Timp total 1 oră
Ingrediente
- As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
- Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
- Cand eram copil
- mama facea cate 100-150 de turte.
- Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6
- si trebuia sa mai dea si de pomana.
- Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi
- ci in mai multe zile.
- Femeile se ajutau intre ele (rude)
- se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
- In seara premergatoare ajunului
- turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna"
- cum se spune la tara
- iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc
- o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
- In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
- Dupa acest ritual
- puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
- Tot in ziua de ajun
- se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus
- trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
- Asta este povestea Turtelor de Craciun!
- Si eu pastrez traditia
- chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.
- Ingrediente:
- pentru aluat:
- -faina alba
- -apa
- -sare
- pentru umplutura:
- -coaja rasa de lamaie
- -zahar
- -nuca macinata
- -stafide