Mancaruri cu orez

Pilaf cu ciuperci și legume

Pilaful este una dintre cele mai populare mâncăruri cu orez din bucătăria românească. Îl puteți prepara simplu, cu legume, cu ciuperci etc. Este un fel de mâncare economic și potrivit pentru perioarele de post sau pentru cei care urmează un stil de viață vegetarian.  Astăzi vă propunem o rețetă ușoară de pilaf cu ciuperci și legume. Se face ușor și îl puteți servi pe post de garnitură sau ca fel de mâncare în sine. 

Cum să faci un risotto PERFECT

Se spune că la preparatele simple sunt cele mai mari șanse să greșești în bucătărie și asta pentru că tindem să nu le acordăm prea mare atenție. Să ne gândim la un banal piure sau o porție de risotto și cât de greu este să obținem acea combinație perfectă de textură și gust.  Astăzi vă propunem o rețetă de risotto ca la mama ei, adică așa cum se prepară el în mod tradițional în bucătăria italiană. Pentru rezultate optime, folosiți ingrediente de calitate. 

Pui Tikka Masala cu orez

Atunci când vine vorba despre rețete exotice cu carne de pui, Tikka Masala este un fel de mâncare pe care nu trebuie să îl ratați. O combinație de carne de pui, sos cremos și condimente parfumate, servit cu orez fiert, simplu, pentru un gust echilibrat.  Ingredientul-cheie din această rețetă este garam masala, un condiment destul de rar întâlnit, dar care dă farmec mâncării.

Arancini - chifteluțe de orez cu bacon și mozzarella

Chifteluțele sunt un preparat care, în mod clasic, se face din carne tocată, dar poate fi preparat din orice vă place, inclusiv pește sau diverse legume. Chifteluțele de legume sunt mai ușoare pentru digestie, iar dacă conțin doar legume, pot fi preparate și savurate în perioada postului foarte bine.  Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de Arancini, adică chifteluțe în stil italian, făcute din orez cu bacon și mazăre și umplute cu mozzarella. Sunt delicioase și ușor de făcut și le puteți prepara oricând pentru o cină sau un prânz în familie, iar copiii le vor adora. 

Risotto cu ciuperci

Atunci când nu ai poftă de mâncare cu carne, o rețetă de orez cu legume te poate scoate din impas. Puteți pregăti un risotto delicios cu ciuperci, atât ca fel principal, cât și pe post de garnitură. Puteți adăuga și alte legume care vă plac în afară de ciuperci. Secretul unui risotto delicios constă în modul de preparare și ingredientele de calitate. Nu faceți economie la tipul de orez și la parmezan, folosiți supă de pui și nu grăbiți procesul de fierbere și vă garantăm că reușita va fi de partea voastră. 

Piept de pui cu sos de alune

Bucătăria asiatică este foarte ofertantă atunci când vine vorba de rețete cu carne de pui și diverse sosuri. Bogată în condimente, arome și tot felul de mirodenii, este foarte ușor să faci combinații delicioase, care să se potrivească pentru toate gusturile.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una foarte simplă și delicioasă, care pune în valoare perfect pieptul de pui. Dacă aveți o bucată de piept de pui și nu vreți să o gătiți simplă, aceasta este o alternativă excelentă. 

Yakimeshi - orez prăjit în stil japonez

Dacă există un preparat la care asiaticii se pricep de minune, atunci acela este, fără doar și poate, orezul. Pe post de garnitură, desert sau fel principal, sunt o mulțime de modalități de a prepara orezul, care mai de care mai aromate și mai delicioase.  Astăzi vă propunem o rețetă tipic japoneză, yakimeshi, adică orez prăjit, cu ou, legume și sos de soia. Puteți adăuga și alte legume care vă plac și puteți servi orezul ca atare sau pe post de garnitură. 

Curry de vinete cu roșii (de post)

Rețetele de inspirație orientală sunt nemaipomenite atunci când v-ați plictisit de gustul clasic al preparatelor românești. Cu sau fără carne, rețetele orientale au avantajul condimentelor din belșug, care le dau un gust și o aromă aparte.  Astăzi vă propunem o rețetă simplă, doar cu legume, potrivită și pentru vegetarieni, dar și în perioadele de post. Puteți profita cât timp mai găsiți vinete și roșii românești, proaspete, pentru a vă bucura de acest curry de legume delicios. 

