Sondaj

Unul din trei români nu mănâncă deloc micul dejun


Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 28 iunie - 18 septembrie 2023 pe un eșantion de 3217 de persoane care au accesat site-ul temananc.ro.


Cele mai consumate alimente la micul dejun sunt ouăle

45% din românii care mănâncă mic dejun consumă ouă.

Printre cele mai consumate alimente sunt ouăle (45%), urmate de sandvișuri și mezeluri (38.81%), brânzeturi (29.1%), cereale cu lapte sau iaurt (27.01%). Când vine vorba de băuturi, cafeaua își menține poziția de lider, fiind preferată de 60.75% dintre respondenți.

52.39% din respondenții care consumă mic dejun aleg să mănânce după 2 ore de la trezire iar 24.63% au menționat că micul dejun este mai consistent în weekend.

Interesant e că doar 50.9% dintre respondenți au afirmat că mănâncă micul dejun zilnic, în timp ce 30.3% au spus că nu mănâncă deloc la micul dejun. Alții mănâncă ocazional, de 2-3 ori pe săptămână (12.39%) sau de 3-4 ori pe săptămână (6.41%).

În ceea ce privește momentul zilei în care se ia micul dejun, unu din doi români (52.39%) aleg să mănânce după 2 ore de la trezire, 31.94% după o oră, iar 15.67% imediat ce se trezesc.

Alimentele preferate sunt ouăle, ales de 44.78% dintre respondenți, urmate de sandvișuri și mezeluri (38.81%), brânzeturi (29.1%), cereale cu lapte sau iaurt (27.01%), fructe și/sau legume (22.84%) și produse de patiserie (21.64%).

Când vine vorba de băuturi, cafeaua își menține poziția de lider, fiind preferată de 60.75% dintre respondenți. Apă este și ea populară, cu un procent de 53.73%. Alte băuturi precum ceaiul (22.54%), lactatele (13.43%), sucurile acidulate (9.55%) și sucurile naturale (7.31%) au fost și ele menționate.

În plus, 54.93% dintre respondenți au spus că micul dejun pe care îl consumă în timpul săptămânii nu diferă de cel din weekend. Cu toate acestea, 24.63% au menționat că micul dejun este mai consistent în weekend, în timp ce 20.45% nu mănâncă micul dejun în weekend.

Datele adunate arată că, o proporție semnificativă de români îl omit sau îl consumă inconstant. Această tendință ridică semne de întrebare asupra modului în care obiceiurile alimentare pot influența starea generală de sănătate a populației. Pe de altă parte, cei care consumă micul dejun, aleg o varianta consistentă, cu proteină și alimente recomandate a fi servite la mic dejun.

Consumi micul dejun zilnic?
  • 50.9%

    da, zilnic

  • 30.3%

    nu mănânc la micul dejun

  • 12.39%

    de 2,3 ori pe săptămână

  • 6.41%

    de 3,4 ori pe săptămână

La câte ore după ce te trezești iei micul dejun?
  • 52.39%

    după 2 ore

  • 31.94%

    după 1 oră

  • 15.67%

    imediat

Alimentele consumate la micul dejun
  • 44.78%

    ouă

  • 38.81%

    sandvișuri / mezeluri

  • 29.1%

    brânzeturi

  • 27.01%

    cereale cu lapte sau iaurt

  • 22.84%

    fructe și/sau legume

  • 21.64%

    produse de patiserie% (covrigi, croissante, ștrudele, merdenele)

Băuturi preferate dimineața
  • 60.75%

    cafea

  • 53.73%

    apă

  • 22.54%

    ceai

  • 13.43%

    lactate

  • 9.55%

    sucuri acidulate

  • 7.31%

    sucuri naturale

Diferă micul dejun din timpul săptămânii cu cel din weekend?
  • 54.93%

    nu diferă

  • 24.63%

    da, este mai consistent în weekend

  • 20.44%

    nu mănânc micul dejun în weekend

Ce aleg românii să mănânce la micul dejun

Deși ouăle rămân preferatele românilor la micul dejun, varietatea opțiunilor, de la sandvișuri la cereale, indică o diversitate în alegerile alimentare.

  1. 1

    Ouă

    • Ou fiert cu avocado și brânză
    • Ouă ochiuri cu șuncă și cașcaval
    • Omletă cu ardei gras și măsline
    • Ou fiert cu masline
  2. 2

    Brânză și lactate

    • Iaurt simplu
    • Iaurt grecesc cu fructe și semințe de chia
    • Iaurt cu miere și nuci
    • Brânză cottage cu fructe și nuci
    • Telemea de vacă cu ardei gras și pâine
  3. 3

    Cereale

    • Terci de ovăz
    • Hrișcă cu lapte
    • Budincă de chia cu lapte și fructe
    • Fulgi de ovăz cu lapte, banane și scorțișoară
  4. 4

    Sandvișuri

    • Sandviș cu salam și cașcaval
    • Sandviș cu salam și brânză
    • Sandviș cu pâine integrală, brânză și roșii
    • Sandviș cu brânză, roșii și castraveți
  5. 6

    Pâine prăjită

    • Pâine prăjită cu unt și gem
    • Pâine prăjită cu unt de arahide și banane
    • Paine prăjită cu somon afumat
    • Paine prăjită cu brânză
    • Pâine prăjită cu hummus și avocado
  6. 6

    Fructe

    • Banane
    • Mere
    • Fructe de padure
  7. 7

    Băuturi

    • Cafea
    • Ceai (negru, verde, de fructe)
    • Cacao cu lapte
    • Fresh de portocale
    • Smoothie cu măr și avocado
  8. 8

    Diverse

    • Merdenele
    • Covrigei cu iaurt și o cană cu ceai
    • Biscuiți cu gem și cacao cu lapte
    • Croissante