, perfectă pentru iarnă. Nu este deloc o rețetă pretențioasă și vă garantăm că are un gust deosebit, atunci când veți desface borcanele. 

Gogoșari murați pentru iarnă

Este perioada aceea a anului, în care gospodinele pregătesc conservele pentru iarnă. Murături, gemuri și dulcețuri - este momentul lor, pentru că fructele și legumele s-au copt și sunt numai bune de pus la borcane pentru iarnă.  Astăzi vă prezentăm o rețetă ușoară de gogoșari în oțet, care se păstrează foarte bine pe parcursul iernii. Gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor rămâne fermi și aromați. 

Zacuscă de pește (rețetă dobrogeană)

Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită! Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad. 

Fasole verde la borcan pentru iarnă

Este perioada ideală pentru a ne ocupa de conservele pentru iarnă. Legumele și fructele românești s-au copt, așa că astăzi vă propunem o rețetă de fasole verde (sau galbenă) la borcan, pe care o puteți păstra peste iarnă.  Puteți folosi fasole verde, galbenă, fideluță sau fasole grasă și puteți alege să nu o opăriți înainte, dacă vreți ca fasolea să se păstreze cât mai crudă. Trebuie însă să știți că fasolea opărită se păstrează mai bine, iar fasolea crudă are nevoie să fie depozitată într-un loc cu temperaturi mai scăzute, cum ar fi un beci sau pivniță.

Karisik Tursu - murături asortate în stil turcesc

Murăturile se regăsesc în toate colțurile lumii, sub o formă sau alta. Rețetele sunt diferite, la fel și gusturile, dar merită să încercați măcar o dată murăturile în alt stil decât le prepară românii.  Puțin mai picante, mutărurile asortate în stil turcesc sunt foarte ușor de făcut. Puteți folosi orice legume vreți sau aveți la îndemână. Orice combinație este permisă, dacă vă face plăcere. Astăzi vă propunem o rețetă de murături asortate, pregătite la rece. Zeama în care se murează legumele nu este încălzită pe foc, ceea ce face ca legumele să se păstreze ferme la textură în borcan. 

Pastă de ardei copți cu usturoi și muștar (pentru iarnă)

Pasta de ardei copt este o alegere delicioasă alături de o friptură sau pur și simplu, servită pe pâine. Se face foarte ușor și poate fi păstrată foarte bine peste iarnă, în borcane.  Dacă ați copt o cantitate mai mare de ardei pentru iarnă sau pentru zacuscă, păstrați și pentru această rețetă. Merită să o încercați și vă asigurăm că vă va cuceri de la prima gustare!  Pasta de ardei copt seamănă destul de mult cu un sos și poate fi servită în orice combinație. 

Sfeclă cu hrean la borcan, pentru iarnă

Este sezonul murăturilor și al conservelor pregătite pentru iarnă, așa că astăzi vă propunem o rețetă de sfeclă murată cu hrean, perfectă pentru iarnă. Salata de sfeclă murată se potrivește cu orice, mai ales în sezonul rece și este plină de vitamine și antioxidanți.  Pentru a fi pusă la borcan, sfecla trebuie mai întâi fiartă sau coaptă, pentru a se frăgezi. Ambele variante sunt la îndemână, dar sfecla coaptă în cuptor are o aromă mai puternică decât cea fiartă. Așadar, dacă alegeți să puneți sfeclă la murat, vă sugerăm să o coaceți înainte. 

Zacuscă cu ciuperci pentru iarnă

Dintre toate conservele care se fac pentru iarnă, zacusca ocupă un loc aparte. Este mâncarea care ne aduce aminte de orice perioadă a vieții, din copilărie până în studenție. Și asta pentru că, oricând ți-e foame și nu ai ce mânca, un borcan cu zacuscă te scoate din încurcătură.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de zacuscă cu ciuperci, care se păstrează excelent pe parcursul iernii și al cărei gust vă va cuceri.

Gogoșari în sos de roșii pentru iarnă

Este momentul perfect pentru a pregăti conservele pentru iarnă. Fie că vorbim despre fructe sau legume, mai toate s-au copt în această perioadă și sunt gata să fie transformate în compot, dulceață, gem, murături, sosuri sau zacuscă.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și delicioasă, de gogoșari în sos de roșii, la borcan. Se păstrează foarte bine pe tot parcursul iernii, iar gogoșarii nu se vor înmuia, ci vor avea o textură crudă. 

Roșii deshidratate la borcan

Roșiile uscate sunt delicioase, aromate și pot fi incluse într-o mulțime de rețete. În plus, se pregătesc ușor și se pătrează foarte bine pe tot parcursul anului, la borcan.  Fructele și legumele deshidratete au o aromă mult mai puternică și sunt mult mai rezistente, putând fi păstrate sau conservate timp îndelungat. Astăzi vă propunem o metodă de uscare și păstrare a roșiilor deshidratate, simplă și cu rezultate optime. 