Orez prăjit (fried rice) cu ouă și bacon

Orezul prăjit, sau fried rice, așa cum mai este cunoscut, este o garnitură foarte populară în bucătăria asiatică. Simplu, cu legume sau cu bacon, orezul prăjit este servit uneori pe post de garnitură, alteori simplu.  Astăzi vă propunem și noi o rețetă de fried rice, cu ouă și bacon. Se potrivește de minune pe post de mic dejun consistent sau brunch, sau în orice moment al zilei. Orezul trebuie fiert înainte, dar cu grijă, pentru a nu deveni prea moale. Tot farmecul la fried rice este că bobul de orez trebuie să rămână al dente. 

Ardei umpluți de post, cu ciuperci și orez

Ardeii umpluți sunt un fel de mâncare tradițional, foarte popular în bucătăria românească. În afară de varianta clasică, cu carne tocată, puteți face ardei umpluți cu legumele, perfecți în perioadele de post sau când pur și simplu aveți poftă de un preparat ușor, fără carne.  Astăzi vă propunem o rețetă delicioasă de ardei umpluți cu ciuperci și orez, sățioși și ușor de făcut. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente, iar ardeii vor fi gata mai repede decât cei umpluți cu carne, pentru că nu necesită la fel de mult timp de gătire. 

Orez în stil asiatic cu ghimbir și usturoi

Orezul este o garnitură potrivită aproape în orice combinație. Se potrivește cu carne de pui, de porc, vită și chiar și pește, ca să nu mai vorbim de faptul că este delicios și simplu de făcut. Astăzi vă propunem o rețetă de orez în stil asiatic, cu usturoi și ghimbir. Un fel de mâncare sau o garnitură aromată, ușor iute, dar foarte bună. 

Pui Marsala cu ciuperci și orez

Pieptul de pui este unul dintre cele mai versatile tipuri de carne. O puteți prepara în atât de multe feluri, încât nici nu știi la care să te oprești mai întâi. Șnițel, piept de pui la grătar, cordon bleu, rulada din piept de pui, frigărui și o mulțime de rețete cu sosuri, de inspirație exotică. Astăzi vă propunem o rețetă simplă de piept de pui în sos Marsala, care se potrivește perfect alături de o porție generoasă de orez. Rețeta se numește așa datorită vinului Marsala. Dacă nu aveți un astfel de vin, puteți folosi orice alt tip de vin. 

Orez în stil marocan

Dacă vă place orezul și vreți un gust inedit, trebuie să încercați această rețetă în stil marocan. O porție de orez aromat cu condimente și pregătit la cuptor, îndulcit cu stafide.  Bucătăria orientală este una extrem de ofertantă atunci când vine vorba atât despre cărnuri, cât și despre garnituri. Orezul în stil marocan nu se compară cu niciun alt fel de a găti orezul. Combinația de condimente și stafide este una inedită și poate părea ciudată dacă nu vă place ideea de mâncare dulce.  Puteți renunța la stafide, dacă doriți, și să păstrați doar condimentele și migdalele din rețetă. Dacă, dimpotrivă, vă place ideea de mâncare combinată cu fructe dulci, mai puteți adăuga și smochine, caise confiate sau curmale. Rețeta de orez în stil marocan este una bazată pe coacerea orezului, nu pe fierberea lui, cum se obișnuiește în bucătăria autohtonă. 

Pui cu curry în stil indian (Murgh Kari)

Dacă vă plac mâncărurile orientale, ușor picante, în care aromele și condimentele se combină, această rețetă de pui cu curry este una pe care trebuie neapărat să o încercați. O mulțime de condimente, piept de pui și iaurt, toate servite alături de o porție de orez simplu. Sună bine, nu-i așa? Baza acestei rețete o reprezintă mirodeniile. E vorba despre multe condimente, dar pe care le puteți găsi cu ușurință în supermarket și la prețuri accesibile. Singurul care se găsește mai greu este garam masala, așa că dacă nu îl aveți, îl puteți omite din rețetă. Puiul curry în stil indian se servește cu orez fiert, simplu. Puiul va fi suficient de condimentat și aromat, încât nu este nevoie să mai condimentați orezul deloc. Gusturile se vor combina perfect!

Risotto cu dovleac

Daca iti place gustul dovleacului, vei iubi acest risotto cremos.

