Când încerci să slăbești este normal să te gândești că dietele care funcționează rapid sunt calea cea mai bună de urmat. Rapid și ușor, multe diete promit o pierdere maximă în greutate în tcel mai scurt timp.

Însă, persoanele care urmează aceste diete ar trebui să fie urmărite îndeaproape de un specialist. Scăderea rapidă în greutate poate să nu fie sigură pentru unii atunci când aleg să o facă singuri.

Când încerci să slăbești, indiferent de dieta pe care o alegi, stabilirea unui deficit de calorii este un cel mai bun început. Fără a arde mai multe calorii decât consumi, este puțin probabil să pierzi în greutate și să obții rezultatele pe care le dorești.

Diete care te ajută să slăbești repede

1 din 25

Dieta cu ouă fierte este un regim de slăbit cu rezultate rapide, care durează două săptămâni și care presupune consumarea multor porții de ouă fierte pe zi. 

Această dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și calorii te poate ajuta să slăbești până la 11 kg în doar 2 săptămâni.

Pe lângă stimularea pierderii în greutate, susținătorii spun că dieta furnizează nutrienți care îmbunătățesc controlul nivelului de zahăr din sânge, ajută vederea și întăresc oasele, părul și unghiile.

În timp ce unii apreciază stilul structurat al planului alimentar și susțin că ajută la pierderea kilogramelor în plus, dieta a fost, de asemenea, criticată pentru că este extrem de restrictivă, dificil de urmat și ineficientă.

Deși regimul încurajează consumul de alimente sănătoase și poate ajuta la pierderea în greutate pe termen scurt, este, totuși, excesiv de restrictivă și nesustenabilă pe termen lung.

2 din 25

Dieta disociată te poate ajuta să slăbești până la 10 kilograme în 14 zile, fără să te înfometezi. Există mai multe tipuri de diete disociate și, în funcție de cea pe care o alegi și de greutatea de la care pornești, poți slăbi până la cinci kilograme pe săptămână.

Conceptul dietei disociate se bazează pe presupunerea că nu alimentele pe care le consumi te îngrașă, ci mai degrabă combinația de alimente.

Principiile dietei disociate

  • Nu consuma carbohidrați cu proteine ​​sau fructe la aceeași masă.
  • Fă-ți din fructe, legume și cereale integrale sursa principală de hrană.
  • Mănâncă proteine, amidon și grăsimi în cantități limitate.
  • Evită alimentele rafinate și procesate.
  • Așteaptă patru ore între mese.

Cel mai mare avantaj al dietelor disociate este că pot duce la o scădere substanțială în greutate fără a provoca problemele de sănătate asociate cu majoritatea regimurilor de slăbire.

Dezavantajele dietei disociate

  • Dacă nu alegi alimentele cu atenție, ai putea ajunge la o alimentație dezechilibrată, lucru ce conduce la deficiențe nutriționale.
  • Mușchii s-ar putea slăbi în zilele în care trebuie să consumi fructe și legume din cauza lipsei de proteine.
  • Copiii sau persoanele active nu vor avea beneficii în urma dietei, deoarece au nevoie de un aport caloric ridicat în fiecare zi și la fiecare masă.

3 din 25

Dieta cu cartofi și iaurt reprezintă un plan de nutriție pentru trei zile ce constă în a consuma doar aceste două alimente în cantități bine stabilite.

Dieta cu cartofi și iaurt funcționează prin impunerea unui deficit caloric, ceea ce înseamnă că puteți slăbi până la 5 kilograme în doar 72 de ore.

Cu toate acestea, numărul scăzut de calorii înseamnă și că nu ar trebui să o încercați pentru o perioadă mai lungă de timp, deoarece corpul dumneavoastră nu va primi nutrienții necesari și vă veți pune sănătatea în pericol.

Este sigură dieta cu cartofi și iaurt?

Dieta cu cartofi și iaurt este relativ sigură, dar depinde de multe aspecte, cum ar fi sănătatea dumneavoastră și ceea ce obișnuiați să mâncați înainte de a o începe.

Dacă treceți de la mese grele direct la cartofi și iaurt, vă puteți simți amețită sau chiar mai rău, slăbită.

