Tocăniță de cartofi cu costiță afumată – o rețetă tradițională românească, ușor de făcut, gustoasă și sățioasă.

Este o rețetă veche, tradițională. Genul ăla care nu se demodează niciodată. Gospodinele o făceau din ce aveau la îndemână – cartofi, ceapă, puțină afumătură și gata masa. Astăzi, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Tocănița de cartofi rămâne o mâncare ieftină, sățioasă și gustoasă, pe care o poți face ușor acasă, fără să stai ore în bucătărie.
Combinația dintre cartofii moi și aroma intensă de costiță afumată e ce trebuie. Carnea afumată lasă un gust pregnant în sos, iar cartofii absorb tot.
Dacă folosești scăriță cu os, ai și avantajul grăsimii care se topește ușor la gătit și dă un plus de savoare. În același timp, nu e un preparat prea complicat. Ingredientele sunt puține și ieftine, iar metoda de preparare e clară. Nu ai cum să greșești, chiar dacă ești la început cu gătitul.
Este mai degrabă o mâncare consistentă, nu neapărat dietetică. Are grăsimi, mai ales dacă folosești costiță grasă sau scăriță cu os. Dar nu e nimic în neregulă cu asta, atâta timp cât o consumi cu măsură. Dacă vrei, poți alege variante mai slabe de carne sau poți combina cu o salată ușoară.
Un lucru bun: nu are prăjeli în exces. Ceapa și legumele se călesc ușor în puțin ulei, apoi totul fierbe. Deci nu e o bombă calorică, dar nici „light”. E o mâncare care ține de foame și care merge bine în sezonul rece, când ai nevoie de mâncăruri calde și hrănitoare.
Dar adevărul e că merge oricând. Mai ales când nu ai chef să stai ore în bucătărie. E gata în mai puțin de o oră. Poate fi o alegere bună pentru masa de prânz în timpul săptămânii sau pentru weekend, când vrei ceva bun, fără prea multe bătăi de cap. Merge și reîncălzită. Uneori e și mai bună a doua zi, după ce se „așează” aromele.
Ingrediente
- 700 grame costiță afumată sau scăriță afumată
- 1 kg cartofi
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 2-3 linguri ulei
- 2 linguri pastă de tomate (sau 150 ml suc de roșii)
- 1 linguriță boia dulce
- 2 foi de dafin
- Sare și piper, după gust
- 1 legătură pătrunjel proaspăt
- Apă cât să acopere ingredientele (aprox. 1 litru)
Mod de preparare
Pregătește ingredientele. Curăță cartofii și taie-i în cuburi. Ceapa, morcovul și ardeiul se taie mărunt. Costița se taie în bucăți potrivite.
Călește legumele. Într-o cratiță mare, pune uleiul la încins. Adaugă ceapa, morcovul și ardeiul. Călește 5-6 minute până se înmoaie.
Pune bucățile de costiță în oală. Amestecă și lasă să se rumenească puțin, 5-7 minute.
Adaugă boiaua, foile de dafin, sarea și piperul. Amestecă rapid, fără să arzi boiaua.
Pune cartofii peste carne și legume. Toarnă apă cât să le acopere.
Lasă să fiarbă la foc mediu 25-30 de minute, până se înmoaie cartofii.
La final, adaugă pasta de roșii sau sucul de roșii. Fierbe încă 5-10 minute.
Potrivește de sare și piper după preferință. Scoate foile de dafin.
Stinge focul și presară pătrunjel verde deasupra.
Note
Dacă folosești scăriță cu os și este prea sărată, poți să o fierbi separat 15-20 minute înainte, ca să fie mai fragedă. Apoi o adaugi în rețetă.