Bucătăria franceză este una extrem de bogată și ofertantă în ceea ce privește deserturile. Cele mai fine și mai delicate dulciuri provin din patiseria franceză și nu e de mirare că unele rețete au fost incluse în patrimoniul Unesco. 

Astăzi vă propunem un desert clasic francez: millefeuille sau tort Napoleon, așa cum mai este numit. Se face ușor, din foi de aluat foietaj și cremă de vanilie amestecată cu frișcă și o puteți prepara sub formă de tort sau porții individuale. 

Millefeuille (tort Napoleon)
Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g aluat foietaj
  • Pentru cremă:
  • 500 ml lapte
  • 200 g zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 50 g amidon
  • 300 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de cremă. Separați ouăle și puneți gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul într-un bol. Amestecați cu un tel până când se deschide puțin la culoare. Adăugați amidonul și omogenizați bine totul.

Puneți la fiert laptele împreună cu zahărul vanilat. Când laptele fierbe, dați la o parte de pe foc și turnați peste amestecul de gălbenușuri și amidon, amestecând încontinuu. Puneți amestecul din nou pe foc și lăsați la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn. Lăsați pe foc până când crema începe să fiarbă.

Crema s-a îngroșat și poate fi dată la o parte de pe foc. Lăsați să se răcească, după care acoperiți crema cu folie alimentară, pentru a nu forma crustă. Dați crema la frigider pentru câteva ore înainte de a o folosi.

Pentru a face foile, aveți nevoie de două tăvi de aceeași dimensiune. Puneți o foaie de aluat foietaj într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puneți încă o hârtie de copt peste și așezați și cealaltă tavă deasupra. Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 15 minute. Procedați la fel și cu restul de foi.

Lăsați foile să se răcească complet, timp în care vă puteți ocupa de frișcă. Bateți frișca cu mixerul până când capătă consistență. Puneți câte o lingură de frișcă în crema de vanilie și încorporați cu ajutorul unui tel.

Pentru a monta prăjitura, puneți o foaie pe o tavă și turnați crema cu ajutorul unui poș, pentru a o distribui uniform. Puneți încă o foaie deasupra și procedați la fel cu crema. Deasupra ultimei foi nu mai puneți cremă, ci lăsați prăjitura simplă sau decorați-o cu glazură.

Lăsați prăjitura la frigider peste noapte, pentru ca foile să se înmoaie și crema să se așeze cum trebuie.