4 din 25

Dieta ketogenică (sau dieta keto) este o dietă bogată în grăsimi și proteine, cu conținut scăzut de carbohidrați. Scade nivelul zahărului din sânge și al insulinei. Dacă respecți regulile, poți slăbi cel puțin 1 kilogram pe săptămână. Dieta dă rezultate și mai bune dacă este asociată cu sportul.

Numărul de kilograme pe care îl pierdeți urmând dieta keto depinde de tine, de cât de drastic urmezi regimul și de greutatea de la care pornești.

Cum funcționează dieta keto

Dieta keto presupune reducerea drastică a aportului de carbohidrați și înlocuirea acestora cu grăsimi, inducând corpul într-o stare metabolică numită cetoză.

Când se întâmplă acest lucru, corpul devine incredibil de eficient în arderea grăsimilor și transformarea lor în energie. De asemenea, transformă grăsimea în cetone în ficat și furnizează energie pentru creier.

Beneficiile dietei keto

Spre deosebire de alte regimuri de slăbit, care vă pot face să vă simțiți lipsit de energie și apatic, dieta keto vă dă energie și tonus, deoarece grăsimile sunt o sursă foarte bună de energie pentru organism.

5 din 25

Dieta cu ouă are un conținut scăzut de calorii și este concepută pentru pierderea rapidă în greutate. Majoritatea oamenilor pierd în medie mai mult de 5 kg în 2 săptămâni.

Principalele motive pentru a o urma

  • Dietele bogate în proteine ​​și sărace în carbohidrați ajută la reducerea apetitului.
  • Dietele bogate în proteine ​​accelerează arderea caloriilor.
  • Ouăle sunt o sursă bună de proteine ​​și vitamine.
  • Studiile au arătat că un consum de ouă la micul dejun accelerează pierderea în greutate.

Dieta este disponibilă în mai multe versiuni, dar indiferent de varianta pe care o alegi, rezultatele sunt garantate, adică cu siguranță vei slabi. Dieta cu ouă are părțile ei bune și rele.

Evident, consumul doar de ouă nu este o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate și o versiune extremă a acestei diete poate fi periculoasă!

6 din 25

Dieta Rina, sau dieta de 90 de zile, așa cum mai este numită, este unul dintre cele mai eficiente și mai ușor de ținut regimuri de slăbit.

Dieta Rina te ajută să slăbești până la 20 de kilograme fără prea mare efort. Regimul a fost inventat de medicii americani și este recomandat oricui, dar în special sportivilor.

Dieta Rina are foarte puține restricții și este ușor de urmat, pentru că poți să mănânci aproape toate felurile de alimente în cele trei luni de regim.

Cât de mult poți să slăbești cu dieta Rina

Dieta Rina este un regim disociat de 90 de zile, care, dacă este urmată cu strictețe, te ajuta sa slabesti până la 20 de kg in 3 luni. Desi durata regimului este destul de mare, ai voie sa mananci orice, intrucat este foarte permisiva. Trebuie sa tii cont doar de faptul ca alimentele nu trebuie combinate.

7 din 25

Dieta Atkins este unul dintre cele mai renumite regimuri low-carb. Te ajută să slăbești pâna la 10 kg în 2 săptămâni, fără să te înfometezi, consumând proteine și grăsimi.

Avantajele dietei Atkins

Dieta Atkins vă ajută să slăbiți eficient și poate fi benefică în lupta împotriva diabetului, datorită faptului că reglează nivelul de zahăr din sânge. Reglează colesterolul și trigliceridele. La femei are efecte asupra ovarelor micro-polichistice. Reduce riscul de demență.

Dezavantaje

La fel ca orice regim de slăbit, dieta Atkins are și câteva dezavantaje. Printre acestea se numără oboseala și lipsa de energie. De asemenea, vă puteți simți slăbit, lucru care vă va împiedica să faceți sport. 

8 din 25

Dieta cu cartofi este un regim pe termen scurt, care promite o scădere rapidă în greutate. Deși există multe variante, cea mai simplă versiune pretinde că te ajută să pierzi până la 1 kg pe zi, mâncând numai cartofi.

Dieta cu cartofi durează trei până la cinci zile și îți permite să mănânci doar cartofi. Te poate ajuta să pierzi în greutate, dar este extrem de restrictivă, nu are anumite substanțe nutritive și poate duce la comportamente alimentare nesănătoase.

