Timp total 1 oră

Ingrediente

  • As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
  • Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
  • Cand eram copil
  • mama facea cate 100-150 de turte.
  • Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6
  • si trebuia sa mai dea si de pomana.
  • Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi
  • ci in mai multe zile.
  • Femeile se ajutau intre ele (rude)
  • se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
  • In seara premergatoare ajunului
  • turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna"
  • cum se spune la tara
  • iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc
  • o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
  • In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
  • Dupa acest ritual
  • puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
  • Tot in ziua de ajun
  • se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus
  • trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
  • Asta este povestea Turtelor de Craciun!
  • Si eu pastrez traditia
  • chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.
  • Ingrediente:
  • pentru aluat:
  • -faina alba
  • -apa
  • -sare
  • pentru umplutura:
  • -coaja rasa de lamaie
  • -zahar
  • -nuca macinata
  • -stafide