Ardei copți pentru iarnă, la borcan

Nimic nu se compară cu o salată de ardei copți, pe post de garnitură, fie că vorbim de ardei proaspăt copți sau păstrați peste iarnă. Este momentul optim pentru a coace și conserva ardeii kapia pentru iarnă, fie că alegeți să îi păstrați la congelator sau la borcan. Metodele sunt asemănătoare, modul de preparare nu diferă cu nimic și sunt la fel de gustoși și se păstrează la fel de bine, indiferent cum ați alege să îi păstrați. Ardeii copți puși la borcan au avantajul că pot fi serviți imediat și nu trebuie să așteptați să se decongeleze.

Harissa - pastă de ardei iute

Bucătăria orientală este extrem de bogată în arome și condimente, iar harissa este doar un exemplu. Celebra pastă de ardei iute a devenit cunoscută în toată lumea și se folosește atât la preparate clasice, cât și la sosuri sau ca atare, atunci când vreți ceva foarte iute.  Harissa se găsește în comerț, dar poate fi făcută și conservată foarte ușor și acasă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente și veți obține o pastă de ardei foarte iute și concentrată, pe care o puteți folosi tot timpul anului. 

Ketchup de casă românesc

O rețetă ketchup făcut în casă, cu o aromă subtilă de ardei copt. vezi ingredientele și pașii de preparare.

Kimchi - varză murată în stil coreean

Ați auzit vreodată de kimchi? Nu este altceva decât varză murată, în stil coreean. Preparatul a devenit foarte popular în toată lumea, iar americanii îl consumă frecvent, pe post de murături. Spre deosebire de varza murată clasică, pe care o știm cu toții, kimchi este mai degrabă o varză fermentată, lăsată la temperatura camerei, cu o mulțime de mirodenii și arome. Kimchi nu seamănă deloc la gust cu varza murată cu care suntem noi obișnuiți. E suficient să ne uităm la ingrediente ca să înțelegem cât de diferit este preparatul, dar, în același timp, cu un gust original și interesant. 

Ciuperci murate

Ciupercile sunt o legumă delicioasă în orice combinație. Există atâtea feluri de ciuperci și și mai multe moduri de a le găti, încât nu ai cum să te plictisești de gustul lor. Dacă nu ai încercat niciodată ciupercile murate, trebuie să o faci! Sunt delicioase, se păstrează foarte bine peste iarnă și se potrivesc alături de orice mâncare. Puteți mura orice tip de ciuperci vă plac, dar ghebele și pleurotus se păstrează cel mai bine. 

Muraturi picante cu ceapa si ardei

2 kg de ceapa 1 kg de ardei iute 1 cana (300ml) zahar 1 cana (300ml) otet boabe de piper sare

Gogonele murate în oţet

5 kilograme de gogonele 5 morcovi o ţelina cu frunze şi rădăcină 5-6 căţei de usturoi 5-6 foi dafin boabe de piper boabe de mustar un litru de oţet 4 litri de apă 5 linguri de sare 10 linguri de zahăr un plic conservant 5 ardei capia roşii

Gogonele picante in saramura

(pentru un borcan de 1l) 700g gogonele, de marime medie 1 capatana usturoi 2 morcovi 1/2 legatura patrunjel verde 2-3 buchete conopida 1/2 lingurita boabe piper 1 lingurita boabe mustar 2 frunze dafin 1-2 flori marar uscat 1 ardei iute 1 hrean Pentru saramura: 1 l apa 25 g sare pentru muraturi (1 lingura)

Muraturi asortate

5 kg gogosari 1,5 kg morcovi 2 radacini de telina 2 bucati conopida 1l otet 0,5 kg zahar 4 linguri sare grunjoasa frunze de telina boabe de mustar piper, hrean

Gogonele murate in saramura

gogonele morcovi radacina de hrean boabe de mustar (optional) boabe de piper (optional) usturoi ardei iuti frunze de telina marar uscat sare

Muraturi asortate picante in otet

3 kg ardei grasi 2 kg conopida 1 kg morcovi 2 kg castraveti tineri 100 g gogonele verzi 2 kg gogosari 1 kg arpagic 1 litru otet (de 9 grade) 400 g sare 5 g piper boabe 5 g ienibahar 2 g foi de dafin 250 g usturoi

Ciuperci Murate

Ciupercile murate sunt minunate intr-un sandvis cu branza sau langa o friptura de vita.

Gogosari In Otet, O Reteta Simpla Pe Care Oricine O Poate Prepara

Reteta este atat de simpla incat oricine o poate prepara.

Ridichii Murate - Pentru Un Gust Racoritor

Ridichiile murate merg perfect cu pestele si fructele de mare sau intr-un sandwich cu paine proaspata, prosciutto si mozzarella.