Studii efectuate strict pe dieta cu cartofi nu există, dar te poate ajuta să pierzi în greutate pur și simplu pentru că are un conținut foarte scăzut de calorii.

Cercetările arată că dietele care restricționează numărul de calorii duc, cel mai probabil la pierderea în greutate – atâta timp cât le poți respecta.

Deși 0,9-2,3 kg de cartofi în fiecare zi pare mult, se ridică la doar 530-1.300 de calorii - mult mai puțin decât aportul zilnic mediu al unui adult.

9 din 25

Planul de dietă de detoxifiere cu hrișcă este destul de provocator, dar, în același timp, este foarte eficient. Pe o perioadă de o săptămână, trebuie să consumi doar hrișcă fiartă. Puteți slăbi în jur de 5-8 kg într-o săptămână. Cu toate acestea, dacă te gandești să o incerci, trebuie sa fi constient de faptul că este o dietă incredibil de strictă și dură, care necesită multă voință, autocontrol și angajament.

Avantajele unei diete cu hrișcă

  • Ajută la pierderea rapidă a kilogramele în plus
  • Îmbunătățește funcția tractului digestiv și stimulează creșterea microflorei intestinale
  • Purifică sângele
  • Te face să te simți plin și reduce pofta de zahăr
  • Accelerează creșterea unghiilor și a părului

Dezavantajele dietei cu hrișcă

  • Poate fi dificil să urmezi această dietă și să limitezi consumul de sare
  • Poate scădea tensiunea
  • Poate să dea stări de oboseală și dureri de cap
  • Lipsa zahărului poate reduce activitatea mentală și performanța
  • Această dietă poate duce la deficit de vitamine

10 din 25

Dieta de 3 ore, sau dieta "fix la fix", se bazează pe câteva principii esențiale. Prima și cea mai importantă este ideea că trebuie să mănânci la fiecare trei ore. Însă, nu este vorba doar despre faptul că mănânci regulat, ci și despre ceea ce alegi să mănânci.

Conform creatorului dietei fix la fix, o persoană poate pierde în jur de 5 kilograme în 2 săptămâni.

Avantajele dietei fix la fix

  • Promovează consumul alimentelor sănătoase
  • Previne foamea extremă. Prin mâncarea la intervale regulate, dieta poate preveni senzațiile de foame extremă, care adesea duc la alegeri alimentare sărace. Acest lucru poate ajuta la menținerea unui control mai bun asupra aportului caloric.
  • Poate îmbunătăți energia și metabolismul
  • Este flexibilă și realizabilă
  • Poate ajuta la pierderea în greutate

Dezavantajele dietei fix la fix

  • Lipsa studiilor. Nu există multe cercetări științifice care să susțină ideea că mâncarea la fiecare trei ore îmbunătățește metabolismul sau promovează pierderea în greutate mai mult decât alte metode de dietă.
  • Dieta necesită planificare și organizare adecvată, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru unii oameni.
  • Nu este potrivită pentru toată lumea
  • Risc de a consuma prea multe calorii
  • Dependența de ceas

11 din 25

Dieta Cambridge este o dietă hipocalorică, care înseamnă că furnizează o cantitate mică de calorii. Acest lucru duce la o deficit de energie, care forțează organismul să folosească rezervele de energie din grăsime pentru a produce energie, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Dieta Cambridge se bazează pe principiul că o reducere drastică a aportului caloric poate duce la pierderea în greutate rapidă. Dieta este concepută pentru a ajuta persoanele să slăbească 1-2 kilograme pe săptămână.

12 din 25

Dieta daneză este una dintre cele mai restrictive, dar și mai eficiente regimuri de slăbit. Rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase și puteți slăbi chiar și până la 15 kilograme în cele 13 zile de dietă. Dieta daneză, spre deosebire de alte regimuri, vă ajută să slăbiți targetat, pe zona abdomenului.

Fiind un regim atât de restrictiv și sărac în calorii, este nevoie să cereți sfatul medicului înainte de a o începe. Dieta daneză este, pe lângă o metodă eficientă de slăbit, și o modalitate excelentă de detoxifiere a organismului.