Paella (reteta Originala)

300g orez arborio 100g creveti curatati 200g midii 50ml vin alb 2 ardei grasi (unul verde si unul rosu) 1 ceapa tocata marunt 4lg mazare verde sofran (cateva filamente) 2lg ulei de masline

Risotto cu dovlecel si creveti

orez risotto, supa pentru risotto, 1 ceapa, 2 linguri ulei, creveti fierti, dovlecel, unt, usturoi, condimente.

Risotto cu mar si brinza taleggio

200 g orez (risotto), ceapa, 1 mar, branza tallegio, unt, vin alb sec. Supa pentru risotto: 2 morcovi, 4 cartofi, 1 ceapa, tulpina de patrunjel si de telina, o bucata de carne, boabe de piper, cuisoare.

Tarta cu orez

60ml lapte, 2-3 zucchini feliati, 4 linguri ulei masline, 45g unt, 1 ceapa tocata marunt, 1 cana orez fiert, 100g branza Gruyene (eu am folosit ceddar) data pe razatoare, 2 oua batute bine, 3 linguri patrunjel.

Orez chinezesc cu pui si legume

2 cani orez, 10 linguri ulei masline sau de floarea soarelui, 5 catei usturoi, 2 ardei grasi rosii de preferat, o jumatate varza alba, mica, 2 morcovi mari, 400 g carne pui sau porc (macra), sos soia, 2 linguri bulion, 2-3 linguri apa, un ardei foarte iute mai mare, sare, patrunjel.

Orez de week-end

doi morcovi, doi cartofi, o ceapa (de apa, adica de-aia albastra), o lingura de sare, o lingurita rasa de curry, o lingurita rasa de busuioc, un varf de lingurita de cimbru, o lingurita rasa de oregano, o lingura de ulei de floarea soarelui, si doua cani de orez

Aripioare cu orez

10 aripioare de pui, 125 gr orez, 1 ceapa, 2 morcovi, ciuperci, 2 rosii, supa, ulei de masline, sare, boia, piper, condimente pentru pui, patrunjel.

Orez calit cu tofu

150-200g tofu, 120-150g carne de porc, 1/2 ceapa, 1-2 linguri migdale taiate felii sau seminte de pin, 300g orez fiert scazut (rece), sare, piper 1 lingurita sos de soia, 1-2 linguri ulei de susan, 2-3 fire ceapa verde tocate

Garnitura de orez si mazare

* 250 g orez * 400 g mazare * 1 ceapa violeta * 3-4 linguri de ulei de masline * sare * piper * marar tocat * 500 zeama de ciuperci(din congeltor,preparata de mine)

Mincare Chinezeasca Cu Pui, Orez Si Ciuperci

Orez, 2 ardei grasi, 200 g ciuperci, o ceapa, condimente chinezesti, sos de soia, un piept de pui.

Sarmalute De Post

ceapa, morcov, pastarnac, radacina patrunjel, ciuperci, orez cca 100 gr, 2 lg malai, 2 lg gris, rosii(eu am pus din conserva), varza, cimbru, patrunjel verde si marar, sare, piper si alte condimente.

Sarmalute in foi de vita

Foi de vita, carne de miel tocata ( umar si pulpa amestecate), ceapa aurita cu un strop de bulion, orez basmati, marar, patrunjel, sare si piper.

Orez cu ciuperci

1-2 cuti de ciuperci la alegere, 2 catei usturoi, 1 ceapa mare, 1 cana orez jasmine, sare, piper, patrunjel.

Orez cu prune uscate

500 g prune uscate sau afumate 250 g orez 100 g zahar vanilie 1 l apa .

Sabzi Polo (orez cu verdeata)

300 g orez basmati1 legatura de patrunjel1 legatura de mararcoditele de la o legatura de ceapa verde1 legatura coriandru1 lingurita turmerico ceapa alba tocata maruntuleiLipie libanezasare si piper

Sarmalute libaneze in foi de vita

frunze de vita de vie 1 legatura mare de patrunjel zeama de la 1 1/2 lamaie 1 ceapa mare 2 rosii 1 1/2 cana orez sare 1/2 lingurita 7 spices pepper 1/4 lingurita scortisoara 2 linguri ulei

Pilaf cu legume

500 gr orez cu bob rotund1 ardei gras rosu2 morcovi300 gr ciuperci2 rosii1 ceapasare, piperverdeata proaspata

