Unul din trei români nu mănâncă deloc micul dejun
Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 28 iunie - 18 septembrie 2023 pe un eșantion de 3217 de persoane care au accesat site-ul temananc.ro.
Aceste date au rezultat în urma unui sondaj de opinie realizat în perioada 28 iunie - 18 septembrie 2023 pe un eșantion de 3217 de persoane care au accesat site-ul temananc.ro.
Printre cele mai consumate alimente sunt ouăle (45%), urmate de sandvișuri și mezeluri (38.81%), brânzeturi (29.1%), cereale cu lapte sau iaurt (27.01%). Când vine vorba de băuturi, cafeaua își menține poziția de lider, fiind preferată de 60.75% dintre respondenți.
52.39% din respondenții care consumă mic dejun aleg să mănânce după 2 ore de la trezire iar 24.63% au menționat că micul dejun este mai consistent în weekend.
Interesant e că doar 50.9% dintre respondenți au afirmat că mănâncă micul dejun zilnic, în timp ce 30.3% au spus că nu mănâncă deloc la micul dejun. Alții mănâncă ocazional, de 2-3 ori pe săptămână (12.39%) sau de 3-4 ori pe săptămână (6.41%).
În ceea ce privește momentul zilei în care se ia micul dejun, unu din doi români (52.39%) aleg să mănânce după 2 ore de la trezire, 31.94% după o oră, iar 15.67% imediat ce se trezesc.
Alimentele preferate sunt ouăle, ales de 44.78% dintre respondenți, urmate de sandvișuri și mezeluri (38.81%), brânzeturi (29.1%), cereale cu lapte sau iaurt (27.01%), fructe și/sau legume (22.84%) și produse de patiserie (21.64%).
Când vine vorba de băuturi, cafeaua își menține poziția de lider, fiind preferată de 60.75% dintre respondenți. Apă este și ea populară, cu un procent de 53.73%. Alte băuturi precum ceaiul (22.54%), lactatele (13.43%), sucurile acidulate (9.55%) și sucurile naturale (7.31%) au fost și ele menționate.
În plus, 54.93% dintre respondenți au spus că micul dejun pe care îl consumă în timpul săptămânii nu diferă de cel din weekend. Cu toate acestea, 24.63% au menționat că micul dejun este mai consistent în weekend, în timp ce 20.45% nu mănâncă micul dejun în weekend.
Datele adunate arată că, o proporție semnificativă de români îl omit sau îl consumă inconstant. Această tendință ridică semne de întrebare asupra modului în care obiceiurile alimentare pot influența starea generală de sănătate a populației. Pe de altă parte, cei care consumă micul dejun, aleg o varianta consistentă, cu proteină și alimente recomandate a fi servite la mic dejun.
Deși ouăle rămân preferatele românilor la micul dejun, varietatea opțiunilor, de la sandvișuri la cereale, indică o diversitate în alegerile alimentare.