Dieta daneză nu doar că îi ajută pe cei care o țin să piardă în greutate câteva kilograme bune în două săptămâni, dar accelerează metabolismul și îl face mai eficient, după cum afirmă promotorii ei.

În timpul celor 13 zile de dietă, cantitatea de calorii dintr-o zi este limitată la 600. Asta înseamnă între o treime și un sfert din cât are nevoie organismul nostru într-o zi, în mod normal.

De aceea slăbirea se produce rapid, dar și efectele adverse pot fi agresive. Oboseala, iritabilitatea, greața, afecțiunile digestive sau declanșarea unor dezechilibre în organism sunt doar câteva exemple în acest sens.

13 din 25

Dieta balerină se concentrează pe alimente cu conținut scăzut de calorii și bogate în proteine. Urmând dieta balerina slăbești până la 1 kg pe zi.

Dieta balerina te va surprinde și te va șoca cu numeroasele sale restricții alimentare. Printre puținele avantaje ale dietei balerina se numără în primul rând durata scurtă. Faptul că un regim atât de restrictiv este recomandat doar pentru o săptămână îl poate face ușor de ținut.

Totodată, datorită duratei scurte, regimul nu pune probleme deosebite pentru sănătate. Lipsa preparatelor complicate sau alimentelor scumpe poate fi un alt avantaj al acestei diete.

14 din 25

Dieta flexitarianaă este un stil alimentar semi-vegetarian care se concentrează pe consumul predominant de alimente vegetale, cu includerea ocazională sau moderată de carne și pește. Spre deosebire de vegetarienii stricți, flexitarienii au mai multă flexibilitate în dietă lor, permițând consumul de carne în anumite zile.

  • Studiile au demonstrat că dietele vegetariene și semi-vegetariene pot reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și anumite tipuri de cancer.
  • Consumul redus de carne are un impact pozitiv asupra mediului, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și conservarea resurselor naturale.
  • Dietă flexitariana oferă o varietate de opțiuni culinare delicioase și nutritive, cu o bogăție de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și proteine vegetale.

Nu există un plan alimentar rigid pentru dietă flexitariana. În general, se recomandă:

  • Consumul predominant de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase și nuci.
  • Includerea regulată de proteine vegetale din surse precum fasole, linte, tofu, tempeh, quinoa și nuci.
  • Consumul moderat de carne și peste, de 1-2 ori pe săptămâna sau în cantități mici.
  • Permite consumul de lactate și ouă, în funcție de preferințe.

Dietă flexitariană poate ajuta la slăbit prin:

  • Consumul predominant de plante are un aport caloric mai mic decât dietele bogate în carne.
  • Aportul bogat de fibre din plante favorizează sațietatea și reduce poftă de mâncare.
  • Multe alimente vegetale au un indice glicemic scăzut, menținând un nivel stabil al zahărului din sânge și reducând riscul de supraalimentare.

15 din 25

Dieta DASH este unul dintre cele mai sănătoase regimuri de slăbit, pentru că vă ajută să pierdeți în greutate, să vă reglați nivelul colesterolului și tensiunea arterială și să țineți la distanță diabetul. Dieta DASH este ideală dacă vreți să scăpați mai ales de grăsimea din zona abdominală și vă poate ajuta să obțineți un abdomen plat în numai două săptămâni.

Dieta DASH este un regim destul de permisiv, în care nu trebuie să vă înfometați sau să numărați caloriile, ci cantitatea de sodiu din alimente. Alimentele de bază sunt fructele, legumele, lactatele slabe în grăsimi, cerealele integrale, dar și pește și pui, precum și o cantitate moderată de nuci și semințe.

Dieta nu vă garantează pierderi spectaculoase în greutate și, dacă vreți să slăbiți, trebuie să fiți atenți la cantitățile de alimente pe care le consumați, precum și la tipul lor.

16 din 25

Dieta cu supă de varză este una pentru slăbire rapidă pe termen scurt ce presupune consumarea supei de varză timp de șapte zile. Susținătorii acesteia spun că vă puteți aștepta să pierdeți între 3 și 5 kilograme într-o săptămână.