Risotto cu morcovi si zucchini

o cana de orezcca 600 ml supa de pasare (sau legume)1 dovlecel (zucchini)1 morcov1 ceapasareulei

Orez rosu si alb cu legume si creveti

1/3 canuta de orez rosu si 4 cantitati de supa1/3 canuta de orez alb cu bob lung si 2 cantitati de supa2 maini de creveti1 ceapa½ lingurita de ghimbit ras1 morcov mare1 ardei capia1 mana de mazare2 ouaSos de soiaSupa de pui50 g untUlei de porumb sau de maslineCurryCardamonAlte condimente pentru orez

Pui cu orez si pasta de curry

½ piept de puiSos dulce de soiaSos de ciuperciPasta rosie de curryPasta verde de curryOrez arlechino1 ceapa mare1 pastarnac1 morcovCativa ardei rosii1 telina micaCurry

Orez asortat cu legume

1 castron mic de mazare2 cepe mariAlbitura1 dovlecel mic1 ardei rosu1 ardei verde1 morcovOrez albOrez rosuOrez negruCurrySos de soia dulceSos de soia sarat1 bucata ghimbir proaspat

Mancare de orez cu urzici

500 gr urzici, 1 ceapa, 1 ceasca orez, 2-3 linguri ulei, sare

Orez indonezian

200-300 gr orez cu bobul lung1 piept de pui (fiert in prealabil)3-4 felii de sunca 1-2 ardei rosii2 cepecativa catei de usturoi1 ardei iutesofran, curry 1 lingura ulei

Orez dulce gratinat

1 ceasca mare cu orez,3 cesti mari cu lapte,1 plic zahar vanilat,1 lingura unt,sare,zahar,1 pahar smantana,2 stelute anasono pastaie de vanilie

Orez brun cu legume

1 pahar mic de orez1 ardei verde1 ceapa mare1 cutie de ciuperci

Orez brun cu legume monti

1 cutie de ciuperci1 ardei1 masura de orezo ceapa medie

Risotto cu ficat

700 gr ficat de vita sau porc, 1 ceapa, 4 catei de usturoi, 2 cani de supa de carne sau legume, 100 ml vin, 500 gr orez, 300 gr mazare, 1 lingura unt, 3 linguri ulei, 100 gr parmezan ras, sare, piper boabe, patrunjel verde

Risotto cu orez si cimbru

1,5 litru supa de legume 2 linguri ulei de masline 75 gr unt 1 ceapa,taiata marunt 2 catei de usturoi 2 cup de orez arborio 3 linguri de cimbru proaspat 1 lingura coaja de lamaie data pe razatoare 1 1/2 cup Parmesan

Pulpe de pui cu broccoli si orez la cuptor

3 pulpe de pui 1 cana de orez bucati de broccoli sare

Pilaf turcesc cu vinete

200 gr vinete congelate 1 ceapa mica, taiata marunt 3 linguri de ulei de masline extra virgin 1 rosie, taiata cubulete 3/4 cup orez cu bobul lung 1 cup apa fierbinte varf de cutit de zahar varf de cutit de sare 1/4 cup marar proaspat (eu am folosit congelat)

Sarmalute moldovenesti cu varza dulce

-1.5 kg ceapa -1kg carne tocata -2 cani orez -1morcov -3 ardei -2 oua -2 verze -sare -piper -delikat -bulion -patrunjel -marar -foi de dafin

Orez cu legume si pui

300g orez prefiert 1 morcov mai mare 2 ardei grasi 1 dovlecel verde 1 ceapa 3 linguri ulei de masline piper sos de soia pui 300-400g(eu am avut niste pipote)

Orez cu brocoli si ou

200 g orez 1/2 buchet de brocoli 2 oua 3 ling ulei de masline sos de soia

Risotto traditional

1 ceapa, 4 rosii3 linguri de ulei de masline250 g orez cu bob rotund1 lingura bulion200 ml vin alb1/2 lingurita cimbru uscat750 ml supa de legume fierbinte100 g parmezan, 50 g rosii uscate in uleisare si piper

Pilaf cu pasta de bulion

1 pahar jumate cu orez5 pahare cu apa;1 ceapa mare;un morcov2 linguri pasta de bulionpatrunjel proaspatsare, piper