Varza nouă fiartă în borș este o mâncare tradițională de primăvară, simplă, gustoasă și hrănitoare. Este ușor de făcut și te va cuceri prin gustul său proaspăt și acrișor.

Ingrediente
- 2-3 verze noi, potrivite ca mărime
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 1 ardei gras (de preferat, roșu), tocat cubulețe
- 500ml suc de roșii (de casă sau din comerț, de bună calitate)
- 1 legătură mărar verde, tocat
- 1 litru borș de putină (sau borș proaspăt, după gust)
- Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- 1 cană cu apă (aproximativ 250ml)
Mod de preparare
Spală verzele, îndepărtează primele 2-3 foi exterioare (dacă sunt veștede sau deteriorate) și cotorul. Toacă varza fideluță.
Într-o oală încăpătoare, încinge uleiul la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o timp de 3-5 minute, până devine ușor translucidă. Adaugă ardeiul gras tocat și mai călește timp de 2-3 minute.
Pune varza tocată în oală, peste ceapă și ardei. Amestecă bine. Toarnă cana cu apă și lasă varza să fiarbă la foc mediu, amestecând ocazional, până când scade și se înmoaie ușor (aproximativ 15-20 de minute).
Adaugă sucul de roșii și borșul în oală. Amestecă bine.
Acoperă oala cu un capac și lasă varza să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 1 oră - 1 oră și 30 de minute, sau până când varza este bine fiartă și sosul a scăzut la consistența dorită.
Potrivește de sare și piper, după gust.
Adaugă mărarul verde tocat mărunt și mai lasă să dea în câteva clocote (2-3 minute).
Servește varza nouă fiartă în borș caldă, alături de mămăliguță sau pâine proaspătă.
Note
- Ajustează cantitatea de borș în funcție de cât de acră dorești să fie mâncarea. Poți folosi borș de putină, borș proaspăt sau chiar borș la plic (dizolvat în apă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj).
- Daca vrei ca varza ta sa aiba o culoare mai placuta, poti adauga 1-2 lingurite de boia dulce in compozitie, atunci cand adaugi si sucul de rosii.
- Varza nouă fiartă în borș este delicioasă și alături de smântână sau iaurt.