Avantaje

  • Este ușor de ținut minte: Cu puține alimente pe lista „permisă”, este ușor să vă amintiți ce puteți sau nu puteți mânca.
  • Angajamentul scurt: Dieta cu supă de varză este recomandată doar pentru șapte zile
  • Pierderea rapidă în greutate: Ideea de pierdere rapidă în greutate este atrăgătoare pentru majoritatea oamenilor

Dezavantaje

  • Lipsa de varietate în meniu
  • Restricția severă de calorii
  • Nu se bazează pe dovezi științifice
  • Nu este o soluție pe termen lung

17 din 25

Dieta cu castraveți este o dietă pe termen scurt ce promite o slăbire rapidă. Există mai multe versiuni ale acestui plan alimentar, iar cele mai multe susțin că puteți slăbi până la 7 kg în 7 zile.

Dieta cu castraveți constă în principal în consumul de castraveți, așa cum ii este și numele, împreună cu câteva alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă, pui, pește și nuci.

Pentru că limitează drastic aportul caloric, vă va ajuta să scăpați de kilogramele nedorite, dar este foarte restrictivă și lipsită de nutrienți, ceea ce o va face extrem de severă.

18 din 25

Dieta indiană, este un regim alimentar care promite să vă scape de până la 8 kilograme într-o săptămână.

Conform programului alimentar, dieta indiană vă ajută să scăpați, în primul rând, de grăsimea nedorită din jurul taliei. În plus, dieta vă ajută să eliminați toxinele și vă redă energia.

Deși rezultatele sunt destul de rapide și evidente, efectele pe termen lung sunt dăunătoare.

Deoarece faci o schimbare drastică a regimului alimentar, corpul pierde în greutate, dar atunci când vei relua dieta normală, este posibil să iei în greutate chiar mai mult decât ai pierdut.

19 din 25

Dieta cu mere este foarte populară, mai ales în rândul fotomodelelor, pentru că le ajută să slăbească rapid și eficient, mâncând unele dintre cele mai sănătoase fructe: mere. Dieta te ajută să pierzi între 3 și 6 kg în mai puțin de 7 zile.

Dieta cu mere nu este perfectă, dar pentru mulți dintre cei care decid să slăbească, pare a fi cel mai bun mod de a o face. Aceste regimuri ard mai puține calorii.

Pentru a profita la maxim de dieta cu mere, este recomandat să reduci treptat porțiile de mâncare pe care le consumi în mod obișnuit cu câteva zile înainte de a începe regimul.

Renunță complet la carne, dulciuri, alcool, cafea și ceai negru și încearcă să reduci la minim aportul de sare.

20 din 25

Dieta de 8 ore este un regim de slăbit foarte popular, elaborat de David Zinczenko, autorul best seller-ului ”Eat This Not That”. Principiul dietei se bazează pe faptul că tot ce vei mânca, vei mânca într-un interval orar de 8 ore, în restul de 16 ore din zi urmând ca organismul să ardă caloriile respective.

Autorul dietei susține că poți slăbi până la 30 de kilograme, mâncând ce dorești și fără să te înfometezi. El însuși a slăbit urmând acest program alimentar și a oferit exemplul propriu. Acest regim de slăbit există sub mai multe forme, inclusiv clasicul ”nu mâncați după ora 6”.

Principiile dietei

Dieta de 8 ore pleacă de la premisa că organismul uman funcționează după principiul: perioade de mâncat și perioade de ars calorii. Asta înseamnă că metabolismul va funcționa la cote maxime dacă vei consuma calorii într-un interval de 8 ore, iar în restul de 16 ore din zi organismul se va concentra pe odihnă și refacere, în loc de digestie continuă.

Fiecare persoană își va alege un interval de 8 ore, în funcție de stilul de viață și de program. De exemplu, poate fi de la 9 la 5 sau de la 10 la 6 seara. Intervalul poate fi diferit de la o zi la alta, nu trebuie neapărat să respectați aceleași ore.

21 din 25

Dieta Paleo este considerată cel mai sănătos regim de slăbit conceput vreodată și se poate transforma foarte bine într-un stil de viață pe termen lung. Dieta Paleo vă ajută să pierdeți în greutate până la 30 de kilograme și să aveți un stil de viață sănătos, fără să vă înfometați.

Pe lângă pierderea în greutate, dieta Paleo te ajută să ții la distanță boli precum diabet, cancer, Parkinson, Alzheimer, depresie, infertilitate și afecțiuni cardio-vasculare.

Dieta Paleo are la bază câteva reguli pe care, dacă le urmați, nu numai că veți slăbi sănătos, dar veți avea și un matebolism excelent.

22 din 25

Dieta Dukan este un regim de slăbit bazat pe proteine, care te ajută să pierzi până la 4,5 kilograme pe săptămână și să nu le mai pui la loc.

Regimul a fost conceput de medicul francez Pierre Dukan în anul 1970 și publicată apoi în cartea The Dukan Diet, în 2000. Dieta se bazează pe consumul mare de proteine și limitarea carbohidraților și te ajută să slăbești progresiv, fără înfometare și fără riscul de a pune la loc kilogramele după ce ai terminat dieta.

De-a lungul timpului, mulți și-au pus problema dacă este sănătos să ai atât de multe proteine în alimentație și atât de puțini carbohidrați, grăsimi și glucide. Cercetările arată că dieta bazată pe proteine nu este periculoasă pentru organism. Totuși, dacă aveți probleme cu rinichii sau ficatul, gută etc nu este recomandat să țineți acest regim.

Dieta Dukan este o dietă care îți permite să slăbești mult, dar poate fi greu de ținut pe termen lung. De asemenea, descurajează consumul unor alimente sănătoase, aparent fără motiv.

23 din 25

Dieta cu mămăligă este extrem de scurtă (4 zile), dar dacă o urmați cum trebuie, vă va ajuta să începeți procesul de slăbire. Este un fel de introducere pentru un regim pe termen lung.

Dacă ați decis deja ce dietă intenționați să urmați pe termen lung, trebuie să găsiți o modalitate de a vă pregăti cu ușurință organismul pentru ceea ce va urma. Dacă schimbați dintr-odată obiceiurile alimentare și supuneți organismul la un regim epuizant, rezultatele vor fi dezamăgitoare și veți renunța foarte repede.

Cea mai bună variantă este să aveți o perioadă de tranziție, în care puteți folosi dieta cu mămăligă, cu ajutorul căreia veți începe procesul de slăbire și, în același timp, nu vă veți simți înfometat. Este totuși un regim scurt așa că nu vă așteptați să pierdeți în greutate în mod dramatic.

24 din 25

Dieta alcalină se bazează pe premisa că anumite alimente pot influența nivelul pH-ului organismului. Alimentele care formează alcalinitatea sunt cele despre care se crede că ridică pH-ul organismului și creează un mediu mai alcalin, în timp ce alimentele care formează aciditatea sunt considerate că scad nivelul pH-ului și duc la un mediu mai acid.

Această dietă pune accentul pe consumul de alimente care formează alcalinitatea pentru a promova un pH echilibrat și o stare generală de sănătate.

Se crede că dieta alcalină oferă beneficii potențiale, inclusiv îmbunătățirea sănătății oaselor, reducerea inflamațiilor, pierderea în greutate, creșterea nivelului de energie și susținerea proceselor naturale de detoxifiere a organismului.

În plus, accentul pus de această dietă pe alimentele pe bază de plante și potențialele efecte antiinflamatorii au dus la afirmații potrivit cărora ar putea reduce riscul de boli cronice, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste conexiuni.

25 din 25

Dieta scandinavă este un regim alimentar care se bazează pe principiile unei alimentații sănătoase și echilibrate, specifice țărilor scandinave.

Această dietă a fost creată de un grup de oameni de știință, nutriționiști și bucătari din Copenhaga, Danemarca, pentru a îmbunătăți sănătatea publică. Dieta scandinavă este considerată una dintre cele mai bune diete, în general.

Principiile de bază ale dietei scandinave includ:

  • Consumul mare de pește și fructe de mare, care sunt surse excelente de proteine și acizi grași omega-3.
  • Folosirea regulată a cerealelor integrale precum orzul, secara și ovăzul.
  • Consumul generos de legume și fructe de pădure, în special cele care sunt native regiunilor nordice, cum ar fi afinele și merișoarele.
  • Limitarea consumului de carne roșie, în favoarea cărnii provenite din vânat sau de la animale crescute în condiții sustenabile.
  • Utilizarea uleiurilor sănătoase, cum ar fi uleiul de rapiță, care este bogat în acizi grași mononesaturați.
  • Evitarea alimentelor procesate și a zahărului adăugat.
  • Consumul moderat de lactate, cu o preferință pentru produsele fermentate cum ar fi iaurtul și brânza.

Sportul în dietele de slăbit rapid

Pierderea rapidă în greutate înseamnă mai mult reducerea caloriilor decât exercițiile fizice. Discutați cu nutriționistul dumneavoastră despre ce tip de activități fizice ar trebui să faceți în timp ce urmați dieta. Acesta vă poate sugera să așteptați până când urmați o dietă pe termen lung pentru a începe să faceți exerciții.

Beneficii pentru sănătate

Dieta de slăbit rapidă este de obicei pentru persoanele care au probleme de sănătate din cauza obezității. Pentru acestea, pierderea rapidă în greutate poate ajuta la îmbunătățirea:

  • Diabetului
  • Nivelului de colesterol 
  • Tensiunii arteriale
  • Posibilelor probleme de sănătate

Atenție, ar trebui să urmați una dintre aceste diete numai cu ajutorul nutriționistului dumneavoastră. Pierderea a mai mult de 0,5 până la 1 kg pe săptămână nu este sigură pentru majoritatea oamenilor. Vă poate face să pierdeți masa musculară, apa și densitatea osoasă.

Care sunt riscurile unei pierderi rapide în greutate

Persoanele care slăbesc foarte repede au mult mai multe șanse să-și recapete greutatea spre deosebire de persoanele care slăbesc lent, prin schimbări mai puțin drastice ale dietei și cu ajutorul activităților fizice.

Pierderea în greutate reprezintă un stres mare pentru organism, iar răspunsul hormonal la este mult mai puternic. Acesta este și unul dintre motivele pentru care scăderea în greutate încetinește în timp și, totodată, pentru care creșterea în greutate apare atunci când dieta este oprită sau relaxată.

Scăderea rapidă în greutate poate avea unele efecte secundare, cum ar fi:

  • Litiaza biliară
  • Guta
  • Oboseala
  • Constipația
  • Diareea
  • Greaţa

De altfel, oamenii care slăbesc repede au la fel de multe șanse să-și revină rapid în greutate. Acest lucru poate duce chiar și la alte probleme de sănătate.

În general, o dietă de slăbit rapidă nu este sigură pentru copii. De asemenea, poate să nu fie bună nici pentru adolescenți, femei însărcinate sau adulți în vârstă, cu excepția cazului în care este recomandată de către un specialist.

Dacă aveți o afecțiune de sănătate, ar fi mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe acest plan sau orice alt plan de slăbit pentru a pierde în greutate.

Ce dietă este cea mai bună pentru mine?

Primul lucru pe care trebuie să îl luați în considerare atunci când vă decideți asupra unei diete este: care este scopul meu? Încerc să slăbesc sau să mă mențin? Sau încerc să îmbunătățesc un anumit aspect al sănătății sau al vieții mele?

În acest scop, puneți-vă următoarele întrebări:

  • Are dieta alimente pe care îmi place să le mănânc?
  • Care sunt obiceiurile și preferințele mele ce ar putea face ca această abordare să funcționeze pentru mine?
  • Sunt alimentele din această dietă accesibile?
  • Am timp să fac cumpărături și să pregătesc mesele recomandate?

De asemenea, este indicat să luați în considerare istoricul dietei, inclusiv ceea ce a funcționat pentru dumneavoastră și ce nu. Și mai ales de ce.

Pot exista lecții valoroase din experiențele dumneavoastră anterioare. Dacă ați fost obosit și fără rezultate cu o abordare cu conținut scăzut de carbohidrați în trecut, probabil că ar trebui să vă concentrați pe altceva. Pe de altă parte, dacă ați avut succes cu un plan care a inclus mini-mese pe parcursul zilei, acea abordare ar putea merita să o încercați din nou.

De asemenea, gândiți-vă ceea ce este realist pentru stilul dumneavoastră de viață. În timp ce un plan rigid, de reducere a caloriilor poate fi atrăgător inițial, poate fi greu ținut pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așa că, gândiți-vă bine înainte și alegeți cea mai bună variantă adaptată nevoilor dumnevoastră!